Oni verovatno kažu to isto.
Kapitalizam 101
- Korisnik
- Post n°77
Re: Kapitalizam 101
U Japau bih išao samo da posetim neki vrhunski rooftop bar radi ultimativnog cyberpunk iskustva.
Ali ne bih im bio u koži nakon sranja sa Fukušimom. Tokom narednih nekoliko desetina ili, ako budu imali sreće, stotina godina, dešavanja poput prošlogodišnjeg septembarskog tajfuna i poplava će se dešavati sve dok se sva radijacija koja je oslobođena tokom katastrofe konačno ne bude potpuno slila u Tihi okean, ne samo iz postrojenja elektrane već i iz svih planinskih pritoka koje se u njega ulivaju. Tepko naravno nastavlja sa biznisom kao da se ništa nije desilo.
Ali ne bih im bio u koži nakon sranja sa Fukušimom. Tokom narednih nekoliko desetina ili, ako budu imali sreće, stotina godina, dešavanja poput prošlogodišnjeg septembarskog tajfuna i poplava će se dešavati sve dok se sva radijacija koja je oslobođena tokom katastrofe konačno ne bude potpuno slila u Tihi okean, ne samo iz postrojenja elektrane već i iz svih planinskih pritoka koje se u njega ulivaju. Tepko naravno nastavlja sa biznisom kao da se ništa nije desilo.
- Post n°78
Zanimljivo bi bilo poređenje sa onom jalovinom rudnika Zajača.
- Korisnik
- Post n°79
Zašto levica ne kapira neoliberalizam: glupane, to je feudalizam!
by Corey Robin
by Corey Robin
Levičarski kritičari neoliberalizma – ili samo čisto starog neregulisanog kapitalizma – često citiraju čuvenu izjavu Margaret Tačer (Margaret Thatcher): „Ne postoji nešto takvo kao što je društvo“ („There is no such thing as society“), kao dokaz neprijateljske nastrojenosti neoliberalizma prema svemu što je kolektivno. Neoliberalizam, kaže se dalje, daje slobodu individui da se bori za sebe, uskraćujući joj podršku društva (vlade, susedsku solidarnost, itd.) da bi mogla da dokaže na tržištu od čega je napravljena.
Ali ovi kritičari često ignorišu „sitna slova“ onoga što je Tačer zapravo rekla u tom čuvenom intervjuu iz 1987. za, ‘de ga nađe, Woman’s Own. Evo šta je prethodilo tom zloglasnom citatu:
Ko je društvo? Takvo nešto ne postoji! Postoje pojedini muškarci i žene i postoje porodice…
Ta poslednja fraza („i postoje porodice“) je ključna. Nasuprot popularnom (ili barem levičarskom) mitu, neoliberali nisu nesputane individue. Na mnogo načina, oni se ne razlikuju od tradicionalnih konzervativaca: to jest, oni pojedince vide kao usađene u društvene institucije poput crkve ili porodice ili škole – sve institucije koje su, to treba reći, hijerarhijske i nedemokratske.
Tačer nije u tome usamljena. Uprkos njihovom individualističkom razmetanju, libertarijanci – posebno oni koji su tržišno orijentisani liberatarijanci koji se s pravom smatraju za vodeće teoretičare neoliberalizma – često iznose istu tvrdnju. Kada ti libertarijanci pogledaju na društvo, oni ne vide uvek izolovane ili autonomne pojedince; oni će najverovatnije videti privatne hijerarhije poput porodice ili radnog mesta, gde otac upravlja svojom porodicom i gazda svojim radnicima. I to je, pretpostavljam (iako je sigurno neophodno dalje istraživanje), ono što oni misle i vole u vezi sa društvom: da je to arhipelag privatnih vlada.
Evo Miltona Fridmana u Kapitalizmu i slobodi:
Krajnja operativna jedinica u našem društvu je porodica, a ne individua. (32; takođe vidi 13)
A evo Ričarda Epstajna u članku „Libertarijanizam i karakter“ iz zbirke eseja o konzervatizmu, koju je uredio Piter Berkovic:
Bila bi greška velikih proporcija pretpostaviti da su pravna pravila dominantna sila u oblikovanju individualnog karaktera; daleko je verovatnije da će porodica, škola i crkva biti moćni uticaji. Ljudi koji upravljaju ovim institucijama upotrebiće svoj uticaj da naglase bilo koju koncepciju dobra koje se drže, bez obzira kakav bio zakon.
Puno sam razmišljao o ovim tekstovima dok momci debatuju na temu neoliberalizam protiv socijal demokratije, i za šta se zalaže neoliberalizam. Ono što se često gubi u tim debatama je ono što mislim da je prava, ili barem glavna, pokretačka snaga neoliberalizma, sudeći po nekim od njegovih najinteresantnijih i najvažnijih teoretičara (i njegove konkretne prakse): to nije oslobađanje pojedinca ili deregulacija tržišta, već prebacivanje moći od vlade (ili barem onih vladinih sektora poput zakonodavstva koji izisuju ili polažu pravo na demokratski legitimitet; planiram da kasnije kažem nešto o Hajekovom kratkom izlaganju o neizabranom, neodgovornom sudstvu, koje ima sve karakteristke srednjevekovnih sudija koji su primenjivali običajno pravo, slično „zakasnelom feudalizmu“ iz 19-vekovne američke države, tako brilijantno analizirane od strane Karen Oren ovde) na privatni autoritet očeva i vlasnika.
[Slede redigovani odlomci Robinovih odgovora na komentare čitalaca njegovog bloga]
1. Ja ne mislim da je neindividualistička strana libertarijanizma prosto ili striktno strateški ustupak gemeinschaftistima ili nešto što pobuđuje gnev potonjih. Niti mislim da je on praktična posledica inače prastare teorije. Ako se vratite na Hajeka, na primer, vi tamo uopšte nećete naći vrlo snažni individualizam (on, u tom pogledu, nije Fridman ili Nozik). Kolektivnost se provlači kroz čitavu njegovu teoriju znanja, kako tržišta šire znanje, kako u društvu dolazi do napretka i poboljšanja. Na mnogo načina, njegova teorija istorijskog razvoja strašno liči na Djuijevu, što u određenoj meri ima smisla. Ipak, ja mislim da je socijalna/kolektivna dimenzija liberatarijanizma daleko više intrinzična nego što to ljudi na levici shvataju (takođe pogledajte u tom pogledu Mizesa; nije toliko sofistikovan kao Hajek ali je ipak relevantan; na početku „Socijalizma“ ima čitavo poglavlje o ulozi i centralnosti porodice). Naravno, biti samo kolektivista/socijalan u orijentaciji teško da nekog čini feudalnim, ali ja mislim da je važno da uočimo da je socijalna dimenzija u neoliberalizmu, ili liberalnoj misli, prilično naglašena. I ako uzmete za ozbiljno kritiku Nozika Suzan Okin (zapravo njegova teorija vlasništva posredstvom rada bi značila da žene poseduju svoju decu), što ja činim, onda u najboljem slučaju postoji neispitano slepilo u pogledu porodice, i patrijarhata, čak i kod najindividualističkijih verzija libertarijanizma.
2. Ja mislim da mi odustajemo od razmatranja pitanja feudalizma zato što pretpostavljamo da stvari poput privatne imovine, tržišta, ili najamnog rada nisu postojale za vreme feudalizma. Postojale su. I u stvari, kako Oren pokazuje, čitav zakon gospodar/sluga (a ne, kao što su ljudi poput Horovica i drugih tvrdili, ugovorni zakon), koji je strukturisao odnose zapošljavanja u SAD sve do 20. veka, ima korene u srednjem veku, kada nastaje najamni rad, kao što je svima poznato na manjem obimu. Dakle deo onoga što je ovde neophodno je da se ponovo ispita šta je to feudalizam.
Takođe, tu je i „difuzna moć“ kao osnova Hajekove misli. Naravno disperzija moći ima duboke korene u feudalizmu. Monteskje, koji je bio jedan od njegovih najranijih i najvažnijih teoretičara u moderno doba, mnoge svoje ideje o tome je preuzeo od feudalizma. Mada neću reći da je to prosto feudalna ideja, ona ima feudalne odjeke i konotaciju. Setite se, Tokvilova kritika francuske revolucije se sastojala u tome da je ona samo oponašala centralizacijske tendencije monarhije, koje su same bile usmerene na prethodne feudalne formacije koje su (navodno) bile pluralnije i uključivale su mnogo disperziraniju moć.
3. Što se tiče onoga šta je danas feudalno, mislim da su to dve stvari. Prvo, to je usađena hijerarhija nejednakih, iako bih rekao da nema baš mnogo reciprociteta. Kao što sam pokušao da kažem na drugom mestu, postoje duboko lični odnosi dominacije, na radnom mestu, koji uopšte nisu apstraktni ili individualistički. Možda postoji individualistička retorika koja se lebdi nad njima, ali realnost je suprotna (i mislim da možete videti nešto od te realnosti u teoriji samog neoliberalizma; pogledajte Hajekov Ustav slobode o stvaraocima bogatstva i stvaraocima ukusa). Drugo, što je još važnije za moju poentu, neoliberalni teoretičari poput Hajeka uopšte nisu protiv države. Oni žele – i to postaje prilično jasno u Hajekovom delu Pravo, zakon i sloboda, tom 1. – državu u kojoj zakonodavstvo ima vrlo malu ulogu ali sudije imaju vrlo veliku ulogu. I ne sudije koji primenjuju ili konstruišu statutarni zakon, već sudije koje primenjuju nekakvu vrstu običajnog prava, pozivajući se na njegov „duh“ da bi oborili bilo šta u statutarnom zakonu za šta smatraju da je u suprotnosti sa večitim poretkom zakona (individualni delovi zakona mogu da evoluiraju i da se promene, ali veći poredak mora opstati). Ako čitate Oren, videćete da ta ideja pravosuđa koje upravlja spletom odnosa na radnom mestu putem pravilne upotrebe običajnog prava – i totalno nepopustljiv za Zakon ili čak Ustav – to je suština „zakasnelog feudalizma“ u Americi.
Sudeći po Oren, to je ono što je trebalo da sruši radnički pokret i Vagnerov zakon. Ja neoliberalizam vidim primarno kao nastojanje da se ostvari povratak na tu vrstu zakasnelog feudalizma.
[…]
Mislim da je u tome problem, koji smo nasledili od marksističkih i drugih oblika društvene misli, u tome kako mislimo o istoriji: mi idemo od feudalizma do kapitalizma i čegagod. Ali Šumpeter je smatrao – i Arno Majer to pokazuje u svojoj knjizi „Istrajnost starog režima“ (Persistence of the Old Regime) – te kategorije su daleko rastegljivije nego što mislimo. Mnoge aristokrate se adaptiraju i usvajaju kapitalizam, a mnogi buržuji epater l’aristocratie.
- Post n°80
А сад ол јор бејз ар билонг ту ас, на још једном пољу.
The problem is that farmers are essentially driving around a giant black box outfitted with harvesting blades. Only manufacturers have the keys to those boxes. Different connectors are needed from brand to brand, sometimes even from model to model—just to talk to the tECU. Modifications and troubleshooting require diagnostic software that farmers can’t have. Even if a farmer managed to get the right software, calibrations to the tECU sometimes require a factory password. No password, no changes—not without the permission of the manufacturer.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Korisnik
- Post n°81
To je ta melanholija prezasićenog industrijskog sveta, nigde živog.
- Post n°82
паће wrote:А сад ол јор бејз ар билонг ту ас, на још једном пољу.
The problem is that farmers are essentially driving around a giant black box outfitted with harvesting blades. Only manufacturers have the keys to those boxes. Different connectors are needed from brand to brand, sometimes even from model to model—just to talk to the tECU. Modifications and troubleshooting require diagnostic software that farmers can’t have. Even if a farmer managed to get the right software, calibrations to the tECU sometimes require a factory password. No password, no changes—not without the permission of the manufacturer.
Ne znam šta bih rekao na ovo. Tehnologija napreduje, stvari su složenije, neke stvari ne mogu da se servisiraju onako kako se nekad radilo, a ima nešto i dobre stare pohlepe, kartelizacije, itd.
Da se da ljudima dadne da prčkaju po kalibracijama motora, da sami pišu svoj softver za automatsko upravljanje motora i vozila? Ne znam koliko je to pametno, sa strane proizvođača. Postoje zakoni, pravila, određeni testovi kvaliteta i pouzdanosti itd. Recimo, vozila policije i hitne pomoći imaju isključene određene senzore i ne gasi im se motor u slučaju sudara itd.
https://youtu.be/TwCXQJ-GBao
Čini mi se doduše, da ima alternative. Ako baš hoće, mogu da ugrade svoj ECU, umesto fabričkog:
https://youtu.be/t4MKdhYq9l0
- Post n°83
ontheotherhand wrote:Zašto levica ne kapira neoliberalizam: glupane, to je feudalizam!
by Corey Robin
Levičarski kritičari neoliberalizma – ili samo čisto starog neregulisanog kapitalizma – često citiraju čuvenu izjavu Margaret Tačer (Margaret Thatcher): „Ne postoji nešto takvo kao što je društvo“ („There is no such thing as society“), kao dokaz neprijateljske nastrojenosti neoliberalizma prema svemu što je kolektivno. Neoliberalizam, kaže se dalje, daje slobodu individui da se bori za sebe, uskraćujući joj podršku društva (vlade, susedsku solidarnost, itd.) da bi mogla da dokaže na tržištu od čega je napravljena.
Ali ovi kritičari često ignorišu „sitna slova“ onoga što je Tačer zapravo rekla u tom čuvenom intervjuu iz 1987. za, ‘de ga nađe, Woman’s Own. Evo šta je prethodilo tom zloglasnom citatu:
Ko je društvo? Takvo nešto ne postoji! Postoje pojedini muškarci i žene i postoje porodice…
Ta poslednja fraza („i postoje porodice“) je ključna. Nasuprot popularnom (ili barem levičarskom) mitu, neoliberali nisu nesputane individue. Na mnogo načina, oni se ne razlikuju od tradicionalnih konzervativaca: to jest, oni pojedince vide kao usađene u društvene institucije poput crkve ili porodice ili škole – sve institucije koje su, to treba reći, hijerarhijske i nedemokratske.
Tačer nije u tome usamljena. Uprkos njihovom individualističkom razmetanju, libertarijanci – posebno oni koji su tržišno orijentisani liberatarijanci koji se s pravom smatraju za vodeće teoretičare neoliberalizma – često iznose istu tvrdnju. Kada ti libertarijanci pogledaju na društvo, oni ne vide uvek izolovane ili autonomne pojedince; oni će najverovatnije videti privatne hijerarhije poput porodice ili radnog mesta, gde otac upravlja svojom porodicom i gazda svojim radnicima. I to je, pretpostavljam (iako je sigurno neophodno dalje istraživanje), ono što oni misle i vole u vezi sa društvom: da je to arhipelag privatnih vlada.
Evo Miltona Fridmana u Kapitalizmu i slobodi:
Krajnja operativna jedinica u našem društvu je porodica, a ne individua. (32; takođe vidi 13)
A evo Ričarda Epstajna u članku „Libertarijanizam i karakter“ iz zbirke eseja o konzervatizmu, koju je uredio Piter Berkovic:
Bila bi greška velikih proporcija pretpostaviti da su pravna pravila dominantna sila u oblikovanju individualnog karaktera; daleko je verovatnije da će porodica, škola i crkva biti moćni uticaji. Ljudi koji upravljaju ovim institucijama upotrebiće svoj uticaj da naglase bilo koju koncepciju dobra koje se drže, bez obzira kakav bio zakon.
Puno sam razmišljao o ovim tekstovima dok momci debatuju na temu neoliberalizam protiv socijal demokratije, i za šta se zalaže neoliberalizam. Ono što se često gubi u tim debatama je ono što mislim da je prava, ili barem glavna, pokretačka snaga neoliberalizma, sudeći po nekim od njegovih najinteresantnijih i najvažnijih teoretičara (i njegove konkretne prakse): to nije oslobađanje pojedinca ili deregulacija tržišta, već prebacivanje moći od vlade (ili barem onih vladinih sektora poput zakonodavstva koji izisuju ili polažu pravo na demokratski legitimitet; planiram da kasnije kažem nešto o Hajekovom kratkom izlaganju o neizabranom, neodgovornom sudstvu, koje ima sve karakteristke srednjevekovnih sudija koji su primenjivali običajno pravo, slično „zakasnelom feudalizmu“ iz 19-vekovne američke države, tako brilijantno analizirane od strane Karen Oren ovde) na privatni autoritet očeva i vlasnika.
[Slede redigovani odlomci Robinovih odgovora na komentare čitalaca njegovog bloga]
1. Ja ne mislim da je neindividualistička strana libertarijanizma prosto ili striktno strateški ustupak gemeinschaftistima ili nešto što pobuđuje gnev potonjih. Niti mislim da je on praktična posledica inače prastare teorije. Ako se vratite na Hajeka, na primer, vi tamo uopšte nećete naći vrlo snažni individualizam (on, u tom pogledu, nije Fridman ili Nozik). Kolektivnost se provlači kroz čitavu njegovu teoriju znanja, kako tržišta šire znanje, kako u društvu dolazi do napretka i poboljšanja. Na mnogo načina, njegova teorija istorijskog razvoja strašno liči na Djuijevu, što u određenoj meri ima smisla. Ipak, ja mislim da je socijalna/kolektivna dimenzija liberatarijanizma daleko više intrinzična nego što to ljudi na levici shvataju (takođe pogledajte u tom pogledu Mizesa; nije toliko sofistikovan kao Hajek ali je ipak relevantan; na početku „Socijalizma“ ima čitavo poglavlje o ulozi i centralnosti porodice). Naravno, biti samo kolektivista/socijalan u orijentaciji teško da nekog čini feudalnim, ali ja mislim da je važno da uočimo da je socijalna dimenzija u neoliberalizmu, ili liberalnoj misli, prilično naglašena. I ako uzmete za ozbiljno kritiku Nozika Suzan Okin (zapravo njegova teorija vlasništva posredstvom rada bi značila da žene poseduju svoju decu), što ja činim, onda u najboljem slučaju postoji neispitano slepilo u pogledu porodice, i patrijarhata, čak i kod najindividualističkijih verzija libertarijanizma.
2. Ja mislim da mi odustajemo od razmatranja pitanja feudalizma zato što pretpostavljamo da stvari poput privatne imovine, tržišta, ili najamnog rada nisu postojale za vreme feudalizma. Postojale su. I u stvari, kako Oren pokazuje, čitav zakon gospodar/sluga (a ne, kao što su ljudi poput Horovica i drugih tvrdili, ugovorni zakon), koji je strukturisao odnose zapošljavanja u SAD sve do 20. veka, ima korene u srednjem veku, kada nastaje najamni rad, kao što je svima poznato na manjem obimu. Dakle deo onoga što je ovde neophodno je da se ponovo ispita šta je to feudalizam.
Takođe, tu je i „difuzna moć“ kao osnova Hajekove misli. Naravno disperzija moći ima duboke korene u feudalizmu. Monteskje, koji je bio jedan od njegovih najranijih i najvažnijih teoretičara u moderno doba, mnoge svoje ideje o tome je preuzeo od feudalizma. Mada neću reći da je to prosto feudalna ideja, ona ima feudalne odjeke i konotaciju. Setite se, Tokvilova kritika francuske revolucije se sastojala u tome da je ona samo oponašala centralizacijske tendencije monarhije, koje su same bile usmerene na prethodne feudalne formacije koje su (navodno) bile pluralnije i uključivale su mnogo disperziraniju moć.
3. Što se tiče onoga šta je danas feudalno, mislim da su to dve stvari. Prvo, to je usađena hijerarhija nejednakih, iako bih rekao da nema baš mnogo reciprociteta. Kao što sam pokušao da kažem na drugom mestu, postoje duboko lični odnosi dominacije, na radnom mestu, koji uopšte nisu apstraktni ili individualistički. Možda postoji individualistička retorika koja se lebdi nad njima, ali realnost je suprotna (i mislim da možete videti nešto od te realnosti u teoriji samog neoliberalizma; pogledajte Hajekov Ustav slobode o stvaraocima bogatstva i stvaraocima ukusa). Drugo, što je još važnije za moju poentu, neoliberalni teoretičari poput Hajeka uopšte nisu protiv države. Oni žele – i to postaje prilično jasno u Hajekovom delu Pravo, zakon i sloboda, tom 1. – državu u kojoj zakonodavstvo ima vrlo malu ulogu ali sudije imaju vrlo veliku ulogu. I ne sudije koji primenjuju ili konstruišu statutarni zakon, već sudije koje primenjuju nekakvu vrstu običajnog prava, pozivajući se na njegov „duh“ da bi oborili bilo šta u statutarnom zakonu za šta smatraju da je u suprotnosti sa večitim poretkom zakona (individualni delovi zakona mogu da evoluiraju i da se promene, ali veći poredak mora opstati). Ako čitate Oren, videćete da ta ideja pravosuđa koje upravlja spletom odnosa na radnom mestu putem pravilne upotrebe običajnog prava – i totalno nepopustljiv za Zakon ili čak Ustav – to je suština „zakasnelog feudalizma“ u Americi.
Sudeći po Oren, to je ono što je trebalo da sruši radnički pokret i Vagnerov zakon. Ja neoliberalizam vidim primarno kao nastojanje da se ostvari povratak na tu vrstu zakasnelog feudalizma.
[…]
Mislim da je u tome problem, koji smo nasledili od marksističkih i drugih oblika društvene misli, u tome kako mislimo o istoriji: mi idemo od feudalizma do kapitalizma i čegagod. Ali Šumpeter je smatrao – i Arno Majer to pokazuje u svojoj knjizi „Istrajnost starog režima“ (Persistence of the Old Regime) – te kategorije su daleko rastegljivije nego što mislimo. Mnoge aristokrate se adaptiraju i usvajaju kapitalizam, a mnogi buržuji epater l’aristocratie.
da prostite, ovaj Robin vam je glup ko kurac
umesto toga, overiti: https://www.amazon.com/New-Spirit-Capitalism-Luc-Boltanski/dp/1844671658
_____
velika, centralna, jaka država, jaka vojska, jake veze sa Rusima ...
- Korisnik
- Post n°84
tl;dr verzija tog tvog od Burdijea:
http://mondediplo.com/1998/12/08bourdieu
- Guest
- Post n°85
Spiking of piter til
https://medium.com/soapbox-dc/peter-thiels-plan-to-become-ceo-of-america-715857ceaaa7#.jre16cs6l
https://medium.com/soapbox-dc/peter-thiels-plan-to-become-ceo-of-america-715857ceaaa7#.jre16cs6l
A startup is basically structured as a monarchy. We don’t call it that, of course. That would seem weirdly outdated, and anything that’s not democracy makes people uncomfortable. We are biased toward the democratic-republican side of the spectrum. That’s what we’re used to from civics classes. But the truth is that startups and founders lean toward the dictatorial side because that structure works better for startups.
- Post n°86
ontheotherhand wrote:tl;dr verzija tog tvog od Burdijea:
Burdije nigde ne kaze da se neoliberalizam oslanja na "konzervativne hijerarhijske institucije" kao sto su (patrijarhalna) porodica i crkva, sto je glavna poenta ovog Robina.
naprotiv, Burdije kaze da neoliberalizam
"calls into question any and all collective structures that could serve as an obstacle to the logic of the pure market: the nation, whose space to manoeuvre continually decreases; work groups, for example through the individualisation of salaries and of careers as a function of individual competences, with the consequent atomisation of workers; collectives for the defence of the rights of workers, unions, associations, cooperatives; even the family, which loses part of its control over consumption through the constitution of markets by age groups."
_____
- Korisnik
- Post n°87
Ima tu svega i zavisi naravno od zemlje do zemlje. Cilj je ograđivanje i komodifikacija svakog aspekta života u delove privatne svojine, od IP prava do carbon trading šema, jer kapital mora stalno da se širi i stvara nova tržišta tamo gde pre nisu postojala.
Utiču i porodica i crkva. Klasna i rasna pozadina porodice utiču na budući uspeh dece. U situaciji kada se sprovode mere štednje i privatizuju zdravstvo i školstvo, kvalitet tih usluga u javnom sektoru opada, imućnije porodice su u prednosti. Crkva u kapitalizmu je pre svega korporacija, i to sa monopolističkom pozicijom na tržištu, u službi kreiranja i odbrane vrednosti vladajućeg poretka. Katolička crkva jedna od najvećih korporacija na svetu. Srbija i region su znatno konzervativniji od npr. Holandije, vidi npr. komentare na uvođenje seksualnog obrazovanja u vrtiće tamo. Ali to im se može jer im se u budžet slivaju pare od uspešnog oporezivanja enormnih profita svojih imperijalnih naftaša.
Šta je neofeudalno? Plaćanje danka agrobiznisu za IP prava na sejanje semena.
Utiču i porodica i crkva. Klasna i rasna pozadina porodice utiču na budući uspeh dece. U situaciji kada se sprovode mere štednje i privatizuju zdravstvo i školstvo, kvalitet tih usluga u javnom sektoru opada, imućnije porodice su u prednosti. Crkva u kapitalizmu je pre svega korporacija, i to sa monopolističkom pozicijom na tržištu, u službi kreiranja i odbrane vrednosti vladajućeg poretka. Katolička crkva jedna od najvećih korporacija na svetu. Srbija i region su znatno konzervativniji od npr. Holandije, vidi npr. komentare na uvođenje seksualnog obrazovanja u vrtiće tamo. Ali to im se može jer im se u budžet slivaju pare od uspešnog oporezivanja enormnih profita svojih imperijalnih naftaša.
Šta je neofeudalno? Plaćanje danka agrobiznisu za IP prava na sejanje semena.
- Post n°88
Odličan Robin, lupa ezel, po običaju.
Inače, odličan i novi Milanović
http://pescanik.net/nejednakost-lutrija-rodenja/
Inače, odličan i novi Milanović
http://pescanik.net/nejednakost-lutrija-rodenja/
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°89
pa, jel zavisi od zemlje do zemlje, ili je odlican robin, ili lupetate (po obicaju)?
uostalom, eno borite se sa hilarinim feministkinjama protiv patrijarhalnog neoliberalizma. ne zaboravite da povedete i mijata lakicevica i vladu gligorova u boj.
uostalom, eno borite se sa hilarinim feministkinjama protiv patrijarhalnog neoliberalizma. ne zaboravite da povedete i mijata lakicevica i vladu gligorova u boj.
_____
- Post n°90
si ti narodna levica il alterglobalista
_____
ova zemlja to je to
- Post n°91
ja sam it's-complicated-ivac.
_____
- Post n°92
Blabla, trućtruć.
Corey Robin
June 26 ·
The Clinton forces want nothing more than to make all of American politics -- not just in this election but for the foreseeable future -- into a battle between a racist, ethno-nationalist right and a multicultural, neoliberal center. Our job is to make politics into a struggle between a multicultural neoliberal center and a multicultural, multiracial socialist left.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Korisnik
- Post n°93
Kraj rasta? S one strane produktivističke pristrasnosti istorijske levice
http://kontra-punkt.info/lektira/kraj-rasta-s-one-strane-produktivisticke-pristrasnosti-istorijske-levice
- Korisnik
- Post n°94
Crack open a really banal mainstream neoclassical economics textbook and you'll learn that free market solutions are generally the efficient ones (i.e., they create the biggest economic pie regardless of distribution) with a few minor exceptions:
— The air pollution impacts of modern electrical power generation, industrial activity, and transportation can't be efficiently bargained away because the transaction costs are way too high.
— So-called "public goods" like basic scientific research or musical recordings will be underproduced absent some combination of state subsidy and state-created intellectual property monopolies.
— Basic infrastructure (roads, electrical lines, sewers) won't be provided properly without some eminent domain and they won't be priced correctly due to the monopolistic nature of the market.
— Absent deposit insurance and regulation, banks will be subject to runs and economically destructive panics.
— Without a central bank minding the store properly, the entire macroeconomy will fall into periodic recessions lasting months or years.
Obviously there's lots of other stuff people disagree about—health care and education, importantly—but this is the banal core. Unfettered markets are fine except for activities that might involve the transportation or production of goods, the production or transmission of electricity or scientific knowledge, or access to the financial system. So actually when you think about it, that's basically everything. The basic economic foundations of industrial capitalism as we've known them for the past 150 years or so have an activist state at their core. Building political institutions capable of doing these things properly is really difficult, and one of the main things that separates more prosperous places from less prosperous ones is that the more prosperous places have done a better job of building said institutions. There's also the minor matter of creating effective and non-corrupt law enforcement and judicial agencies that can protect people's property rights and enforce contracts.
The point is, it takes an awful lot of politics to get an advanced capitalist economy up and running and generating wealth. A lot of active political decisions need to be made to grow that pie. So why would you want to do all that? Presumably because pie is delicious. But if you build a bunch of political institutions with the intention of creating large quantities of pie, it's obviously important that people actually get their hands on some pie. In other words, you go through the trouble of creating advanced industrial capitalism because that's a good way to create a lot of goods and services. But the creation of goods and services would be pointless unless it served the larger cause of human welfare. Collecting taxes and giving stuff to people is every bit as much a part of advancing that cause as creating the set of institutions that allows for the wealth-creation in the first place.
The specifics of how best to do this all are (to say the least) contentious and not amenable to resolution by blog-length noodling. But the intuition that there's some coherent account of what the "market distribution" would be absent public policy is mistaken. You have policy choices all the way down.
http://www.slate.com/blogs/moneybox/2013/03/30/myth_of_ownership_and_the_distribution_of_income.html
- Korisnik
- Post n°95
Jedan stariji tekst Darka Suvina o ulozi nauke u kapitalizmu i kako postaje robni scijentizam.
http://www.portalnovosti.com/aktiv-br-2-marksizam-nauka-ili-komunizam
Marxov komunizam je jedan od neizbježno prisutnih ali ničim ne zagarantiranih horizonata u slomu kapitalizma, kakav je on iščekivao mnogo brže ali mu mi danas doživljavamo početak. Ipak to nikako nije nekakva povijesna nužnost ili posljedica scijentističke naučne zakonitosti. Može doći i do goreg barbarizma, smjese robovlasničke, feudalne i kapitalističke vladavine kakva se danas već ocrtava pod patronatom svemoćnih armija, policija, molekularne genetike i nanofizike.
Svakom ‘marksizmu’ koji (na svoj način) ne govori o ovom sklopu problema i s ovim horizontima, odreknuo bih taj naziv. Dakako, može još uvijek biti ograničeno koristan za poneku svrhu. Nasuprot tome, ako se govori unutar tih horizonata i s tim stavovima, ne vidim razloga zašto ne bi moglo biti dva, tri, više marksizama. Po čemu je monoteizam bolji od politeizma?
http://www.portalnovosti.com/aktiv-br-2-marksizam-nauka-ili-komunizam
- Korisnik
- Post n°96
Evo ono Ezelovog na tzv. sprskom, možda je on tamo i čuo za knjigu.
Žarko Paić: NA RUBU KAOSA: Kraj revolucije, politika otpora i spektakl subverzije
Žarko Paić: NA RUBU KAOSA: Kraj revolucije, politika otpora i spektakl subverzije
Ni jedna „revolucija“ nije dovoljno „revolucionarna“.
Martin Heidegger, Die Geschichte des Seyns
1. Mefistofelovski problem: A što kada više nema ništa „iza“?
Jedna od najlucidnijih analiza biti suvremenoga svijeta u kojem vladavina kapitala postaje sklop moći tehno-znanosti, transnacionalnih korporacija i politike upravljanja krizom zacijelo je monumentalna studija Luca Boltanskoga i Eve Chiapello Novi duh kapitalizma. Glavna postavka iznimno je provokativna. Uspon kasnoga kapitalizma kao neoliberalne doktrine i prakse radikalne privatizacije javnoga/zajedničkoga dobra u svijetu od kraja 1970-ih godina do danas rezultat je odgovora na poraz ideja studentske pobune 1968. godine (Boltanski i Chiapello, 2007).
- Korisnik
- Post n°97
Komodifikacija, konzumerizam i fetišizam robe u primeni na žensku populaciju.
https://boxedambivalence.wordpress.com/2008/06/08/q1-commodification-of-the-female-body/
https://boxedambivalence.wordpress.com/2008/06/08/q1-commodification-of-the-female-body/
- Korisnik
- Post n°98
https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-21/how-renaissance-s-medallion-fund-became-finance-s-blackest-box
Inside a Moneymaking Machine Like No Other
The Medallion Fund, an employees-only offering for the quants at Renaissance Technologies, is the blackest box in all of finance.
Kakvi su ovo carevi fiktivnih kazino para.
Inside a Moneymaking Machine Like No Other
The Medallion Fund, an employees-only offering for the quants at Renaissance Technologies, is the blackest box in all of finance.
- Post n°99
ontheotherhand wrote:
Све паре су фиктивне... дакле нема проблема да се ухапси монитор:
рече новинар wrote:Eventually the scientists went so far as to develop an in-house programming language for their models rather than settle for a numbercentric option such as ASCII, which was popular at the time.
Ово је освета вуковаца за освету бивших понављача. Мада, овај закључак делује злокобно:
Wealth and influence at Renaissance have grown apace.
Close all those tabs. Open this email.
Добар део дискусије ту пред крај је на тему неутралног посматрача. У друштвеним, хм, делатностима, тога нема а сви се праве да има. Донесу закон којим исправљају реакцију на претходни закон и замишљају да ће реакција на овај сад закон да буде управо оно што су замишљали. Паз' да оће. А ови су довољно паметни да рачунају да није довољно да читају сигнале, кад су и сами постали довољно велики да су другима сигнал, па ће други пратити шта они раде и управљати се и према томе... Као оно кад Индијанци питају Манитуа каква ће бити зима (а он нема појма па им сваки пут каже да секу дрва недељу дана, а после га Буда пита откуд зна да ће бити зајебана зима, а он "ма ови моји већ пет недеља секу шуму, мора да знају нешто што ја не знам"), ал' су сами тога свесни и пазе шта раде.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°100
Nietzsche’s Marginal Children: On Friedrich Hayek How did the conservative ideas of Friedrich Hayek and the Austrian school become our economic reality? By turning the market into the realm of great politics and morals.
(Veoma dugačak tekst, samo bukmarkujem.)
(Veoma dugačak tekst, samo bukmarkujem.)