gilmore guys
- Post n°251
Re: gilmore guys
nisu zvali suki na rijunion
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°252
Elizabeth SankeyPamtimo „Gilmorove" kao nešto više od porodične razbibrige
Kao i svaka serija više od tri godine stara, mnogo toga oko „Gilmorovih" danas deluje politički nekorektno, što još više upada u oči imajući u vidu da su dva glavna lika ponosne liberalne gledateljke Džona Stjuarta.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°253
Lele, svaki put se zapanjim kako neki ozbiljno uzimaju tu seriju, pa je čak i "analiziraju".
- Post n°254
pa prosto dobra je serija
- Spoiler:
- of course, having the hots for Lorelai is a large part of it
_____
alt-lib
- Guest
- Post n°256
+1Indy wrote:Lele, svaki put se zapanjim kako neki ozbiljno uzimaju tu seriju, pa je čak i "analiziraju".
nov sam pa nisam hteo da upadnem ko slon u staklarsku radnju, a i pitao sam se da se ne radi o nekom koncepttm topiku...
- Post n°257
Mogu samo da kazem - gledajte, pa onda na konkretnim primerima osporite tudja tumacenja. To sto se vama cini da serija nije dovoljno ozbiljna da bi bila nosilac znacenja, ne znaci da ste u pravu.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°258
Evo na primer, pogledajte razmenu o Romanovima, izmedju Emili i Luka koju Sam okacio na prethodnoj strani. Ja tvrdim da je ona vrlo znacajna u kontekstu cele serije i spreman sam da to elaboriram, ako treba. Ako mislite da nisam u pravu morate I sami da date neke razloge za to.
_____
- Guest
- Post n°259
okej, ajde da probam da malo budem precizniji: nije da mislim da serija nema značenja. moj problem je što i ako ima nekog značenja vrednog truda, ono je zakopano dovoljno duboko ispod slojeva svega i svačega što ne mogu da gledam da mi nikad nije bilo stalo da do tog značenja dođem. nešto kao što imam drugara&kolegu koji je jezivo pametan čovek a koji me već godinama ubeđuje da je Bafi nešto najbolje i najdublje što je TV ikad iznedrio. džaba, ja vidim tinejđere koji se vijaju sa vampirima. i ako već moram da gledam vampire, biram Luizijanu i Erika Vikinga a ne sajdkika na doktorku Bouns.
dakle, Gilmorice. ja to prosto ne mogu. dovoljno mi je da čujem kako pričaju da pobegnem dalje nego od Sorkina. teško mi je da vidim dalje od te, kako bih rekao, konfekcijske amerikane (Ed koji živi u kuglani meets Parenthood! salt of the earth jednostavna američka raja, u suštini vrlo kul likovi, bude im teško, ali zajedno sve prebrode jer su na kraju krajeva dobri i solidni ljudi i sve se lepo završi.), od likova koji su ili preterano kul (ali uvek self-deprecating i nikad sebe ne uzimaju previše za ozbiljno!) ili služe kao comic relief. evo, pre nedelju dana sam kliknuo na link koji je bela maca ostavila za prvu epizodu: kako izdržavate dijaloge poput onih koje keva vodi u prva tri minuta prve epizode? ko živ razgovara sa drugim ljudima onako? možda, ali možda bih gledao dalje kad bi mi neko rekao da je keva onakva jer ima ozbiljan problem sa narkoticima (jel zato serija počinje tako što nam kažu da je pre doručka već popila više šolja kafe? jel to što baja iz dajnera neće da joj da kafu metafora za njegovo odbijanje da joj enejbluje neku težu zavisnost koja je čini tako temeljno iritantnom?), ili da je bar bipolarna--ali nekako sumnjam da je to slučaj. a onda i uvođenje comic relief likova: nadrndani Francuz, osebujna kuvarica Melisa Mekarti, itd. tu sam stao i odustao.
ne znam šta sve ovo u konačnom zbiru znači. možda da prosto serija nije za mene. možda da sam podlegao predrasudama a da nisam odgledao dovoljno. ali ja bih rekao da ako se već radi o nečemu što je toliko acquired taste da mora da se pređe preko, ajde da kažem, problematičnih likova i dijaloga da bi se doseglo značenje koje se otkriva duboko u tom idiosinkratičnom svetu Gilmorica, onda ja samo mogu da kažem da se meni to ne radi
praštajte na hejtu, ovo je u najboljem slučaju poor man's Uinisanjetm koje valjda nijednom ljubitelju serije ne treba u životu, ali dugovao sam makar nekakvo objašnjenje Vilijamu kad već nisam mogao da držim jezik za zubima.
dakle, Gilmorice. ja to prosto ne mogu. dovoljno mi je da čujem kako pričaju da pobegnem dalje nego od Sorkina. teško mi je da vidim dalje od te, kako bih rekao, konfekcijske amerikane (Ed koji živi u kuglani meets Parenthood! salt of the earth jednostavna američka raja, u suštini vrlo kul likovi, bude im teško, ali zajedno sve prebrode jer su na kraju krajeva dobri i solidni ljudi i sve se lepo završi.), od likova koji su ili preterano kul (ali uvek self-deprecating i nikad sebe ne uzimaju previše za ozbiljno!) ili služe kao comic relief. evo, pre nedelju dana sam kliknuo na link koji je bela maca ostavila za prvu epizodu: kako izdržavate dijaloge poput onih koje keva vodi u prva tri minuta prve epizode? ko živ razgovara sa drugim ljudima onako? možda, ali možda bih gledao dalje kad bi mi neko rekao da je keva onakva jer ima ozbiljan problem sa narkoticima (jel zato serija počinje tako što nam kažu da je pre doručka već popila više šolja kafe? jel to što baja iz dajnera neće da joj da kafu metafora za njegovo odbijanje da joj enejbluje neku težu zavisnost koja je čini tako temeljno iritantnom?), ili da je bar bipolarna--ali nekako sumnjam da je to slučaj. a onda i uvođenje comic relief likova: nadrndani Francuz, osebujna kuvarica Melisa Mekarti, itd. tu sam stao i odustao.
ne znam šta sve ovo u konačnom zbiru znači. možda da prosto serija nije za mene. možda da sam podlegao predrasudama a da nisam odgledao dovoljno. ali ja bih rekao da ako se već radi o nečemu što je toliko acquired taste da mora da se pređe preko, ajde da kažem, problematičnih likova i dijaloga da bi se doseglo značenje koje se otkriva duboko u tom idiosinkratičnom svetu Gilmorica, onda ja samo mogu da kažem da se meni to ne radi
praštajte na hejtu, ovo je u najboljem slučaju poor man's Uinisanjetm koje valjda nijednom ljubitelju serije ne treba u životu, ali dugovao sam makar nekakvo objašnjenje Vilijamu kad već nisam mogao da držim jezik za zubima.
- Post n°260
Djamolidine Abdoujaparov wrote: jel to što baja iz dajnera neće da joj da kafu metafora za njegovo odbijanje da joj enejbluje neku težu zavisnost koja je čini tako temeljno iritantnom?)
Give up. Nije za tebe.
- Post n°261
ne vidim što bi držao jezik za zubima, ne mora sve svakome da se svidi, to ne nosi sa sobom ama baš nikakav vrednosni sud.
_____
- Post n°262
Svako ima serije koje jednostavno...ne može. Ja sam recimo sebe terao na Justified, terao, terao i - odustao. Jednostavno, nije me zainteresovalo i tačka. A ljudi se kleli, itd..
- Post n°263
isto. goreg glavnog lika nikad nisam gledala.
_____
- Post n°264
Djamolidine Abdoujaparov wrote:okej, ajde da probam da malo budem precizniji: nije da mislim da serija nema značenja. moj problem je što i ako ima nekog značenja vrednog truda, ono je zakopano dovoljno duboko ispod slojeva svega i svačega što ne mogu da gledam da mi nikad nije bilo stalo da do tog značenja dođem. nešto kao što imam drugara&kolegu koji je jezivo pametan čovek a koji me već godinama ubeđuje da je Bafi nešto najbolje i najdublje što je TV ikad iznedrio. džaba, ja vidim tinejđere koji se vijaju sa vampirima. i ako već moram da gledam vampire, biram Luizijanu i Erika Vikinga a ne sajdkika na doktorku Bouns.
"Sajdkik na doktorku Bouns"
Što rekoše Kinder i BM, ne mora da ti se sviđa, možda ti prosto ne leži estetika. Ali ako si odustao već kod prve epizode, onda ne znam kako možeš da se čudiš što oni koji su gledali dalje od tebe tu vide nešto što ti ne vidiš. Naravno da nisi video kad nisi (zapravo) ni gledao.
Inače, nisu ta značenja uopšte "zakopana" - mislim da su najznačajnije strane u prvom planu. Odnos između demokratije i aristokratije, samostalnosti i zavisnosti (ne od kafe, već od drugih), zasluge i nasleđa, itd. su sve motivi oko kojih se vrti većina epizoda.
Meni je inače serija, kad sam prvi put saznao za nju, izgledala izuzetno odojno i izveštačeno, dok nisam odgledao jednu celu epizodu, i video da grešim.
Što se tiče načina govora, nije to neki quirk for the sake of quirkiness, nego pokazatelj pripadnosti jednoj tradiciji:
- Spoiler:
If there’s a shrillness to the incessant chatter, it’s in service of the film’s lasting innovation: overlapping dialogue. The actors don’t just talk fast in Bringing Up Baby; they talk over each other constantly, the cacophony of which is a perfect expression of the zany, frenetic, knockabout nature of the screwball genre. It’s also the key to sustaining the film’s high-energy humour from beginning to end, and indeed, what struck me on this repeat viewing is how free flowing it is as a comedy.
In adducing Milton's view of the matter of conducting a meet and
happy conversation, I have emphasized that while Milton has in view
an entire mode of association, a form of life, he does also mean a capacity,
say a thirst, for talk. And I do not know any words on film that
seem to satisfy better the thirst for conversation than those exhibited by
these Hollywood talkies of the thirties and forties. Talking together is
for us the pair's essential way of being together, a pair for whom, to repeat,
being together is more important than whatever it is they do together.
But here again, Cavell insists, they are in a place in which all the normal rules are suspended, and in which the lady ‘discovers’ herself. In The Philadelphia Story, though, the last of the seven films in the genre, we are and remain in Philadelphia. But this is no Emersonian suburb either. For we are with gentlepersons, aristocrats even, ‘living in woods on the outskirts of a capital city’, with ‘beings inhabiting another realm, a medium of magic, call it money.’ We are with people ‘convening for a covenant in or near Philadelphia and debating the nature and relation of the classes from which they come’. Cukor is arguing with Veblen’s demeaning Theory of the Leisure Class. He is inviting us to an altogether more elevating conversation between C. K. Dexter Haven, Tracy Lord, John Adams and Thomas Jefferson. (There is, as Cavell nicely describes it, a raging ‘thirst for talk’ in all these films.) We are hearing about the natural aristocracy that democracy needs. We are hearing about how to find what Matthew Arnold called one’s ‘best self’. The question is not just what, now, sanctifies marriage. It is also what, now, in Depression and War, sanctifies America.
_____
- Post n°265
Neki ljudi imaju jednostavno previse slobodnog vremena.
- Post n°266
Tzv. forumaši.
_____
- Post n°267
Ne mislim samo na forumase, nego na ove koje citiras. Doduse, njih uglavnom za to i placaju, sto mi je jos ludje.
- Post n°268
Šta predlažeš, pirinčana polja ili metak u potiljak?
_____
- Post n°270
Što, pa zar ne idemo u kulturnu revoluciju? Šta koj kurac čitanje knjiga, pisanje o filmovima i ostale buržoaske zajebancije. Be useful or die!
_____
- Post n°271
Ma ne, ovde je razum ocito rekao zbogom.
- Post n°272
Kinder Lad wrote:Svako ima serije koje jednostavno...ne može. Ja sam recimo sebe terao na Justified, terao, terao i - odustao. Jednostavno, nije me zainteresovalo i tačka. A ljudi se kleli, itd..
Justified je vrh vrhova. Ajde glavni lik, ali glavni negativac je totalno pokidao. Plus sezonske priče, koje su jednostavno premamojebne.
E sad, kontam da ako neko traži da serija pruži i okruženje kakvo ga interesuje, tu Justified ima problem. Smešten je u jebenom Kentakiju, usred sirotinjske pustare. Ukoliko se želi insajt u moderne živote ambicioznih Amerikanaca, prognostičarenje futurističke ekumene ili kakvoću kulturnog blaga Sredozemlja, toga ovde nema. No, Justified je totalni vrh, od početka do kraja. Tj. od neke 3. ili 4. epizode pa sve do kraja, jer su u tih prvih par epizoda ispucali kratku priču po kojoj je serija snimljena.
- Post n°273
Jbg, Deadwood je još manje blisko okruženje + totalno drugo vreme pa mi je odlično (iako, opet, i tu je bilo malo u početku povuci potegni, al kad mi je konačno leglo bio sam oduševljen)
Mada, moram da priznam da možda stvarno ima nešto i u ovome što BM kaže, a to je da je glavni glumac u Justified i meni izrazito nesimpatičan.
Mada, moram da priznam da možda stvarno ima nešto i u ovome što BM kaže, a to je da je glavni glumac u Justified i meni izrazito nesimpatičan.
- Post n°274
Ne mislim nužno na bliskost okruženja. Možda je nekome zanimljiv divlji zapad, nekome jurnjava za slavom u Kaliforniji, trećem obale Azurnog mora, četvrtom jurnjava po italijanskim putevima. Isto tako, možda ti je nešto od toga zanimljivo, ali ti je preko glave jurnjave za slavom u Kaliforniji, pa ti je smor u startu da gledaš filmove/duge serije sa tom zaleđinom. Justified je baš ono, american backwater kao setting, nije lako da ti legne.
Recimo, meni je druga sezona bila u početku odurna jer je glavna negativka bila neka baba, a danas kada se sećam serije, ta druga sezona se Meginsovkom mi je apsolutni vrh televizijskog programa. A malo je falilo da batalim posle 3 ili 4 epizode 2. sezone. Jbg. Ima tu neku japansku notu, kakva se često sreće u anime serijama, da se plete neka mreža koja ti uopšte nije jasna, a onda kada ta mreža krene da se rasplinje, ne možeš da veruješ kako je dobro.
Recimo, meni je druga sezona bila u početku odurna jer je glavna negativka bila neka baba, a danas kada se sećam serije, ta druga sezona se Meginsovkom mi je apsolutni vrh televizijskog programa. A malo je falilo da batalim posle 3 ili 4 epizode 2. sezone. Jbg. Ima tu neku japansku notu, kakva se često sreće u anime serijama, da se plete neka mreža koja ti uopšte nije jasna, a onda kada ta mreža krene da se rasplinje, ne možeš da veruješ kako je dobro.
- Post n°275
Naravno da nisam stigao do 2. sezone
_____
alt-lib