Језичарење
- Post n°127
Re: Језичарење
Filipenko wrote:Prelepotica se izdvaja po...
...томе што је политички коригована препичка. Оно кад узмеш нешто из жаргона, обрусиш, прешмирглаш, прелакираш и гле ал' сам измислио нову реч.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°129
Опазица већ постоји, каже се опаска.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°130
Moja opazica je da ste nam ukrali susramlje
Ali zrčak
Ali zrčak
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°131
Zrcak ce mi biti beznemoz, da razbijem malo duhoklonuce zbog silnih nezeljaka sa opasnim prikacicama.
- Post n°132
Filipenko wrote:Zrcak ce mi biti beznemoz, da razbijem malo duhoklonuce zbog silnih nezeljaka sa opasnim prikacicama.
Ово последње се већ зове прикачмент, у духу зајебанције (тј обичаја да се на наше речи додају странски нагласци из зезања, нпр зајеб+анција), што већ зна и Тандртица - споменем у поруци реч „прикачмент“ (исто ради и за закачмент) у тексту, а оно ме пре слања пита да нисам заборавио да приложим фајл уз поруку.
_____
- Post n°133
Е, шта му дође тај reck, рекоше да ми фали.
_____
- Post n°134
Paće, imaš li ovo prezime u svojoj kolekciji?
Ja za kraće prezime sa ovih prostora nisam čuo, a prvi put sam čuo tek prije par mjeseci kad je mladac postao kantonalni premijer.
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je jutros podnio ostavku na tu funkciju, čime je i zvanično krenuo proces rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo.
Ja za kraće prezime sa ovih prostora nisam čuo, a prvi put sam čuo tek prije par mjeseci kad je mladac postao kantonalni premijer.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°135
Имаш мађарско Фа (дрво), Ач (Ács, дрводеља).
_____
- Post n°136
паће wrote:Имаш мађарско Фа (дрво), Ач (Ács, дрводеља).
Feri Ač, vođa grupe protiv koje vojuju Dječaci Pavlove ulice.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°138
Научио сам нову реч: устречовати. Значи замотати у ону провидну приањајућу фолију.
_____
- Post n°139
Пошто смо пре неколико година успешно дошли до суве истине о речи карафиндл (нема везе са карацрнилом ни са карањем, него је то карафљика), паде ми сад (брз сам, а?) на памет да погледам каранфил.
Па каже вокабулар тачка орг, за који ми се чини да је напросто Вујаклија, да је каранфил добио име по каранфилићу, због сличног мириса, а овај из немачког. Добро објашњење, осим што на немачкој википедији каже да се то код њих зове нелкен (и каранфилић и каранфил, колико се сећам, јер од овог првог праве и цигарете, пробао сам једном, и тако је писало на кутији... мада, холандског порекла), а на целој страни нигде нема ништа кара-.
А?
Па каже вокабулар тачка орг, за који ми се чини да је напросто Вујаклија, да је каранфил добио име по каранфилићу, због сличног мириса, а овај из немачког. Добро објашњење, осим што на немачкој википедији каже да се то код њих зове нелкен (и каранфилић и каранфил, колико се сећам, јер од овог првог праве и цигарете, пробао сам једном, и тако је писало на кутији... мада, холандског порекла), а на целој страни нигде нема ништа кара-.
А?
_____
- Post n°140
https://en.wiktionary.org/wiki/karanfil
A zašto karanfil i karanfilić imaju slična imena:
Cloves and Carnations
https://indomedieval.medium.com/when-is-a-clove-a-clove-peppercorn-rents-38916ef8aa11
Etymology[edit]
Borrowed from Ottoman Turkish [rtl]قرنفل[/rtl] (karanfil), from Arabic [rtl]قَرَنْفُل[/rtl] (qaranful).
A zašto karanfil i karanfilić imaju slična imena:
Cloves and Carnations
https://indomedieval.medium.com/when-is-a-clove-a-clove-peppercorn-rents-38916ef8aa11
- Post n°141
Ауууу какво благо од штива!
Могу да замислим каква је тек збрка била око назива комада одеће, то се вуче и до данас.
Могу да замислим каква је тек збрка била око назива комада одеће, то се вуче и до данас.
_____
- Post n°142
Evo i Vojko ispravlja
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°144
Могу чарапе да се облаче, онако преко главе, кад се иде у банку...
_____
- Post n°146
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°147
Bleeding Blitva wrote:
Evo i Vojko ispravlja
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°148
1 davna rasprava. Mek Govan ili Mek Gauen?
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°149
shayn muh•gau•uhn
kaze gugao
kaze gugao
Last edited by Nektivni Ugnelj on Thu Nov 30, 2023 6:48 pm; edited 1 time in total
- Post n°150
Makgauan po Prćićevom transkripcionom rečniku ličnih imena.
https://digitalna.ff.uns.ac.rs/sites/default/files/db/books/978-86-6065-497-9_0.pdf
https://digitalna.ff.uns.ac.rs/sites/default/files/db/books/978-86-6065-497-9_0.pdf