Колико ја знам, у Америци важи следеће:
алкохол=дрога
абортус=убиство
Можда грешим, али то је оно што долази до мене из америчких медија.
То је идеолошки циљ који може али и не мора одговарати стварности.
Тек након завршетка прохибиције су почели да третирају алкохол као и у Европи, али не свугде. У Калифорнији можеш да возиш са 0.8 промила у крви, дакле сасвим лепо пијан, али није тако у свим државама и окрузима. И даље постоје "open container laws" па не смеш да показујеш алкохол у јавности нити да га пијеш на јавним местима.
Исто и за абортус.
20 година су имали аргумент убиства нерођеног детета за забрану абортуса, гурали су и понављали то као папагаји па је ушло у популарну културу.
Иако америчка десница то прича 20 година када су дошли на власт закони против абортуса ипак нису такви као и у случају убиства, али ће свакако ићи ка томе.
У Пољској и Бразилу су личне слободне жена вероватно веће него у екс-СФРЈ али је и религија јача па је абортус забрањен.
Екс-Ју државе су имале социјалистичку еманципаторску идеју и абортус је дошао у једном разумном законског пакету и данас је без контроверзи осим у Хрватској.
У Мексику је легалан, иако је положај жена у њиховом друштву катастрофалан власти су учиниле један прогресиван корак.
У јужним америчким државама забрањен, у северним дозвољен.
Нема ту неких тврдих принципа, све зависи од баланса друштвених снага. Ни жене се нису нешто претргле да се организују. Републиканци су мало лошије прошли на изборима, дакле изгурали су абортус уз минималне жртве.
Абортус је питање друштвеног консензуса, пита се друштво и не само жене лично, то је и државно питање демографије.