Smrt fašizmu, sloboda Mađarskoj!
- Post n°726
Re: Smrt fašizmu, sloboda Mađarskoj!
https://www.politika.rs/scc/clanak/504158/Orban-Nije-nam-problem-da-placamo-ruski-gas-u-rubljama
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°728
Bez greske.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°729
Madjarska dijaspora je u EU, s izuzetkom Srbije. Kako to da evropske vrednosti na njih nisu uticale blagorodno?
- Post n°730
Say the line, Filipe!
_____
- Post n°731
Sem Srbije, Rumunije, Slovacke, Ukrajine...
- Post n°732
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°733
Dozvolili prelet transporterima sa oružjem?
- Post n°734
Do sad su ih ukrajinski avioni koji polijeću sa ovog turskog aerodroma zaobilazili, čak su i u vazdušni prostor BiH zalazili. Možda je i ranije bilo preleta na ovoj liniji preko mađarske teritorije ali ja prvi put vidim.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°735
https://pescanik.net/orban-ili-autoritarni-ekvilibrijum/
_____
- Post n°736
https://www.index.hr/vijesti/clanak/orban-o-hrvatskoj-uzeli-su-nam-more/2363086.aspx
No čini se da je upravo to što Hrvatska ima more, koje joj omogućava dobavni pravac za alternativnu naftu, izvor frustracije za Orbana. Barem se tako može iščitati iz izjave koju je dao prošlog tjedna. U toj je izjavi implicirao da je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj.
"Oni koji imaju more i luke, mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku", rekao je Orban u radijskom intervjuu, referirajući se na hrvatsku obalu koja je nekoć bila pod Ugarskom, prenosi Politico.
No čini se da je upravo to što Hrvatska ima more, koje joj omogućava dobavni pravac za alternativnu naftu, izvor frustracije za Orbana. Barem se tako može iščitati iz izjave koju je dao prošlog tjedna. U toj je izjavi implicirao da je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj.
"Oni koji imaju more i luke, mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku", rekao je Orban u radijskom intervjuu, referirajući se na hrvatsku obalu koja je nekoć bila pod Ugarskom, prenosi Politico.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°737
Vrati sebi luke, Orbaneeee, Orbaneeee, Orbaneee-eee!!!
- Post n°738
Nova mađarska predsjednica Katalin Novak osudila je u inauguracijskom govoru u subotu rusku invaziju na Ukrajinu te je najavila kako će prvo posjetiti Poljsku, što je očito gesta kojom želi popraviti odnose s Varšavom, piše Reuters.
Mađarsko odbijanje slanja pošiljki oružja susjednoj Ukrajini i njezino protivljenje planiranom embargu Europske unije na uvoz ruske nafte utjecalo je na odnose Budimpešte i Varšave koje su dugogodišnji saveznici u EU-u.
Katalin Novak, bivša zastupnica vladajućeg Fidesza Viktora Orbana, izabrana je za, uglavnom ceremonijalnu, predsjedničku funkciju u ožujku, netom prije velike Fideszove pobjede na parlamentarnim izborima 3. travnja.
Prva žena predsjednica Mađarske, Novak je bila potpredsjednica Fidesza i ministrica za obiteljska pitanja u Orbanovoj prethodnoj vladi.
- U utorak 17. svibnja putujem u Varšavu kako bi se susrela s predsjednikom poljskog naroda dragim Andrzejom Dudom. Zahvaljujem se na prilici da razgovaramo kako priliči prijateljima. Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na suverenu državu. Iskazujemo vječno ne svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza kazala je među ostalim u inauguracijskom govoru.
Rekla je i da se rat u Ukrajini također vodi protiv miroljubivih Mađara, dodajući da Mađarska traži da se ratni zločini istraže, a počinitelji kazne.
Orban je također osudio ruski napad na Ukrajinu, ali je izbjegao kritizirati predsjednika Vladimira Putina i oštro se protivio bilo kakvim sankcijama na ruske energente.
Ovisnost o ruskoj nafti u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj predstavlja najveću prepreku dogovoru o novim sankcijama koje je Europska komisija predložila početkom svibnja.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°739
https://rs.n1info.com/svet/orban-na-svojoj-inauguraciji-osudio-samoubistvo-zapada/
_____
- Post n°740
jbt.
a ovi su morali bolji naslov da odaberu, nije ovo neka tipična zapad propo priča.
a ovi su morali bolji naslov da odaberu, nije ovo neka tipična zapad propo priča.
_____
ja se rukovodim logikom gvozdenih determinizama
- Post n°741
I to dan posle onoga.
- Post n°742
"Mađarska se, sa energetske tačke gledišta, nalazi u veoma komplikovanoj situaciji. Glasali smo za svih prethodnih pet paketa sankcija. Bila bih veoma zahvalna poljskom predsedniku Andžeju Dudi, ako bi nas podržao u dobijanju neophodnih uslova, kako bismo mogli da glasamo za šesti paket", rekla je Novak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dudom, prenosi Sputnjik.
Ona je još istakla da je stabilizacija u oblasti energetike u interesu Mađarske i da je to nužno za očuvanje suvereniteta i energetske bezbednosti, ali, prema njenim rečima, za to su potrebna finansijska sredstva.
Novak je ukazala da mađarske vlasti zbog toga mole Dudu da ih podrži u dobijanju svih fondova EU za obnovu, koji su bili namenjeni Budimpešti.
Duda je na konferenciji za novinare s mađarskom predsjednicom Katalin Novak rekao da se nadao da će Mađarska dati pristanak na zabranu uvoza ruske nafte, ali da razumije stav Budimpešte. "Molim vas, imajte na umu da će Mađarskoj biti vrlo teško diversificirati dobavne pravce ukoliko sredstva iz europskih fondova ostanu blokirana", rekao je Duda i podsjetio da je ruska nafta ključna za mađarsko gospodarstvo i da se ništa ne može promijeniti preko noći.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°743
Moze na vise tema, ali aj ovde.
https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/us-news/2022/may/20/viktor-orban-cpac-republicans-hungary
https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/us-news/2022/may/20/viktor-orban-cpac-republicans-hungary
_____
- Post n°744
Sebastian Gorka likes this.
_____
ja se rukovodim logikom gvozdenih determinizama
- Guest
- Post n°745
Jutros su promenili ustav dodavši amandman o mogućnosti uvođenja vanrednog stanja, tj "stanja opasnosti", zbog rata ili humanitarne krize u susednoj zemlji. Nekoliko sati kasnije uveli su vanredno stanje.
- Post n°746
Vanredno stanje u Madjarskoj?
- Post n°747
E sad bi Srbija mogls da isto uradi - izmeni ustav da moze da uvede vanredno stanje zbog uvodjenja vanrednog stanja u susednoj zemlji.
- Guest
- Post n°748
Mór Thököly wrote:Vanredno stanje u Madjarskoj?
Stanje opasnosti
https://apnews.com/article/russia-ukraine-hungary-government-and-politics-legislature-a84941c75996412128792824601a82a2?utm_source=Twitter&utm_medium=AP_Europe&utm_campaign=SocialFlow
- Post n°749
Kakav sljam fasisticki.
_____
- Post n°750
https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/may/24/the-american-right-is-whitewashing-hungarys-nasty-autocratic-regime
_____