Kosovo i osiromašeni uranijum
- Guest
- Post n°1
Kosovo i osiromašeni uranijum
e vidis bas me zanima taj podatak, koliko je tona uranijuma baceno na srbiju i kosovo 1999?
- Korisnik
- Post n°2
Re: Kosovo i osiromašeni uranijum
Navodno oko 10 tona.
Према подацима које је НАТО дао Уједињеним нацијама, на Космет, нарочито према граници са Албанијом, испаљено је око 30 хиљада пријектила са осиромашеним уранијумом, 2500 у ужој Србији и око 300 пројектила у Црној Гори (Рт Арза). У Републици Српској је гађано 11 локација.
”Пенетратор” је око 30 mm дугачак и састоји се од око 300 g осиромашеног уранијума унутар алуминијумске ”кошуњице” [8]. То значи да је на на Космет бачено око 9000 килограма осиромашеног уранијума а на југ Србије око 1000 килограма. Тимови из Института Винча су пронашли и уклонили око 200 пенетратора са југа Србије, што представља само 10% од бачених пројектила. Они нису имали приступ бомбардованим областима на Космету (Слика 1) тако да највероватније нико није вршио уклањање тих 30 хиљада пројектила.
Према свим информацијама до којих смо могли да дођемо [3–7], у току бомбардовања 1999. године пројектили са осиромашеним уранијумом нису коришћени северно од Врања. Већина ових извештаја који су припремљени у оквиру Програма заштите животне средине Уједињених Нација (UNEP) се могу наћи на сајту: UN Environmental Programme (UNEP), Post Conflict and Disaster Management Branch (http://postconflict.unep.ch/)
http://www.nspm.rs/srbija-i-nato/ekoloske-i-zdravstvene-posledice-nato-bombardovanja-1999-s-akcentom-na-osiromaseni-uranijum.html
Prilikom napada na zgradu RTS-a u Beogradu NATO je koristio bombe sa punjenjem od 100 kilograma uranijuma-238 i upaljacem od trotila, objavio je prosle nedelje moskovski list "Novije izvestija". Nasi eksperti su, medjutim, ovo samo ocutali, a Srpko Markovic, direktor Zastite u Institutu za nuklearne nauke u Vinci, tvrdio za NIN da to nije istina. "Bujanovac je najseverniji deo nase zemlje na koji je bacena bomba s osiromasenim uranijumom. Nije zabelezena povisena radioaktivnost u Beogradu i Srbiji izvan Kosova. Izvrsili smo oko 100 merenja beta i gama zracenja, pa i na zgradi RTS-a, i svi nalazi bili su negativni. Uzorak nije uzet samo posle bombardovanja kineske ambasade, ali i to ce biti ucinjeno", obecava Markovic. Da li je vrseno i merenje alfa zracenja? "Ne", kaze Markovic. "Nije bilo potrebe, a to je ionako skup poduhvat."
Medjutim, "osiromaseni uranijum emituje upravo alfa i niskoenergetsko gama zracenje, koje je nemoguce otkriti merenjem beta i gama zracenja pa stoga nije ni cudno sto su nalazi bili negativni", tvrdi mr Nada Ajdacic, bivsi rukovodilac Sluzbe za istrazivanje biosfere u Institutu za nuklearne nauke u Vinci. To znaci da su radioaktivne bombe mozda, ipak, bacane i po Beogradu. Uostalom, i Kinezi su vec zatrazili novu lokaciju za svoje predstavnistvo u Jugoslaviji.
http://www.nin.co.rs/arhiva/2535/8.html
- Post n°3
Dakle, prvo su bacili 30k "radioaktivnih" projektila na Kosovo, a onda su sa njega isterali Srbe i na njega doveli 50 hiljada svojih vojnika, humanitarnih radnika, pa i politicara i generalno raznih sluzbenika. Masterplan, pogotovu kad iamo u vidu da ti ljudi mahom nisu dolazili iz nekih vukojebina vec iz drzava u kojima bi neko masovno poboljevanje od raka tih istih vojnika, sluzbenika, humanitaraca i ostalih bilo masno placeno na sudovima i te drzave verovatno kostalo stotine miliona necega.
_____
alt-lib
- Post n°4
Или су тачне оне друге теорије да узрок рака није радијација него стрес, безизлаз и остала срања из живота. Има и прича о оном типу који рутински носи комад уранијума у џепу већ годинама и не фали му ништа.
Е, модулаторе, ае бачи ово на неку прикладну депонију, да не озрачујемо овај светли топић.
(свака час, ово је било брзо)
Е, модулаторе, ае бачи ово на неку прикладну депонију, да не озрачујемо овај светли топић.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°5
Kinder Lad wrote:Dakle, prvo su bacili 30k "radioaktivnih" projektila na Kosovo, a onda su sa njega isterali Srbe i na njega doveli 50 hiljada svojih vojnika, humanitarnih radnika, pa i politicara i generalno raznih sluzbenika. Masterplan, pogotovu kad iamo u vidu da ti ljudi mahom nisu dolazili iz nekih vukojebina vec iz drzava u kojima bi neko masovno poboljevanje od raka tih istih vojnika, sluzbenika, humanitaraca i ostalih bilo masno placeno na sudovima i te drzave verovatno kostalo stotine miliona necega.
Eh, da je meni baciti im na svaki grad po 30k takvih ekoloških projektila, pa nek ide život.
- Post n°6
Који сан ја билмез, мислио сам да су Амери стационирали своју војску широм Јапана након што су бацили оне атомске бомбе.
- Post n°7
A zamisli tek one baze na Maršalskim Ostrvima. Ne bi oni to nikad radili svojim ljudima, osim kad im rade.
- Post n°8
Veletin wrote:Који сан ја билмез, мислио сам да су Амери стационирали своју војску широм Јапана након што су бацили оне атомске бомбе.
1945
I nisu samo Ameri, nego i neki iz mnogo ozbiljnih zemalja kad je sudstvo u pitanju
Last edited by Kinder Lad on Mon Jun 05, 2017 3:13 pm; edited 1 time in total
_____
alt-lib
- Post n°9
http://www.danas.rs/licni_stavovi/licni_stavovi.1148.html?news_id=328540
To je jedno stanoviste. S druge strane ipak hvala im na svemu. Mozda cak taj uranijum donosi neki kvalitet cim su dosli i ostali na Kosovu i Iraku, vazdusna banja, tako to
To je jedno stanoviste. S druge strane ipak hvala im na svemu. Mozda cak taj uranijum donosi neki kvalitet cim su dosli i ostali na Kosovu i Iraku, vazdusna banja, tako to
- Guest
- Post n°10
Citao sam da taj isti materijal koriste i kao pojacanje oklopa za svoje tenkove. Sve u svemu ispada da je cernobil bio visestruko veca opasnost za ovaj prostor
- Post n°11
da, sva ona deca po Hirosimi i Nagasakiju su oboljevala od leukemije usled stresa, bezizlaza i ostalih sranja u zivotu...паће wrote:Или су тачне оне друге теорије да узрок рака није радијација него стрес, безизлаз и остала срања из живота. Има и прича о оном типу који рутински носи комад уранијума у џепу већ годинама и не фали му ништа.
_____
you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
- Guest
- Post n°12
Pa nije valjda isto baciti dve takve bombe i koriscenje elemenata za municiju ili pojacanje drugih ratnih sredstava. Neuporedivo je
- Post n°13
pace je napisao da (mozda) radijacija ne izaziva rak.
vi nastavite o Kosovu.
vi nastavite o Kosovu.
_____
- Guest
- Post n°14
Valjda postoji kolivcina i vreme izlaganju. To mi je jedno od besmislenijih trovanja nacije glupostima. Tipa prosecan poljoprivrednik ovde svakodnevno svoju zemlju tera u neplodnost i trajnu zatrovanost, nebezbedno i nezakonito koriscenje hemije je mnogostruko veca opasnost za zemljiste i zdravlje npr.
- Post n°15
UN je objavio izvestaj o osiromasenom uranijumu na Kosovu, koji tvrdi da su doze radijacije na mestima udara zanemarljive i da je jedino opasno ako neko ne znajuci o cemu se radi pokupi cauru golim rukama posle je recimo drzi u dzepu. Koliko je taj izvestaj neutralan, ne znam.
_____
"Ne morate krenuti odavde da biste dosli tamo. Moguce je krenuti odavde i vratiti se ponovo tu, ali preko onoga tamo."
Aca Seltik, Sabrana razmisljanja o topologiji, tom cetvrti.
My Moon Che Gavara.
- Post n°16
^^aman - covek napisa da rak nije izazvan radijacijom. mozemo mi da raspravljamo o dozama, ali o ovome ne.
_____
- Guest
- Post n°17
Odnosilo se na radijaciju koju donosi ovakva upotreba uranijuma nije mislio na bacanje klasicne bombe. Il se nadam da nije
Inace citao sam i za onu nesrecu kad je u usa zamalo eksplodirala tada najjaca nuk glava titan 2, 80ih.
Da je pukla odnela bi otpr sve do njujorka pa i delom bostona
Inace citao sam i za onu nesrecu kad je u usa zamalo eksplodirala tada najjaca nuk glava titan 2, 80ih.
- Guest
- Post n°18
Одличан чланак. Једино му не ваља оно питање на самом крају:kapetanm wrote:http://www.danas.rs/licni_stavovi/licni_stavovi.1148.html?news_id=328540
Па наравно да не. Патриотизам се огледа у суженој, нарцисоидној, себичној слици самог себе.Ne ogleda li se patriotizam u poštovanju činjenica, umesto njihovog izmišljanja?
- Post n°19
odnosilo se na radijaciju kao jedan od uzroka raka, valjda, ne na konkretne izvore.diktotar wrote:Odnosilo se na radijaciju koju donosi ovakva upotreba uranijuma nije mislio na bacanje klasicne bombe. Il se nadam da nije
_____
- Post n°20
Iskreno, bilo bi, što se mene tiče najpoštenije priznati da se ič ne razumem, ni u fiziku ni u medicinu, pa ne mogu komentarisati. S druge strane, primetio sam u okruženju pojačan broj obolelih od raka, jesenas mi je mali rođak preminuo u dvadesetoj. SAd, zašto je ta bolest u ekspanziji, ne znam
- Post n°21
ja i dalje cekam da vidim neku statistiku koja potvrdjuje da je cancer u Srbiji stvarno u ekspanziji vise nego u drugim modernim zemljama.
_____
- Post n°22
I kakva je situacija na Kosovu? Ima li tamo porasta broja obolelih?
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°23
Priroda cudno uredjujee stvari. Ja recimo nisam znao i da su alergije u usponu
- Post n°24
https://www.wired.com/2016/03/cancer-rates-spiked-fukushima-dont-blame-radiation/
In the late ‘90s, doctors in South Korea started screening people for thyroid cancer (it was an add-on test to the national cancer screening program), and cancer cases took off. “There was a 15-fold increase,” says Welch. “There was nothing like it in the world!” Now, he says, thyroid cancer is the most common cancer in Korea—more common than breast, and colon, and lung.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°25
ficfiric wrote:I kakva je situacija na Kosovu? Ima li tamo porasta broja obolelih?
statistike bi u ovom cumezu od drzava verovatno nekako bilo moguce napraviti, ali ukljuciti u paralelnu analizu sve validne faktore koji bi bili uzrok, cisto sumnjam. meni bi promena nacina zivota i ophodjenja prema sebi i okruzenju, a sto je u svakom smislu from bad to worse, bila polazna tacka.