Cousin Billy wrote:Mislim da nas od sutra čeka neka forma vanrednog stanja.
Upravo mi je to padalo na pamet dok nisam dosao do ovog tvog posta
Cousin Billy wrote:Mislim da nas od sutra čeka neka forma vanrednog stanja.
ćaća wrote:Koja je poenta vanrednog stanja? Kako bi ga uopšte pravdali?
Navodno i tamo pronašli povređene na igralištu a sve je to jako blizu. Vozio se i pucao po okupljaštima klinaca.boomer crook wrote:pa jel povezana sa prethodnim?
Ali ne - Bugari su svoje šenlučenje po komšiluku zavrsili 1945, pa samim tim nisu ni mogli da budu u poziciji "kao mi" u poslednjih 30 godina. Za razliku od nas oni u startu (1921/1945) nisu imali nikakav benefit što im je poginuli nekoliko stotina hiljada ljudi, a pola etničke teritorija definisane 1876 i 1878 ostala van granica. Što je najgore, od kraja srugog svetskog rata imaju preko puta granice državu u kojoj oduvek vide svoju teritoriju, a gde je stanovništvo proglasilo lokalni dijalekt bugarskog svojim književnim jezikom. Ako to nije razlog za nacionalnu frustraciju, ne znam šta je.lalinea wrote:Nije stvar ni u koliko mrtvih ni u velicini teritorija ni ko je pobedio a ko izgubio. Stvar je u tome koliko je porodica u maltene svakoj generaciji dotaknuto te jednom te drugom tragedijom. Ni bugari nisu bas najbolje, ako mene pitas, a da su imali poslednjih 30 god slicnih nasim, nadogradjenih na svoju istoriju, mozda bi i bili "divlji" koliko mi.Vilmos Tehenészfiú wrote:Kakve veze ima koliko ovih mrtvih a koliko onih mrtvih? Srbima nije smetalo milion u prvom i milion u drugom sve dok je “svi Srbi u jednoj državi” bilo moguće. U tom smislu ne treba gledati broj mrtvih nego teritorije na koje je Bugarska polagala pravo (vidi mapu pogoleme Bugarske iz 1878), i koliko je tih teritorija ostalo van granica Bugarske posle prvog svetakog rata.
Inace, ne - srbima su ti mrtvi definitivno smetali.
Cek da probam da ti objasnimVilmos Tehenészfiú wrote:Ali ne - Bugari su svoje šenlučenje po komšiluku zavrsili 1945, pa samim tim nisu ni mogli da budu u poziciji "kao mi" u poslednjih 30 godina. Za razliku od nas oni u startu (1921/1945) nisu imali nikakav benefit što im je poginuli nekoliko stotina hiljada ljudi, a pola etničke teritorija definisane 1876 i 1878 ostala van granica. Što je najgore, od kraja srugog svetskog rata imaju preko puta granice državu u kojoj oduvek vide svoju teritoriju, a gde je stanovništvo proglasilo lokalni dijalekt bugarskog svojim književnim jezikom. Ako to nije razlog za nacionalnu frustraciju, ne znam šta je.lalinea wrote:
Nije stvar ni u koliko mrtvih ni u velicini teritorija ni ko je pobedio a ko izgubio. Stvar je u tome koliko je porodica u maltene svakoj generaciji dotaknuto te jednom te drugom tragedijom. Ni bugari nisu bas najbolje, ako mene pitas, a da su imali poslednjih 30 god slicnih nasim, nadogradjenih na svoju istoriju, mozda bi i bili "divlji" koliko mi.
Inace, ne - srbima su ti mrtvi definitivno smetali.
Ja kada kažem da Srbima nisu mrtvi smetali, ja u stvari kažem da je postojao društveni konsenzus da je to bila žrtva podneta da bi svi Srbi živeli u jednoj državi, i da je Jugoslavija (i prva i druga) bila vredna srpskih žrtava. Mene su tako učili u školi, kako je bilo kod tebe?
plachkica wrote:njima je izgleda napadač pobegao
а јес враг Жељо наш pic.twitter.com/d7QL477XSg
— i b y (@ibidcx) May 5, 2023
1) dobrolalinea wrote:Cek da probam da ti objasnimVilmos Tehenészfiú wrote:
Ali ne - Bugari su svoje šenlučenje po komšiluku zavrsili 1945, pa samim tim nisu ni mogli da budu u poziciji "kao mi" u poslednjih 30 godina. Za razliku od nas oni u startu (1921/1945) nisu imali nikakav benefit što im je poginuli nekoliko stotina hiljada ljudi, a pola etničke teritorija definisane 1876 i 1878 ostala van granica. Što je najgore, od kraja srugog svetskog rata imaju preko puta granice državu u kojoj oduvek vide svoju teritoriju, a gde je stanovništvo proglasilo lokalni dijalekt bugarskog svojim književnim jezikom. Ako to nije razlog za nacionalnu frustraciju, ne znam šta je.
Ja kada kažem da Srbima nisu mrtvi smetali, ja u stvari kažem da je postojao društveni konsenzus da je to bila žrtva podneta da bi svi Srbi živeli u jednoj državi, i da je Jugoslavija (i prva i druga) bila vredna srpskih žrtava. Mene su tako učili u školi, kako je bilo kod tebe?
1) potpuno je nebitno zasto su bugari u situaciji da im poslednje 3 generacije izbegnu traume ratova, za moje poredjenje je bitno samo to da su izbegli.
2) necionalna frustracija i ovo o cemu ja pricam su dve potpuno razlicite stvari, mozda me zato ne razumes.
3) naravno da su smetali ocevi koji se nisu vratili, braca, stricevi, ujaci koje nikad nisi upoznao, majke, bake i tetke koje su zalile za njima... ne mozes toliki broj roditelja, prijatelja, rodjaka da nasilno uklonis iz zajednice i mislis da to nema uticaja na zajednicu, na one koji su tog trenutka deca i na tri generacije u buducnosti.
a rekoše da su pustili pse, na koga?plachkica wrote:njima je izgleda napadač pobegao
plachkica wrote:njima je izgleda napadač pobegao
Za napadačem traga oko 600 pripadnika specijalnih jedinica