Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Блиски исток

fikret selimbašić

Блиски исток - Page 16 Empty Re: Блиски исток

Post by fikret selimbašić Mon Oct 30, 2023 9:01 pm

rujofil wrote:
    fikret selimbašić wrote:

:teorijazavjere: Iran i hamas su odradili posao za Izrael. Planirarali i organizovali upad kojim su dali Izraelu povod i opravdanje za konačno rešenje, a onda se povukli da laju i prijete iz daljine. Iran uvalio problem kompletnom arapskom/sunitskom svijetu. Izrael dobio potrebnu komociju da na način koji želi zatvori palestinsko pitanje. Za pet-deset godina, odnosi Izraela i Irana na nivou kakvom su bili u vrijeme Reze Pahlavija.
    Nisi bas originalan ja sam pre parr godina slusao od sunita kako su Iranci i Izrael na zajednickom zadatku unistavanja Arapa i da je sve to neprijateljstvo zapravo lazno...

I ja samo prenosim.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Oct 30, 2023 9:30 pm

Блиски исток - Page 16 F9spxa10
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Mon Oct 30, 2023 10:12 pm

ćaća wrote:
    Vilmos Tehenészfiú wrote:
    Kako stojimo sa Srbijanci koji imaju hrvatski pasoši? Jel i na njih gledamo sas podozrevanje ili imamo razumevanje?

Ja se ne kurčim da imam samo jednu domovinu i svakako ne planiram da se borim za nju, a još manje da za nju koljem decu i nejač.
    Mislis da su mobilisani planirali da u jesen 2023 idu u rat?

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Улични ходач

Post by Улични ходач Mon Oct 30, 2023 10:21 pm

Броз јесте радио са Палестицима и добио је бенефите од Арапа због тога, од послова до нафте. Међутим, држава је после његове срмти то скупа платила у крви. Јер нико није заборавио његове зајебанције са многима од Француза и Бритнаца, због колонија, преко инфобироа до Израела и на крају Немачке, која се сећала да је Броз међу првима признао ДДР, због чега су били прекинути диплотмаски односи између Западне Немачке и СФРј све до доласка СПД на власт.
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Mon Oct 30, 2023 10:28 pm

boomer crook wrote:
    Jeste, al se u ovom slucaju drzavni akter bukvy spustio 30 metara pod zemlju a ostavio ne-drzavne aktere na povrsini da se suoce sa posledicama. Ono kao general Simovic oborio sporazum sa Trojnim paktom pa kd je trebao da se suoci sa posledicama pobegao sa kraljem i vladom prvo u Kairo pa onda u London i ostavio narod na cedilu.

hamas je sve samo ne drzavni akter. izrael ima obaveze koje hamas kao teroristicka organizacija nema. 

btw, ja nisam potpuno bez razumevanja za izraelce (ne i za bibija) i mislim da te jednostavne analogije sa srbijom i okruzenjem nisu bas isplative, bilo da govorimo o palestincima bilo o izraelu.
    Pa ne mozes da kazes da oni nisu drzavni akter zato sto ih niko ne priznaje kao drzavu. Oni imaju svu vlast u lokalu, raspolazu svim resursima, imaju monopol na silu, uredno odlaze u radne posete u Moskvu gde su primjeni kao predstavnici palestinskog naroda u Gazi, i imaju svoje predstavnike u Kataru. Jos malo pa kao Talibani, koji su do 2001 imali diplomatske odnose sa 2 drzave.

E sad, ljudi kazu ovo sto i ti, Hamas nije drzava, oni mogu da kolju i otimaju, Izrael je drzava pa ne sme. Opasna je ta prica pogotovo ako pokreti kao Hamas u to zaista poveruju - da oni mogu sve, a da ovi drugi ne smeju sve jer su demokratija. Onda moze da se dogodi iznenadjenje da se taj metar kojim se meri dokle demokratije smeju da biju malo pomeri u desno i onda krenu nemile scene sto bi rekao Filipenko.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Oct 30, 2023 11:04 pm

Улични ходач wrote:Броз јесте радио са Палестицима и добио је бенефите од Арапа због тога, од послова до нафте. Међутим, држава је после његове срмти то скупа платила у крви. Јер нико није заборавио његове зајебанције са многима од Француза и Бритнаца, због колонија, преко инфобироа до Израела и на крају Немачке, која се сећала да је Броз међу првима признао ДДР, због чега су били прекинути диплотмаски односи између Западне Немачке и СФРј све до доласка СПД на власт.

morao bih, u najsirem, da se slozim.
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Mon Oct 30, 2023 11:11 pm

Блиски исток - Page 16 286371741  Блиски исток - Page 16 286371741 Блиски исток - Page 16 286371741

_____
    ????
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Oct 30, 2023 11:14 pm

Rekao sam "morao bih", ali i ja sam nekakav Srbin  Блиски исток - Page 16 2304934895
    Улични ходач

Post by Улични ходач Mon Oct 30, 2023 11:16 pm

Па то је проблем политичара у Србији(Југолсавији). Они мисле да свет функционише као у Србији, да сви све забораве после пар месеци. Није битно шта си причао и радио, не пре 10ак година, већ годину дана. Али то тако не иде напољу..
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Oct 30, 2023 11:29 pm

Блиски исток - Page 16 F9teh_10

PLO, Bregalnička 9, Beograd  Блиски исток - Page 16 3579118792
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Mon Oct 30, 2023 11:33 pm

ne bi ja otvarao tu konzervu crva, samo je smesno Блиски исток - Page 16 1143415371

_____
    ????
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Oct 30, 2023 11:38 pm

ne otvaram. 

mislim, to je samo jedna od manifestacija sireg problema
    ćaća

Post by ćaća Tue Oct 31, 2023 12:00 am

ćaća wrote:

Ja se ne kurčim da imam samo jednu domovinu i svakako ne planiram da se borim za nju, a još manje da za nju koljem decu i nejač.

Moram da priznam da ne razumem argument. Svaki Izraelac (osim ako nije Arapin ili Beduin) je IDF, i unuk poznatog muzičkog urednika RTVNS i svih 60.000 američkih državljana-kolonista na Zapadnoj obali. I svejedno je da li su planirali da idu u rat u jesen 2023 ili u jesen 2007 ili u jesen 2030, zna se šta je posao IDF koljača, tako da su klanje svakako morali zabeležiti u rokovnike.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Oct 31, 2023 12:06 am

Летећи Полип wrote:

Miršajmer na australskoj turneji. Čista, koncentrovana realpolitika.

preslusao. uglavnom nista novo. 

1. posto ovo vise nije unipolaran svet, ex-hegemon "does not get to pick its fights". to prvo.

2. klasicna boljka realizma: mali imaju agency kad se radi o njima. Ima ga i 1 Kosovo, gde nece Ukrajina ili Izrael (ili Hamas). Da ne govorim o agency-iju koji imaju Kina, Rusija ili Iran, odvojeno ili zajedno. 

3. Rusija na celu sa ex-KGB klikom se ne moze "kupiti" za Zapad. Cena je prosto prevelika i ona je "telefonirana" u onom ultimatumu u pokušaju od 21. decembra 2021. 

4. Kao i (skoro) svi realisti Mirš odbija da shvati da je spoljna politika nešto što "co-create"-uje više faktora, a ne samo strateški interesi države, po pravilu viđeni takvim od strane vodećih slojeva društva, a koji (ti slojevi) nisu prosto identični u različitim zemljama, negose žestoko razlikuju, po geopolitičkim tradicijama koje baštine (ili stvaraju), ideološkim opredeljenjima, viđenju sveta i svog mesta u njemu, itd + uticaj unutrašnje "dnevne" politike. 

5. Zanemaruje ulogu "ponosa" kod velikih sila, koja i nije totqlno iracionalna", jer se nadovezuje na faktor pouzdanosti kod sopstvenih saveznika. 

Ima još
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Tue Oct 31, 2023 12:24 am

Je, al čovek pogađa. Možda to nije baš tako iznijansirano, al na kraju dana - Čajna nije rajzovala pisfuli, Putin je vrekovo Jukrejn. Deda ima organon.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Oct 31, 2023 12:33 am

on je bio u pravu kada je govorio da ne smeju da pomazu kini da ovako brzo izraste. tu je dobio slavu. ne govori kineski, ali je bio mnogo puta u kini. odnosi sa izraelom su mu fakticki specijalnost. no, rusiju ne poznaje dovoljno and it shows.
    plachkica

Post by plachkica Tue Oct 31, 2023 12:49 am

[size=44]Erdan tells Security Council he’ll don yellow Star of David until countries condemn Hamas[/size]

By [size=12]JACOB MAGID 31 October 2023, 12:56 am   3
    [/size]

Блиски исток - Page 16 Screenshot-2023-10-30-at-5.39.38-PM-640x400
    Israel's Ambassador to the UN Gilad Erdan addresses the Security Council on October 29, 2023. (Screen capture/UN TV)

Addressing the UN Security Council meeting on the Israel-Hamas war, Ambassador to the UN Gilad Erdan likens the current moment to the Holocaust.
    “Some of you have learned nothing in the past 80 years. Some of you have forgotten why this body was established,” he says.
    “So, I will remind you. From this day on, each time you look at me, you will remember what staying silent in the face of evil means.”

“Just like my grandparents and the grandparents of millions of Jews, from now on, my team and I will wear Yellow stars. We will wear this star until you wake up and condemn the atrocities of Hamas.”

https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/erdan-tells-security-council-hell-don-yellow-star-of-david-until-countries-condemn-hamas/
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Tue Oct 31, 2023 12:53 am

Lol, koja su to govna.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Tue Oct 31, 2023 2:08 am

ćaća wrote:

Moram da priznam da ne razumem argument. Svaki Izraelac (osim ako nije Arapin ili Beduin) je IDF,
    Ne razumes moj argument?

A jel razumes samog sebe? Kako si na osnovu ovog naslova:

Блиски исток - Page 16 Hostag10

zakljucio da svi taoci imaju dvojno drzavljanstvo i da su svi IDF? (kako bese, nemaju drugu domovinu osim Izraela?)

Kako ti nije palo na pamet da su Tajlandjani, Nepalci, Tanzanijci, Meksikanci, Filipinci i Sri Lankani gastarbajteri koji fizikalisu za male pare u Izraelu bas kao sto ljudi iz tih zemalja fizikalisu za male pare kod tebe u Francuskoj? I kako ti nije palo na pamet da ih prebrojis da vidis koliko procentualno ima otete te gologuzije uhvacene izmedju dve vatre? Evo ja cu da ti kazem: tacno polovina (67 od 135) je iz ovih zemalja koje sam naveo i nemaju nikakve veze sa tim o cemu ti pises. 

Traumatized Thai farmers recount horror of Hamas massacre as families wait for news of loved ones held hostage

Among many of the foreign nationals killed and kidnapped are migrant laborers like Kunwong from Asian countries such as Thailand, Nepal and the Philippines – many who were working in Israel’s southern district near the Gaza strip, and unprotected, when Hamas militants came.
    Thailand for decades, has been one of Israel’s biggest sources of migrant labor.
    At least 32 Thais have been killed in the conflict to date, one of the highest death tolls for foreign nationals, according to figures released by the Thai government.

_____

Filipenko

Post by Filipenko Tue Oct 31, 2023 5:18 am

Dobro, i zasto ih (taoce) onda Izrael gadja teskom artiljerijom i avijacijom skupa sa Hamasom? Za njihovo dobro?
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Tue Oct 31, 2023 5:36 am

Ne sekiraj se, oni su duboko pod zemljom što je i potvrdila žena koja je oslobodjena.

_____

Filipenko

Post by Filipenko Tue Oct 31, 2023 5:41 am

Sto bombarduju onda i ravnaju bolnice ako nema mesta brizi?
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Oct 31, 2023 9:46 am

boomer crook wrote:

hamas je sve samo ne drzavni akter. izrael ima obaveze koje hamas kao teroristicka organizacija nema. 

btw, ja nisam potpuno bez razumevanja za izraelce (ne i za bibija) i mislim da te jednostavne analogije sa srbijom i okruzenjem nisu bas isplative, bilo da govorimo o palestincima bilo o izraelu.
    Pa ne mozes da kazes da oni nisu drzavni akter zato sto ih niko ne priznaje kao drzavu. Oni imaju svu vlast u lokalu, raspolazu svim resursima, imaju monopol na silu, uredno odlaze u radne posete u Moskvu gde su primjeni kao predstavnici palestinskog naroda u Gazi, i imaju svoje predstavnike u Kataru. Jos malo pa kao Talibani, koji su do 2001 imali diplomatske odnose sa 2 drzave.

E sad, ljudi kazu ovo sto i ti, Hamas nije drzava, oni mogu da kolju i otimaju, Izrael je drzava pa ne sme. Opasna je ta prica pogotovo ako pokreti kao Hamas u to zaista poveruju - da oni mogu sve, a da ovi drugi ne smeju sve jer su demokratija. Onda moze da se dogodi iznenadjenje da se taj metar kojim se meri dokle demokratije smeju da biju malo pomeri u desno i onda krenu nemile scene sto bi rekao Filipenko.

onih koji podrzavaju hamas kao takav je malo ali su i govna. hamas nema prava da kolje i otima. odnosno to pravo se ne dobija vec se uzima. niko ne bi ni trepnuo osim asada i slicnih da sutra dron uleti kroz prozor nekog od lidera hamasa pa makar tu sedeo sa celom porodicom. hamas ne sedi u UN, nije ratifikovao bezbroj povelja, nema ambasadu u vasingtonu ili pekingu. to je teroristicka organizacija koja zahvaljujuci okupaciji ima kontrolu nad jednom urbanom celinom. nema razlike izmedju njih i somalijskih gusara.
    izrael.je drzava koja bombarduje gazu ko rusi grozni.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Oct 31, 2023 9:50 am

Nektivni Ugnelj wrote:
    Улични ходач wrote:Броз јесте радио са Палестицима и добио је бенефите од Арапа због тога, од послова до нафте. Међутим, држава је после његове срмти то скупа платила у крви. Јер нико није заборавио његове зајебанције са многима од Француза и Бритнаца, због колонија, преко инфобироа до Израела и на крају Немачке, која се сећала да је Броз међу првима признао ДДР, због чега су били прекинути диплотмаски односи између Западне Немачке и СФРј све до доласка СПД на власт.

ja bih morao da se ne slozim Блиски исток - Page 16 1399639816

mislim nikakve veze nema to sa sudbinom jugoslavije

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Oct 31, 2023 10:00 am

boomer crook wrote:
    Nektivni Ugnelj wrote:

ja bih morao da se ne slozim Блиски исток - Page 16 1399639816

mislim nikakve veze nema to sa sudbinom jugoslavije

Sa sudbinom možda i nema mnogo tj dominantno (traži raspavu), ali sa nasleđenom strateškom kulturom (u Srbiji, a ponekad malo ispliva i drugde) ima dosta.

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 4:36 am