Imam jedno glupo pitanje...al' sam na pravom topiku, pa ajde.
Zašto ljudi koji su se zadužili u švajcarcima nisu sami krivi?
Zašto ljudi koji su se zadužili u švajcarcima nisu sami krivi?
Greshni Vasilije wrote:Narodna banka nije mogla, ali država jeste. Jelašić je uradio sve što je bilo u njegovoj moći da upozori građane na ovo što je sada došlo na naplatu, ja mislim da je on svaki drugi dan govorio da se nikako ne uzimaju krediti u CHF.
ficfiric wrote:Greshni Vasilije wrote:Narodna banka nije mogla, ali država jeste. Jelašić je uradio sve što je bilo u njegovoj moći da upozori građane na ovo što je sada došlo na naplatu, ja mislim da je on svaki drugi dan govorio da se nikako ne uzimaju krediti u CHF.
Ali je Parivodic (btw, clan krunskog saveta) preporucivao te kredite.
a ko treba da podeli teret loseg njuha sa njima? kad spominjes model solidarnosti, to zvuci kao da treba da ih drzava iz budzeta pomogne...sto znaci da se teret prelije na sve poreske obveznike?Greshni Vasilije wrote:Posao države je da štiti građane. Omogućavanjem bankama da plasiraju ove kredite koji su praktično bili tempirane bombe, ona je zanemarila svoju dužnost prema građanima.
Oštećenih ima u tolikom broju da su priče "sami su krivi" potpuno deplasirane. Nisu sami krivi nego dele krivicu sa bankama i državom (koje neće odgovarati apsolutno nikome zbog plasmana izuzetno rizičnih kredita uz objašnjavanja diplomiranih ekonomista, kreditnih savetnika banke, da će franak u budućnosti minimalno rasti i da nema nikakvog rizika), a to što su krivi ne znači da ih treba pustiti da snose celokupan teret svog lošeg njuha za kretanja na deviznom tržištu. Potrebno je pronaći model da se tim ljudima solidarno pomogne, i onemogućiti da banke u budućnosti više ikada ponove tako nešto.