No Country for Old Man wrote:Твоја прича оKinder Lad wrote:
Ali kakve to veze ima sa neoliberalizmom kao kombinacijom makroekonomske i spoljne politike? To je jedina stvar koju te molim da dokazes tj povezes u ovom razgovoru. Ja sam u prethodnom postu napisao sta tacno ima veze sa nastankom neoliberalizma i kako. Cilj marketinga je maksimizacija profita kroz - proizvod. Ako je to bio cilj onda su negde opasno fulali. Cilj neoliberalizma je maksimizacija profita kompanije izrazena u vrednosti deonica putem potpune slobode (geografske i politicke) finansijskog kapitala. Ja ne umem jasnije od ovoga da napisem sta mislim.настанкупобеди неолиберализма напросто није тачна, т.ј. превиђа најважније догађаје у том низу: улогу чикашке школе у Пиночеовој контрареволуцији, Реганово и Тачеркино растурање синдиката.
Molim te NCfOM, naravno da ne previdjam, nego je to upravo ono sto nema veze sa marketingom.
Друго, неолиберализам није само домен макроекономске и спољне политике, да је тако не би било ни по јада. А јесте ово што си написао: максимизација профита кроз потпуно ослобађање капитала. С тим што то "ослобађање" често иде директно против основних људских права.
Ponovo - politika.
Шта је циљ маркетинга? Такође максимизација профита, овај пут кроз освајање што већег дела тржишта. Реч је о природној конвергенцији. Још тачније, неолиберализам рашчишћава терен маркетонгу, док маркетинг долива бензин на пожар, т.ј. прави паре неолиберализму. Маркетинг је у том (еколошком, дабоме) смислу и опаснији од та два: неолиберализам је ипак црква, задовољава се покорном паством, док је маркетинг тај који не престаје да буши и сврдла, коме никада није довољно нити му може бити довољно. Јербо му је так'а нарав.
Kog trzista tj kom trzistu i trzistu cega? Neoliberalizam rasciscava put finansijskom kapitalu. Da neoliberalizam rasciscava put proizvodima...pa ono, ne bi imao ni Brexit, ni Trumpa, a verovatno ni Sandersa. Nije GM kupio Toyotu, nego obrnuto. Nisu Englezi kupili nemacke fabrike automobila, nego obrnuto. Ali u Nemackoj, Koreji, pa donekle i u Japanu ne vlada to sto se smatra neoliberalizmom. Neoliberalizam ne radi u interesu domicilnih kompanija, nego u interesu najvecih nosilaca finansijskog kapitala. A bez konkretne kompanije i konkretnog proizvoda nema ni marketinga. Ali osnovno je: Maksimizacija profita =/= marketing. Profit se moze maksimizirati na mnogo nacina, recimo domicilno zakonodavstvo ti gleda kroz prste, unajmljivanje visestruko jeftinije radne snage...sve to nema veze sa marketingom. A desava se upravo u kontekstu neoliberalizma kao gavni izvor krize.