Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

kako zajebati radnika

Korisnik
    Korisnik

kako zajebati radnika - Page 21 Empty Re: kako zajebati radnika

Post by ontheotherhand Thu May 17, 2018 4:24 am

Pa ne samo njima, nego svima, onih srpskih top 1% što počinje od 900e se smandrlja ko kula od karata.
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Thu May 17, 2018 4:32 am

ontheotherhand wrote:Pa što to ne urade već sad? 3k evra senior Swift programer na 300e, tras.

Izbili bi nemiri čim bi se to desilo.

Ama to je proces. I on i za programere uveliko traje. IT bum u Srbiji je upravo deo toga. Istraživanje AI tehnologija je deo toga. Tu neće biti neki tras. Paće ti je objasnio zašto. Ali će ići kao giros, ljuštenje jednog po jednog sloja. A pošto je sistem u dobroj meri izgrađen na profesionalnoj sujeti, posle svakog ljuštenja, ovi što opstanu će se osećati bolje, jer su oni ti koji su jelte zaista bitni i nezamenjivi. Zato nikada neće biti otpora odozgo.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    паће

Post by паће Thu May 17, 2018 4:51 am

Ма код програмера је зајебано што се економски налазе на врло чудном месту, где не да околина не капира како то ради, него врло често ни власници фирми не капирају (знам случајева и одавде и оданде, једнаки немачи појма). Ни динамику развоја/опстанка фирме, ни самог производа, ни тржишта, ни процеса производње. И онда ту не може бити критичне масе за било какав друштвени... покрет, став, солидарност, јер ни унутар фирме нема довољно велике групе која би била у истом положају и имала заједнички интерес.

Тако да неће бити ни отпора одоздо, али ће бити много шетања из фирме у фирму. Што се већ догађало сто пута.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Thu May 17, 2018 6:13 am

Летећи Полип wrote:Tu neće biti neki tras. Paće ti je objasnio zašto. Ali će ići kao giros, ljuštenje jednog po jednog sloja. A pošto je sistem u dobroj meri izgrađen na profesionalnoj sujeti, posle svakog ljuštenja, ovi što opstanu će se osećati bolje, jer su oni ti koji su jelte zaista bitni i nezamenjivi. Zato nikada neće biti otpora odozgo.

Pogledaj odakle je počeo nit diskusije, ja pitam ako je idealni radnik takav, što se odmah ne uradi tako. A odgovor je ono što sam i napisao, ne bi imao ko u dovoljnoj meri da puni potrošnju/agregatnu tražnju. Onda utvara kaže zabole ih za to. Pa ne, zabole ih itekako, jer to održava sistem, bez toga sistema ni nema.
    паће

Post by паће Thu May 17, 2018 6:38 am

ontheotherhand wrote:
    Летећи Полип wrote:Tu neće biti neki tras. Paće ti je objasnio zašto. Ali će ići kao giros, ljuštenje jednog po jednog sloja. A pošto je sistem u dobroj meri izgrađen na profesionalnoj sujeti, posle svakog ljuštenja, ovi što opstanu će se osećati bolje, jer su oni ti koji su jelte zaista bitni i nezamenjivi. Zato nikada neće biti otpora odozgo.

Pogledaj odakle je počeo nit diskusije, ja pitam ako je idealni radnik takav, što se odmah ne uradi tako. A odgovor je ono što sam i napisao, ne bi imao ko u dovoljnoj meri da puni potrošnju/agregatnu tražnju. Onda utvara kaže zabole ih za to. Pa ne, zabole ih itekako, jer to održava sistem, bez toga sistema ni nema.

Не, управо их заболе. Банкари пљачкају, послодавци отпуштају/закидају, јер 1) сви то раде, 2) ако ја урадим први, зарадићу и бићу јефтинији на тржишту или ће фирма боље да изгледа за ИПО па онда сви идемо на пецање или 3) ако не урадим ја, остали ће ме прешишати и могу да метнем катанац.

Што јесте самоубилачка тактика за друштво у целини, али за сваког од њих појединачно има смисла и штавише изгледа као захтев тржишта, разлика између опстати и пропасти. Што се онда надокнађује финансирањем потрошње из емисије, тј измишљањем пара за кредитирање потрошње. А ко је у дуговима, јебига, неће много да се буни, што се на крају мало разликује од ропства за дуг. Штавише, 2005. су практично укинули лични банкрот, треба да си фирма да га прогласиш па да ти се опросте дугови а повериоци намире из масе (колико је има), сад се они нешто намире али си ти и даље дужан, практично доживотно. То се надувава у недоглед, ал' тако ради САД. Ван тога нисам упућен. Како се тај модел пресликава другде, није ми јасно.

_____
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Thu May 17, 2018 7:55 am

паће wrote:Банкари пљачкају, послодавци отпуштају/закидају, јер 1) сви то раде, 2) ако ја урадим први, зарадићу и бићу јефтинији на тржишту или ће фирма боље да изгледа за ИПО па онда сви идемо на пецање или 3) ако не урадим ја, остали ће ме прешишати и могу да метнем катанац.

Што јесте самоубилачка тактика за друштво у целини, али за сваког од њих појединачно има смисла и штавише изгледа као захтев тржишта, разлика између опстати и пропасти.

Opet, što onda ne urade tako i sa platama više oskudnih radnih profila? Odgovor da za toliko "ipak radi tržište" nema dovoljnu eksplanatornu moć. Zašto i za njih ne važe ista pravila tržišta kao i za ostale? Taj prvi što bi odvukao specijalistu za veću lovu može da smanji nadnicu na minimumum npr. par meseci nakon što ga dovede, ovaj ode kod sledećeg, koji se kao i svaki sledeći može dogovoriti sa prvim da ne diže nadnicu iznad mimumuma.
    паће

Post by паће Thu May 17, 2018 8:04 am

ontheotherhand wrote:
    паће wrote:Банкари пљачкају, послодавци отпуштају/закидају, јер 1) сви то раде, 2) ако ја урадим први, зарадићу и бићу јефтинији на тржишту или ће фирма боље да изгледа за ИПО па онда сви идемо на пецање или 3) ако не урадим ја, остали ће ме прешишати и могу да метнем катанац.

Што јесте самоубилачка тактика за друштво у целини, али за сваког од њих појединачно има смисла и штавише изгледа као захтев тржишта, разлика између опстати и пропасти.

Opet, što onda ne urade tako i sa platama više oskudnih radnih profila? Odgovor da za toliko "ipak radi tržište" nema dovoljnu eksplanatornu moć. Zašto i za njih ne važe ista pravila tržišta kao i za ostale? Taj prvi što bi odvukao specijalistu za veću lovu može da smanji nadnicu na minimumum npr. par meseci nakon što ga dovede, ovaj ode kod sledećeg, koji se kao i svaki sledeći može dogovoriti sa prvim da ne diže nadnicu iznad mimumuma.

Па раде и то, полако, тамо где могу. У Меку, например, имају све у танчине описано - сипаш ово уље, загрејеш на ту температуру, кад је достигнута сипаш ово у оно, то спустиш у уље, покренеш тајмер, кад пишти извадиш. Све по чеклисти, и у Меку нема кувара, нарочито не од оне врсте коју би нека кафана пожелела да запосли. Тамо уместо кувара може да ради полуписмена особа, за одговарајућу лову, и такве и добијају.

Тј производни процес се препројектује тако да захтева што мање стручне раднике. То иде на мицеве, али иде.

_____
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Thu May 17, 2018 9:17 am

ontheotherhand wrote:Pa što to ne urade već sad? 3k evra senior Swift programer na 300e, tras.

Izbili bi nemiri čim bi se to desilo.

Koji bre Swift programer ima 3000 evra? Šta to programira, nuklearne projektile za francuske podmornice, sisteme navođenja za Daso Rafal, berzanske aplikacije visokih performansi koje vrte milione dolara? Gde to ima u Srbiji, daj da idemo odma tamo svi đuture.

Takve pare se daju samo ako nisu tvoje pare. Ko će da ti da 3000 evra? Zašto bi ti davao tolike pare?

Za te pare možeš da nabaviš Nemca ili Amerikanca sa dobrog fakulteta, a ne neku priučenu dileju iz Srbije.

Plate su poslovna tajna, kada bi to bilo otvoreno došlo bi brzo do velikog prestrojavanja.
    Plaćaju koliko moraju, koliko se pogodiš, kad ideš u firmu moraš otprilike da znaš koliko su spremni da daju i koliko si ti spreman da se pogodiš. Svaki zaposleni je pijačna pogodba. U firmi od 10 ljudi svi ćute ko kurve kad se pomene kolika je kome plata, radiš sa ljudima godinu dana ne znaš koliko su plaćeni.
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Thu May 17, 2018 9:28 am

ontheotherhand wrote:

Pa i nema ko da puni potršnju, zato i propadamo. Jede se hleb i salama.
    Banke su se prešaltale sa stambenih kredita na potrošačke. Sa srednje klase na najnižu.

Sada možeš da uzmeš povoljno stambeni kredit, mala je kamata, ali nema ko da ih uzme.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu May 17, 2018 10:19 am

ontheotherhand wrote:

Ne radi to odmah zato što mu se ne isplati. Neko dobar će otići kod konjkurenta i on će da propadne.

To je stalan hod po ivici, šibicarenje i kuvanje žabe. Otprilike, to je opis domaćeg poslodavca, čast retkim izuzecima.

Post by beatakeshi Sat May 19, 2018 11:16 am

politika wrote:Проговорили отпуштени радници „Кајзена”, на потезу је инспекцијафотографије снимљене за време обуставе рада поставили на „Фејсбуку”, већина од седморо радника турског „Кајзена” у Смедереву, решила је да јавно проговори.

Подсећамо, у прошли петак око 280 запослених, углавном жена, зауставили су производњу у знак протеста због неисплаћених прековремених сати и плате за април, након чега им је речено да иду кући и да ће им дуговања бити уплаћена. Новац је на њихове рачуне убрзо легао, али сутрадан је њих седморо сачекала понуда о споразумном раскиду уговора о раду јер су, како им је речено, прекршили закон тако што су у јавност изнели поверљиве информације из фирме. Према сведочењима ових радника, прећено им је да ће, уколико то не потпишу, бити кривично гоњени и да их чека затвор од три месеца до пет година.
    Срђан Цицмил, контролор квалитета у „Кајзену”, одбио је да потпише такав споразум, али је истог дана, како тврди, избачен из фабрике. У групи радника за „одстрел”, нашао се јер је сликао и на „Фејсбуку” објавио фотографију побуне у фабрици и „шеровао” снимак своје колегинице на коме се види колона радница које излазе из фабрике.
    – То су те тајне информације које сам открио. Упркос претњама затвором нисам пристао да потпишем отказ и онда ми је речено да што пре узмем своје ствари и напустим фабрику – прича Цицмил.
    Драгана Невенкић, једна је од кројачица које су остале без посла због „Фејсбука”, иако је самохрана мајка двоје деце и инвалид којој тај статус у „Кајзену” никада није признат.
    – Радили смо и по 12 сати и углавном нам пред крај радног времена само кажу да остајемо. Услови рада су лоши. Зими је ледено, а лети су неке жене падале у несвест од врућине. На скоро 300 радника имамо само две мале кабине за тоалет, а непријатан мирис се шири погоном. Џемпер или дуксерицу нисмо смели да окачимо на столицу или око појаса због визуелног изгледа простора, уз образложење да се љути газда из Турске који гледа снимке камера из погона. Кад они долазе, приморавани смо да рибамо, чистимо, склањамо кутије као да то није фабрика – прича Драгана.
    Тамара Станојевић, доскоро линијски контролор у „Кајзену”, такође се нашла на улици након обуставе рада.
    – Норме су превисоке и физички је немогуће постићи и квалитет и зацртани број модела, а њихов план је од 200 до 250 за сат времена. Реално је до 170. Трпели смо велики притисак – сматра она.
    Андреа Радојковић је „згрешила” објавивши видео-запис који је снимила током изласка радника из фабрике, у петак након обуставе рада.
    – Снимак је настао ван фабрике и не видим на који начин сам оштетила фирму – пита она.Тамара Марковић је отказ добила прошле године у августу, јер је, како тврди, као самохрана мајка два-три пута била на боловању због детета. Уговор о раду јој није продужен.

У Министарству за рад за „Политику” је потврђено да је Одељење инспекције рада у Смедереву примило пет пријава запослених у „Кајзену”. У допису нашем листу наводе да је сходно закону, турској фирми достављено обавештење да ће 21. маја бити извршени инспекцијски надзори над спровођењем Закона о раду и Закона о безбедности и здравља на раду.
    – У конкретном случају, пријаве које су поднете инспекцији рада односе се на остваривање појединачног права запослених, за сваку се води посебан поступак, те је неопходно о предстојећем надзору обавестити послодавца, сходно Закону о инспекцијском надзору – кажу из министарства и додају да је у марту извршен редован инспекцијски надзор у области безбедности и здравља на раду у овој компанији.
    Ово је била трећа обустава рада у турском „Кајзену” за две године, откако послују у Смедереву. Први је био прошле године, други у фебруару ове године, такође због неизмирених обавеза. Сви запослени имају уговоре на три до пет месеци, нико није стално запослен, кажу радници. Највећа плата у производњи је 31.000, док шнајдерке раде за 25.000 динара у просеку.

Кајзен: штрајк је незаконит, претрпели смо штету

Огласио се и турски „Кајзен”, тврдећи да никада нису каснили са испуњењем својих обавеза према запосленима, већ су их исплаћивали знатно пре рокова из уговора. Наводе да је настао неспоразум у погледу времена исплате за рад у режиму прерасподеле радног времена, а не за прековремени рад.
    – Прерасподела радног времена је посебан режим рада који је регулисан Законом о раду и подразумева посебну методологију за обрачун радних сати. Све своје обавезе према запосленима по основу прерасподеле радног времена испунили смо у потпуности и на време – кажу у саопштењу и оцењују да је штрајк био незаконит јер није најављен, чиме им је ускраћена могућност за преговоре.
    katamaran

Post by katamaran Sat May 19, 2018 12:55 pm

beatakeshi wrote:Da, mogu da zamislim pobesnele programere u rušilačkom pohodu...
    kako zajebati radnika - Page 21 548264ade691b23633bc01ab_736
    bjesomučje

Post by bjesomučje Sat May 19, 2018 6:20 pm

beatakeshi wrote:
    politika wrote:Проговорили отпуштени радници „Кајзена”, на потезу је инспекцијафотографије снимљене за време обуставе рада поставили на „Фејсбуку”, већина од седморо радника турског „Кајзена” у Смедереву, решила је да јавно проговори.

Подсећамо, у прошли петак око 280 запослених, углавном жена, зауставили су производњу у знак протеста због неисплаћених прековремених сати и плате за април, након чега им је речено да иду кући и да ће им дуговања бити уплаћена. Новац је на њихове рачуне убрзо легао, али сутрадан је њих седморо сачекала понуда о споразумном раскиду уговора о раду јер су, како им је речено, прекршили закон тако што су у јавност изнели поверљиве информације из фирме. Према сведочењима ових радника, прећено им је да ће, уколико то не потпишу, бити кривично гоњени и да их чека затвор од три месеца до пет година.
    Срђан Цицмил, контролор квалитета у „Кајзену”, одбио је да потпише такав споразум, али је истог дана, како тврди, избачен из фабрике. У групи радника за „одстрел”, нашао се јер је сликао и на „Фејсбуку” објавио фотографију побуне у фабрици и „шеровао” снимак своје колегинице на коме се види колона радница које излазе из фабрике.
    – То су те тајне информације које сам открио. Упркос претњама затвором нисам пристао да потпишем отказ и онда ми је речено да што пре узмем своје ствари и напустим фабрику – прича Цицмил.
    Драгана Невенкић, једна је од кројачица које су остале без посла због „Фејсбука”, иако је самохрана мајка двоје деце и инвалид којој тај статус у „Кајзену” никада није признат.
    – Радили смо и по 12 сати и углавном нам пред крај радног времена само кажу да остајемо. Услови рада су лоши. Зими је ледено, а лети су неке жене падале у несвест од врућине. На скоро 300 радника имамо само две мале кабине за тоалет, а непријатан мирис се шири погоном. Џемпер или дуксерицу нисмо смели да окачимо на столицу или око појаса због визуелног изгледа простора, уз образложење да се љути газда из Турске који гледа снимке камера из погона. Кад они долазе, приморавани смо да рибамо, чистимо, склањамо кутије као да то није фабрика – прича Драгана.
    Тамара Станојевић, доскоро линијски контролор у „Кајзену”, такође се нашла на улици након обуставе рада.
    – Норме су превисоке и физички је немогуће постићи и квалитет и зацртани број модела, а њихов план је од 200 до 250 за сат времена. Реално је до 170. Трпели смо велики притисак – сматра она.
    Андреа Радојковић је „згрешила” објавивши видео-запис који је снимила током изласка радника из фабрике, у петак након обуставе рада.
    – Снимак је настао ван фабрике и не видим на који начин сам оштетила фирму – пита она.Тамара Марковић је отказ добила прошле године у августу, јер је, како тврди, као самохрана мајка два-три пута била на боловању због детета. Уговор о раду јој није продужен.

У Министарству за рад за „Политику” је потврђено да је Одељење инспекције рада у Смедереву примило пет пријава запослених у „Кајзену”. У допису нашем листу наводе да је сходно закону, турској фирми достављено обавештење да ће 21. маја бити извршени инспекцијски надзори над спровођењем Закона о раду и Закона о безбедности и здравља на раду.
    – У конкретном случају, пријаве које су поднете инспекцији рада односе се на остваривање појединачног права запослених, за сваку се води посебан поступак, те је неопходно о предстојећем надзору обавестити послодавца, сходно Закону о инспекцијском надзору – кажу из министарства и додају да је у марту извршен редован инспекцијски надзор у области безбедности и здравља на раду у овој компанији.
    Ово је била трећа обустава рада у турском „Кајзену” за две године, откако послују у Смедереву. Први је био прошле године, други у фебруару ове године, такође због неизмирених обавеза. Сви запослени имају уговоре на три до пет месеци, нико није стално запослен, кажу радници. Највећа плата у производњи је 31.000, док шнајдерке раде за 25.000 динара у просеку.

Кајзен: штрајк је незаконит, претрпели смо штету

Огласио се и турски „Кајзен”, тврдећи да никада нису каснили са испуњењем својих обавеза према запосленима, већ су их исплаћивали знатно пре рокова из уговора. Наводе да је настао неспоразум у погледу времена исплате за рад у режиму прерасподеле радног времена, а не за прековремени рад.
    – Прерасподела радног времена је посебан режим рада који је регулисан Законом о раду и подразумева посебну методологију за обрачун радних сати. Све своје обавезе према запосленима по основу прерасподеле радног времена испунили смо у потпуности и на време – кажу у саопштењу и оцењују да је штрајк био незаконит јер није најављен, чиме им је ускраћена могућност за преговоре.

gasite fejsbuk, radnici
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Sun May 20, 2018 2:11 am

Utvara wrote:

Koji bre Swift programer ima 3000 evra? Šta to programira, nuklearne projektile za francuske podmornice, sisteme navođenja za Daso Rafal, berzanske aplikacije visokih performansi koje vrte milione dolara? Gde to ima u Srbiji, daj da idemo odma tamo svi đuture.

Takve pare se daju samo ako nisu tvoje pare. Ko će da ti da 3000 evra? Zašto bi ti davao tolike pare?

Za te pare možeš da nabaviš Nemca ili Amerikanca sa dobrog fakulteta, a ne neku priučenu dileju iz Srbije.

Izvoli info od čoveka u struci sa PPP.

A i ova statistika je blizu.

Ne znam čemu ti ovaj nipodaštavajući komentar o u priučenosti.
    bjesomučje

Post by bjesomučje Sun May 20, 2018 2:24 am

ontheotherhand wrote:
    Ne znam čemu ti ovaj nipodaštavajući komentar o u priučenosti.

tomu što je notorna istina
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Sun May 20, 2018 2:39 am

Dobro™️, što i vi niste priučeni tako. Profesionalna sujeta na delu?
    Filipenko

Post by Filipenko Sun May 20, 2018 2:51 am

Ta statistika je lepa. Dakle, imaju 700-1300 evra, a jedan od 20 njih koji je senior i kome nije puko mozak (ili verovatnije jeste, ali ume to da maskira) ima 2260.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun May 20, 2018 3:12 am

ovo je i moje iskustvo koje nema veze sa programiranjem, znam puno ljudi iz moje struke i otprilike je isti odnos plata, kao u tekstu

Programeri koji rade u kompanijima u domaćem vlasništvu zarađuju u proseku 1203€, oni koji rade u kompaniji mešovitog vlasništva 1616€ i oni koji rade za strance 1800€.

Edit - samo ako stranci nisu grci, oni su gori od domaćih
    bela maca

Post by bela maca Sun May 20, 2018 3:31 am

Ja znam priucene programere koji imaju 3000e platu. Ne sad njih 500, ali ih ima

_____
    most of us probably not getting better
    but not getting better together
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Sun May 20, 2018 3:43 am

Još kad ti srpski vlasnici počnu da se žale da im ljudi odlaze kod stranaca ko onaj trafikar™️ iz ZR.
    ♏

Post by ♏ Sun May 20, 2018 4:20 am

Mnogo to sve zavisi, a te ankete su metodološki krš. Da li firma pravi ad hoc projekte ili ima neki glomazni flagship sa mnogo legacy kôda? Da li ćeš raditi R&D ili te planiraju da pretežno pojačaš održavanje i uhodane stvari? Povezano sa tim, kako su te procenili u smislu fundamenata i prilagodljivosti? Kakvo je to prethodno iskustvo? Nečije dve godine negde su mnogo bolje od nečijih pet negde drugde ili čak i na istom mestu, ali na drugim stvarima i sa drugim odgovornostima. Umeš li i nešto osim da budeš code monkey? Prevodiš, predaješ, planiraš, projektuješ... I na kraju, naravno, stalno zaposlenje vs. agencija, jer će ti razliku za ovo prvo odbiti sa tvog kraja.
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Sun May 20, 2018 4:30 am

ontheotherhand wrote:Dobro™️, što i vi niste priučeni tako. Profesionalna sujeta na delu?

Svakako, daj bože da se i ja priučim tako pa da me plaćaju 3000 a ne XXX evra kao do sada.
    Samo ja razmišljam mentalitetom srpskog gazde koji mi je poslodavac, ne vidim zašto bih plaćao nekoga tolike novce. To je strahovit trošak. Plaćaš ga po ceni po kojoj tvoja firma može finansijski da izdrži.
    Stranci izgleda imaju novaca kao pleve i njima je to očigledno mali trošak.

Postoji strahovit disbalans između domaćeg poslodavca i domaćeg tržišta kao i domaćeg menadžera i stranog. To se najbolje vidi iz rečenice koju je izvukao Munlajt.

Ako radiš za 1) državnu firmu, plata ti je 700-800 evara, za 2) domaću privatnu 1200, za 3) stranu 1800.
    Radiš isti, identičan posao, na identičnoj poziciji, jedina razlika je finansijsko stanje firme i koliko oni mogu i žele da te plate.

1) Državna firma takođe zahteva da imaš 6 stepen,tj. fakultet, a treba ti i partijska veza.

2) Domaća privatna firma zahteva da neko garantuje za tebe, pa se opet time stvaraju klanovi i neka vrsta nepotizma i toga nisu pošteđene ni veće ni manje privatne firme. Sve se radi na reč. To je posledica lenjosti : u suštini je bolje i poštenije da daju oglas za posao i da prođu kroz CVjeve i da vide ko im se sviđa i ko se uklapa, a ne da dovode debile "po preporuci".
    Manje firme imaju manje resursa i kadrovsko se sastoji od Gazde, Gazdine žene i Gazdine svastike.  
    Treba nam čovek za to i to...
    -Koliko ste spremni da platite? Ja imam čoveka.
    Toliko i toliko...
    -Dobro, dogovorili smo se, dovedi ga sutra da radi. kako zajebati radnika - Page 21 1552546758

3) Strana firma zahteva da prođeš 16 krugova intervjua, na kojima te pitaju da li imaš porive da siluješ babe. Ali bože moj, sve se pretrpi zarad platice od 3000 evara.

To je daleko iznad nacionalne medijane od 300 evra i proseka od 400 evra, pa sada svi živi žele da se bave ovim poslovima, jureći trbuhom za lepim kruhom. To je dovelo do poplave raznoraznih neškolovanih pametnjakovića koji muljaju drndaju, opskuranti i hustleri koji se gađaju se stranim tehničkim pojmovima a ne znaju srpski, pišu poslovnu komunikaciju na nivou majmuna a softver im katastrofalno radi. Dok ti ustanoviš da njegova aplikacija kurcu ne valja, prođe voz i on uze pare.

Razvoj softvera je sada skup, ranije nije bio tako skup. Ranije je hardver bio skup, sada je džabe. Mašinski proizvodi i razvoj je nekada bio skup, sada je praktično rešen problem. Čekamo dan da se i taj balon izduva.
    Problem je u tome što se programiranje deli u dva koloseka - jedni ljudi će da prave alate koji će ovi drugi da koriste.
    Ovi iz prve grupe će uskoro napraviti toliko dobre alate da ovi iz druge grupe neće više moći da traže tolike novce.
    O tom procesu je pisao Paće, i on je debelo u toku.
    Pojedina zanimanja iz IT branše su preko noći prestala da budu relevantna.

To su neka moja iskustva, koja su uglavnom saglasna sa većinskim mišljenjem na ovome forumu.

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Sun May 20, 2018 5:42 am

Pa dobro, to je onda proces koji važi i za mnoga druga oblasti kao deo ongoing automatizacije, ne samo IT branše. Deskilling od industrijske revolucije naovamo praktično.
    паће

Post by паће Sun May 20, 2018 10:08 am

Utvara wrote:
    Problem je u tome što se programiranje deli u dva koloseka - jedni ljudi će da prave alate koji će ovi drugi da koriste.
    Ovi iz prve grupe će uskoro napraviti toliko dobre alate da ovi iz druge grupe neće više moći da traže tolike novce.
    O tom procesu je pisao Paće, i on je debelo u toku.

Ниси прочитао закључак тога, па ћу поновити. Они то пишу већ 20-30 година, али сваки од тих алата је одличан само за оно што уме да уради. За оно што не уме, снађи се, сам пиши алат, згрумфуј нешто. А док то урадиш, негде ће да уведу неке слаткише за очи, и опет ће ти закомпликовати посао.

Рецимо, памтим четири верзије алата за писање хелпа, које су све једна по једна отишле у 15:00 и данас напросто држимо 1 вики где корисници имају свој део где им пише шта се како ради. Не шта је шта на којој масци, иако наш алат увелико има и нумеричку шифру за контекстуални хелп (сећа ли се неко тога?), која је свуда празна јер... ајде, бре, ко би то писао.

Или, кад инсталишемо свежу верзију код муштерије, њихови дибиеј пајкани некад хоће да виде скрипт који ће да презида базу за нову верзију. Кад им кажемо да се скрипт генерише у трку тако што имамо алатку која пореди своје метаподатке са оним што извуче из текуће базе, и испонаређује где шта има да се дода да се текућа доведе на најновије. "Можете све да видите у логу кад буде готово". Обично се не јављају после тога, јер први пут чују за такав алат. Можда је то дистрибуирање са скриптама (прелаз са 3.4 на 3.5, па други за 3.6, па... уме да их буде и по десет) још увек нормално, ал' ето има ко има алат и за то. Али тај алат ради само то, јесте, штеди нам тону времена, свеједно - то време ће увек бити попуњено другим стварима за које сад има времена.

То је онај ефекат аутопута - нема везе што нови пут може да пропусти 4 пута више возила за пола времена, само постојање пута ће увећати саобраћај (јер еј, сад може, сад се већ исплати, сад вреди) и на њему ће убрзо исто бити гужва.

_____
    disident

Post by disident Sun May 20, 2018 10:41 am

Btw, delimicno vezano za temu, ja sam upravo doziveo da me banuju(iskljuce komentarisanje)  iz grupe studenti bg univerziteta i da se pobrise cela grana komentara, kada sam na sastavne delice rastavio bulsit admina o opstem progresu covecanstva i neopravdanom nezadovoljstvu ljudi, i dirnuo u sistem time. Sto i nije neverovatno imajuci u vidu da su admini paraziti koji direktno zive od grupe i oglasavanja zadruga,poslova i organizovanja zurki i raznih ivenotva, ali je idalje urnebesno

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete

Post by Sponsored content

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 8:36 pm