Sviće dumrete: sajberpank i budućnost svetskog kapitalizma
Utvara wrote:
Nervirao me paćetov guzobol prema uspešnom čileanskom eksperimentu i bolećivost prema neuspešnom SFRJ eksperimentu. Zato sam uveo SFRJ. Nisam otpisivao tebi. Ne znam zašto si to čitao uopšte. Fokusiraj se na tezu.
Погрешио си страну гаћа.
Социјализам као експеримент није успео јер није СССР могао да одвоји толико лове на наоружање колико је то од њега тражио Запад, а нису имали толико лове јер су били тржишно уцењивани, пропагандно сатерани у изолацију итд итд. Пиночеов експеримент је успео јер је имао то исто само у супротном смислу - сву могућу банкарску подршку, Цију на својој страни а не против себе, државну пропаганду људских права усмерену на сто других страна итд.
Тако да о успеху или неуспеху таквих експеримената мислим исто што и о свим сличним експериментима - намештаљка до намештаљке, то успева или пропада више због спољних чинилаца а мање због сопствених врлина или мана.
Но, тим пре треба проучавати Пиночеов модел, ту може да се види једна могућа будућност.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
Да, идеолошки непријатна ствар са Чилеом је да су чикашки момци и Пиночеов фашизам... за собом оставили далеко најнапреднију и за живот најподношљивију државу Латинске Америке. По мени то највише има везе са самом егзекуцијом пројекта, project management-tom: одрадише то своје крајње озбиљно, за разлику од веселих самоуправаца.
оставили далеко најнапреднију и за живот најподношљивију државу
I III rajh je bio "najnaprednija i za život najpodnošljivija država". Ako te nisu izbacili iz helikoptera. Samo što onda nije bilo helikoptera, pa ti se to nije moglo ni dogoditi.
A to je zbilja epohalna novost da je autoritarni režim s neograničenim bankarskim kreditom dobra stvar za kapitalizam. Ideološki neprijatna. Baca me u iskušenje da prigrlim nacizam zarad njegove neobično visoke učinkovitosti. Šta pričaš ti bre?
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
Ima na početku serije o Eskobaru kako su se rešili narko dilera. Pohvatali i streljali iz automatskog oružja u nekoj pustari.
aman cile je bio u rusevinama nakon pinocea.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
ostap bender wrote:aman cile je bio u rusevinama nakon pinocea.
u uspesnim rusevinama
_____
alt-lib
procenat ljudi koji zive u siromastvu je 1985 bio valjda 40%
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
ostap bender wrote:procenat ljudi koji zive u siromastvu je 1985 bio valjda 40%
ma znam. kakav bre pinoche
_____
alt-lib
No Country wrote:Да, идеолошки непријатна ствар са Чилеом је да су чикашки момци и Пиночеов фашизам... за собом оставили далеко најнапреднију и за живот најподношљивију државу Латинске Америке. По мени то највише има везе са самом егзекуцијом пројекта, project management-tom: одрадише то своје крајње озбиљно, за разлику од веселих самоуправаца.
Ех, весели самоуправци су целу годину смишљали како да назову штрајк радника у радничкој држави, па смислили тзв. "обуставу рада".
Пиноче није имао тих проблема. Њему чак није имао ко да организује штрајк камионџија, претходни извођачи прогласили себе за елитне уметнике који неће да се понављају и изводе исту представу више пута. А и да је неко хтео да штрајкује, еее... па то ви ту фурате неку левицу, па зар не знате шта радимо са левицом?
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
Ali autobusi su išli.
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
I to privatni!
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Guest
u ns su aljendeu oduzeli ulicu, dali kralju petru
O tome vam pričam. Ne morate ići u fikciju, postoji ta distopija u realnom.
Sve je tamo privatno. Privatno se rađaš, privatno živiš i privatno umireš. Sve u krugu porodice Topalovilla. Čak i kada ode diktatura taj sistem se nastavlja.
BTW sad sam pogledao, besplatne letove helikopterom su najviše praktikovali u Argentini, Čile ima drugo mesto.
Argentina je takođe bila pod američkim uticajem, ali taj eksperiment sa slobodnim tržištem se nije primio u Argentini - tamo je bila i ostala država periodičnog bankrota i permanentnog pozajmljivanja na svetskim tržištima da bi se večito finansirao deficit. Ima mnogo veću populaciju nego Čile a manje prirodnih bogatstava, valjda nije pogodno tle za eksperimente.
Sve je tamo privatno. Privatno se rađaš, privatno živiš i privatno umireš. Sve u krugu porodice Topalovilla. Čak i kada ode diktatura taj sistem se nastavlja.
BTW sad sam pogledao, besplatne letove helikopterom su najviše praktikovali u Argentini, Čile ima drugo mesto.
Argentina je takođe bila pod američkim uticajem, ali taj eksperiment sa slobodnim tržištem se nije primio u Argentini - tamo je bila i ostala država periodičnog bankrota i permanentnog pozajmljivanja na svetskim tržištima da bi se večito finansirao deficit. Ima mnogo veću populaciju nego Čile a manje prirodnih bogatstava, valjda nije pogodno tle za eksperimente.
- Korisnik
Utvara wrote:
Čikaška škola pak, nije libertarijansko/filozofska nego ekonomska priča - smatra da državni upliv u tržište ima negativne efekte i dovodi do disbalansa i privrednih problema, neravnomerne raspodele resursa, neefikasnosti itd. Oni imaju neke cifre iza sebe, neko pokriće. Ali svakako da imaju naklonosti prema filozofskoj interpretaciji svog matematičkog modela - libertarijanizmu i njegovoj umerenoj formi, minarhizmu.
To je iluzija manje ili više. Ironija je da u tom libertarijanskom i neoliberalnom svetu pozicija da neregulisana slobodna tržišta dovode do maksimuma benefita i slobode idealistička pozicija tj. idealni kapitalizam. Dok u stvarnom, materijalnom svetu, onog koga Marksa i Brodela zanima, dovode do monopola i kontrole moći države, a to je značajno jer je ona jedina sila čije moći prevazilaze moći kapitalističke klase u celini, i to je realni kapitalizam. Kapitalisti su u stvarnosti zapravo monopolisti čija svojinska prava i monopole štiti država, što im omogućava da intervenišu i iskrive razmene u svoju korist.na javnim* tržištima i tako prekinu nekada direktnu vezu između proizvođača i potrošača.
*javni naspram privatnih, tj. capital markets
To je bila zvanična doktrina i tako se mislilo sve do kraha 2008, sada je već i vrapcima jasno da u tom modelu nešto ne štima. U međuvremenu došao Tramp na vlast, Piketi napisao knjigu, ostali se češkaju po glavi itd.
_____
Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
- Guest
Архентина, друже Ото, тамо су летели хеликоптери. Пиноче је био познат по масовним стрељањима на фудбалским стадионима.otto katz wrote:оставили далеко најнапреднију и за живот најподношљивију државу
I III rajh je bio "najnaprednija i za život najpodnošljivija država". Ako te nisu izbacili iz helikoptera. Samo što onda nije bilo helikoptera, pa ti se to nije moglo ni dogoditi.
A to je zbilja epohalna novost da je autoritarni režim s neograničenim bankarskim kreditom dobra stvar za kapitalizam. Ideološki neprijatna. Baca me u iskušenje da prigrlim nacizam zarad njegove neobično visoke učinkovitosti. Šta pričaš ti bre?
Чиле је јако далеко од друштва социјалне правде, само је у (тужном) контексту Јужне Америке тачно то што сам рекао, далеко најуспешнија економија и најподношљивије место за живот. Што га још увек не чини подношљивим.
Ауторитарно-неолиберални модел који је нанео толико зла широм света (дабоме и у Чилеу) је ипак понегде и испоручио то своје базично обећање (мислим да би ваљало погледати и Кореју), покренуо је економију и генерално извукао земљу из сиромаштва. Треба то пажљиво и без емоција проанализирати. Упознај свог непријатеља, и нарочито тамо где је успешан.
- Guest
Trebalo bi vama komunjarama sto zvocate pokazati fotografije starog Cilea, a onda vas sesti u helikopter i povesti da vidite na sta danas lici ta tzv. rusevina.
I onda kad on kaže da ne vidi, ti kažeš, pa moraš malo da se nagneš... još malo...ne, ne, slobodno, držim te ja...
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Čileanski ljotićevci.
- Guest
Imao je uvazeni kolega Parun sasvim ispravnu misao oko toga.Pržun wrote:Trebalo bi vama komunjarama sto zvocate pokazati fotografije starog Cilea, a onda vas sesti u helikopter i povesti da vidite na sta danas lici ta tzv. rusevina.
Ne znam kako ste od cinjenice da ste po osnovne namirnice morali da idete u Italiju napravili nostalgiju, ali svaka cast!
nostalgija uopšte ne mora da bude konstruisana oko materijalnog blagostanja, sigurnosti ili tako čega sličnog
Obaška što ZG masno laže da se po "osnovne namirnice" išlo u Italiju i to još predstavlja kao činjenicu™.
dobro, nije po osnovne
- Guest
razumem ja to , nego da se ne pravimo da nije bilo nestasica hrane pod aljendeom kao i pod ma kojim drugim komunistom.Hubert de Montmirail wrote:nostalgija uopšte ne mora da bude konstruisana oko materijalnog blagostanja, sigurnosti ili tako čega sličnog