https://balkaninsight.com/2024/08/05/meps-urge-hungarys-suspension-from-visa-free-zone-over-russian-guest-worker-scheme/
Smrt fašizmu, sloboda Mađarskoj!
- Post n°952
Re: Smrt fašizmu, sloboda Mađarskoj!
Konacnu su shvatili da moraju da ga pritegnu, kad je krenuo da naseljava ruske agente u EU.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°953
Која ли је мука била кад су Мађари учили руски... а сад мало обратно. То да ми је видети.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°954
Erős Pista wrote:Konacnu su shvatili da moraju da ga pritegnu, kad je krenuo da naseljava ruske agente u EU.
Poneko je shvatio
- Post n°955
Hungary threatens to send refugees straight to Brussels over EU sanctions - Bloomberg
— NEXTA (@nexta_tv) August 22, 2024
The European Court of Justice fined Hungary €200 million and imposed a daily penalty of €1 million for Prime Minister Orban's failure to comply with a decision to protect asylum seekers.… pic.twitter.com/0DRq5hzmf4
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°956
DA JE BILA na mjestu Ukrajine, Mađarska se ne bi borila protiv Rusa, rekao je glavni suradnik premijera Viktora Orbana. Balázs Orbán, politički savjetnik svog imenjaka (koji nije s njim u srodstvu), gostovao je jučer u podcastu gdje je govorio o ukrajinskoj obrani od ruske agresije.
"Svaka zemlja ima pravo odlučivati o vlastitoj sudbini, a lideri preuzimaju odgovornost", rekao je Orbán. Međutim, dodao je da se ista situacija dogodila Mađarskoj, oni ne bi krenuli u borbu protiv agresora. Kaže da je lekcija naučena u neuspješnom ustanku Mađara protiv Rusa 1956.
"Zelenski je postupio neodgovorno"
"Vjerojatno ne bismo učinili ono što je predsjednik Zelenski učinio prije dvije i pol godine, jer je to neodgovorno", rekao je politički direktor. "Jer je očito da je angažirao cijelu zemlju na obrani, svi ti ljudi su poginuli, sav ovaj teritorij je izgubljen — opet, to je njihovo pravo, to je njihova suverena odluka, imali su pravo to učiniti. Ali da su nas pitali, ne bismo to savjetovali."
Riječ je o zapaljenoj svijeći u čaši sa mašnicoim i na njoj natpis na mađarskom jeziku: "U znak sjećanja na Mihalja Hegija koji je poginuo herojskom smrću na Drini u Prvom svjetskom ratu“.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°957
Oružana borba je Srednjoevropljanima dozvoljena samo protiv višestruko slabijeg protivnika
Nije da tu uvek pobede, ali to je bar odgovorno.
Nije da tu uvek pobede, ali to je bar odgovorno.
- Post n°958
pa to je jedino racionalno, ratovati protiv slabijeg. s jačim se tališ, smanjuješ štetu, migoljiš se, ne juriš carstvo nebesko itd. telling it like it is.
hteo sam neki smajli da stavim al ne znam koji
- Post n°959
Retko koja borba za nacionalno oslobodjenje se moze smatrati racionalnom sa stanovista ocuvanja zivota. Ali zato ona ulazi u legende, zato je ona osnova mita oko kojeg se nacija okuplja. Mit je stradanje oko kojeg se fomira nacionalni narativ a stradanje i smrt nisu racionalni.
Irska, narod koji krece u nacionalno oslobodjenje na vrhuncu ekspanzije Britanske imperije i uspeva im dobrim delom i to na "brtianskim ostrvima".
Katalonija, narod koji je bio "racionalan", nije se samostalno odlucivao da krene oruzano u nezavisnost. Eno ih i dalje sanjare.
Kakva je racionalnosti bilo da se Srbi dizu na pobune od 1594 protiv Osmanlija i da ginu i stradaju, ginu istradaju, 210 godina...
Madjarima je Radio BBC obecavao zapadnu podrsku samo da se dignu na pobunu 1956 i taj mit i to stradanje je bio simboil madajrske borbe za samostalnost, onako kako su je oni videli tada. Drugo je pitanje kako se na to sada gleda od pojedinaca. Ja licno mislim da velika vecina Madjara i dalje podrzava pobunu 1956 i gleda na to kao svetli primer svoje istorije.
Irska, narod koji krece u nacionalno oslobodjenje na vrhuncu ekspanzije Britanske imperije i uspeva im dobrim delom i to na "brtianskim ostrvima".
Katalonija, narod koji je bio "racionalan", nije se samostalno odlucivao da krene oruzano u nezavisnost. Eno ih i dalje sanjare.
Kakva je racionalnosti bilo da se Srbi dizu na pobune od 1594 protiv Osmanlija i da ginu i stradaju, ginu istradaju, 210 godina...
Madjarima je Radio BBC obecavao zapadnu podrsku samo da se dignu na pobunu 1956 i taj mit i to stradanje je bio simboil madajrske borbe za samostalnost, onako kako su je oni videli tada. Drugo je pitanje kako se na to sada gleda od pojedinaca. Ja licno mislim da velika vecina Madjara i dalje podrzava pobunu 1956 i gleda na to kao svetli primer svoje istorije.
- Post n°960
ljudi su se nadali da nece biti intervencije 1956. poverovali u otopljavanje. kad ono postoji i neki permafrost.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°961
Nema nista posebno racionalno u sledecoj pesmi jer poziva na borbu i smrt za slobodu, ljubav i otadzbinu a opet tako je mnogima draga
- Post n°962
Del Cap wrote:pa to je jedino racionalno, ratovati protiv slabijeg. s jačim se tališ, smanjuješ štetu, migoljiš se, ne juriš carstvo nebesko itd. telling it like it is.
Probali su s nesto jacim (Pruska), mada na papiru sllabijim - i dobili batine
Probali su s nesto slabijim (Italija) - opet isto.
Probali su sa mnogo slabijim (Srbija) - isto.
Doduse uspeli su da od Turske osvoje teritoriju kojom su vec vladali 30 godina. Great success.