Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zločini u OŠ Vladislav Ribnikar i Mladenovcu

Bleeding Blitva

Zločini u OŠ Vladislav Ribnikar i Mladenovcu - Page 13 Empty Re: Zločini u OŠ Vladislav Ribnikar i Mladenovcu

Post by Bleeding Blitva 04.05.23 9:19

Njemačka je između 2002. i 2009. imala niz masakra u obrazovnim ustanovama, a između 1996. i 2008. masovne pucnjave u školama dogodile su se u Finskoj i Škotskoj. Nakon niza napada Njemačka je zadužila brojne akademike i stručnjake da osmisle smjernice kako rano uočiti potencijalne napadače. U Švicarskoj, jednoj od europskih zemalja s najvećim brojem vatrenog oružja po stanovniku, nikad nije bilo pucnjave u školi.
    Naime, obrazovni sustav u zemlji rano uči djecu da traže kompromise umjesto da ulaze u otvorene sukobe, a uporaba oružja u Švicarskoj obično slijedi stroge društvene norme. U Velikoj Britaniji bio je dovoljan samo jedan slučaj masovnog pokolja u školi, 1996. u Dunblaneu, da se donese zakon koji zabranjuje posjedovanje pištolja kalibra većeg od 5,6 mm.
    Iako nema mnogo masovnih pucnjava, regiju potresaju brojni slučajevi vršnjačkog nasilja i nasilja nad učiteljima.
    U Njemačkoj je bio nedavno slučaj gdje su one dvije curice ubile treću, kako su ispod granice kaznene odgovornosti (14g) pojia vuk tovara, neće odgovarati, eventualno ih roditelji mogu tužiti i tražit novčanu naknadu kad ove jednom počnu zarađivat.

Ovaj mali ne znam jel psihopat, al činjenica da je sam sebe proglasim istim mi djeluje poprilično manipulativno s njegove strane.

_____
    my goosebumps have goosebumps
    ficfiric

Zločini u OŠ Vladislav Ribnikar i Mladenovcu - Page 13 Empty Re: Zločini u OŠ Vladislav Ribnikar i Mladenovcu

Post by ficfiric 04.05.23 9:23

Btw, sve ovo sto se o njemu culo, podseca me na nekog lika iz moje skole. Dobar djak (ovaj je sedeo u prvoj klupi) s kojim niko ne komunicira a koji ne deluje bas ni najstabilnije. S vremena na vreme bi ga drndao neko od buducih kriminalaca. Da je taj lik dosao sa pistoljem u skolu i ubio nekog, ne bih mogao reci da je krivica sto posto njegova

_____

Uprava napolje!

Post by MNE 04.05.23 9:28

boomer crook wrote:ja ne razumem otpor zabrani ne-sportskog  naoruzanja. jasno je ko dan da je slobodan pristup oruzju u kontinuitetu ovu tragediju ucinio daleko tezom a da je sa druge strane machisticki hobizam pomesan sa patologijom. da sam dobio po dolar svaki put kada je neki khaki deda pretio psu & meni u parku ako bi mu ona (mali pas) prisla da onjusi nogavicu sada bih vas sve vodio na pice.

o vaspitanju kao faktoru ne bih sada. samo je to bas sumanuto. ubio je 7 devojcica. kako jw trebalo da one budu vaspitane da njega ucine srecnim?
    pa ne znam, možda kao ova što nije bila na spisku

u tim godinama i djevojčice i dječaci znaju da budu podjednako nezgodni jedni prema drugima, što je do neke granice za te godine i normalno (da li ima neko od nas kod koga nije bilo toga u školi), problem je kad se pređe granica što se jako često dešava

što se kera tiče ne treba niko da ti prijeti ali vidiš ima ljudi koji ne vole da im prilaze životinje i koji imaju pravo da im životinje ne prilaze ako to neće, na tebi je da kera puštaš samo do onih koji pokažu interesovanje da se igraju sa njim
    Frile wrote:
    Mislim da je glavni uzrok tragedije oružje nadohvat ruke, i nenormalni otac koji je dete od 13 godina učio kako se koristi oružje. Mislim da otac (po uputstvu advokata) masno laže da je uružje bilo u sefu. Da je bilo sreće, dete bi u nekom trenutku došlo do boljeg psihologa/psihoterapeuta koji bi prepoznao problem i možda uspeo da ga resocijalizuje.
    meni je čudna stvar u ovoj priči ponašanje oca, ako ga je stvarno vodio u streljane i bio neki fanatik za oružje obično bi neko takav pošao do škole i žestoko intervenisao, tipa kao kod nas ovdje u PG kad je otac djevojčice pošao da iščupa uši onima što su je maltretirali
    Erős Pista

Post by Erős Pista 04.05.23 9:32

Bleeding Blitva wrote:
    Njemačka je između 2002. i 2009. imala niz masakra u obrazovnim ustanovama, a između 1996. i 2008. masovne pucnjave u školama dogodile su se u Finskoj i Škotskoj. Nakon niza napada Njemačka je zadužila brojne akademike i stručnjake da osmisle smjernice kako rano uočiti potencijalne napadače. U Švicarskoj, jednoj od europskih zemalja s najvećim brojem vatrenog oružja po stanovniku, nikad nije bilo pucnjave u školi.
    Naime, obrazovni sustav u zemlji rano uči djecu da traže kompromise umjesto da ulaze u otvorene sukobe, a uporaba oružja u Švicarskoj obično slijedi stroge društvene norme. U Velikoj Britaniji bio je dovoljan samo jedan slučaj masovnog pokolja u školi, 1996. u Dunblaneu, da se donese zakon koji zabranjuje posjedovanje pištolja kalibra većeg od 5,6 mm.
    Iako nema mnogo masovnih pucnjava, regiju potresaju brojni slučajevi vršnjačkog nasilja i nasilja nad učiteljima.
    U Njemačkoj je bio nedavno slučaj gdje su one dvije curice ubile treću, kako su ispod granice kaznene odgovornosti (14g) pojia vuk tovara, neće odgovarati, eventualno ih roditelji mogu tužiti i tražit novčanu naknadu kad ove jednom počnu zarađivat.

Ovaj mali ne znam jel psihopat, al činjenica da je sam sebe proglasim istim mi djeluje poprilično manipulativno s njegove strane.

Meni upravo suprotno, izgleda kao znak da je to nesto sto je napipao na netu i sa cim se identifikovao u okviru neke fantazije o osveti. Koliko znam, psihopati retko sebe prepoznaju kao takve, a jos u tim godinama...

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Cowboy

Post by Cowboy 04.05.23 9:32

Mór Thököly wrote:

Sto se ozbiljnih predloga tice, morao bih da razmislim, ali ne ocekujem nista konstruktivno od vlasti koja je smanjila broj psihologa i pedagoga i koja seje/sere agresiju po celom javnom prostoru 24/7.

... ovo.

Jebale me mreze i citanje komentara, ljudi redovno mase fudbal, fragmentizuju problem, svode ga na ovo dete i njegove roditelje.

Uvek kada se desi sranje u USA recimo, ovde sve (sa pravom) bruji o tome da je sistemski problem, niko ne spominje prezimena nego jebeni sistem i kontrolu oruzja, medijsku ponudu... a onda se ovde desi jos gora stvar ali neeeee brajko moj, to je iskljucivo tata radiolog kriv i mali mu debil. Bukvalno gledam drzavni inzinjering spinovanja i pranja ruku, sa sve navalom najsitnijih informacija i detalja direkt iz istrage, sve sa imenima krivaca i njihovim fotografijama. Ono, skolski primer kontrole stete koje samo ovce mogu da proutaju. Oh wait, upeca se i poneki akademski gradjanin

Nema nama spasa niti ce se ovde ista promeniti posle ovoga. Ovo je jedan kurac od naroda koji je zaboravio na prirodne instinkte.

Post by MNE 04.05.23 9:43

Naravno Drag'ca kriva.

Zločini u OŠ Vladislav Ribnikar i Mladenovcu - Page 13 B92
    ficfiric

Post by ficfiric 04.05.23 9:50

Cowboy wrote:... ovo.

Ja rekoh par puta da je ovo vreme gore za odrastanje od devedesetih

_____

Uprava napolje!

Post by Frile 04.05.23 9:55

mediji su preneli da je klinac više puta išao kod školskog psihologa, na svoju inicijativu, zbog vršnjačkog nasilja

edit:
    tako da u ovom konkretnom slučaju, problem nije u nedovoljnom broju školskih psihologa...

Post by beatakeshi 04.05.23 9:56

Svoditi sve na jedan faktor, bilo koji, je besmisleni redukcionizam. To važi i za rešenja. 

Da parafraziram Gogolja, "na koga vičete, na sebe vičete".

Post by beatakeshi 04.05.23 9:57

Et Frile
    Ali nisu išla druga deca.
    bemty

Post by bemty 04.05.23 10:17

kontaktirali me mediji da pricam o deci, smrti, gubitku, i traumi. pa sam pricala, a sad odoh da se malo ubijem i ja. 

u kancelariji juce pricaju o krunisanju, nesto gundjaju oko monarhije dok ja vadim telefon iz dzepa i pratim vesti. jedna fundamentalna egzistencijalna iscasenost koja mi je tako dobro poznata.

_____
    Warning: may contain irony.

Post by Frile 04.05.23 10:23

beatakeshi wrote:Et Frile
    Ali nisu išla druga deca.

Ne znamo ni da li su išla druga deca, niti razmere tog navodnog vršnjačkog nasilja.
    Na PPP članovi foruma koji rade kao školski psiholozi, kažu da se u takvim slučajevima razgovara sa svima umešanim, ako sam dobro razumeo.

Bitno je da je neko (ja mislim da je to bila majka) shvatao da klinac ima probleme u društvo, pa mu je savetovano da traži pomoć kod školskog psihologa, traženo rešenje u menjanju smene (odeljenja), slat je privatno kod psihologa... Ali to je bilo nedovoljno, možda površno ili prekasno.

Previše spekulacja, a premalo znanja šta se zaista dešavalo.
    Uncle Baby Billy

Post by Uncle Baby Billy 04.05.23 10:24

bemty wrote:kontaktirali me mediji da pricam o deci, smrti, gubitku, i traumi. pa sam pricala, a sad odoh da se malo ubijem i ja. 

u kancelariji juce pricaju o krunisanju, nesto gundjaju oko monarhije dok ja vadim telefon iz dzepa i pratim vesti. jedna fundamentalna egzistencijalna iscasenost koja mi je tako dobro poznata.

hvala bogu pa su sa tobom razgovarali.
    dršse bemty :heart:

_____
    ja se rukovodim logikom gvozdenih determinizama
    Erős Pista

Post by Erős Pista 04.05.23 10:27

Et Frile

Tako je.

Oni u sta nemam nikakve sumnje jeste da je cale zestoko odopvoran zbog lozenja klinca i cinjenice da ga je ocigleno ozbiljno trenirao za ovako nesto. Akk je kljnac zaista pokazivao psihopatske crte, onda je tim gore, ali i ako je "samo" bio maltretiran i imao problema zbog toga, nije nista manje ludo. A i da je bio potpuno stabilan, opet blesava stvar za uciti dete.

Last edited by Erős Pista on 04.05.23 10:27; edited 1 time in total

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Notxor

Post by Notxor 04.05.23 10:27

Dragan Filipović, načelnik Školske uprave Beograd, rekao je...

...na osnovu svih pokazatelja koje ima škola nije bilo nikakvog vršnjačkog nasilja u školi nad učenikom ili da je on učestvovao, da nije bilo ni u muzičkoj školi i da je bio izuzetno talentovan. Upitan za nasilje u školi glume koju je pohađao, Filipović je izjavio da, s obzirom da je reč o privatnoj vannastavnoj aktivnosti, informaciju nemaju.
    ...
    „Na zahtev roditelja je učenik prešao u odeljenje koje ima dvojezičnu nastavu. To je bio njegov motiv prelaska iz jednog u drugo odeljenje“, rekao je Filipović.

Uzgred, korišćenje "incel" za klince od 14 godina je besmisleno.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    bemty

Post by bemty 04.05.23 10:40

Uncle Baby Billy wrote: hvala bogu pa su sa tobom razgovarali.

hvala :heart:

bice na bbc serbia, ne znam kad tacno, ali javicu ovde kad objave.

_____
    Del Cap

Post by Del Cap 04.05.23 10:40

U Obrenovcu u Osnovnoj školi "Jefimija" učenik M.D. (14) izvadio je jutros iz ranca plastični pištolj i uperio u pravcu učenika, javlja Pink.

Kako prenosi pink.rs, nastavnik je nakon minuta ćutanja ostavio decu u učinioci nakratko kako bi utvrdio da li su svi ušli na nastavu.
    bemty

Post by bemty 04.05.23 10:43

sledeci stepen je da policija odmah strelja dete koje stavi ruku u dzep, jer je sumnjivo.

(ok, nije sledeci, poslednji je, ali sve je ovo tako jebeno poznato)

_____
    Uncle Baby Billy

Post by Uncle Baby Billy 04.05.23 10:56

Del Cap wrote:U  Obrenovcu u Osnovnoj školi "Jefimija" učenik M.D. (14) izvadio je jutros iz ranca plastični pištolj i uperio u pravcu učenika, javlja Pink.

Kako prenosi pink.rs, nastavnik je nakon minuta ćutanja ostavio decu u učinioci nakratko kako bi utvrdio da li su svi ušli na nastavu.

ima po internetu snimaka klinaca kako se zezaju, simuliraju u učionici upucavanje. bez plastičnog pištolja doduše, nego jedan pod kapuljačom uperi telefon u drugu decu pa ih kao upucava a oni padaju. valjda i to spada u načine izlaženja na kraj sa ovim događajem ,šta znam.

_____
    ja se rukovodim logikom gvozdenih determinizama
    boomer crook

Post by boomer crook 04.05.23 10:59

ja ne kapiram da li su ljudi ozbiljni sa ovim strahom od pasa kao razlogom za mahanje pistoljem i 3D printerima. sto se vaspitanja kao kevlara tice to je victim blaming najgore vrste. ovaj klinac nije zrtva osim u nekom veoma uopstenom smislu te reci.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    boomer crook

Post by boomer crook 04.05.23 10:59

dakle preseci pristup oruzju

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    boomer crook

Post by boomer crook 04.05.23 11:01

e da apropo incelstine - pojma nemam ali ubio je 7 devojcica. ideja da su mu one neki primarni nasilnik je prilicno plitka. ne znam sta ga je motivisalo niti me je u konacnici briga. sklonite pistolje iz kuca

_____
    Erős Pista

Post by Erős Pista 04.05.23 11:03

boomer crook wrote:ja ne kapiram da li su ljudi ozbiljni sa ovim strahom od pasa kao razlogom za mahanje pistoljem i 3D printerima.  sto se vaspitanja kao kevlara tice to je victim blaming najgore vrste. ovaj klinac nije zrtva osim u nekom veoma uopstenom smislu te reci.

Ma naravno, MNE lupa po obicaju. Ali to ne znaci da klinac nije bio i zrtva. Nije to bitno zbog raspodele odgovornosti, niti mislim da su prave zrtve ovoga u bilo kom smislu odgovorne za to sto im se desilo, ali jeste bitno za razumevanje onoga sto se desilo.

_____

boomer crook

Post by boomer crook 04.05.23 11:08

sada citam kako mup krece u proveru da li vlasnici drze na propisan nacin oruzje. svi znate kakav ce biti dah ove akcije. jedino je resenje da se sklone pistolji iz kuca.

_____
    Notxor

Post by Notxor 04.05.23 11:09

blic "dominira"

Uvek je sa njima bila samo žena koja ih je čuvala, iskreno ga nikada nisam video sa društvom. Ali znam da je noć pre tragedije bio na rođendanu sa svojim razredom, sa njima koje je upucao! Tu je bila i jedna devojčica koja mu se dopadala, i nju je upucao - priča šokirani komšija.

Nikada nije bilo sa njima problema, osim što se Vladimir bunio kada je trebalo da se otvori Pravoslavni centar u zgradi, otvoren je na istom spratu gde su i oni, tamo idu zavisnici na savetovanje. Bunio se i protestovao čak i kod patrijarha. Plašio se kakvi će ljudi ulaziti u zgradu, jer je savetovalište za zavisnike od alkohola i droge - priča jedan komšija.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  

Post by Sponsored content

Current date/time is 26.11.24 0:18