Mór Thököly wrote:Dobra izajava, al sta je zapravo u pozadini to ko zna.
znaci da je KFOR asistirao ROSU
Mór Thököly wrote:Dobra izajava, al sta je zapravo u pozadini to ko zna.
"We reiterate our 26 May statement condemning Kosovo’s decision to force access into municipal buildings in the north of Kosovo despite our repeated calls for restraint..."- Read the complete statement from the Embassies of :flag_fr::flag_de::flag_it::flag_gb::flag_us: & :flag_eu:: https://t.co/f0eD6SNIvZ
— U.S. Embassy Pristina (@USEmbPristina) May 28, 2023
Leposavic ispred zgrade opstine pic.twitter.com/HlDHpicGQ6
— Sanja Sovrlic (@Sovrlic) May 29, 2023
Glavni urednik TV Mir Nenad Radosavljević izjavio je za N1 da "Srbi sa severa KiM napravili glupost što su ispoštovali naređenja iz Beograda da se na izbore ne izlazi" i da moraju da "plate cenu".
Radosavljević kaže da oni, „kao Srbi sa severa KiM moraju da plate cenu“.
„I podnesemo posledice gluposti koju smo napravili jer smo ispoštovali naređenja iz Beograda da se na ove izbore ne izlazi. To je nešto što je neminovnost, moramo da prihvatimo da smo napravili grešku i da u narednom periodu ovo mora da opstane kako jeste, da to neće imati pravu funkciju, ali da će morati da opstane, ali da se akcenat da na to da se u Briselu razgovara i pregovara da se što pre organizuju neki prevremeni, vanredni izbori, gde bi Srbi učestvovali i gde bi bile legalno uspostavljene legitimne strukture na Kosovu“, kaže.
Međutim, dodaje, „mnogo je to veći problem nego što se na prvi pogled čini“.
„Mnogi su smatrali da je ovaj potez povlačenja iz institucija, suda, policije i lokalnih samouprava, da je to nepromišljen potez vlasti iz Beograda, ja sam analizom svega što nam se dešavalo poslednjih 11 godina, došao sam do, siguran sam ispravnih zaključaka. Mi smo 2012. godine integirsani u strukture na Kosovu, to je dovelo do toga da smo za 11 godina mi postali u funkcionalno zavisni, sada odjednom se donosi posle 11 godina odluka da se iz tih institucija izađe, iz suda, policije i lokalnih samouprava. Onog trenutka kada se to desilo u taj prazan prostor su odmah ušle institucije iz Prištine. Sada ovim činom lokalne samouprave kada su uspostavljane ovako kako se uspostavljaju, onda se suverenitet na Kosovu zaokružuje. Nama je sudbinu 2012. godine Vučić oteo iz ruku i sada hoće da nam je vrati. Sada odjednom menja način izražavanja i kaže ‘Srbi više neće da trpe’, ne govori ‘mi i Srbi’, ‘ja i Srbi’, on sada jednostavno kaže da to Srbi preuzimaju odgovornost na sebe, oni moraju da se staraju o sebi samima, bez ikakve podrške“, kaže on.
Dodaje da slično govori i ministar odbrane Miloš Vučević.
„Kaže da Srbi moraju da sačuvaju mir i stabilnost, ne više ‘mi moramo to i briselski razgovori’, nego Srbi“, kaže.
Prema njegovim rečima, „ništa ova vlast za sve ovo vreme nije preduzela u nekom pozitivnom smeru“.
„Od prilika koje su bile oko tablica. Ja sam probao u razgovoru sa Besnikom Bisljimijem i Dželjaljom Svečljom da ih ubedim u to da treba da vrate policijske službenike na posao, Svečlja je bio protiv, a Bisljimi je ostavio dozu rezerve, ne bi do svega ovoga na kraju došlo. Probao sam pre ovaj sastanak 2. maja u Briselu, pokušao da Bisljimiju objasnim da je potrebno da se formiraju privremeni organi kao prelazna forma do održavanja nekakvih novih izbora, kako bi se na pravi način uspostavile strukture lokalnih samouprava“, kaže on.
Radosavljević je mišljenja da „Vučić u ovoj situaciji pokušava i da Srpsku listu izvuče iz problema“.
„Da skine sa njih odgovornost i teret onoga što se bude dešavalo. Uopšte nije morao da ih povlači iz institucija, mogli su da ostanu u reprezentuju narod. Izvukao ih je jer će kroz neko vreme, ako stvari pođu na gore, moći da kažu da u tom trenutku nisu vršili nikakvu vlast i da nisu odgovorni za bilo šta što se bude dešavalo“, kaže on.
Dodaje da Vučić „može pod pritiskom Brisela da se urazumi i pusti da se normalno kandiduju ljudi“.
„Bez pretnji, ucena i mita, da se slobodno kandiduju i slobodno budu izabrani“, kaže.
Video from the clash between NATO/KFOR and Serbs in Zvecan.
— kos_data (@kos_data) May 29, 2023
41 KFOR troops have been injured according to media reports.
54 of the protestors injured, 3 are still hospitalised, including 1 with life-threatening gunshot wounds (source N1)
@evropaelirepic.twitter.com/Bt2WJ8oi5h
ficfiric wrote:Glavni urednik TV Mir Nenad Radosavljević izjavio je za N1 da "Srbi sa severa KiM napravili glupost što su ispoštovali naređenja iz Beograda da se na izbore ne izlazi" i da moraju da "plate cenu".
Radosavljević kaže da oni, „kao Srbi sa severa KiM moraju da plate cenu“.
„I podnesemo posledice gluposti koju smo napravili jer smo ispoštovali naređenja iz Beograda da se na ove izbore ne izlazi. To je nešto što je neminovnost, moramo da prihvatimo da smo napravili grešku i da u narednom periodu ovo mora da opstane kako jeste, da to neće imati pravu funkciju, ali da će morati da opstane, ali da se akcenat da na to da se u Briselu razgovara i pregovara da se što pre organizuju neki prevremeni, vanredni izbori, gde bi Srbi učestvovali i gde bi bile legalno uspostavljene legitimne strukture na Kosovu“, kaže.
Međutim, dodaje, „mnogo je to veći problem nego što se na prvi pogled čini“.
„Mnogi su smatrali da je ovaj potez povlačenja iz institucija, suda, policije i lokalnih samouprava, da je to nepromišljen potez vlasti iz Beograda, ja sam analizom svega što nam se dešavalo poslednjih 11 godina, došao sam do, siguran sam ispravnih zaključaka. Mi smo 2012. godine integirsani u strukture na Kosovu, to je dovelo do toga da smo za 11 godina mi postali u funkcionalno zavisni, sada odjednom se donosi posle 11 godina odluka da se iz tih institucija izađe, iz suda, policije i lokalnih samouprava. Onog trenutka kada se to desilo u taj prazan prostor su odmah ušle institucije iz Prištine. Sada ovim činom lokalne samouprave kada su uspostavljane ovako kako se uspostavljaju, onda se suverenitet na Kosovu zaokružuje. Nama je sudbinu 2012. godine Vučić oteo iz ruku i sada hoće da nam je vrati. Sada odjednom menja način izražavanja i kaže ‘Srbi više neće da trpe’, ne govori ‘mi i Srbi’, ‘ja i Srbi’, on sada jednostavno kaže da to Srbi preuzimaju odgovornost na sebe, oni moraju da se staraju o sebi samima, bez ikakve podrške“, kaže on.
Dodaje da slično govori i ministar odbrane Miloš Vučević.
„Kaže da Srbi moraju da sačuvaju mir i stabilnost, ne više ‘mi moramo to i briselski razgovori’, nego Srbi“, kaže.
Prema njegovim rečima, „ništa ova vlast za sve ovo vreme nije preduzela u nekom pozitivnom smeru“.
„Od prilika koje su bile oko tablica. Ja sam probao u razgovoru sa Besnikom Bisljimijem i Dželjaljom Svečljom da ih ubedim u to da treba da vrate policijske službenike na posao, Svečlja je bio protiv, a Bisljimi je ostavio dozu rezerve, ne bi do svega ovoga na kraju došlo. Probao sam pre ovaj sastanak 2. maja u Briselu, pokušao da Bisljimiju objasnim da je potrebno da se formiraju privremeni organi kao prelazna forma do održavanja nekakvih novih izbora, kako bi se na pravi način uspostavile strukture lokalnih samouprava“, kaže on.
Radosavljević je mišljenja da „Vučić u ovoj situaciji pokušava i da Srpsku listu izvuče iz problema“.
„Da skine sa njih odgovornost i teret onoga što se bude dešavalo. Uopšte nije morao da ih povlači iz institucija, mogli su da ostanu u reprezentuju narod. Izvukao ih je jer će kroz neko vreme, ako stvari pođu na gore, moći da kažu da u tom trenutku nisu vršili nikakvu vlast i da nisu odgovorni za bilo šta što se bude dešavalo“, kaže on.
Dodaje da Vučić „može pod pritiskom Brisela da se urazumi i pusti da se normalno kandiduju ljudi“.
„Bez pretnji, ucena i mita, da se slobodno kandiduju i slobodno budu izabrani“, kaže.
Molim da podelite ovaj snimak gde se vidi da je KFOR prvo počeo da gura ljude koji su sedeli, pa su tek onda reagovali nenaoružani Srbi. pic.twitter.com/ie9YeY5DVB
— prečica (@your_shortcut) May 29, 2023
Da li ce Miloš Ković dati primer studentima i otići večeras na Kosovo da pogine za svoj narod i otadžbinu kako je govorio studentima - da je poguniti za otadžbinu najveća čast - i zašto neće? pic.twitter.com/M2UsUE2q1K
— Biljana (@biljanicaaa) May 29, 2023
Nekoliko stotina građana Beograda zaustavilo je saobraćaj na autoputu kod Autokomande zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji.
Okupljeni su doneli zastave sa teritorijom Kosova i natpisom „Nema predaje“, dok uzvikuju „Kosovo je srce Srbije“.
Na Kosovu i Metohiji već nekoliko dana traju velike tenzije, a u Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću došlo je do brojnih incidenata.
https://www.instagram.com/serbialive_beograd/?utm_source=ig_embed&ig_rid=445840a4-214c-43c6-80b2-88fcb623aa42
https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_215021.htmNATO strongly condemns the unprovoked attacks against KFOR troops in northern Kosovo, which have led to a number of them being injured. Such attacks are totally unacceptable. Violence must stop immediately. We call on all sides to refrain from actions that further inflame tensions, and to engage in dialogue. KFOR will take all necessary actions to maintain a safe and secure environment, and continue to act impartially, in accordance with its mandate under United Nations Security Council Resolution 1244 of 1999.