Kinder Lad wrote:
I ne radi se o "napretku", nego o promeni.
I ja bih godinu "zakocenja"/"usporavanja" stavio negde u 2005-6. Mislim da je dubstep poslednje sto je na neki nacin bilo nekako stvarno novo.
Мислим да је почело да се заукава са ирачким ратом, кад је тзв. независно новинарство добило патку у последњу преосталу рупу, кад је измишљен израз "преститутка". Раја се била масивно окренула мрежи, читало се све што напише војска са терена (којима је било остављено да могу тако да се јављају кући, из ваљда пропагандних разлога и зарад борбеног морала). Следећи корак је била блогосфера, која је тада практично и измишљена, нарочито око избора 2004 кад су настали ДејлиКос и мање више и Хафингтон. Док је Хаф постао практично новинска кућа без новина, Кос (неки Маркос, родом Грк) је испао, након што је прошла председничка кампања, огранак омладине ДС(Ам.). Тј политички систем је измислио ботове, и онда је све то полако кренуло у курац, баш тај.
Онда су се формирале (или откриле) армије плаћеника који бдију над википедијом и исправљају чланке (све се још увек можда може видети у историји, ал' ко ће то да чита) а досетио се и бизнис. Колико је оно година харао МајСпејс? ПолуЖивот (ако није и даље жив и здрав)?
Већ од 2008. јебитачна комбинација фејс-твитер-јућуб-блогови-форуми постаје довољна да испуни било коме цео дан. Било која новост која не успе да се у том простору пробије, као да се није ни десила. Било шта што не привуче довољно кликова да се рекламе на њему исплате, неће далеко стићи.
Стара прича о музици за коју нико неће чути јер аутори немају човека који би то прогурао кроз бар једну издавачку кућу да им изда синглицу и опали макар некакву рекламу је бивша. Сад је прича да свако може да окачи шта је урадио, али ништа од тога ако није довољно вирално, не садржи неки штос који ће да обиђе пет кругова по мрежи за два дана, ако нема ко да осмисли веб кампању... А има гомила садржаја који уопште нису тог типа, и онда се не пробију.