Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nasilje u Srbiji i tzv Regionu

fikret selimbašić

Nasilje u Srbiji i tzv Regionu - Page 13 Empty Re: Nasilje u Srbiji i tzv Regionu

Post by fikret selimbašić Fri 24 Nov 2023 - 16:10

One Eyed Bob wrote:Da da, Gen X je uzela od bumera mlitavu štafetu rane starosti. Ovo mi je iskočilo pre par dana, prvi genikserski starački status. 

Nasilje u Srbiji i tzv Regionu - Page 13 4101625831

Danas mi proslijeđeno:

Sjećate li se tokom školskih dana, kada učitelj kaže učeniku:" Idi odnesi ovu spužvu i kredu u drugu učionicu" , a on ulazi sav ponosan,kao da je izaslanik Ujedinjenih nacija? Sjećate li se dana, kada se u školu išlo pješke i vraćalo pješke, svejedno grijalo sunce ili padao snijeg, cijelih devet mjeseci koliko traje školska godina? Ispitivanja od prve do zadnje lekcije? Nije bilo privatnih časova, nego smo jedni drugima pomagali. Učiteljskih kazni "napiši to deset puta za zadaću!" ? Sjećate li se rješavanja zadataka na tabli pred svim učenicima? Vremena kada su učitelji imali i prut? Tada učenici nisu imali emocionalnih krahova. Niti su se pravdali porodičnim problemima. Razgovarali smo i nismo imali mobitele. Nismo se žalili na gusti raspored časova. Niti na težinu školske torbe i kućnih obaveza. Sve smo stizali. Pisali smo sami zadaće. I bili smo uspješni bez dodatnih časova i obećanja kako će nam babo kupiti bicikl ili sanke, ako prođemo peticom. Ustajali smo starijim u autobusu i ljubili mrvu hljeba ako padne na pod, zahvaljujući na blagodati hrane. Nismo se bojali sami vraćati iz škole. Spavali bi kad se ugasi svjetlo poslije crtanog u 7 i 15, a ako bi i pričali, ne bi palili svjetlo. Smijali smo se mnogo i sa radošću upirali pogled ka nebu, brojeći zvijezde dok ne zadrijemamo. Odgajani smo da volimo sve ljude , bez obzira na vjeru i naciju, a komšija je bio svetinja. Roditelji su bili gromade, učitelj drugi roditelj, a policajac, šumar, vozač, radnik bili su poštovani. A sa prijateljima smo dijelili i dobro i zlo. Dijelili komad hljeba. Nije bilo sramota da komšinica dođe i kaže:" De mi malo kahve ili šećera , idu mi gosti, nestalo mi", jer su komšijini gosti bili i naši gosti. Sjećate li se.....
    Preuzeto.

Sad se presabiram i kontam da ovo nailazi sezonski, u proljeće i ljeto rijetko ovoga ima. Primijetim da se ovo pojavljuje i u rl, kao tema na sjedeljkama. Ljeti se priča o poslu, baštovanstvu, ribolovu, đe'š na more, radovima u i oko kuće, djeci, unucima, pripremi zimnice... Zadnjih mjesec i kusur neko obavezno, i to u prvih sat časnog skupa i druženija, baci detalj-dva sa ovog spiska i udari temelje ostatku sijela i priče. I pogodi svaki put, niko se ne buni, naprotiv. Možda za to ima zasluge kratak dana i duga noć, jesenske depresive (koja na mene inače djeluje razgaljujuće) potaknu ljude da se malo vrate u prošlost i da u njoj nađu razloge zašto je danas sve sjebano a tad je sve bilo super, baš kao što smo i mi i pored svega i lične sjebanosti i dallje super i najbolja eneracija koja je ikad hodala planetom.

Glede bezbijednosti, motajući u glavi kadrove proživljenog, čini mi se da batine danas xx puta ređe padaju nego u vrijeme kad se za red i mir brinula čuvena i zajebana brkata milicija, ali ne samo od  od milicije nego i od civila, u kafiću, skoli, seoskom derbiju, ulici, ispred kina, pod vašarskom šatrom... Manijaka za volanom ima više za onoliko koliko je veći broj auta i koliko je veća njihova (manijačka je otprilike na istom nivou kao nekad) bijesnost.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    One Eyed Bob

Nasilje u Srbiji i tzv Regionu - Page 13 Empty Re: Nasilje u Srbiji i tzv Regionu

Post by One Eyed Bob Fri 24 Nov 2023 - 16:23

Batine postaju tabu zajedno sa sumanuto represivnim roditeljstvom. Sklon sam da verujem da su pre XX veka batine bile incidentne, napraviš štetu i babo te izmlati kao vola ali ne uz želju da te ponizi i kastrira. A to jezivo roditeljevanje osamdesetih, sa batinama koje se planiraju, najavljuju i sprovode sistematski, stvorilo je izuzetno opasne, slomljene ljude. Hvala Bogu nisam to doživeo ali zaista puno mojih ispisnika bilo je kažnjavano na taj metodski način. Sada sa gotovo 50 godina jasno vidim razlike između ljudi koji su fizički mučeni (planirane roditeljske batine su tortura od strane lica koje po sili akulturacije i biologije voliš najviše na svetu) i onih koji su pošteđeni toga. Razlike su sve izoštrenije kako se bliže životni bilansi.

_____
    Gdje punac drži pive?
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri 24 Nov 2023 - 17:09

One Eyed Bob wrote:Da da, Gen X je uzela od bumera mlitavu štafetu rane starosti. Ovo mi je iskočilo pre par dana, prvi genikserski starački status. 

Generacija koja je išla u školu i vraćala se iz škole pešice.
    – Generacija koja je sama pisala domaće zadatke kako bi što pre izašli na ulicu da se igramo.
    – Generacija u kojoj su se dečaci igrali klikerima, a devojčice igrale lastiš. – Generacija koja je sve slobodno vreme provodila na ulici.
    – Generacija koja je igrala žmurke kad bi se smračilo...
    – Generacija koja je pravila kolače od blata i gacala po barama.
    – Generacija koja je skupljala figurice iz kinder jaja.
    – Generacija koja je volela lizalice sa zviždaljkom i pravila grimase kad bi došlo do kiselog praha u sredini lizalice.
    – Generacija koja je vlastitim rukama pravila lančiće od papira.
    – Generacija walkmana, vhs kaseta, disketa…
    – Generacija koja je sakupljala sličice i imala leksikone i spomenare.
    – Generacija koja je gledala tatu kako popravlja televizor ili mu pomagala dok namešta antenu, pričala sa mamom do kasno i zajedno skupljale veš na terasi.
    – Generacija koja se pre spavanja tiho smejala, kako roditelji ne bi znali da smo još uvek budni.
    – Generacija koja je pila iz iste flaše i davala griz svoje školske užine.
    – Generacija koja je iz igre, kući dolazila s prvim mrakom.
    – Generacija koja je kod prijatelja dolazila nenajavljenja i po 10-tak u grupi.
    – Generacija koja se bez mobilnog sastajala svaki dan na tačno određenom mestu.
    – Generacija kojoj su autoritet bili roditelji, kako vlastiti tako i od prijatelja. – Generacija koja je svakog pozdravljala u prolazu, ustajala u autobusu i pomagala starijima.
    – Generacija koja se pela na drvo i krišom brala voćke koje su rasle u komšiluku.
    –Generacija kojoj su bitna osećanja, a ne novac ili kola.
    –Generacija koja je naučila da se snalazi u svako doba i u bilo kojim uslovima kroz svoju snagu.
    –Generacija kojom se više ne može manipulisati..
    –Generacija koja je učena da voli svoju zemlju..
    –Generacija koja čita knjige, pored lampe ispod ćebeta..
    –Generacija koja prođe i nažalost nikad se neće vratiti!!
    – Generacija koja je kada pogledaš imala sve!!
    I tu smo i danas!
    Типичан Фејсовски кич уз подоста БС-а (наравно да нисмо долазили кући чим се смркне) али је мени занимљиво колико су сви стереотипи заправо преузети из моје генерације и само гарнирани појединим детаљима т.ј. брендовима (киндер јаја, вокмени, дискете) који су се појавили знатно касније. Булшит је, Васо, трансгенерацијски, а могуће је да ти у старости мало попусте одбрамбени механизми пред истим. Не знам, никада нисам имао тај проблем.
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Fri 24 Nov 2023 - 17:27

Bumeru, pušenje je štetno. Deal with it.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    паће

Post by паће Fri 24 Nov 2023 - 17:35

Vilmos Tehenészfiú wrote:Bumeru, pušenje je štetno. Deal with it.

Да, као пушачу сваки час неко покушава да ми диже притисак, што мени, међутим, добро дође, јер ми ту и тамо падне. Али већини пушача то шкоди.

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri 24 Nov 2023 - 17:58

One Eyed Bob wrote:Batine postaju tabu zajedno sa sumanuto represivnim roditeljstvom. Sklon sam da verujem da su pre XX veka batine bile incidentne, napraviš štetu i babo te izmlati kao vola ali ne uz želju da te ponizi i kastrira. A to jezivo roditeljevanje osamdesetih, sa batinama koje se planiraju, najavljuju i sprovode sistematski, stvorilo je izuzetno opasne, slomljene ljude. Hvala Bogu nisam to doživeo ali zaista puno mojih ispisnika bilo je kažnjavano na taj metodski način. Sada sa gotovo 50 godina jasno vidim razlike između ljudi koji su fizički mučeni (planirane roditeljske batine su tortura od strane lica koje po sili akulturacije i biologije voliš najviše na svetu) i onih koji su pošteđeni toga. Razlike su sve izoštrenije kako se bliže životni bilansi.
    Ово са системским и “најављеним” батинама није било у моје време, макар не у мом искуству. Ћале ме је млатио ретко и само када му падне мрак на очи, а што се дешавало углавном мојом заслугом (сем пар изузетака које му памтим). То се тада сматрало нормалним, т.ј. из угла детета си очекивао да ћеш извући батине за већа срања, то је просто било део детињства (а могуће и део мотивације да се одрасте). “Батина је из раја изашла” је била једна од парола дана, мада ја до дана данашњег нисам схватио шта то у ствари значи. Анихау, батине су биле више болне него понижавајуће, јер си знао да уредно млате и све твоје другаре. Е, ту је постојала институција звана “незгодан ћале”, а што је био еуфемизам за готово свакодневне батине, оно што би се данас са разлогом сматрало иживљавањем. Имао сам пар другара из те приче, и јесте их обележило и оштетило у животу. Али ни ту није било у питању системско, заказано табање, него би просто овим манијацима “мрак на очи” падао много чешће него мом паметном и нежном оцу. Можда је заиста у питању какав феномен 80-тих, но ово је свакако први пут да чујем за то?
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri 24 Nov 2023 - 18:16

One Eyed Bob wrote:Batine postaju tabu zajedno sa sumanuto represivnim roditeljstvom. Sklon sam da verujem da su pre XX veka batine bile incidentne, napraviš štetu i babo te izmlati kao vola ali ne uz želju da te ponizi i kastrira. A to jezivo roditeljevanje osamdesetih, sa batinama koje se planiraju, najavljuju i sprovode sistematski, stvorilo je izuzetno opasne, slomljene ljude. Hvala Bogu nisam to doživeo ali zaista puno mojih ispisnika bilo je kažnjavano na taj metodski način. Sada sa gotovo 50 godina jasno vidim razlike između ljudi koji su fizički mučeni (planirane roditeljske batine su tortura od strane lica koje po sili akulturacije i biologije voliš najviše na svetu) i onih koji su pošteđeni toga. Razlike su sve izoštrenije kako se bliže životni bilansi.

ja znam bumere koje je otac prosto nalupao kad dodje kuci kako bi, eto, onda bila mirna. Nemam generqlno utisak da su Xeri dobijali vise batina od bumera. Mislim, kad sve saberem sta sa cuo u zivotu.
    One Eyed Bob

Post by One Eyed Bob Fri 24 Nov 2023 - 18:18

Kažu da će da biju dete, obaveste ga unapred. Dolazim sa posla a onda ću da te bijem. Baš sam se naslušao toga. Zaista ne bih mogao da kažem koliko je to bilo rašireno ali znam da se smatralo prihvatljivim i korisnim ponašanjem. Gnušao sam se toga.

"Nezgodan ćale", naravno, toga je bilo masovno, a ima i toga i sada ali je društvo počelo da gubi razumevanje za takve likove, službe su u većoj meri senzitivizovane na nasilje u porodici pa umeju da reaguju. Verujem da su prevenirali veliki broj nasilnih incidenata poslednjih godina - pre svega u bračnim "razmiricama" kako to zovu tabloidi.

_____
    Gdje punac drži pive?
    паће

Post by паће Fri 24 Nov 2023 - 18:19

No Country wrote:Можда је заиста у питању какав феномен 80-тих, но ово је свакако први пут да чујем за то?

Ако си био озбиљан са тим знаком питања на крају, јесте, први пут је и мени. Но ћутим и чекам да се још неко ишчуди (хм, зашто „ишчуђавати се“ звучи као онесвршен глагол, кад свршеног ни нема?) па да неко други улети са објашњењем.

Оно јбт спрцаш скоро седам банке и не знаш за 1 појаву за коју наводно зна цела 1 генерација. Паралелни свемир из чиста мира.

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    One Eyed Bob

Post by One Eyed Bob Fri 24 Nov 2023 - 18:22

Niste čuli da otac ili majka kažu detetu "čekaj me kod kuće" i ono zna da će da dobije batine za tačno 5 sati? Sad mi je neobično da ovo ne smatrate raširenim fenomenom jer mogu da iz glave nabrojim 5-6 klinaca koje su izlagali tome. 

Šta znam. Voleo bih da vidim nešto crno na belo (i dobro dokumentovano) o porodičnom nasilju sedamdesetih i osamdesetih u SFRJ, ali ne verujem da postoji. Moguće je da sam na osnovu statističke anomalije napravio sveobuhvatan zaključak, ne bi mi bilo prvi put.

_____
    Gdje punac drži pive?
    plachkica

Post by plachkica Fri 24 Nov 2023 - 18:23

'videćeš kad dođemo kući'
    moja majka, mada nikad nije ostvarila pretnju pa je posle nekog vremena postalo besmisleno i u vaspitnom smislu kontraproduktivno
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri 24 Nov 2023 - 18:25

One Eyed Bob wrote:Kažu da će da biju dete, obaveste ga unapred. Dolazim sa posla a onda ću da te bijem. Baš sam se naslušao toga. Zaista ne bih mogao da kažem koliko je to bilo rašireno ali znam da se smatralo prihvatljivim i korisnim ponašanjem. Gnušao sam se toga.

"Nezgodan ćale", naravno, toga je bilo masovno, a ima i toga i sada ali je društvo počelo da gubi razumevanje za takve likove, službe su u većoj meri senzitivizovane na nasilje u porodici pa umeju da reaguju. Verujem da su prevenirali veliki broj nasilnih incidenata poslednjih godina - pre svega u bračnim "razmiricama" kako to zovu tabloidi.
    Ма да, батине су један од најбољих примера како је позитивна друштвена промена и могућа, и релативно брза. А такође су и одличан узорак за анализу технологије којом таква промена ради.

А ово “чекај ме кад се вратим с посла” је била, као што и Плачкица каже, најчешће празна претња. Нисам знао ама баш никог ко је био на редовном schedule-у за батине. А јесу претили батинама, и на срећу много чешће него што су нас стварно тукли.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri 24 Nov 2023 - 18:43

One Eyed Bob wrote:Niste čuli da otac ili majka kažu detetu "čekaj me kod kuće" i ono zna da će da dobije batine za tačno 5 sati? Sad mi je neobično da ovo ne smatrate raširenim fenomenom jer mogu da iz glave nabrojim 5-6 klinaca koje su izlagali tome. 

Šta znam. Voleo bih da vidim nešto crno na belo (i dobro dokumentovano) o porodičnom nasilju sedamdesetih i osamdesetih u SFRJ, ali ne verujem da postoji. Moguće je da sam na osnovu statističke anomalije napravio sveobuhvatan zaključak, ne bi mi bilo prvi put.

ne ne, mi smo defo dobijali batine, ali sad se prisecam...ono sto sam cuo je generalno "kad nesto uradi". Ali za bumere sam cuo horor, i to uopste ne neka "niza klasa". Mislim, ne zaboravite da ste do pre nekoliko decenija mogli bez problema da dobijete/dobijate batine i od ucitelja/nastavnika. 

I bilo sta od toga nije bila nikakva specijalnost naseg prostora. Sad se prisecam nekih (auto)biografija engleskih fudbalera koje sam citao...tu ima batina i kod kuce i na treninzima i svuda.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Fri 24 Nov 2023 - 18:45

plachkica wrote:'videćeš kad dođemo kući'
    moja majka, mada nikad nije ostvarila pretnju pa je posle nekog vremena postalo besmisleno i u vaspitnom smislu kontraproduktivno

OVa varijanta je bila češća u mom okruženiju Nasilje u Srbiji i tzv Regionu - Page 13 4101625831

Meni se čini da su osamdesete, možda čak i druga polovina sedamdesetih labudova pjesma batina. Bilo ih je ali su već počele bivati društveno neprihvatljive, počelo je da reaguje i okruženije i institucije. Na moje oči je u osamdesetima nestao prut sa učiteljskog stola, ja sam ga zatekao tu ali dok sam ja sigao do sedmog ili osmog razreda, korištenje pruta se već smatralo incidentom. Paralelno se i vidjet ćeš ti kad dođemo kući/doć'eš ti kući  sve ređe čulo. Na osnovu odslušanog, pedesete i šezdeset su godine kad su više tukli učitelji, sedamdesete i prva polovina osamdesetih su doba zajebanih očeva, već u drugoj polovini osamdesetih zajebani očevi postaju sve manje zajebani ali priča o tom vremenu i običajima dobija na značaju i postala jako važna generaciji koja je kroz nju kao akter ili bar kao svjedok prošla. Često joj se vraćaju jer je vremenom postala neka vrsta ordena koji ponosno nose pred svojim potomcima svjesni da ga ovi više nemaju gdje da zarade.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    ficfiric

Post by ficfiric Fri 24 Nov 2023 - 18:55

fikret selimbašić wrote:Na moje oči je u osamdesetima nestao prut sa učiteljskog stola, ja sam ga zatekao tu ali dok sam ja sigao do sedmog ili osmog razreda, korištenje pruta se već smatralo incidentom.

Nas je nastavnik muzickog gadjao lopticama za tenis a vidi koliki je (ovaj lik na klipu koji lupa drvcima). Zato i danas znam da izresetam fis-cis-gis-dis-ais-eis-his

_____

Uprava napolje!

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Fri 24 Nov 2023 - 18:59

паће wrote:
    Vilmos Tehenészfiú wrote:Bumeru, pušenje je štetno. Deal with it.

Да, као пушачу сваки час неко покушава да ми диже притисак, што мени, међутим, добро дође, јер ми ту и тамо падне. Али већини пушача то шкоди.
    Bio je problem onomad ore 100 godina kad su našli da je heroin štetan pa ga povukli iz apoteka, mnogima se slošilo zbog toga. Nekako se prevazišlo.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    паће

Post by паће Fri 24 Nov 2023 - 19:06

Vilmos Tehenészfiú wrote:
    паће wrote:

Bio je problem onomad ore 100 godina kad su našli da je heroin štetan pa ga povukli iz apoteka, mnogima se slošilo zbog toga. Nekako se prevazišlo.

Да, а има и оно „убио ташту под утицајем дувана“.

_____
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Fri 24 Nov 2023 - 19:06

Nektivni Ugnelj wrote:
    One Eyed Bob wrote:Niste čuli da otac ili majka kažu detetu "čekaj me kod kuće" i ono zna da će da dobije batine za tačno 5 sati? Sad mi je neobično da ovo ne smatrate raširenim fenomenom jer mogu da iz glave nabrojim 5-6 klinaca koje su izlagali tome. 

ne ne, mi smo defo dobijali batine, ali sad se prisecam...ono sto sam cuo je generalno "kad nesto uradi". Ali za bumere sam cuo horor, i to uopste ne neka "niza klasa". Mislim, ne zaboravite da ste do pre nekoliko decenija mogli bez problema da dobijete/dobijate batine i od ucitelja/nastavnika. 

I bilo sta od toga nije bila nikakva specijalnost naseg prostora. Sad se prisecam nekih (auto)biografija engleskih fudbalera koje sam citao...tu ima batina i kod kuce i na treninzima i svuda.
    Ima knjiga koju sam čitao, Fourth Turning, koja govori o tome, da je generacija rodjena pre rata (the silent generation) bila sklona nasilju nad decom, i da su puštali decu da se igraju na ulici bez nadzora. Svi moji drugovi Amerikanci koji su mid X gen (1969-1972) potvrdjuju sve što smo imali u SFRJ: roditelji te izdevetaju po dupetu, u školi te uhvate za uvo, kad je vikend ili raspust po ceo dan si na ulici.

_____

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Fri 24 Nov 2023 - 19:08

паће wrote:

Да, а има и оно „убио ташту под утицајем дувана“.
    Duvan ubija natenane, meraklijski.

_____

fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Fri 24 Nov 2023 - 19:09

Nektivni Ugnelj wrote:

Dolazi jedne večeri čovjek bumer, gastarbajter na odmoru, u lokalnu aščinicu da preuzme naručeno. Ima neke goste oa naručio da se ne oko pripreme hrane ne cima on, Staje za šank, gazda mu veli da će sve biti gotovo za desetak minuta i on veli gazdi da mu nalije jedan vlahov, da ne stoji uz orazan šank. Nas sedam-osam u aščinici, gazda included, smo u prosjeku dvanaest godina mlađi od njega. On već malo pripit kreće sa monologom: Imam još šest godina do penzije, dvadeset osam sam u Austriji, napravio sam kuću, imam sve samo mo još mangala fali, a kupiću i nju čim se vratim skroz. Hoću da ustnem rano, da mi žena napravi kahvu i da mi je servira na mangali punoj žara a ja da na terasi pijuckam kahvu i čekam da zauči sabah. Hoću da čujem ezan sabaha i da ga dočekam sa fildžanom u ruci. Mene sabah podsjeća na batine, nas osam braće spava na prostrim spužvama u sobi, krene sabah a otac ulazi u sobu i kreće da nas rukama, nogama, kajšem mlati i dere se, ustaj, ustaj stoko, preži konja, vodi krave na pašu, nahrani kera....
    Hoću da popijem kahvu u sabah a da me niko ne bije. Jebo li ga Tito i partizani, sa njima je poludio '45. kod Odžaka.

U aščinicu ulazi drugi čovjek, skoro pa isti profil, samo par godina mlađi. Šta se dereš, pita ovoga. OVaj ponavlja priču o mangali i sabahu. Novopridošli dodaje, jest, tako je bilo i kod mene, još je moj i volovskom žilom znao da mlati. Šta piješ?Vlahov. Daj nam još dva. Dva po dva, narednih sa vremena ispričaše desetak horor štorija o batinama, ohladi se meze na šanku. Otvaraju se vrata aščinice i ulaze žena i zet ovog što je po meze navratio. Ovaj neče kući, našo srodnu dušu, jedva ga zet i gazda do kola odvedoše.

ficfiric wrote:
    fikret selimbašić wrote:Na moje oči je u osamdesetima nestao prut sa učiteljskog stola, ja sam ga zatekao tu ali dok sam ja sigao do sedmog ili osmog razreda, korištenje pruta se već smatralo incidentom.

Nas je nastavnik muzickog gadjao lopticama za tenis a vidi koliki je (ovaj lik na klipu koji lupa drvcima). Zato i danas znam da izresetam fis-cis-gis-dis-ais-eis-his

Ovako sam zamislio da izgleda Šahman Nasilje u Srbiji i tzv Regionu - Page 13 4101625831 I misheard lyrics ove pjesme: Kad je deda lud po malo, u šabačko staro doba, faljen Isus potri meni, u svih devet carskih soba.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri 24 Nov 2023 - 19:19

Nektivni Ugnelj wrote:

Ima knjiga koju sam čitao, Fourth Turning, koja govori o tome, da je generacija rodjena pre rata (the silent generation) bila sklona nasilju nad decom, i da su puštali decu da se igraju na ulici bez nadzora. Svi moji drugovi Amerikanci koji su mid X gen (1969-1972) potvrdjuju sve što smo imali u SFRJ: roditelji te izdevetaju po dupetu, u školi te uhvate za uvo, kad je vikend ili raspust po ceo dan si na ulici.

jbt kolko je to bilo dobro
    plachkica

Post by plachkica Fri 24 Nov 2023 - 19:27

ficfiric wrote:

nas je diša u jankovoj šamarao, vukao za uši, a miškovići, predavali matematku, braća, gađali kredom 

sestra je starija 10 godina od mene, nju je majka baš tukla, tukla ju je do kasnih tinejdžerskih dana, mene nije udarila nikad, pogrešno sam i to tek danas rekonstruišem, mislila da je to zato što su se njeni uslovi života promenili, neposredno pre mog rođenja je dobila posao, nije bila u grču da li će imati za hranu i račune pa su popustili nervioza i konstantan strah od siromaštva. no, sestru je nastavila da tuče (kako i danas kaže 'po zasluzi' a ja sam bila dobro dete pa nije morala i neki slučan bulšit.  tata nas nije tukao, nijednu, mene je jednom povukao za uvo, nešto sam gadno odbrusila mami pa da mi stavi do znanja da ne mogu tako sa njom da razgovaram, nisam osetila bol kao bol, ali šokiranost, mislim da me i dan danas drži to stanje zaprepašćenosti. 
    e sestra me je tukla, onako roditeljski za svakakve gluposti, dok nisam porasla i počela da joj vračam 3x jače i bolnije. tad je prestala)
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Fri 24 Nov 2023 - 19:37

fikret selimbašić wrote:
    Nektivni Ugnelj wrote:

Dolazi jedne večeri čovjek bumer, gastarbajter na odmoru, u lokalnu aščinicu da preuzme naručeno. Ima neke goste oa naručio da se ne oko pripreme hrane ne cima on, Staje za šank, gazda mu veli da će sve biti gotovo za desetak minuta i on veli gazdi da mu nalije jedan vlahov, da ne stoji uz orazan šank. Nas sedam-osam u aščinici, gazda included, smo u prosjeku dvanaest godina mlađi od njega. On već malo pripit kreće sa monologom: Imam još šest godina do penzije, dvadeset osam sam u Austriji, napravio sam kuću, imam sve samo mo još mangala fali, a kupiću i nju čim se vratim skroz. Hoću da ustnem rano, da mi žena napravi kahvu i da mi je servira na mangali punoj žara a ja da na terasi pijuckam kahvu i čekam da zauči sabah. Hoću da čujem ezan sabaha i da ga dočekam sa fildžanom u ruci. Mene sabah podsjeća na batine, nas osam braće spava na prostrim spužvama u sobi, krene sabah a otac ulazi u sobu i kreće da nas rukama, nogama, kajšem mlati i dere se, ustaj, ustaj stoko, preži konja, vodi krave na pašu, nahrani kera....
    Hoću da popijem kahvu u sabah a da me niko ne bije. Jebo li ga Tito i partizani, sa njima je poludio '45. kod Odžaka.

U aščinicu ulazi drugi čovjek, skoro pa isti profil, samo par godina mlađi. Šta se dereš, pita ovoga. OVaj ponavlja priču o mangali i sabahu. Novopridošli dodaje, jest, tako je bilo i kod mene, još je moj i volovskom žilom znao da mlati. Šta piješ?Vlahov. Daj nam još dva. Dva po dva, narednih sa vremena ispričaše desetak horor štorija o batinama, ohladi se meze na šanku. Otvaraju se vrata aščinice i ulaze žena i zet ovog što je po meze navratio. Ovaj neče kući, našo srodnu dušu, jedva ga zet i gazda do kola odvedoše.

ficfiric wrote:

Ovako sam zamislio da izgleda Šahman Nasilje u Srbiji i tzv Regionu - Page 13 4101625831 I misheard lyrics ove pjesme: Kad je deda lud po malo, u šabačko staro doba, faljen Isus potri meni, u svih devet carskih soba.

То је оно време кад су правили децу да имају радне снаге.

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Fri 24 Nov 2023 - 19:44

Јанош Винету wrote:То је оно време кад су правили децу да имају радне снаге.

To je važilo i u vrijeme njihovih roditelja i djedova, minimum.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri 24 Nov 2023 - 19:52

Дивна прича, Фикрете. Вињета, онако бабељовска.

Post by Sponsored content

Current date/time is Sat 16 Nov 2024 - 15:27