Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Prostor za kolumnu Zorana Ćirjakovića

Notorious

Prostor za kolumnu Zorana Ćirjakovića - Page 8 Empty Re: Prostor za kolumnu Zorana Ćirjakovića

Post by Notorious Thu Jun 23, 2016 6:08 pm

William Murderface wrote:Zapravo moze, ja mislim da je taj deo najmanje sporan. Tacno je da se ideologija ljudskih prava zloupotrebljava za intervecionisticke poduhvate, ili opet za raspirivanje ksenofobije i islamofobije. Priblemi sa tekstom nastaju kad Cirjakovic pokusava da iskonstruise vezu sa beogradskim prajdom, preko izmisljene izjave izmisljene osobe, "Eto, cak je i fasista Tramp za lgbt prava...". I ta veza nigde ne postaje nista jaca kroz tekst.
    Sad ti raspravljaš sa perifernim sadržajem mog posta Prostor za kolumnu Zorana Ćirjakovića - Page 8 1233199462
    U pravu si, propustila sam da napišem apriori pre tretirati. Kao što već rekoh, nisam pažljivo čitala, no, za mene je i dalje nerazumljiva ideološki selektivna pozicija ugroženosti zapadnjačkim vrednostima.
    Erős Pista

Prostor za kolumnu Zorana Ćirjakovića - Page 8 Empty Re: Prostor za kolumnu Zorana Ćirjakovića

Post by Erős Pista Thu Jun 23, 2016 6:29 pm

Ma da, a pazi, najluđe je ovo tretiranje Srbije kao zemlje izvan modernosti kojoj sad nekakvi misionari donose tu daleku i našem plemenu nepoznatu ideju o univerzalnim ljudskim pravima, seksualnim slobodama, itd. Toliku su pustoš napravile devedesete da se sad ta pustoš proglašava nekakvom autohtonom kulturom, desničarska ideologija se prodaje za tradiciju, našu specifičnost i šta ti ja znam. Pa to je van pameti. Hvala još jednom Bluberiju na onom Budenovom predavanju, da stavim i ovde, pa možda i ZĆ pogleda.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Kinder Lad

Post by Kinder Lad Thu Jun 23, 2016 6:46 pm

William Murderface wrote:Ma da, a pazi, najluđe je ovo tretiranje Srbije kao zemlje izvan modernosti kojoj sad nekakvi misionari donose tu daleku i našem plemenu nepoznatu ideju o univerzalnim ljudskim pravima, seksualnim slobodama, itd. Toliku su pustoš napravile devedesete da se sad ta pustoš proglašava nekakvom autohtonom kulturom, desničarska ideologija se prodaje za tradiciju, našu specifičnost i šta ti ja znam. Pa to je van pameti. Hvala još jednom Bluberiju na onom Budenovom predavanju, da stavim i ovde, pa možda i ZĆ pogleda.

Apsolutno. Jedino je fora u tome što se to tada, 90-tih, videlo savršeno jasno, mogo jasnije nego danas. Zašto? Zato što - pustoš je pustoš, ali i u pustoši neko ima materijalne interese kojima pustoš pomaže da se perpetuiraju.
    паће

Post by паће Thu Jun 23, 2016 6:50 pm

William Murderface wrote:Ma da, a pazi, najluđe je ovo tretiranje Srbije kao zemlje izvan modernosti kojoj sad nekakvi misionari donose tu daleku i našem plemenu nepoznatu ideju o univerzalnim ljudskim pravima, seksualnim slobodama, itd. Toliku su pustoš napravile devedesete da se sad ta pustoš proglašava nekakvom autohtonom kulturom, desničarska ideologija se prodaje za tradiciju, našu specifičnost i šta ti ja znam. Pa to je van pameti.

Ал није то само колумнистика. То ти се догађа и у пракси, дођу ти неки енвеоовци или Јуесејд тури неке паре за пројекат да нам направе нешто што смо већ имали. Паркинг испред суда - полупају стари бетон, метну бехатон, сад има два места више и лепше изгледа, а натркече рекламну таблу да се зна да је то помоћ, поклон... Или онај пројекат да се у четири града помогне америчким парама... да људи почну да плаћају порез на некретнине, и то тако што не оду у катастар (где би тих јебитачних 32К$ нешто и значило) по податке него узму спискове од електродистрибуције па плате студенте да иду да анкетирају, и дају им сомнамбулна упутства (типа "ако неће да да баш све податке, пиши да неће да сарађује"). Или крену да нама овде у Војводини продају мултикултурализам, натакнем их на исти такав, и од мањина чија права су угрожена наведу увек Роме и Јевреје а остали их не занимају...

Они баш мисле да смо ми јуче рођени, шта ли.

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Notorious

Post by Notorious Thu Jun 23, 2016 7:19 pm

William Murderface wrote:Ma da, a pazi, najluđe je ovo tretiranje Srbije kao zemlje izvan modernosti kojoj sad nekakvi misionari donose tu daleku i našem plemenu nepoznatu ideju o univerzalnim ljudskim pravima, seksualnim slobodama, itd. Toliku su pustoš napravile devedesete da se sad ta pustoš proglašava nekakvom autohtonom kulturom, desničarska ideologija se prodaje za tradiciju, našu specifičnost i šta ti ja znam. Pa to je van pameti. 

Tako nekako, pri čemu se prava X i Y tretiraju u odnosu na udaljenost od ideološkog nukleusa (i njemu pripadajućeg simulakruma autohtonih/tradicionalnih vrednosti) a ne od univerzalnih vrednosti/prava/sloboda. Po ideologiju bezopasno X se spontano prihvata, dok se manje kompatibilno/nekompatibilno Y tretira kao pretnja, iako oba pripadaju istoj kategoriji ljudskih prava/vrednosti. To je prilično iracionalna pozicija.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jun 23, 2016 7:22 pm

William Murderface wrote:
    Ma ovo je zakasnela postmoderna u službi nacionalističke relativizacije.

Naravno, nije Srbija nikakva "postkolonijalna drugost", ona je evropska država, for better or worse, sa liberalnim Ustavom (koji joj svakako nisu nametnuli kolonijalni gospodari), koji svakom građaninu garantuje slobodu okupljanja. Ako država to ne garantuje, to nije ni zato što su Srbi "zaostali"; niti zato što su "drugačiji", nego zato što je država razvaljena i privatizovana i u talu  parafašističkim skupinama. Naravno da LGBT prava i na Zapadu plod istorije borbe za ova prava, i da su neke pobede u toj borbi izvojevane tek nedavno, ali Ćirjaković svaku borbu u tom smislu proglašava autokolonizacijom itd. Zapravo je on taj koji esencijalizuje kulturu, kao da Srbi i sami nisu bili subjekti istorije emancipacije (naravno, vođeni univerzalističkim idejama, liberalizmom, nacionalnim oslobođenjem, marksizmom). Kakva autoinfantilizacija.
    Јесте, али је такође и плашење мечке решетом. Баш зато се ваља присетити Брежњева, јер ствари постају баналне и комичне, какве и јесу. Тај је правио идентични баук од рокенрола. Чувао совјетску "другост" од чупаваца из Ливерпула.

"Другост" је последње уточиште тирана.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jun 23, 2016 7:28 pm

William Murderface wrote:Toliku su pustoš napravile devedesete da se sad ta pustoš proglašava nekakvom autohtonom kulturom, desničarska ideologija se prodaje za tradiciju, našu specifičnost i šta ti ja znam.
    Видим пре неки дан вест на Б92: "Сад је стварно претерала - позната певачица показала потпуно голе груди на плажи!"

Па јебо те драги бог, у моје време ништа осим топлеса није ни постојало. Е, иста ствар се десила кинематографији, фудбалу, новинама, радију, факин свему.

Prostor za kolumnu Zorana Ćirjakovića - Page 8 2665931453
    паће

Post by паће Thu Jun 23, 2016 7:49 pm

No Country for Old Man wrote:Видим пре неки дан вест на Б92: "Сад је стварно претерала - позната певачица показала потпуно голе груди на плажи!"

Па јебо те драги бог, у моје време ништа осим топлеса није ни постојало. Е, иста ствар се десила кинематографији, фудбалу, новинама, радију, факин свему.

Ма видео си већ сто пута како нас убеђују да оно чега се сећамо није постојало. Они знају боље, јер јебига, лични поглед је субјективан, а они имају поузданије историје и могу и да их цитирају ако треба.

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jun 23, 2016 10:57 pm

Veletin wrote:
    Zoran Ćirjaković wrote:Desiring Arabs"

Gej populaciju u arapskim zemljama treba ostaviti na miru i pustiti ih da svoje seksualne potrebe ostvaruju na način koji je vekovima unazad uobičajen u njihovim sredinama.

Pa to je i tema Masadove knjige
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jun 23, 2016 11:06 pm

plachkica wrote:Inače, zanimljiv je taj napad Prve na Drugu Srbiju, kroz narativ kako pripadnici Druge Srbije
    ne vole svoj prost narod, mrze ga, napadaju jer je krezav i nepismen...bla bla bla,
    iako se na prste jedne ruke mogu nabrojati autori koji su u svojim obraćanjima koristili
    navedene konstrukcije (ovo kažem da mi ne bi uleteli sa citatima ko je sve i gde pominjao
    nepismen i prost narod, ima toga, ali to svakako nije dominantni narativ), dok autori Prve
    Srbije imaju potrebu simplifikovati sve moguće društvene odnose, ne bi li ih taj čitalac,
    koga u svezde kuju, razumeo. Prva Srbija ne želi emancipaciju, nikakvu, svojih sugrađana,
    jer zna da će izgubiti privilegije, zato je potrebno reći: peder je usa vojnik na ovom prostorima! (Informer) ili ovaj tekst, sa potrebnim referencama, za malo rafiniranije ™ čitaoce
    Politike.

pa, politika nije htela da ga objavi.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jun 23, 2016 11:11 pm

William Murderface wrote:Ma da, a pazi, najluđe je ovo tretiranje Srbije kao zemlje izvan modernosti kojoj sad nekakvi misionari donose tu daleku i našem plemenu nepoznatu ideju o univerzalnim ljudskim pravima, seksualnim slobodama, itd. Toliku su pustoš napravile devedesete da se sad ta pustoš proglašava nekakvom autohtonom kulturom, desničarska ideologija se prodaje za tradiciju, našu specifičnost i šta ti ja znam. Pa to je van pameti. Hvala još jednom Bluberiju na onom Budenovom predavanju, da stavim i ovde, pa možda i ZĆ pogleda.

zanima me, kako ste Vi uspeli da postanete to što jeste u toj pustoši?
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Jun 23, 2016 11:13 pm

Imao sam srece da se rodim kao genije.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jun 23, 2016 11:15 pm

plachkica wrote:
    Zoran Ćirjaković wrote:
    znao sam da će vam biti drago.
    pa poruka je upućena svima. mislim da je značajna, zasnovana na radovima uglednih naučnika iz polja kritičkih kvir studija.
    kao rekaciju uglavnom očekujem uvrede. od ovog teksta samo mogu imati štetu, verovatno ne veliku, pošto sam već "nacifikovan" od strane, između ostalih, ljudi sa ovog foruma.
    inače, objaviću celu knjigu na ovu temu.

Ne mislim da si* nacoš.
    Preformulisaću pitanje: da li stvarno misliš da je odgovorno**, da bi se objasnila licemernost američke spoljne politike***
    izlagati linču jednu jako ugroženu grupu ljudi? Sigurna sam da postoje efektniji, a manje opasni, načini da se to uradi.
    Zašto si izabrao baš ovaj?

*probala sam sa persiranjem, no ne mogu, ovo je forum
    **ja, možda naivno, očekujem od autora da budu svesni posledica (po stvarne, žive ljude) koje njihovo pisanje može izazvati,
      posebno ako su u pitanju državni mediji
    ***američka spoljna politika jeste licemerna
    poenta je da je, bila i dalje izložena linču ili ne, ona postala opravdanje za linč drugih ljudi. dakle, ti LGBTQI osobe su danas glavni izgovor, bili toga svesni ili ne. šminka na lici neokolonijalizma, možda kamuflaža, ali mnogima ne smeta da budu zlouptrebljavani.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Jun 23, 2016 11:18 pm

Sto kaze stara subalterna poslovica - nema gejeva, nema problema.

_____

Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jun 23, 2016 11:19 pm

William Murderface wrote:
    Ovo je moj rep i moj grad
    Ne dam vam moj rep i moj grad

Autoozveravanje. Prostor za kolumnu Zorana Ćirjakovića - Page 8 2304934895
    enemy in the mirror
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jun 23, 2016 11:25 pm

William Murderface wrote:Naravno, nije Srbija nikakva "postkolonijalna drugost", ona je evropska država, for better or worse, sa liberalnim Ustavom (koji joj svakako nisu nametnuli kolonijalni gospodari), koji svakom građaninu garantuje slobodu okupljanja. Ako država to ne garantuje, to nije ni zato što su Srbi "zaostali"; niti zato što su "drugačiji", nego zato što je država razvaljena i privatizovana i u talu  parafašističkim skupinama. Naravno da LGBT prava i na Zapadu plod istorije borbe za ova prava, i da su neke pobede u toj borbi izvojevane tek nedavno, ali Ćirjaković svaku borbu u tom smislu proglašava autokolonizacijom itd. Zapravo je on taj koji esencijalizuje kulturu, kao da Srbi i sami nisu bili subjekti istorije emancipacije (naravno, vođeni univerzalističkim idejama, liberalizmom, nacionalnim oslobođenjem, marksizmom). Kakva autoinfantilizacija.
    jeste drugost, u velikoj meri postkolonijlna, druga evropa, ili jedan od evropskih oklevetanih istoka.
    i da, mislim da je esencijalno drugačija, samo to ne znači inferiorna, nego različita. to različitost se vidi u načinu kako izlažete argumentaciju i kako reagujete na tuđu. u vama je, koliko god da da ste se zamotali u "univerzalno".
    Veletin

Post by Veletin Thu Jun 23, 2016 11:34 pm

može se desiti ili se već dešava da agresivna zapadna lbgt propaganda donese veću štetu od koristi lgbt osobama u arapskom svetu.
    e sad, pitanje je da li je to prećutno tolerisanje ispoljavanja homoseksualnosti ispod radara dovoljno.

ne znam da li je uporedivo sa nekadašnjom segregacijom crnaca u sad i jar.
    Kinder Lad

Post by Kinder Lad Thu Jun 23, 2016 11:37 pm

pa jedino da pocnemo da pisemo na nemackom ili engleskom, ja ne vidim razlicitost u komunikaciji u odnosu na to kad o slicnim temama diskutuju...bilo ko

srbija, koliko se ja secam, nikada nije bila kolonija posebno ne kolonija tih zemalja

po pitanju LGBT - nisam siguran da mozemo da olako predjemo preko dileme "bili lincovani ili ne", posto ako zaista jesu ugrozeni onda, bogami, imaju prava da se brane bilo kako. Sta nekog generalno briga za bilo kakvu zajednicu u kojoj je ugrozen od strane iste te zajednice

_____
    alt-lib
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jun 23, 2016 11:40 pm

Kinder Lad wrote:pa jedino da pocnemo da pisemo na nemackom ili engleskom, ja ne vidim razlicitost u komunikaciji u odnosu na to kad o slicnim temama diskutuju...bilo ko

srbija, koliko se ja secam, nikada nije bila kolonija posebno ne kolonija tih zemalja

po pitanju LGBT - nisam siguran da mozemo da olako predjemo preko dileme "bili lincovani ili ne", posto ako zaista jesu ugrozeni onda, bogami, imaju prava da se brane bilo kako. Sta nekog generalno briga za bilo kakvu zajednicu u kojoj je ugrozen od strane iste te zajednice
    neki su linčovani, zbog nekih linčuju. ništa nije crno-belo.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Jun 23, 2016 11:41 pm

Deep.

_____

Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Thu Jun 23, 2016 11:42 pm

Zoran Ćirjaković wrote:
    Kinder Lad wrote:pa jedino da pocnemo da pisemo na nemackom ili engleskom, ja ne vidim razlicitost u komunikaciji u odnosu na to kad o slicnim temama diskutuju...bilo ko

Istina je negdje na sredini? Jao Ćiro Prostor za kolumnu Zorana Ćirjakovića - Page 8 3274312807

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jun 23, 2016 11:43 pm

William Murderface wrote:Sto kaze stara subalterna poslovica - nema gejeva, nema problema.
    lepo je podsetiti se da postoje, makar i lošim humorom. naravno, nema subalternih ni u politici ni na peščaniku ni na ovom forumu
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jun 23, 2016 11:44 pm

otto katz wrote:
    Zoran Ćirjaković wrote:
    Istina je negdje na sredini? Jao Ćiro Prostor za kolumnu Zorana Ćirjakovića - Page 8 3274312807
    pa nije valjda na nekom od ekstrema?
    Kinder Lad

Post by Kinder Lad Thu Jun 23, 2016 11:45 pm

Zoran Ćirjaković wrote:

pa te dve stvari zaista nisu "crno-belo". biti ugrozen i biti korisen kao izgovor za ugrozavanje ne implicira isti nivo ucesca, odnosno to nisu dva odnosa u kojima je isti predmet jednom objekt a drugi pu subjekt, sve i da je (a to je veoma diskutabilno i posebna je tema) u drugom slucaju svesno objekt

_____
    alt-lib
    Bluberi

Post by Bluberi Thu Jun 23, 2016 11:49 pm

Jebe Ćiru razlika-neko-u ime nekog, a da bi to rešio on jednostavno "u ime nekog" proglasi ideologijom i odleprša ko leptirić u nacionalistički kič.

Post by Sponsored content

Current date/time is Sat Nov 16, 2024 6:54 pm