fernoux-h wrote:Takvima se ne vredi obraćati? Srećno tebi sa bavljenjem politikom.
Ništa se postiže time što će neko "ogoliti cara" - car je go i ništa se ne dešava, ništa se ne menja. I nije SNS to radio sa DS-om, SNS se prvo izgradio kao vodeća politička snaga, pa je tek onda mogao da mrcvari DS. Ono što je za pobedu i popularnost SNS bilo odlučujuće je (1) njihova prošlost - to je bivši SRS koji je uživao najveće poverenje među glasačima i imao ogromnu podršku u narodu (2) sposobnost da kao takvi guraju prozapadnu orijentaciju i podrška zapada: jednom kada su sebi obezbedili većinsko glasačko telo i stabilnu vlast zapad je shvatio da im mnogo više koristi takav SNS nego raspali DS. (3) politička retorika koja vrlo dobro komunicira sa potrebama većine ljudi u Srbiji.
Prvo, ja se ne bavim politikom. I kada bih se bavio, ne bih se bavio na način na koji se trenutne partije bave politikom.
Car nije go, car je itekako snažan i utvrđen u svome dvorcu od srpskih suza. Ja ne govorim o ogoljenju tako što ćete nešto da šerujete na Twitteru u građanski odgovornom maniru, nego o pola miliona listova koji idu u sve delove Srbije gde na naslovnoj strani stoji "Vučići ustaški saradnici" (dirljiva priča o dedi koji je poslovao sa ustašama uz neku paralelu sa Vučićem koji se sastaje sa Kolindom Grabar Kitarović), "Lopovska familija" (informacije o poslovanjima ćaće i buraza, makar tu ničeg nelegalnog ne bilo), "Pljačka Srbiju: Ni unucima mu ne smemo zaboraviti" (priča o subvencijama), kao i urednički blogovi tipa "Zločin bez kazne: Govna vladaju!" i slično u stilu antidragana j vučićevića. I tako svaki dan, svaka nedelja, svaki mesec, četiri godine, praćeno njegovim ludačkim slikama i pozama posebno uhvaćenim, do narednih izbora.
Zašto stranke to ne rade? Ne znam. On radi, tako je osvojio vlast i neće je izgubiti. Vi dotle možete da mislite da je politika nešto uzvišeno, iznadnarodno, nešto što se radi po kuloarima i slično. U jednu ruku takvi jesu u pravu, u drugu im se pokenjam. Poenta je da od nekog trenutka moraš da kreneš da se baviš realpolitikom u lokalnim uslovima; i meni je do jaja kada gledam američku seriju pa u državnom senatu postoji neki baja koji je predsednik komiteta za planiranje a zapravo vladar Viskonsina iz senke i može da ti završi svaki posao i deluje vrlo moćno kada ga upoznaš. Ovde je priča malko drugačija.
Sada malo o tri stavke koje si naveo.
1) njihova prošlost je nebitna. Oni su sada mešavina tih iz SRSa, ali i svega ostalog što je bljutavo, odurno i antinarodno. To treba kapitalizovati i iskoristiti za propagandu protiv njih, umesto što se stoji i konstatuje sa žaljenjem kako je to nekakva masa kojoj maltene niko ne može ništa.
2) prozapadna orijentacija je zapravo servilnost prema zapadu - još jedan adut za antikampanju, ali ne ukoliko je cilj da se bude kalif umesto kalifa i da se nudi ista ta politika servilnosti zapadu. Zapravo, neki od najefikasnijih udara stižu od antinarodne desnice koja je zagledana ka istoku, doduše iz nekih iracionalnih razloga. Opet, to može odlično da se iskoristi, sluga stranih ambasadora, Skot svira Vučić igra i slično. Šta će zapadnjacima sluge sa 10% ako imaju slugu sa više od 50%?
3) Politička retorika SNSa je najgore sranje; govori li vam to nešto? Da se narodu morate obratiti sličnim jezikom. Što me opet vraća na početak ovog posta...