by Guest Sat May 11, 2019 10:13 pm
Pa ja se tu slažem. Ako ja nisam bio jasan i mislio sam na današnji kontekst, koji bi opet trebalo da bude analitički crpljen iz nekakve teorije.
Oko levice i Kosova: rekao bih da je po sredi beg u raniji (pred-jugoslovenski) period a to je "Balkan balkanskim narodima". SSDP je to, poznato je, imala kao eksplicitni cilj, pa je u partijskim krugovima i stvaranje Jugoslavije primljeno pozitivno ali mlako, više kao korak ka cilju nego kao "vau, ostvaren je cilj", plus sa dozom standardnog otpora prema delovanju Pašića i radikala. To kao istoriografska crtica, ali je potrebna jer je kod autora konfuzno šta/kakva je ta zajednica, pa i neki argumenti deluju kao s početka XX veka ("treba veća država"). Plus, ekonomska opažanja ("veće privrede uništavaju manje", "potrebno je ekonomsko ukrupnjavanje" itd) su ofrljna a ne bi smela biti jer zapravo čine krovnu konstrukciju.
Šira napomena: mislim da se leva politika u Srbiji ne može graditi sa jednim naglim, automatskim, neanalitičnim pozivom na "zajedništvo" sa drugima, da se definicija "mi" svede na to da si element ili u funkciji nečeg većeg o kojem se pak malo zna i k čemu se maglovito luta, te da se nacionalizam samo flipne ko palačinka u internacionalizam i "eto rešenja".
Last edited by Gargantua on Sat May 11, 2019 10:25 pm; edited 1 time in total