3.1) ja zaista ne mogu da poredim odlazak iz zemlje i smrt...Vilmos Tehenészfiú wrote:1) dobrolalinea wrote:
Cek da probam da ti objasnim
1) potpuno je nebitno zasto su bugari u situaciji da im poslednje 3 generacije izbegnu traume ratova, za moje poredjenje je bitno samo to da su izbegli.
2) necionalna frustracija i ovo o cemu ja pricam su dve potpuno razlicite stvari, mozda me zato ne razumes.
3) naravno da su smetali ocevi koji se nisu vratili, braca, stricevi, ujaci koje nikad nisi upoznao, majke, bake i tetke koje su zalile za njima... ne mozes toliki broj roditelja, prijatelja, rodjaka da nasilno uklonis iz zajednice i mislis da to nema uticaja na zajednicu, na one koji su tog trenutka deca i na tri generacije u buducnosti.
2) dobro
3) onoliki ljudi su u veoma kratkom vremenu devedesetih otisli iz zemllje i nigde nisam procitao da neko uopste i razmatra tezu da njihov odlazak ima ikakvog uticaja na srpsku/srbijansku zajednicu. Mozda zato sto su oni kolektivno ta proverbijalna tetka iz Kanade koja ne glasa a salje novcane doznake? U tom smislu verujem da ce tri generacije iz sire porodice gastarbajtera zaliti kada ta generacija gastosa devedesetih poumre.
3.2) ja sam iz gastarbajeterskog kraja: mogu tri dana da ti pricam o pogubnom uticaju na zajednicu, a narocito njihovu decu.