šta čitate?
- Post n°851
Re: šta čitate?
Ako nema Matvejevića u bibliografiji - ja to ne bih čitao.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°852
Dobro, Mediteranski brevijar je sve ikad, al moram vit american gaze
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°853
Bleeding Blitva wrote:Čovjek neće arhive, vid' što kaže nyt
Had he, during his sojourn in Venice, peeked into the State Archives at the Frari or the Marciana Library on the Piazzetta San Marco, Kaplan would have discovered a hive of international scholars digging into the fascinating and complex history of this unique republic. Without those insights, Kaplan’s medieval Venetians are flat, lifeless and too easily defined. “Pragmatism, of both the ruthless and the enlightened variety, was the guiding spirit of medieval Venice.” Really? Can any people, particularly one as diverse as the Venetians, be so summarily dismissed? Realism, Kaplan reports, “was the one true religion of Venice.” Why then did they build over a hundred churches and monasteries? This is one part of the famous “anti-myth” of Venice, that the conniving Venetians were a nation of Shylocks ever demanding their pound of flesh.Kaplan does not go that far, as his approach to Venice and its empire is generally one of benign indifference.
Ma da. Nego, ako slucajno nisi, valja o tome poceti sa klasicima. Dakle, Braudel. Ali verujem da jesi.
- Post n°854
Nisam Al budem
_____
- Post n°855
To obavezno. Prva knjiga
https://www.ucpress.edu/book/9780520203082/the-mediterranean-and-the-mediterranean-world-in-the-age-of-philip-ii
Tu je taj deo o longue duree. To je masterpiece. Ima i o Veneciji, Dalmejši, ima sve.
https://www.ucpress.edu/book/9780520203082/the-mediterranean-and-the-mediterranean-world-in-the-age-of-philip-ii
Tu je taj deo o longue duree. To je masterpiece. Ima i o Veneciji, Dalmejši, ima sve.
- Post n°856
Ima Brodel i na srpskom, a verovatno i na hrvatskom.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°857
Ima sigurno i na hrvatskom. Nisam proveravao, ali nema trika da nije preveden
- Post n°858
Ma ima naravno, taman gledam u lokalnoj knjižnici, ali ide to na kindlić, lakši je od 600+ stranica.
_____
- Post n°859
POV jedne moderatorice koja mora odlučit što se skida s platforme a što ne i zašto, te posljedično kako oni uopće frejmaju stvari nakon nekog vremena. Sve je provučeno kroz ljubavnu priču, al na neki hladnjikav način recimo, bilo bi zgodnije vidjeti više dijaloga nego njenog smatranja, al dobro nema veze, svejedno zanimljiv uvid u dehumanizirajuću sliku interneta.
_____
- Post n°860
Odlična meksička spisateljica o dvojici pubertetlija u jednom od njihovih zatvorenih elitnih kvartova
_____
- Post n°861
Što ti je dobar tekst, ne okreneš se a već si se preobratio na barok i zamišljaš štukature pri sljedećoj renovaciji stana
Ajde bogatog, da ne kažem kićenog jezika i isto takve arhitekture, al što je roman duhovit
_____
- Post n°862
Svojevremeno sam ga citao nasem prevodu, a pre toga gledao i seriju (bese li u Programu Plus? Znam da je bila u RTZ obradi), a mogao bih ponovo da procitam, ovaj put u originalu.
Super knjiga.
Super knjiga.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°863
Herzog-san je režirao neku operu u Japanu pa ga pitalo oće upoznat cara, on da neće jer o čemu bi oni pričali, što ga je dovelo do susreta s Hiroom Onodom, vojnikom koji je zaglavio 30 godina na Filipinima misleći da rat još uvijek traje. S njim je bar imao common ground - obojica su imali poteškoće u džungli
_____
- Post n°864
Auh, morao sam to odmah da nađem! Ne sećam se da sam skoro video tako dobro otvaranje jedne knjige. Odbiti poziv da te vidi car!
Košmarna sekvenca iz džungle na početku završava se sa "Was it a dream?"
Što se taman tačno nadovezuje na privremeno odloženog Kiša, Enciklopedija mrtvih (na engleskom). Do koga me je dovela priča o falsifikat-knjizi Protokol sionskih mudraca, preko Umberto Ekovog The Prague Cemetery, do kojeg me je dovela u stvari Wikipedia posle čitanja o pogromima kod Simone Sebaga Montefioria (The Red Tsar, zatim Young Stalin, između kojih sam uglavio Bloodlands od Snydera). Otkad sam počeo Kiša imam snove čudnije nego obično, videćemo kako će Herzog tome doprineti (njegov film "Cave of Forgotten Dreams" još čeka na red za gledanje na hard drajvu... Šta li će tek to uraditi za snove.)
Košmarna sekvenca iz džungle na početku završava se sa "Was it a dream?"
Što se taman tačno nadovezuje na privremeno odloženog Kiša, Enciklopedija mrtvih (na engleskom). Do koga me je dovela priča o falsifikat-knjizi Protokol sionskih mudraca, preko Umberto Ekovog The Prague Cemetery, do kojeg me je dovela u stvari Wikipedia posle čitanja o pogromima kod Simone Sebaga Montefioria (The Red Tsar, zatim Young Stalin, između kojih sam uglavio Bloodlands od Snydera). Otkad sam počeo Kiša imam snove čudnije nego obično, videćemo kako će Herzog tome doprineti (njegov film "Cave of Forgotten Dreams" još čeka na red za gledanje na hard drajvu... Šta li će tek to uraditi za snove.)
- Post n°865
Ružno sam sanjala, jel to imam Herzogu zahvaliti
Zato se i zove Twilight world, sumrak kao trenutak najveće nesigurnosti, ne znaš jel noć jel dan, pa ni Hiroo nije siguran jel on sanja ili što.
Zato se i zove Twilight world, sumrak kao trenutak najveće nesigurnosti, ne znaš jel noć jel dan, pa ni Hiroo nije siguran jel on sanja ili što.
_____
- Post n°866
Prvi Vonegat kog citam. Kazu da mu je ovo jedna od slabijih knjiga. Ako je ova slaba, one dobre mora da su bas mnogo dobre.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°867
Вонегат ми је некако на списку за поновно читање на зиму. Како он уме да пише све као лагахну комендију, све нека као зајебанција, а онда на крају књиге укапираш да му је свака реч значила тачно оно што пише, од прве стране до последње све служи радњи. То што речи звуче смешно је само мала подвала, треба их узети озбиљно, те сам намерачио да нпр. „Сирене са Титана“ прочитам овог пута озбиљно.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°868
Jebate koji HC mračnjak, Ottessa outdid herself Smjestila je svoje šarolike, većinski pobožne likove u neko srednjovjekovno selo na udaru kojekakvih nepogoda, štojaznam, čitajući, nisu mi smetali didaktični momenti, odlična je.
_____
- Post n°869
Замолио бих колегиницу линуксовку донекле, а пре свега поштеног Бурунђанина који ме чита од осамдесетих наовамо, да мало поделе утиске. Јер пројекат је, да кажемо, јединствен, не знам да ли је још неко то пробао (а камоли урадио), а ја овако изнутра немам појма како то изгледа кад се уђе.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°870
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°871
Летећи Полип wrote:
Prvi Vonegat kog citam. Kazu da mu je ovo jedna od slabijih knjiga. Ako je ova slaba, one dobre mora da su bas mnogo dobre.
jesu
ja upravo završila ovu
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°872
Ah, na polju audioknjiga sam na:
Rejmond Cendler je ono sto Hemingvej nikad nije mogao i smeo da bude. Nije smeo, opterecen time da ga prihvate u redove tzv. visoke knjizevnosti. Nije mogao, zato sto se iza njegovog macho posturinga krio tankoprsti burzoa dekadent. Cendler radi za pare, ali igra i za publiku, i ostavlja srce na papiru. I ima kamara dobrih riba.
Svaka cast i Tvenu, i Harper Li, i komesvene, ali ko hoce da pronikne u tajnu Amerike, treba da cita njene pulp pisce - Kinga, Lavkrefta, Cendlera...
Rejmond Cendler je ono sto Hemingvej nikad nije mogao i smeo da bude. Nije smeo, opterecen time da ga prihvate u redove tzv. visoke knjizevnosti. Nije mogao, zato sto se iza njegovog macho posturinga krio tankoprsti burzoa dekadent. Cendler radi za pare, ali igra i za publiku, i ostavlja srce na papiru. I ima kamara dobrih riba.
Svaka cast i Tvenu, i Harper Li, i komesvene, ali ko hoce da pronikne u tajnu Amerike, treba da cita njene pulp pisce - Kinga, Lavkrefta, Cendlera...
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°873
hauarda
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°874
e nismo na stripu ali polipe citaj reckless
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°875
i kormaka makartija i the wire
_____
ova zemlja to je to