У Пољској забрањен абортус.
У Италији, најкатоличкијој земљи на свету, где столује Папа у Ватикану, није забрањен абортус.
Није ни у Француској и Шпанији, такође земљама са јаком католичком традицијом.
Како то да у Словачкој абортус није уопште питање, а у Пољској јесте? Јесу ли Пољаци већи католици од Папе?
Постоји пољска католичка црква која куне, прозива, вришти, кука, проклиње сваког политичара који се ухвати те теме, уопште не постоји разумна дискусија о томе. И жене које су 50% електората већински подржавају забрану абортуса. Оне које се буне, се не буне у довољној мери или довољно ефикасно, а свеједно их нико не шљиви ни 2%. То мора, рекли фратри и тако је. Али зашто су фратри толико друштвено моћни у Пољској а не у Француској?
Тако што постоје унутрашњи структурни разлози, то није питање религије и вере него питање контроле и политичке моћи, и како се то друштвено репродукује.
Постоје и код Кајуна исти такви структурни разлози које се морају рашчивијати социолошком и антрополошком анализом.
Чињеница да не знају енглески је поражавајућа.
Већина људи је писмена у Европи, захваљујући императиву националних држава да морају да индоктринирају и образују, да од народа формирају нације кроз заједнички језик и културу.
Кајуна има 200.000 и нико се није сетио да мисионари међу њима, да их просвети, да их интегрише у шире друштво? И како то да цела Луизијана има забрану абортуса, ако је Кајуна свега 200.000? Значи да се ти друштвени односи репродукују и у ширем друштву, а не само код Кајуна, иако сам њих истакао.
Откуд толика друштвена репродукција, толико одржавање и наставак постојећих друштвених односа толико година?
Какви су то људи? Да нису ипак, онакви какви сам их ја описао?
А моја став чини ми се, је сажео Звезда у једном посту. Могу у потпуности да га потпишем.