Rodom sa obe strane. Sa očeve strane pedigre još od Marije Terezije, ali je život poterao pretke u Beograd. Deo.porodice živi u Zrenjaninu a od pre nekoliko godina sam redovan na severu Bačkeпаће wrote:Blind Lime Pie wrote:Hteo sam da napišem bicikli ali sam prezupčio
Осамнаестобрзинац?
Нешто натпросечно познајеш Војводину за Бегешана 1. Родом или послом?i
Vojvodina
- Guest
- Post n°526
Re: Vojvodina
- Post n°527
паће wrote:Blind Lime Pie wrote:Puno sam slušao o toj vojvođanskoj depri ali sam zdravo slabo nailazio na nju.
Ма не, то је тзв. пречанска меланхолија (што је мени погрешно, мени је турска страна преко), баш то што рече, кад тако из чиста мира станеш и само гледаш у недоглед. Нит знаш зашто си стао, ни шта радиш ту, нит те брига за то.
Но има ту један моменат, који је код Мађара чак гори него у Војводини, број самоубистава. И то најгорим методом, вешањем. Само му тако дође па оде да се беси.
У мојој старој улици тако двоје остали сами, да ли деце нису ни имали или су отишла својим путем, те се једног дана договоре да се бесе обоје, он ваљда на таван а она у шупу. Она се предомислила и поживела две-три деценије.
п.с. бицикл је можда женског рода јужно од Саве и Дунава, а уме да буде и средњег. Овде је мушког (бицикл), а често чујем да се каже и бицикли (то је једнина, множина су бициклови).
Moj najbolji prijatelj je iz Niša, ali su mu roditelji Vojvođani (army brat), i nikako mi nije bilo jasno zašto govori biciklovi umesto bicikli, ili bicikle (kod nas su u upotrebi oba roda), štaviše, uopšte mi nije bilo jasno kojom jezičkom logikom se stiže do tog oblika. Tek kasnije sam saznao da je na vojvođanskom jednina bicikli ili biciklo, pa sam onda razumeo i kako su došli do množine. ALi što je najsmešnije, mislim da je ovaj moj prijatelj govorio bicikl, zavičajni oblik ostao samo u množini Mislim da me to i zbunilo.
Bilo je sa njim puno komičnih momenata i u pogledu akcenata, frikombinovanje vojvođanskog i niškog, neretko i u istoj rečenici, moš misliti kako je to zvučalo.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°528
Kod mene se moze cuti biciklo ali nikad biciklovi
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°529
William Murderface wrote: da je na vojvođanskom jednina bicikli ili biciklo...
Осим што војвођански постоји колико и југословенски . Тј Сремци, Лале и Диогени сви отежу, али на различитим местима; чак се јужни Банат разликује од свих осталих (ми кажемо чавООшки, они кажу чААвошки, мада нам је бар то мукло ш исто).
William Murderface wrote: Bilo je sa njim puno komičnih momenata i u pogledu akcenata, frikombinovanje vojvođanskog i niškog, neretko i u istoj rečenici, moš misliti kako je to zvučalo.
Не... али је забавно и да се потрудим да замислим. Можда нешто као кад је моја баба гледала неки каубојац са хрватским титловима па ће "а јел сад они оће њега да објесиду?".
Кад смо оно радили у Хунгарији, цимер и ја бисмо ударили попиздитис* на зајебанцију и кренули да причамо мужљански српски... дакле скроз мађарским нагласком (увек на првом слогу, са набацаним дужинама којегде по осталим слоговима), углавном без рода и падежа, или са погрешним. То може да се ради до чекаш да пређеш грану, у вожњи је опасно, оће возач да се зацени.
* кад за сат ипо ниједном не дигну рампу, а напољу -12, па после чујеш да је ТВ Бели Манастир пуштала неку порњаву, што су гледале комплетне посаде са обе стране прелаза.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°530
imam kuću u slavoniji. meni od tog vajba ravničarskog jedino su fiš i drava ok.
tamburice, bajs (da se razumemo, meni je bajs ok, ali bajs po ravnome nekako nije), đorđe balašević, taj neki mix kurcobolje-melanholije i smirenosti nikako ne leže.
tamburice, bajs (da se razumemo, meni je bajs ok, ali bajs po ravnome nekako nije), đorđe balašević, taj neki mix kurcobolje-melanholije i smirenosti nikako ne leže.
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°531
Ma znam da ne postoji vojvođanski, šalim se malo. Njegovi su lale iz okoline Zrenjanina.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°532
ficfiric wrote:Kod mene se moze cuti biciklo ali nikad biciklovi
a batkovi? kako kazete za batake u mnozini?
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°533
Па није курцобоља баш типична... пре ће бити оно "не' да се једим" (бачки: "нема једа"), "ко се рано секира дваред се секира".
Ал' уме Лала (а вероватно и оне друге две феле) да буде луд, кад му дођу лутке/падне мрак на очи, да тера кера, да тера инат, да изведе неку лудорију из чистог ћефа. А има и доста алкоса, ако ћемо право, тек бих ту имао прича и прича (нпр тип толико побрљави да се појави код бивше жене на вратима, заборавио нову, или кад бирташ у шест ујутро баца кључеве на шанк, пијте колко оћете, плаћајте колко можете, ја не могу више)... Има ту свашта.
Штета што смо баш синоћ пили, па ми без везе да и данас, а сад ме ово некако баца у расположење
Ал' уме Лала (а вероватно и оне друге две феле) да буде луд, кад му дођу лутке/падне мрак на очи, да тера кера, да тера инат, да изведе неку лудорију из чистог ћефа. А има и доста алкоса, ако ћемо право, тек бих ту имао прича и прича (нпр тип толико побрљави да се појави код бивше жене на вратима, заборавио нову, или кад бирташ у шест ујутро баца кључеве на шанк, пијте колко оћете, плаћајте колко можете, ја не могу више)... Има ту свашта.
Штета што смо баш синоћ пили, па ми без везе да и данас, а сад ме ово некако баца у расположење
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°534
Bicikla ili biciklo, jasno je da ga vasa nije vozio dovoljno po vojvodini čim ne razume tu depru. Ništa gore.
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Guest
- Post n°535
Razumem je (imam i ogledne primerke u porodici), ali ne kao depresiju nego pre kao neko ravničarsko ludilo sa jako velikom amplitudom raspoloženja, od derta do manije. Uostalom opisao Paće
- Post n°536
Kod mene to bicikli (nominativ jednine) kažu da K zvuči kao G, bicigli. True to the game...
- Post n°537
Kondo wrote:ficfiric wrote:Kod mene se moze cuti biciklo ali nikad biciklovi
a batkovi? kako kazete za batake u mnozini?
Nema mnozine. 1 je Batak
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°538
Kolko su visoki Vojvođani?
_____
- Post n°541
Hubert de Montmirail wrote:slabo
Prirodna selekcija je ucinila svoje. Visi ljudi su tezi i prilikom vesanja je manja sansa da ce preziveti
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°542
Desmond Bojčinski wrote:oko Lovćenca
Mislis na Mali Idjos i Feketic? Sta znam, nemam takav dojam
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°543
Vrbas i okolina, tamo gde su Crnogorci upoznali Slovakinje
- Post n°544
Desmond Bojčinski wrote:Vrbas i okolina, tamo gde su Crnogorci upoznali Slovakinje
Vrlo dobro kolega. To je taj sarm.
Sta da se prica o Vojvodini, sve se zna. Ko kosi a ko vodu nosi.
- Post n°546
ficfiric wrote:
Prirodna selekcija je ucinila svoje. Visi ljudi su tezi i prilikom vesanja je manja sansa da ce preziveti
Теже се вешају, нема ко да добаци штрањку до оне више греде. Пре ће бити да чешће ударају главом у којешта па им се скрати рок трајања.
_____
- Post n°547
Neka me isprave ljudi koji prate sport, ali Vojvodstvo bi imalo finu reprezentaciju u košarci i vaterpolu.
- Guest
- Post n°548
http://www.znastizasto.com/mauzolej-prisajedinjenja-vojvodine/
Demokratskoj stranci se zahvaljujem zato što je prosipala šut u vojvođanski kadar i politiku, a njenu autonomiju tretirala kao predizborni kondom. Hvala što ste iskopavali Dražu i predatorski računali na glasove pristojnih građana/ki kojima je i manje zlo dojadilo. Za autocenzuru vam posebno hvala, vidim da i lično uživate. Neka.
Ligi socijaldemokrata Vojvodine čestitam materijalnu zbrinutost rukovodstva nakon 28 godina najbednije borbe koju je Pokrajina videla i osetila. Sada nam fašisti, dželati i primitivci drže lekcije, nadam se da je vredelo truda i da vas barem po kući slušaju.
- Post n°549
То су тужне приче.
_____
"Mogu li ja da kažem ili ćete Vi da vodite intervju sami sa sobom? Samo kad bih mogla da kažem nešto… Prvo, uvek smo govorili našim građanima da ne možemo i nećemo da gledamo na EU kao na ćup sa novcem. Da bolji kvalitet života, radna mesta i bolje plate moraju doći od nas samih i snage naše ekonomije. Želimo da budemo deo EU jer je to mirovni projekat i jer delimo vrednosti sa EU." - Ana Brnabić
- Guest
- Post n°550
Nevladina organizacija Vojvođanski klub pozvala je danas sve koji sebe smatraju zastupnicima interesa Vojvodine da ostave po strani sve međusobne nesporazume i da se okrenu borbi za status Vojvodine kao republike u federalizovanoj Srbiji.
“Vojvođani, ujedinimo se da nam Vojvodinu ne bi potpuno okupirali i nepovratno preuzeli, rasprodali i uništili oni kojima je jedino istorijsko dostignuće kreativna ponuda sendviča nesrbima”
zivela slobodna vojvodina