Uštedeo sam oko 1500, samo nisam odlučio koji zanat bi najbolji za mene, pa sa upišem neki kurs i krenem.Летећи Полип wrote:Uci neki zanat, dok si jos mlad. Zajebi magacin.
Verovatno voda+keramika
Uštedeo sam oko 1500, samo nisam odlučio koji zanat bi najbolji za mene, pa sa upišem neki kurs i krenem.Летећи Полип wrote:Uci neki zanat, dok si jos mlad. Zajebi magacin.
disident wrote:
Imperija Zla
Šteta što NC više nije živ da vidi
Летећи Полип wrote:Uci neki zanat, dok si jos mlad. Zajebi magacin.
disident wrote:Uštedeo sam oko 1500, samo nisam odlučio koji zanat bi najbolji za mene, pa sa upišem neki kurs i krenem.Летећи Полип wrote:Uci neki zanat, dok si jos mlad. Zajebi magacin.
Verovatno voda+keramika
Jedan od najvećih proizvođača namještaja u našoj zemlji Suad Ećo, do prije 5 godina lako je dolazio do radne snage. Kaže kako je danas lakše “dovesti arhitektu, nego stolara.”
“Naše neko iskustvo pokazuje da mi prilično lakše dolazimo do visokoobrazovanih uposlenika, arhitekti do računovođa, menadžera. Ako imate saradnju sa fakultetima, mladi čim završe date im priliku da rade. Tu nemamo nekih problema. Možemo prilično lako doći do uposlenika i pokazalo se kao dobra praksa. Ono što nedostaje i gdje su problemi, jeste za angažman, prije svega radnika stručnih zanimanja sa srednjom stručnom spremom, stolari, tapetari, krojači…” kaže Suad Ećo, direktor kompanije za proizvodnju namještaja.
Danas se zanat najviše isplati. Tako govore i sljedeći podaci: Plata medicinske sestre u BiH varira od 723 do 1.625 KM. Farmaceuti mjesečno zarade od 950 do 1.826 KM. Kada tražite kvalitetnog zidara, stolara ili vodoinstalatera, do njega je, gotovo nemoguće doći. A i kada ga pronađete, na njegov rad se čeka mjesecima.
Plata vodoinstalatera u BiH kreće se i do 1.800 KM. Stolari najviše zarađuju, plata ide i do 2.000 maraka . Zarada konobara u našoj zemlji malo je veća od 1.150 maraka.
Sta se desava, maga postrosila jaja za stupidne tvitove? Ovo je deo trampove internet strategije da se rulja plasi navodno visokim cenama. Do skoro su lagali o ceni jaja i goriva, govedinom vrv targetiraju latinose.Solus_Rex wrote:Vilmoše jel istina:$6 a pound for the cheapest ground beef.... pic.twitter.com/BULd5NjooZ
— Jason Orton (@jasonorton420) June 16, 2024
Tvit jeste očigledno trampova predizborna kampanja tj deo nje, ali npr stalno čitam na redditu kukanje na cenu hrane. Pred toga još x ekonomski stvari, cene goriva, rente,komunalija itd.Nim Chimpsky wrote:Sta se desava, maga postrosila jaja za stupidne tvitove? Ovo je deo trampove internet strategije da se rulja plasi navodno visokim cenama. Do skoro su lagali o ceni jaja i goriva, govedinom vrv targetiraju latinose.Solus_Rex wrote:Vilmoše jel istina:$6 a pound for the cheapest ground beef.... pic.twitter.com/BULd5NjooZ
— Jason Orton (@jasonorton420) June 16, 2024
Inace, jel ti mislis da je 6$ skupo? Koliko ti placas pokilo?
Mrzi me sad da pisem nadugacko, ali ovo je dobar primer kako informisanje sa socijalnih mreza moze stvoriti pogresan utisak. Ukratko, veliki procenat takvih postova se plasira sa botovskih naloga. Ljudi to procitaju, nekriticki prihvate, prenose dalje i stvore histeriju. U realnosti je rec o nekoliko razlicitih i ne nuzno povezanih fenomena. Pocelo je od stvarnog problema - visoke inflacije od 8% u 2022. izazvane problemima u snabdevanju ili trzisnim spekulacijama usled Covida. Tako je bilo svuda u svetu . To je dalo municiju republikancima za propagandu kako je Biden upropastio ekonomiju. U realnosti su zarade porasle vise od inflacije i to neproporcionalno vise za ljude sa manjim primanjima. Od tad je inflacija smanjena medjutim cene ne idu na dole kad se inflacija smanji (za to je potrebna deflacija), a ljudi idu u prodavnice svaki dan, a plate primaju jednom mesecno pa se tako stvara utisak da je zivot postao realno skuplji (a nije).disident wrote:Tvit jeste očigledno trampova predizborna kampanja tj deo nje, ali npr stalno čitam na redditu kukanje na cenu hrane. Pred toga još x ekonomski stvari, cene goriva, rente,komunalija itd.
Doduše uglavnom se kukalo na cene "zdrave" hrane i namernica, danas vidim ovo.
Tako da se ocigledno nešto dešava
Za kraj, ne mora da znaci nista u smislu rezultata i toga ko je upravu, ali bar meni ozbiljno bode oci ta prepotentnost, agresivno kvazi intelektualno izdrkavanje, nadmenost i oholost neslucenih visina sa koji se ljosne pravo dupe kada se desi bregzit, trump ili zlf osvoji 12,15%.Nim Chimpsky wrote:Mrzi me sad da pisem nadugacko, ali ovo je dobar primer kako informisanje sa socijalnih mreza moze stvoriti pogresan utisak. Ukratko, veliki procenat takvih postova se plasira sa botovskih naloga. Ljudi to procitaju, nekriticki prihvate, prenose dalje i stvore histeriju. U realnosti je rec o nekoliko razlicitih i ne nuzno povezanih fenomena. Pocelo je od stvarnog problema - visoke inflacije od 8% u 2022. izazvane problemima u snabdevanju ili trzisnim spekulacijama usled Covida. Tako je bilo svuda u svetu . To je dalo municiju republikancima za propagandu kako je Biden upropastio ekonomiju. U realnosti su zarade porasle vise od inflacije i to neproporcionalno vise za ljude sa manjim primanjima. Od tad je inflacija smanjena medjutim cene ne idu na dole kad se inflacija smanji (za to je potrebna deflacija), a ljudi idu u prodavnice svaki dan, a plate primaju jednom mesecno pa se tako stvara utisak da je zivot postao realno skuplji (a nije).disident wrote:Tvit jeste očigledno trampova predizborna kampanja tj deo nje, ali npr stalno čitam na redditu kukanje na cenu hrane. Pred toga još x ekonomski stvari, cene goriva, rente,komunalija itd.
Doduše uglavnom se kukalo na cene "zdrave" hrane i namernica, danas vidim ovo.
Tako da se ocigledno nešto dešava
Druga stvar je stratesko plasiranje pazljivo odabranih poluinformacija. U Americi su razlike u cenama izmedju proizvoda razlicitih cenovnih kategorija ogromne. Na primer, tuce jaja moze od kosta od 2.5 do preko deset dolara u zavisnosti da li se kupe u obicnoj ili fensi prodavnici, da li su organska od kokosaka iz dvorista ili obicna iz kaveza, da li su od posebne vrste kokosaka itd. Kad se pojavio pticji grip prodavnice jedno krace vreme nisu nabavljale nove ture jaja. Prvo su se rasprodala jeftinija jaja iz starih zaliha a na policama su ostala ova skupa, pa je na tviteru nastalo takmicenje ko ce da okaci skrinsot najskupljih jaja. Normalno snabdevanje je ubrzo uspostavljeno ali je mit o skupim jajima ostao.
Ili npr. benzin koji trenutno kosta 35% vise u odnosu na 2019. Tu pricu najvise forsiraju republikanci koji voze kamionete koji gutaju benzin ali nece da voze normalan auto jer im je to deo identiteta (drugom prilikom kako i zasto je formiran, a nije nezanimljiva prica). Cene benzina se inace formiraju na trzistu koje republikanci nikad i ni pod kojim uslovima ne zele da bude regulisano.
U najvecem problemu je deo populacije koji nema pristup normalnim radnjama i koji mora da vozi i po 50km do prve prodavnice sa svezim namirnicama (meso, voce, povrce). E sad, iako je tacno da je u proseku procentualno najveci rast plata bio u donjem rangu zarada ja nemam pristup granularnim podacima na nivou populacije (rasa, region isl) da vidim da li su plate manje placenih radnika podjednako porasle u bible beltu kao u metro zonama, pa ne mogu da izvucem neki zakljucak o pogodjenosti ovog dela populacije. Tj. moguce da oni jesu najebali, ali mozda i nisu. Ne znam.
Medjutim, to me dovodi do price o fast foodu. To cu na brzaka da mi se ne ugreje sampanjac. Neki lanci brze hrane su uveli tzv. surge pricing - odnosno cena je varijabilna u zavisnosti od trenutne potraznje. Tako je vrv cena visoka u spicu (nemam pojma kad bi to bilo, vrv u vreme rucka i posle posla), a u ostalim periodima je uobicajena sto pravi problem ljudima koji su navikli da se tako hrane. O tome ne znam sta da mislim, realno cine uslugu ljudima koji imaju alternativu, ali opet moguce je da neki i nemaju i da im je to realan problem. Medjutim, mislim da je mali broj lanaca to uveo, i da se ugl koriste druge taktike cenovne manipulacije koje se zasnivaju na popustima u odredjeno doba dana. Da budem jasan, mislim sve najgore o tom nacinu poslovanja.
TLDR je da tviter laze i/ili preteruje sto ste znali i bez citanja ove poruke. Nesto se stvarno desava. U stvari se desava mnogo razlicitih stvari istovremeno, ne nuzno povezanih ili ne nuzno povezanih na onaj nacin na koji to izgleda na prvu loptu.
disident wrote:Za kraj, ne mora da znaci nista u smislu rezultata i toga ko je upravu, ali bar meni ozbiljno bode oci ta prepotentnost, agresivno kvazi intelektualno izdrkavanje, nadmenost i oholost neslucenih visina sa koji se ljosne pravo dupe kada se desi bregzit, trump ili zlf osvoji 12,15%.Nim Chimpsky wrote:
Mrzi me sad da pisem nadugacko, ali ovo je dobar primer kako informisanje sa socijalnih mreza moze stvoriti pogresan utisak. Ukratko, veliki procenat takvih postova se plasira sa botovskih naloga. Ljudi to procitaju, nekriticki prihvate, prenose dalje i stvore histeriju. U realnosti je rec o nekoliko razlicitih i ne nuzno povezanih fenomena. Pocelo je od stvarnog problema - visoke inflacije od 8% u 2022. izazvane problemima u snabdevanju ili trzisnim spekulacijama usled Covida. Tako je bilo svuda u svetu . To je dalo municiju republikancima za propagandu kako je Biden upropastio ekonomiju. U realnosti su zarade porasle vise od inflacije i to neproporcionalno vise za ljude sa manjim primanjima. Od tad je inflacija smanjena medjutim cene ne idu na dole kad se inflacija smanji (za to je potrebna deflacija), a ljudi idu u prodavnice svaki dan, a plate primaju jednom mesecno pa se tako stvara utisak da je zivot postao realno skuplji (a nije).
Druga stvar je stratesko plasiranje pazljivo odabranih poluinformacija. U Americi su razlike u cenama izmedju proizvoda razlicitih cenovnih kategorija ogromne. Na primer, tuce jaja moze od kosta od 2.5 do preko deset dolara u zavisnosti da li se kupe u obicnoj ili fensi prodavnici, da li su organska od kokosaka iz dvorista ili obicna iz kaveza, da li su od posebne vrste kokosaka itd. Kad se pojavio pticji grip prodavnice jedno krace vreme nisu nabavljale nove ture jaja. Prvo su se rasprodala jeftinija jaja iz starih zaliha a na policama su ostala ova skupa, pa je na tviteru nastalo takmicenje ko ce da okaci skrinsot najskupljih jaja. Normalno snabdevanje je ubrzo uspostavljeno ali je mit o skupim jajima ostao.
Ili npr. benzin koji trenutno kosta 35% vise u odnosu na 2019. Tu pricu najvise forsiraju republikanci koji voze kamionete koji gutaju benzin ali nece da voze normalan auto jer im je to deo identiteta (drugom prilikom kako i zasto je formiran, a nije nezanimljiva prica). Cene benzina se inace formiraju na trzistu koje republikanci nikad i ni pod kojim uslovima ne zele da bude regulisano.
U najvecem problemu je deo populacije koji nema pristup normalnim radnjama i koji mora da vozi i po 50km do prve prodavnice sa svezim namirnicama (meso, voce, povrce). E sad, iako je tacno da je u proseku procentualno najveci rast plata bio u donjem rangu zarada ja nemam pristup granularnim podacima na nivou populacije (rasa, region isl) da vidim da li su plate manje placenih radnika podjednako porasle u bible beltu kao u metro zonama, pa ne mogu da izvucem neki zakljucak o pogodjenosti ovog dela populacije. Tj. moguce da oni jesu najebali, ali mozda i nisu. Ne znam.
Medjutim, to me dovodi do price o fast foodu. To cu na brzaka da mi se ne ugreje sampanjac. Neki lanci brze hrane su uveli tzv. surge pricing - odnosno cena je varijabilna u zavisnosti od trenutne potraznje. Tako je vrv cena visoka u spicu (nemam pojma kad bi to bilo, vrv u vreme rucka i posle posla), a u ostalim periodima je uobicajena sto pravi problem ljudima koji su navikli da se tako hrane. O tome ne znam sta da mislim, realno cine uslugu ljudima koji imaju alternativu, ali opet moguce je da neki i nemaju i da im je to realan problem. Medjutim, mislim da je mali broj lanaca to uveo, i da se ugl koriste druge taktike cenovne manipulacije koje se zasnivaju na popustima u odredjeno doba dana. Da budem jasan, mislim sve najgore o tom nacinu poslovanja.
TLDR je da tviter laze i/ili preteruje sto ste znali i bez citanja ove poruke. Nesto se stvarno desava. U stvari se desava mnogo razlicitih stvari istovremeno, ne nuzno povezanih ili ne nuzno povezanih na onaj nacin na koji to izgleda na prvu loptu.
To tako smrdi na burzoaziju i prezir prema nizim klasama(koje jelte padaju na populizam), al valjda se od svoje klase ne moze pobeci
Jeste, slažem se sa tim, mada radnička klasa nije jedina koja pada na desni populizam niti je klasno svesna.Nektivni Ugnelj wrote:disident wrote:
Za kraj, ne mora da znaci nista u smislu rezultata i toga ko je upravu, ali bar meni ozbiljno bode oci ta prepotentnost, agresivno kvazi intelektualno izdrkavanje, nadmenost i oholost neslucenih visina sa koji se ljosne pravo dupe kada se desi bregzit, trump ili zlf osvoji 12,15%.
To tako smrdi na burzoaziju i prezir prema nizim klasama(koje jelte padaju na populizam), al valjda se od svoje klase ne moze pobeci
Da, ali "radnicka klasa" je i navucena na desni populizam razlicitih vrsta i sve i da joj se prica kako jadna ona cene su otisle u nebo (sto neki levicari i rade) znacajan deo je tesko otrgnuti od faradžića, le pen, tvampa ili, well, vucica. Takodje postoji i znacajan?deo burzoazije ili "burzoazije" koju je tesko namamiti na glasanje za levicu jer "komunisti". Lose je.
disident wrote:Jeste, slažem se sa tim, mada radnička klasa nije jedina koja pada na desni populizam niti je klasno svesna.Nektivni Ugnelj wrote:
Da, ali "radnicka klasa" je i navucena na desni populizam razlicitih vrsta i sve i da joj se prica kako jadna ona cene su otisle u nebo (sto neki levicari i rade) znacajan deo je tesko otrgnuti od faradžića, le pen, tvampa ili, well, vucica. Takodje postoji i znacajan?deo burzoazije ili "burzoazije" koju je tesko namamiti na glasanje za levicu jer "komunisti". Lose je.
Moj komentar gore je bio izrevoltiranost time kako je sve ekonomski super, al eto, desi se propaganda i ode mast u propast.
Lose je, jer je ekonomski lose i neizvesno.
Nemaju veze ta dešavanja međusobno, imaju veze samouverena proseravanja nekih, i ogromna slepa mrlja za određene procese, zatim brisanje profila kad se ispuši pa posle jovo nanovo sa novog.Erős Pista wrote:Ne znam kakve veze ima ZLFovih 12,5% sa elitizmom, desnim populizmom ili radnickom klasom. Slab rezultat BB u Beogradu je direktan rezultat bojkota i antiZLF propagande sa opoziconih medija, kojoj su se odazvali standardni opozicioni biraci, tj pre svrga srednja klasa. Niko nije ni tvrdio bilo sta drugacije i ne znam kako je to uporedivo saBregzitom, Trampom ili bilo cim slicnim.
"The train has left the station, and no one can stop it." -- Serbian President Aleksander Vucic on inevitability of Europe war with Russia.
— Robert F. Kennedy Jr (@RobertKennedyJr) June 24, 2024
Elect me President and I will stop it. #KennedyShanahan24
While packing for the trip, he said, he received a call from a doctor at NewYork-Presbyterian Hospital who had a different opinion: Mr. Kennedy, he believed, had a dead parasite in his head.
The doctor believed that the abnormality seen on his scans “was caused by a worm that got into my brain and ate a portion of it and then died,” Mr. Kennedy said in the deposition.