Bitno je kako se (iskreno) osecas. Ako se osecas kao Hrvat onda si Hrvat. Ako se osecas kao radnik, onda si radnik.
Ili je licna identifikacija bitna jedino kada imas pishu, a hoces da si seka?
One Eyed Bob, Tovar, lalinea, nalog sa ženinog laptopa, Del Cap, Јанош Винету, Thomas Sankara
MNE, rujofil, Daï Djakman Faré, kapetanm
čika Condor wrote:Ovo je mnogo smešno, kad se Srbi pretvaraju da ne razumeju osnovne mehanizme fašizma.
Vilmos Tehenészfiú wrote:Brt, ti živiš u Poljskoj koja je zabranila abortus a prdiš o jadnim Kajunima u Luizijani koji glasaju za zabranu abortusa jer hoće da se osećaju bitnim u svom selu.Јанош Винету wrote:То се само чини да гласају против свога интереса. Тај један материјални интерес им можда није прошао, изгубили су на једној позицији али су добили на другој. Кад питаш људе, имају неке ставове, али један број најбитнијих ставова мора да се поклапа са ставовима партије.
Понекад партија гура људе у ставове које иначе не би заузели.
Тако су Кајуни 80их и 90их почели да гласају за Републиканце, јер су им били обећали забрану абортуса. То је њима било битније од материјалног интереса. Тај социолошки интерес који им даје не илузију, него стварну моћ над женама и над сопственом заједницом и над њеним моралним и финансијским судбинама. То што нама делује апсурдно да се неко опредељује за забрану абортуса, што баштини једну таква примитивну и затуцану свест, је заправо врло разумно са стране каубојског поимања света где влада закон јачег. У том случају абортус им омогућава да остану на релативно моћнијем месту и да се односи моћи у друштву не могу пореметити, па макар цело друштво било сиромашније.
Било ми је заиста нејасно како то и зашто пролази. Зашто им је битнији абортус од живог новца, привредног развоја, фабрика, инфраструктуре, социјале? Па, привредни развој је на дугом штапу, фабрика ионако нема, инфраструктура неће доћи, а не квалификују се за социјалу. Али зато контрола жена, рађања, е то је нешто што може да натера људе да остану у Луизијани, не могу тако лако да се крећу ако имају децу и везани су за ту заједницу, за мужеве, за цркве и сл. Социјална давања ту само сметају у контроли жене, па још поготово ако би самохране мајке могле да живе од ње.
Био сам у дилеми госпође Венди - имамо две опције, или су су ретардирани, раде то из незнања, тупости или нечег другог, или су малициозни, зли и покварени до сржи. Испоставило се да понекад има опције два, која ће дугорочно бацити читаво друштво у беду, сиромаштво и нежељене породичне и финансијске односе само да би поједини слојеви били на врху, први у свом јадном Кајунском селу.
boomer crook wrote:disident wrote:
Pomešao si me sa drugim proleterom Burundija
Mogu samo da dodam da političke i sociološke teorije o unakrsnom klasnom glasanju postoje, , kao i mnoge druge i mnogi drugi modeli glasanja tj opredeljivanja al se ne udubljujem u američke izbore da bi sada nešto pisao na tu temu.
jeste jeste ima tih momenata kada ste ko marks & engels, humanizam & renesansa, grucho & harpo...
ispravio sam ali ocigledno nedovoljno zustro
Летећи Полип wrote:Ali opet, visina primanja tu ne igra kljucnu ulogu. Moja sestra je uciteljica, pa zaraduje manje od vecine ugostiteljskih radnica danas. Ja zaradjujem vise nego vecina inzenjera u mojoj firmi. Radnicka klasa je po primanjima uvek bila u ravni sa nizim srednjim slojevima. To je nesto sto se izgleda stalno mora podvlaciti vec nekih dvesto godina.
Bitno je kako se (iskreno) osecas. Ako se osecas kao Hrvat onda si Hrvat. Ako se osecas kao radnik, onda si radnik.
Ili je licna identifikacija bitna jedino kada imas pishu, a hoces da si seka?
zvezda je zivot wrote:jbte koliko moras da budes investiran u anahron zargon levicarskog podzemlja da 100 postova drvite o tome da li je nesto 'radnicka' 'klasa'? da li ste vi normalni?
kakva god da su klasa, ti ljudi koji glasaju za trampa su kompletni debili. i da, da, neoliberalizam i parlamentarna levica i bla bla, sigurno je potrebno mnogo vremena i mnogo truda da ljude sistemski kretenziujes, ali ti ljudi su potpuno i apsolutno kretenziovani, kakvi interesi kakve klase, u kom veku zivite, da li ste vi normalni?
zvezda je zivot wrote:jbte koliko moras da budes investiran u anahron zargon levicarskog podzemlja da 100 postova drvite o tome da li je nesto 'radnicka' 'klasa'? da li ste vi normalni?
kakva god da su klasa, ti ljudi koji glasaju za trampa su kompletni debili. i da, da, neoliberalizam i parlamentarna levica i bla bla, sigurno je potrebno mnogo vremena i mnogo truda da ljude sistemski kretenziujes, ali ti ljudi su potpuno i apsolutno kretenziovani, kakvi interesi kakve klase, to je jezik drugog vremena, ovo su sve sub-reptilski mozgovi, u kom veku zivite, da li ste vi normalni?
Kad sam ja tebi ikada spomenuo gde živiš osim u situaciji kada si izneo odredjeni stav za koji postaje jasno koliko je budalast samo ako se uzme u obzir gde živiš?Јанош Винету wrote:čika Condor wrote:Ovo je mnogo smešno, kad se Srbi pretvaraju da ne razumeju osnovne mehanizme fašizma.Vilmos Tehenészfiú wrote:
Brt, ti živiš u Poljskoj koja je zabranila abortus a prdiš o jadnim Kajunima u Luizijani koji glasaju za zabranu abortusa jer hoće da se osećaju bitnim u svom selu.
Шта је вама америчанским кметовима? Не видите ли где живите? И одакле знате где ја живим или сам живео и какве је то везе има са САД? На теми о Камали и Трампу се расправља о њима, а не о вашим пројекцијама везано за мене.
Vilmos Tehenészfiú wrote:Mislim jebote pričaš o ljudima a ne znaš ni kako oni sebe zovu. Nisu Kajuni nego Kadžuni.
Vilmos Tehenészfiú wrote:Ima ovde kod mene u srpskoj zajednici jedan Srbin, zovemo ga starac Fočo od stotinu ljeta jer se približuje toj brojci. Bistrog uma, al se ukenja u svaku raspravu pričom o tome kako je bilo na Floridi 1979. Ne zanima ga tema, on delje o tome šta mu je u tom trenutku na umu, a na umu mu je uvek jedna te ista stvar.
Nastavi da gramatikom, veoma je interesatno.
Vilmos Tehenészfiú wrote:Mislim jebote pričaš o ljudima a ne znaš ni kako oni sebe zovu. Nisu Kajuni nego Kadžuni.
Vid’la žaba…Јанош Винету wrote:Шта је вама америчанским кметовима? Не видите ли где живите? И одакле знате где ја живим или сам живео и какве је то везе има са САД? На теми о Камали и Трампу се расправља о њима, а не о вашим пројекцијама везано за мене.
Vilmos Tehenészfiú wrote:kratko sam ti odgovorio da se slažem a ti si, po običaju, nastavio da drviš.
Brt ali ti navijas za yveyduzvezda je zivot wrote:jbte koliko moras da budes investiran u anahron zargon levicarskog podzemlja da 100 postova drvite o tome da li je nesto 'radnicka' 'klasa'? da li ste vi normalni?
kakva god da su klasa, ti ljudi koji glasaju za trampa su kompletni debili. i da, da, neoliberalizam i parlamentarna levica i bla bla, sigurno je potrebno mnogo vremena i mnogo truda da ljude sistemski kretenziujes, ali ti ljudi su potpuno i apsolutno kretenziovani, kakvi interesi kakve klase, to je jezik drugog vremena, ovo su sve sub-reptilski mozgovi, u kom veku zivite, da li ste vi normalni?
|
|