by boomer crook Wed Mar 04, 2015 12:05 pm
mislim da nisi upoznat s tim slucajem. djivanovic je zaglavio zatvor zbog utaje poreza a sve ostalo je uradio po slovu zakona, ukljucujuci i navodno, pro forme, minimalno odrzavanje osnovne delatnosti u za to odredjenom zakonskom roku. pri tome ovde ne ulazim cak ni u dokapitalizaciju koju agencija nije dozvolila malim akcionarima a dozvolila je djivanovicu koji je po tom osnovu stekao kontrolni paket nad beograd filmom.
a pri tome nemam sta ja da te zasmejavam - navedeni principi su, izmedju ostalog, principi istorijske levice. pri tome hajde da to malo prosirimo: geslo nove zvezde je da bioskop pripada svim clanovima zajednice.
esnafsku pricu bas poteze, na primer, mali kosta u odgovoru srecku horvatu sa anti-siriza, pro-kke, pozicija. mene esnaf ne interesuje vec kako jedan javni resurs, privatizovana drustvena svojina, opljackana protivno cak i milosevicevim revizionistickim zakonima i ustavom, moze da se stavi u novu svrhu. takodje me jos vise nteresuje kako to bioskop moze da bude mesto jednog radikalno novog gledanja filmova i samim tim novog misljenja filmske umetnosti. s te strane me vise nerviraju sitni esnafski rituali poput poklanjanja publici nego crvene zastave.
i kad smo vec kod sirize: otkad to pojava jedne, zapravo, vrlo tradicionalne socdem stranke izaziva takav strah u evropi?
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started