Kako ja tu vidim stvari. Zapad kao imperija posustaje. Kina će ga za najduže jednu generaciju stići, a Indija će za jednu generaciju biti tu gde je Kina sada. Brazil isto obećava. Zapadu će trebati neki narativ da zbije redove i zablokira prodor stranih imperijalnih sila na svoju teritoriju. I ja tu vidim neka dva scenarija. Prvi, koji po meni ide inercijom, je fašizacija društva. Neki šovenski narativ bi se iskoristio za mobilizaciju, i neko bi tu usput najebao kao kolateralna šteta. Najverovatnije muslimani. Drugi scenario bi bila neka nova socijaldemokratija, ali na skroz drugim temeljima nego stara. Postojeća levica je tu skroz neadekvatna. Kao prvo, nema nikakav potencijal za proizvodnju nasilja. Kao drugo, program levice ne može više da se svodi na puku redistribuciju. Era zapadne pljačke celog sveta naglo prolazi, i uskoro tu neće više biti šta da se redistribuira. Dakle moraš da imaš i neki razvojni program.
Pošto levica ne čini ništa da promeni svoju situaciju, polako ali sigurno idemo u fašizam.