William Murderface wrote:
- Spoiler:
Brate mili, kako tebi misli vrludaju.
William Murderface wrote:
- Spoiler:
У свечаној сали наше школе 27. 1. 2015. прославили смо школску славу. На почетку прославе све присутне је поздравио директор Милан Вукобрат подсетивши нас да је школска слава дан кад ми на одређени начин подвачимо црту и преиспитујемо се колико смо били добри као људи и шта смо све успели да урадимо, а шта нисмо. Директор се захвалио куму у 2014.години Драгану Луковском, прослављеном кошаркашу и пожелео добродошлицу и успешну будућу сарадњу кумуДрагољубуЗбиљићу, директоруЕнерготехнике Јужна Бачка.
Кум Драгољуб Збиљић је такође поздравио све присутне изразивши своју радост што има ту част да буде кум наше школе. Затим је свештеник Стојан Билић подсетио све присутне на живот Светог Саве који је најсветлији пример који требамо следити. Ове године први пут долази прота Стојан Билић на нашу славу јер је досад долазио отац Миленко Јеловац који се прошле године упокојио. Кроз беседу оца Стојана подсетили смо се и дивне личности оца Миленка, а знамо да смо пред Господом Богом сви живи и да нас отац Миленко и даље својим молитвама штити, као што је протеклих година долазећи у нашу школу и на школске славе бодрио и духовно јачао наш колектив. Затим је отац Стојан Билић освештао славски колач.
Ученици Драмске секције верске наставе извели су представу „Свети Сава и прича о два села“ по сценарију и у режији Љиљане Перишић-Бурсаћ, проф. верске наставе. У представи се говори о два села: У Мучњу се људи свађају, мрзе се, завиде једни другима, а у Добрићу је све другачије јер људи воле и поштују једни други. Настаје низ комичних ситуација кад се младић из Мучња заљуби у девојку из Добрића и креће у свет да је тражи. У потрази за Добрићем он дуго лута заједно са својом рођаком, али кад буде учинио једно добро дело, среће Светог Саву који поучава људе како да Мучањ у коме живе, преобразе у Добрић. Он их учи да граде „прозоре“на душама, а то су љубав према ближњима и Богу, те ће на тај начин сваки „Мучањ“ у коме живе преобразити у „Добрић“. Кроз ову ведру представу циљ нам је био да пренесемо и сликовито покажемо колико нам се живот може променити, само ако се мало потрудимо да волимо и поштујемо једни друге. Да смо у томе успели сведоче велики аплаузи и честитке на крају представе.
Ево, како изгледа одломак Халикокондиловог дела, коме овде посвећујемо особиту пажњу:
"...Σερβλοι ... Τριβαλλοι, ο δε ευνοζ παλαιοτατον τε και μεγιστον των ευνοων..."
У латинском преводу - међутим - има једна нијанса више од овога - израз1 "totius orbis", што
Лаониковом сведочанству даје печат посебне снаге, а и уверљивости:
''... Serblos Tryballos, autem gentem esse totius orbis
antiquissimam et maximam, compertum habeo".
Преведено на српски, то значи:
"... СРБИ... ТРИБАЛИ - НАРОД НАЈСТАРИЈИ И
НАЈВЕЋИ ОД (свих) НАРОДА, ПОУЗДАНО ЗНАМ... "
"compertum habeo" је нека врста латинске формуле, која управо то значи:ПОУЗДАНО ЗНАМ...
Santino wrote:moze li iko da mi objasni sta znaci sintagma "najstariji narod"? unapred zahvaljujem.
паће wrote:Е, волео бих да се измисли времеплов само зато да проведемо блажених сто година у разбијању свих срања која су измислили историчари.
паће wrote:1972. Задар, феријални дом на обали
- А, кај, си Србин?
- Не, ја сам Мађар.
- Е, онда може.
. Savka Dabčević Kučar na velikom mitingu u Zagrebu tokom tzv. hrvatskog proljeća 1971. drži govor u kome otvoreno izjavljuje da "ne želimo i nećemo Jugoslaviju", (in)direktno optužujući državno rukovodstvo SFRJ da je "etatističko, unitarističko i velikosrpski-šovinističko". Na čelu države je bio Josip Broz Tito,
Jeste mu ocitala, svaka joj cast.uskok i ajduk wrote:паће wrote:1972. Задар, феријални дом на обали
- А, кај, си Србин?
- Не, ја сам Мађар.
- Е, онда може.
Стварно? Да ли је могуће? Ниси погрешио? А ја мислио цветало братство и јединство.
. Savka Dabčević Kučar na velikom mitingu u Zagrebu tokom tzv. hrvatskog proljeća 1971. drži govor u kome otvoreno izjavljuje da "ne želimo i nećemo Jugoslaviju", (in)direktno optužujući državno rukovodstvo SFRJ da je "etatističko, unitarističko i velikosrpski-šovinističko". Na čelu države je bio Josip Broz Tito,
uskok i ajduk wrote:паће wrote:1972. Задар, феријални дом на обали
- А, кај, си Србин?
- Не, ја сам Мађар.
- Е, онда може.
Стварно? Да ли је могуће? Ниси погрешио? А ја мислио цветало братство и јединство.