Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukrajini

Filipenko

Rat u Ukrajini - Page 37 Empty Re: Rat u Ukrajini

Post by Filipenko Thu Mar 23, 2023 4:59 pm

RPC naravno da treba da bude neprijateljski nastrojena prema svemu na podrucju Ukrajine, jedni ih ubijaju, drugi hapse, treci im oduzimaju manastire, cetvrti im zabranjuju da koriste ruski jezik, a vaseljenski patrijarh to podrzava tomosima za te divne ljude koji su to radili i pre famoznog 24.2.2022. Da, tu se ubraja i tomos. I to nema veze sa time da li je trenutni patrijarh FSB oficir, proracunati dripac ili najbolji i najverniji lik i pustinjak iz udaljenog sibirskog namastira. U ovom trenutku RPC ima nalog da se iseli iz Kijevske Lavre do odredjenog roka, sto je otprilike kao nalog SPC da napusti Pecku patrijarsiju.

Nadam se da cemo jednog dana slediti ove svetle primere i ugasiti svaku islamsku zajednicu na podrucju bivse Jugoslavije koja se ne kontrolise iz Beograda, a katolicku crkvu zabraniti, zbog njihovog zlocinackog istorijskog ucinka, agresije samim cinom dolaska na ove prostore, a svakako im u medjuvremenu treba maltretirati svestenstvo, oduzimati verske objekte i terati ih na potpisivanje vernosti drzavi Srbiji, umesto sto Zukorliceve mule zovemo da budu ministri. Naravno, usput vernima zabranjivati da koriste latinicu.

Sifra: vrati tomos, siso!
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu Mar 23, 2023 5:03 pm

Notxor wrote:Vaseljenski patrijarh uzeo od SPC pa dao HPC pa opet vaseljenski uzeo od RPC pa dao Litvancima, i tako... točak istorije se okreće.

A naravno najbitnije je da Vatikanu niko ništa nije uzeo.

Ouuvaj, kad se to desilo?
    Notxor

Post by Notxor Thu Mar 23, 2023 5:48 pm

Desilo se poslednji put kad je moglo da se desi.

@svi
    Inače, vidim da je došlo do zabune za koju sam ja kriv jer sam pisao o jednoj, a vi o potpuno drugoj stvari tako da se izvinjavam.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu Mar 23, 2023 6:05 pm

Notxor wrote:Desilo se poslednji put kad je moglo da se desi.

@svi
    Inače, vidim da je došlo do zabune za koju sam ja kriv jer sam pisao o jednoj, a vi o potpuno drugoj stvari tako da se izvinjavam.

Ok, znaci nije se desilo?
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu Mar 23, 2023 6:13 pm

Dobro, posto smo utvrdili da Vaseljenski patrijarh nije oduzeo SPC Hrvatsku, sad cu ponoviti sta se jeste desilo: na.pritisak iz Moskve SPC je bila primorana da se odrekne Ceske, Moravske i Sleske koje su presle pod "krilo" Ruske crkve. Toliko.  Rat u Ukrajini - Page 37 2304934895
    Filipenko

Post by Filipenko Thu Mar 23, 2023 6:20 pm

Rat u Ukrajini - Page 37 286371741
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu Mar 23, 2023 6:44 pm

Slazem se, ali nije to najsmešnije Rat u Ukrajini - Page 37 1399639816 Najsmešnije je što su "patrijarh" i nekoliko glavnih "jerarha" te HPC bili (beli) Rusi.
    Filipenko

Post by Filipenko Thu Mar 23, 2023 6:59 pm

I bili postreljani posle rata od strane partizana.

No, meni je smesno nesto drugo. Koliko mene pamcenje sluzi, te cesko-slovacke zemlje nikada nisu bile pod nekom pravom jurisdikcijom SPC, nego je neki lik dosao odande, da li neki unijat, katolik, sta god, pa smo ga mi ovde proizveli u nekakvog arhijereja i dali mu ime tipa Gvoz, Grozd ili tako nekako. Posto se tamosnje pravoslavlje sastojalo od njega i njegovog osoblja, toj "ingerenciji SPC" (ako ju je ikada imala) je dosao kraj kada je ovaj umro ili je ubijen tokom WW2. A ruska crkva je tamo imala ingerencije jos od kijevskih vremena, zbog Rusina koji su ziveli po Moraviji, Slovackoj, Ceskoj.

A ti beli Rusi zbrinjavani od nase vlasti izmedju WW1 i WW2 koji su sluzili ustasama i vojno i religijski su dobar pokazatelj sta nas ceka sutra sa ovim Rusima koje smo primili danas, sto naravno nismo trebali. Uostalom, kao i podunavske Svabe, medju kojima su ogroman deo cinile izbeglice proterane iz Rumunije, tj. rumunskog Banata nakon WW1.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu Mar 23, 2023 7:31 pm

Ne ne, ok, sve je bilo forma samo. Ali vernika je bilo i bili su etnički Česi. Samo je slatko oteti i tu formu. A Rusina posle ww2 vise sustinski nije bilo. A nije istina ni da je pravo ruske crkve na te zemlje "starostavno", jer su, pajsad ovo, i za vreme A-U pravoslavne crkve u tim zemljama bile formalno pod srpskim mitropolitom. I za kraj - spektakl: tu otimacinu je priznao Vaseljenski patrijarh. 

1998. godine.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Thu Mar 23, 2023 7:59 pm

Filipenko wrote:RPC naravno da treba da bude neprijateljski nastrojena prema svemu na podrucju Ukrajine, jedni ih ubijaju, drugi hapse, treci im oduzimaju manastire, cetvrti im zabranjuju da koriste ruski jezik, a vaseljenski patrijarh to podrzava tomosima za te divne ljude koji su to radili i pre famoznog 24.2.2022. Da, tu se ubraja i tomos. I to nema veze sa time da li je trenutni patrijarh FSB oficir, proracunati dripac ili najbolji i najverniji lik i pustinjak iz udaljenog sibirskog namastira. U ovom trenutku RPC ima nalog da se iseli iz Kijevske Lavre do odredjenog roka, sto je otprilike kao nalog SPC da napusti Pecku patrijarsiju.

Nadam se da cemo jednog dana slediti ove svetle primere i ugasiti svaku islamsku zajednicu na podrucju bivse Jugoslavije koja se ne kontrolise iz Beograda, a katolicku crkvu zabraniti, zbog njihovog zlocinackog istorijskog ucinka, agresije samim cinom dolaska na ove prostore, a svakako im u medjuvremenu treba maltretirati svestenstvo, oduzimati verske objekte i terati ih na potpisivanje vernosti drzavi Srbiji, umesto sto Zukorliceve mule zovemo da budu ministri. Naravno, usput vernima zabranjivati da koriste latinicu.

Sifra: vrati tomos, siso!

Zadnji Reis IZJ bio je Makedonac.

Takvim.

Mislim da sam već pomnjao pjesmu iz Takvima (99% sam siguran) godište druga polovina šezdesetih. O hrabrim egipatskim vojnicima koji ratuju u pustinji. Naserova vojska, Titov jaran. Socijalistički islam  Rat u Ukrajini - Page 37 4101625831 Znao sam dvadeset i kusur ljudi koji su za dobar boks, tuču, led/grad... koristili Bije ko Izrael.

Last edited by fikret selimbašić on Thu Mar 23, 2023 8:09 pm; edited 1 time in total

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Notxor

Post by Notxor Thu Mar 23, 2023 8:02 pm

Mór Thököly wrote:
    Notxor wrote:Desilo se poslednji put kad je moglo da se desi.

@svi

Ok, znaci nije se desilo?

Ne, ovo na Baltiku pre neki dan se desilo. Nije se desilo ovo u Hrvatskoj.
    Većina je pisala o mirovnom planu, a ja o litvanskoj gimnastici.
    U tome je bio nesporazum.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu Mar 23, 2023 8:05 pm

Ok
    Filipenko

Post by Filipenko Thu Mar 23, 2023 9:37 pm

Mór Thököly wrote:Ne ne, ok, sve je bilo forma samo. Ali vernika je bilo i bili su etnički Česi. Samo je slatko oteti i tu formu. A Rusina posle ww2 vise sustinski nije bilo. A nije istina ni da je pravo ruske crkve na te zemlje "starostavno", jer su, pajsad ovo, i za vreme A-U pravoslavne crkve u tim zemljama bile formalno pod srpskim mitropolitom. I za kraj - spektakl: tu otimacinu je priznao Vaseljenski patrijarh. 

1998. godine.

Lepo rekoh da je vaseljenski patrijarh zapravo tzv. patrijarh. Rat u Ukrajini - Page 37 1844795956

E sad, to sta je bilo za vreme A-U je verovatno komplikovana stvar, pitanje je da li je ingerencija uopste ostala. Moguce je da je bila pod nekim nasim mitropolitom, ali ujedinjenjem u SPC sigurno ta ingerencija nije preneta. Kada je formirana SPC godinu dana nakon KPJ egzaktno su nabrajane eparhije koje su se ujedinile, tu sigurno nema eparhija sa podrucja Ceske, Slovacke, sigurno bi mi takve stvari upadale u oko...

Fun fact: znam da je ingerencija Pecke patrijarsije u vreme turske vladavine nad tim krajevima isla dokle je isla turska carevina, te da je pokrivala celu Ugariju i zadirala u Slovacku.
    Filipenko

Post by Filipenko Thu Mar 23, 2023 9:45 pm

Elem, malo povratka na temu, Ukrajinci tvrde da su Rusi napustili Novu Kahovku.
    kondo

Post by kondo Thu Mar 23, 2023 9:54 pm

jel to neko četvrto ime za bamut?

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Filipenko

Post by Filipenko Thu Mar 23, 2023 9:56 pm

Ne, to ti je na jugu preko puta Hersona, gde je blizu nuklearka.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu Mar 23, 2023 11:35 pm

Filipenko wrote:
    Mór Thököly wrote:Ne ne, ok, sve je bilo forma samo. Ali vernika je bilo i bili su etnički Česi. Samo je slatko oteti i tu formu. A Rusina posle ww2 vise sustinski nije bilo. A nije istina ni da je pravo ruske crkve na te zemlje "starostavno", jer su, pajsad ovo, i za vreme A-U pravoslavne crkve u tim zemljama bile formalno pod srpskim mitropolitom. I za kraj - spektakl: tu otimacinu je priznao Vaseljenski patrijarh. 

1998. godine.

Lepo rekoh da je vaseljenski patrijarh zapravo tzv. patrijarh. Rat u Ukrajini - Page 37 1844795956

E sad, to sta je bilo za vreme A-U je verovatno komplikovana stvar, pitanje je da li je ingerencija uopste ostala. Moguce je da je bila pod nekim nasim mitropolitom, ali ujedinjenjem u SPC sigurno ta ingerencija nije preneta. Kada je formirana SPC godinu dana nakon KPJ egzaktno su nabrajane eparhije koje su se ujedinile, tu sigurno nema eparhija sa podrucja Ceske, Slovacke, sigurno bi mi takve stvari upadale u oko...

Fun fact: znam da je ingerencija Pecke patrijarsije u vreme turske vladavine nad tim krajevima isla dokle je isla turska carevina, te da je pokrivala celu Ugariju i zadirala u Slovacku.

Sad ti pretpostavljas ono sto se zna. Nije automataki preneta, ali je crkva tj pravoslavna zajednica odlucila da se episkopski organizuje pod SPC
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Fri Mar 24, 2023 12:04 am

a dobro brate Mor sto me teras da izlazim iz samoizolacije, s ovakvim zajebavanjima Rat u Ukrajini - Page 37 1399639816 mislim nemate druge Slovake ovde da ukazu na kontekst, a ja sam ovde naprednjak ne vole me ljudi

_____
    ????
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Mar 24, 2023 12:05 am

Janko Suvar wrote:a dobro brate Mor sto me teras da izlazim iz samoizolacije, s ovakvim zajebavanjima Rat u Ukrajini - Page 37 1399639816 mislim nemate druge Slovake ovde da ukazu na kontekst, a ja sam ovde naprednjak ne vole me ljudi

Tu su zapravo vise Česi bili inicijatori. 

Nije to sve bitno toliko, o malim brojevima se radi, samo sam hteo da ukažem ko je pravi kabadahija.
    kondo

Post by kondo Fri Mar 24, 2023 12:20 am

ko je pravi kabadahija?

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Mar 24, 2023 12:31 am

Izmedju Moskve i Vaseljenske - vidi se.
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Fri Mar 24, 2023 12:39 am

Pa nista od toga nije bas tako kako si rekao, osim da Karlovacka mitropolija ima nadleznost nad ceskim i slovackim crkvama. 

Nije tacno da ruska crkva nema neko istorijsko (drevno) pravo na te crkve, jer one su bile ruske (pod cime mislim kijevske) pre nego sto su bile u AU. 

Nije tacno da je bas takav entuzijazam bio medju ceskim nacionalistima da pripadaju pod SPC, jer kad je SPC zapravo ustanovila eparhije i parohije u Cehoslovackoj, Cesi su krenuli sa kampanjom za nacionalnu crkvu. Masarik tu govori uobicajene stvari, da je to crkva strana Cesima i Slovacima, da su srpski svestenici prosti i neobrazovani, i da u SPC ima mnogo svestenika Roma (to nije izraz koji koriste ceski nacionalisti). Mislim uobicajene za bas izrazito odvratan svet ceskih i slovackih nacionalista. 

Nije istina ni da je Fanar tako odusevljeno prihvatao nadleznost SPC tamo dje je bila Karlovacka mitropolija, dok ga je zli Rus osporavao. Patrijarh Meletije (to je onaj zbog kojeg nemamo kalendar ko svet) je 1921e osnovao Pravoslavnu Cehoslovacku Mitropoliju, postavio joj arhiepiskopa, Savatija (koji je bio Ceh) iako je u tomosu pre toga lepo rekao da je Karlovacka mitropolija postaje deo SPC. 

Ta stvar se vrlo malo tice one trojice pravoslavnih Ceha i jednog pravoslavnog Slovaka, nego se tice pravoslavnih u "Ukrajinskom" delu te eparhije. SPC ima obavezu prema tim eparhijama jer u datom momentu ruske svestenike ili ubijaju ili gledaju da iznajme stan u Karlovcima za 1000 evra mesecno. Posle kad im je Staljin oprostio sto ih tukao i usao u normalnije odnose sa crkvom, nije bilo nekih prepreka da se SPC ostavi toga, i tako je i bilo. 

et Noxtor 

Fanar nije priznao HPC, niko je nije priznao. Doduse kad je Germogen postavljao sarajevskg mitropolita, jedan rumunski episkop je bio prisutan i bio je dogovor izmedju HPC i bugarske crkve da se njihovi svestenici obrazuju u Bugarskoj. Ali ni rumunska ni bugarska crkva nisu priznale.

Last edited by Janko Suvar on Fri Mar 24, 2023 12:41 am; edited 1 time in total
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Fri Mar 24, 2023 12:40 am

Mór Thököly wrote:Izmedju Moskve i Vaseljenske - vidi se.
    pa oboje su kabadahije sto se tice prava SPC nad Mukacevskom eparhijom, a nisu ni Cesi bas fin svet. Ima gore post eto Rat u Ukrajini - Page 37 1143415371
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Mar 24, 2023 12:49 am

Janko Suvar wrote:Pa nista od toga nije bas tako kako si rekao, osim da Karlovacka mitropolija ima nadleznost nad ceskim i slovackim crkvama. 

Nije tacno da ruska crkva nema neko istorijsko (drevno) pravo na te crkve, jer one su bile ruske (pod cime mislim kijevske) pre nego sto su bile u AU. 

Nije tacno da je bas takav entuzijazam bio medju ceskim nacionalistima da pripadaju pod SPC, jer kad je SPC zapravo ustanovila eparhije i parohije u Cehoslovackoj, Cesi su krenuli sa kampanjom za nacionalnu crkvu. Masarik tu govori uobicajene stvari, da je to crkva strana Cesima i Slovacima, da su srpski svestenici prosti i neobrazovani, i da u SPC ima mnogo svestenika Roma (to nije izraz koji koriste ceski nacionalisti). Mislim uobicajene za bas izrazito odvratan svet ceskih i slovackih nacionalista. 

Nije istina ni da je Fanar tako odusevljeno prihvatao nadleznost SPC tamo dje je bila Karlovacka mitropolija, dok ga je zli Rus osporavao. Patrijarh Meletije (to je onaj zbog kojeg nemamo kalendar ko svet) je 1921e osnovao Pravoslavnu Cehoslovacku Mitropoliju, postavio joj arhiepiskopa, Savatija (koji je bio Ceh) iako je u tomosu pre toga lepo rekao da je Karlovacka mitropolija postaje deo SPC. 

Ta stvar se vrlo malo tice one trojice pravoslavnih Ceha i jednog pravoslavnog Slovaka, nego se tice pravoslavnih u "Ukrajinskom" delu te eparhije. SPC ima obavezu prema tim eparhijama jer u datom momentu ruske svestenike ili ubijaju ili gledaju da iznajme stan u Karlovcima za 1000 evra mesecno. Posle kad im je Staljin oprostio sto ih tukao i usao u normalnije odnose sa crkvom, nije bilo nekih prepreka da se SPC ostavi toga, i tako je i bilo. 

et Noxtor 

Fanar nije priznao HPC, niko je nije priznao. Doduse kad je Germogen postavljao sarajevskg mitropolita, jedan rumunski episkop je bio prisutan i bio je dogovor izmedju HPC i bugarske crkve da se njihovi svestenici obrazuju u Bugarskoj. Ali ni rumunska ni bugarska crkva nisu priznale.

Kad je pravoslavna crkva u Ceskoj bila po Kijevom? (Da ostavimo sad po strani sto Kijev nije Moskva)

Odgovor je nikad, posto nikad nije postojala kao pravoslavna crkva.

Nisam rekao da je "odusevljeno" pogotovu kod onih koji uopste nisu bili pravoslavni. Rekao sam "na inicijativu". Oni su zapravo bili nekakvi otpadnici od Neo-Husita, da ih tako nazovem. Poena je da je to skoro sasvim beznacajno ali cak i kao takvo je bilo interesantno da Moskvi da ve  1945 pokrene inicijativu da to ipak nekako predje kod njih. A sasvim je lepo moglo da ostane kako je bilo. I kako je bilo i pre Cehoslovacke. Alavost. Danas koriste tu crkvu da postave nekakvog bivskeg ČS DB-ovca da je vodi i promoviše rusku propagandu.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Mar 24, 2023 12:50 am

Janko Suvar wrote:
    Mór Thököly wrote:Izmedju Moskve i Vaseljenske - vidi se.
    pa oboje su kabadahije sto se tice prava SPC nad Mukacevskom eparhijom, a nisu ni Cesi bas fin svet. Ima gore post eto Rat u Ukrajini - Page 37 1143415371

Ma to je ok, ali nije to tema (ni Mukačevo ni ko je "fin svet")

Post by Sponsored content

Current date/time is Sat Nov 09, 2024 2:26 am