Mala istorijska biblioteka
- Post n°501
Re: Mala istorijska biblioteka
Ја сам у први мах прочитао да је до 1941, кад оно до 1914...
- Post n°502
ima li možda neko ili može da skine?
Evert Gummesson, Qualitative Methods in Management Research , 2nd edition, Sage, London, 2000
Evert Gummesson, Qualitative Methods in Management Research , 2nd edition, Sage, London, 2000
- Post n°503
na mejlu
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°504
hvala hvala
- Post n°505
Pa da okušam sreću i ja:
ako je neko u mogućnosti da mi skine naplatnu knjigu sa SCRIBD-a Paul - Friedlander - Plato: An Introduction
Knjiga je OVDE
ako je neko u mogućnosti da mi skine naplatnu knjigu sa SCRIBD-a Paul - Friedlander - Plato: An Introduction
Knjiga je OVDE
_____
"Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža." - Monsier K.
- Post n°507
Hvala do neba!
Ništa gore nego kad prevodiš sa nemačkog bez kontrolne instance...
_____
"Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža." - Monsier K.
- Post n°509
Ok knjižurak, pun trivijica, ali ništa posebno.
Nego, ima li neko od naših istoričara da se bavio Otomanskom Imperijom, an ženeral. Ili neki Sovjet možda?
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°510
Летећи Полип wrote:Nego, ima li neko od naših istoričara da se bavio Otomanskom Imperijom
Moze li klip u vezi KB-a?
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°511
_____
~~~~~
- Post n°512
Пре ће се наћи нешто о Османлијском царству.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°513
Osmanskom.
Nasi su se bavili Balkanom uglavnom.
Zasto bi uzimao sovjete kad imas lepo turke i grke koji mnogo bolje znaju o cemu pricaju
Nasi su se bavili Balkanom uglavnom.
Zasto bi uzimao sovjete kad imas lepo turke i grke koji mnogo bolje znaju o cemu pricaju
- Post n°514
Razmazili me Rostovcev i Maškin. Mora da ima i dobra socioekonomska analiza.
_____
~~~~~
- Post n°515
Solus approves:
_____
- Post n°516
Летећи Полип wrote:Razmazili me Rostovcev i Maškin. Mora da ima i dobra socioekonomska analiza.
Uzmi ti lepo Stavrijanosa pa polako. Jes da je "samo" Balkan, ali i ostalo ne može da se ne pomene u dovoljnoj meri. Balkan, pogotovu istočni (pogotovu Trakija), nije neka periferija, nego središnja zemlja Osmanskog carstva i nema nikakvih procesa u O.carstvu koji su bitni a koje njegovi balkanski pojavni oblici ne objašnjavaju sasvim fino.
- Post n°517
Mór Thököly wrote:Летећи Полип wrote:Razmazili me Rostovcev i Maškin. Mora da ima i dobra socioekonomska analiza.
Uzmi ti lepo Stavrijanosa pa polako. Jes da je "samo" Balkan, ali i ostalo ne može da se ne pomene u dovoljnoj meri. Balkan, pogotovu istočni (pogotovu Trakija), nije neka periferija, nego središnja zemlja Osmanskog carstva i nema nikakvih procesa u O.carstvu koji su bitni a koje njegovi balkanski pojavni oblici ne objašnjavaju sasvim fino.
Neka uveze to sa Halilom Inaldzikom (Osmansko carstvo 1300-1600) i mislim da je ok.
edit: Ima je na ovim linku:
http://mekteba.com/knjige/osmansko-carstvo-klasicno-doba-1300-1600/
Last edited by Esterházy Márton on Wed 7 Oct - 9:40; edited 1 time in total
- Post n°519
Počeo sam, i jebi ga. Kada pročitam ovako nešto, moram da stanem.
Zato tražim Sovjete jebi ga.
Svrha svetog rata nije bila da uništava, već da potčinjava nevernički svet, Darulharb. Osmanlije su utemeljile svoju imperiju ujedinivši muslimansku Anadoliju i hrišćanski Balkan pod svojom upravom i, mada je neprestani sveti rat bio osnovni princip ovog carstva, ono je u isti mah istupalo kao zaštitnik pravoslavne crkve i miliona pravoslavnih hrišćana. Islam je hrišćanima i jevrejima garantovao život i imovinu pod uslovom da budu pokorni i da plaćaju danak. Dopuštao im je da slobodno ispovedaju svoja verska ubeđenja i da žive u skladu sa sopstvenim verskim zakonima.
Budući da je njihovo društvo bilo pograničnog tipa i da su se slobodno mešali sa hrišćanima, Osmanlije su ove principe islama primenjivali sa najvećom širokogrudošću i trpeljivošću. U prvim godinama svog carstva oni su vodili takvu politiku da su, pre nego što bi se latili oružja, najpre pokušavali da obezbede dobrovoljno potčinjavanje hrišćana i steknu njihovo poverenje.
Zato tražim Sovjete jebi ga.
_____
~~~~~
- Post n°520
Ima tu malo patriotske kontre, kao odgovor na zapadne stereotipije o Osmanlijama u ovim vekovim uspona drzave. S druge strane, carstvo jeste bilo trpeljivo u tom periodu prema kmetovima, hriscanskim feudalcima i crkvi.
Odlicno je spakovao Inaldzik ovu, tzv. totalnu istoriju Osmanskog carstva na minimalnom prostoru, a to jeste majstorstvo. Sve sto treba je tu.
Odlicno je spakovao Inaldzik ovu, tzv. totalnu istoriju Osmanskog carstva na minimalnom prostoru, a to jeste majstorstvo. Sve sto treba je tu.
- Post n°521
Hilfe, hilfe
Pre desetak godina sam negde na internetu našao knjigu domobranskog oficira koji je stigao do Blajburga i završio u logoru. Sećam se sledećeg:
U Blajburgu su partizani odvajali ustaše i domobrane oficire od obične vojske, podoficira i civila. Pisac je skinuo činove i prošao kao običan vojnik, pa je tako preživeo.
Marš zarobljenih domobrana do logora u Vojvodini (mislim u Banatu) je trajao desetak dana, uz kamenovanje pri prolasku kroz srpska sela. Svako ko bi pao od umora ili probao da ukrade hranu je ostao u jarku. Kaže da ih je dosta ostalo usput.
U Vojvodini su smešteni odvojeno od Nemaca civila, koje je kosio tifus. Posle nekog vremena su počeli da im dolaze demobilisani partizani za koje se znalo da su do 1944 bili u četnicima. I jedni i drugi su ostajali u logoru dok ne nabave 2 svedoka iz svog sela/grada koji mogu da potvrde njihov identitet i aktivnosti tokom rata. Mislim da su oni za koje stigne glas da su se isticali odmah streljani, kakvi sudovi kakvi bakrači, ali je većina puštena na slobodu.
Kada su ga pustili iz logora (nisu provalili da je bio oficir), otišao je u Sarajevo jer se plašio da ode u rodni kraj, i da tako vlasti saznaju da je bio oficir. U Sarajevu se povezao sa ilegalcima koji su imali vezu sa Križarima, i slali bivše domobrane i ustaše k njima. Iz nekog razloga nije otišao u Križare, ali je ipak uhapšen kada su ilegalci provaljeni. Dalje se ne sećam, mislim da je bio u zatvoru nekoliko godina, pa emigracija.
Da li neko od vas zna o kome se radi, naslov knjige, itd?
Pre desetak godina sam negde na internetu našao knjigu domobranskog oficira koji je stigao do Blajburga i završio u logoru. Sećam se sledećeg:
U Blajburgu su partizani odvajali ustaše i domobrane oficire od obične vojske, podoficira i civila. Pisac je skinuo činove i prošao kao običan vojnik, pa je tako preživeo.
Marš zarobljenih domobrana do logora u Vojvodini (mislim u Banatu) je trajao desetak dana, uz kamenovanje pri prolasku kroz srpska sela. Svako ko bi pao od umora ili probao da ukrade hranu je ostao u jarku. Kaže da ih je dosta ostalo usput.
U Vojvodini su smešteni odvojeno od Nemaca civila, koje je kosio tifus. Posle nekog vremena su počeli da im dolaze demobilisani partizani za koje se znalo da su do 1944 bili u četnicima. I jedni i drugi su ostajali u logoru dok ne nabave 2 svedoka iz svog sela/grada koji mogu da potvrde njihov identitet i aktivnosti tokom rata. Mislim da su oni za koje stigne glas da su se isticali odmah streljani, kakvi sudovi kakvi bakrači, ali je većina puštena na slobodu.
Kada su ga pustili iz logora (nisu provalili da je bio oficir), otišao je u Sarajevo jer se plašio da ode u rodni kraj, i da tako vlasti saznaju da je bio oficir. U Sarajevu se povezao sa ilegalcima koji su imali vezu sa Križarima, i slali bivše domobrane i ustaše k njima. Iz nekog razloga nije otišao u Križare, ali je ipak uhapšen kada su ilegalci provaljeni. Dalje se ne sećam, mislim da je bio u zatvoru nekoliko godina, pa emigracija.
Da li neko od vas zna o kome se radi, naslov knjige, itd?
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°522
Pisao Jergović o knjizi pa sam se setio gde da potražim.
"Pakao je počeo u Bleiburgu", Vjekoslav Lujo Lasić
https://www.jergovic.com/subotnja-matineja/od-bleiburga-do-vrsca-jedan-malo-drukciji-hrvatski-putopis/
edit: ako je uopšte to, ali liči
"Pakao je počeo u Bleiburgu", Vjekoslav Lujo Lasić
https://www.jergovic.com/subotnja-matineja/od-bleiburga-do-vrsca-jedan-malo-drukciji-hrvatski-putopis/
edit: ako je uopšte to, ali liči
- Post n°523
Da, to je ta knjiga.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°524
Jel ovde bese Polip pisao o Gibonu?
Iggy Pop on Gibbon’s Decline and Fall is the most poignant thing I’ve read all week. https://t.co/jksAqwnpAQ pic.twitter.com/sG5aW5gN9h
— Mary Harrington (@moveincircles) January 3, 2021
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°525
Podozrijevao sam da se Iggy naslanjao na ramena divova.
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.