et uskok
Pa nacional-romantizam je neretko bio sekularan. A Srbi se ne ujedinjuju pomoću škole i prosvetiteljstva, nego zahvaljujući njima nastaju kao nacija (baš kao i sve druge nacije).
"Postojeći narodi" često nisu imali nikakvu svest o pripadnosti istom kolektivu, pričali su najrazličitijim dijalektima i imali različite običaje, slobodno se mešajući među sobom. Tek su nacionalni ideolozi ti koji im onda "objasne" da pripadaju istoj naciji (ili različitim nacijama, zavisno od projekta). Nacionalizam, naravno, koristi građu starih praksi, običaja, itd., ali ih istovremeno i i izmišlja, standardizuje, i zatim nameće kroz standardizovan školski sistem. Ergo, nacionalizam stvara nacije iz raspoloživog materijala, a ne obrnuto.
Zašto je sve ovo bitno? Ti hoćeš da kažeš da su svi južni Sloveni, nekada bili "Srbi". Ne da to nije tačno, to čak nije ni opcija. Srbi su danas pripadnici jedne nacije, koja nije ni nastala do vremena kad su nastale sve nacije, u. 19 veku. Da li su nekada pripadali etniji koja se zvala Srbi, i koja je u nekim drugim okolnostima mogla značiti svakojake različite stvari, u krajnjoj liniji uopšte nije bitno. Nacije ne nastaju iz etnija, nego uzimaju neke etnije za svoje toteme, ili idealne pretke, onako kako u nekim plemenskim društvima plemena mogu uzeti neku životinju za svog pretka - to smo mi, mi smo orlovi, medvedi, vukovi.
Priča koju ti valjaš je ona šešeljevska - Hrvati su zapravo Srbi, koji to neće da priznaju. Bošnjaci su zapravo Srbi, koji su se svog srpstva odrekli. Makedonci su... itd. Ali to su gluposti. Svako je ono što smatra da jeste. Nema nikakvog "zapravo". Nacije nisu prirodne vrste, pa da im prčkaš po DNK tražeći genealogiju. Ako grupa ljudi sebe shvata kao naciju X, onda pripada naciji X, i to je to. Ako neki ljudi sebe vide kao Hrvate, dele osećaj pripadnosti istom kolektivu, simbole, i nekakav narativ, onda su oni Hrvati. Nema nikakve istine iza te činjenice (da su, to i ne znajući, zapravo Srbi!). Naravno, ti su narativi, kako u slučaju Hrvata, tako i u slučaju svi ostalih nacija, pre svega fabrikati, odnosno, opet nisu odraz nikakve istorijske istine, ali to je već ono na šta sam ti skretao pažnju - getting its history wrong is part of being a nation. Bez tih narativa ne bi bilo nikavih nacija, ni srpske, ni hrvatske, niti bilo koje - samo niz lokalnih tradicija, dijalekata, itd.