ostap bender wrote:
mislim da sam ovde vec kacio ono jovicevo predavanje o suvaricama i protivljenju tadasnjoj reformi obrazovanja gde su kamen spoticanja bile tzv. elitne gimnazije
Са шуварицама је било неколико зајеба. Прво, што су дошле након што је забрањено понављање у основној, па је сваки дунстер мислио да има уставом гарантовано право на двојку, ладио само јаја или још понешто. Те су онда (следећи погрешан потез) поделили средњу школу на још два разреда некакве опште средње школе са некаквом праксом у индустрији (док смо је још имали) где су деца углавном ишла мајсторима по бурек, чувала стражу док се шљакери картају или само сметала. Оно опште средње су отаљавали како су знали, што мање то боље, а онда су имали укупно једну годину да науче занимање. Тадашњи мајстори су се за главу хватали кад им дође такав за радника, ти наводно појма нису имали. Истина, после сам срео једног таквог, свог бившег ђака (био је, ајде, техничар, четврти разред електро), тај је оним каснијим држао часове (пај сад) математике.
Сто ствари је у шуварицама урађено преко курца, или намерно накарадно да се покаже да тај систем не може да ваља. Јер, сви су били против а требало је то да спроводе. Да кажем и да сам и сам саставио у томе својих пет година, а "нећу да будем саучесник" је било негде на високом четвртом месту списка разлога за бекство одатле.
Да, завршио сам ту елитну гимназију, и препоручио бих је сваком. У мом разреду је било више од пола деце са села, и уопште се није разликовало ко је одакле. Можда су били мало неотесани у почетку, и грубљих манира, ал' до трећег разреда се све то лепо испеглало. И нисмо сви постали директори - у ствари, постао је само један, и тај је први умро.