Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Srbija i Ukrajina

kondo

Srbija i Ukrajina - Page 21 Empty Re: Srbija i Ukrajina

Post by kondo Sun Jan 22, 2023 6:10 pm

Ova diskusija je baš paušalna, niđe konkretnog primera ni neke, bilo kakve dedukcije. Priča o tome da u Srba ne postoji rusofilstvo nego samo sovjetofilstvo je šuplja kao hleb iz Šarla. Popularnost Sovjeta kod nas pada od 1948. vrlo snažno iz niza političkih i propagandnih razloga, da ne širimo priču ali ruski sentiment je kod prvih posleratnih generacija ostao. Na primer, moja majka je jako volela rusku književnost ali je prezirala CCCP i svaku primisao sovjetske kulture. OK ona tehnički nije bila bumer iako jeste kulturno (rođena 1940) a ni intelektualac (sem ako diploma fakulteta ne znači izrazito to) a nije koristila ni ruske fraze u govoru, nije čak ni znala jezik (zapravo je učila nemački u školi a ne ruski). 

I kad se dođe do osamdesetih, od sovjetofjalstva ne ostaje u praksi ništa ili vrlo malo, svi smo bili orijentisani ka zapadu i zanimala nas je Moskva ko lanjski sneg. Ja sam odbio da odem na put u CCCP (transibirskom zeleznicom) početkom 80-tih, umesto toga sam uzeo interrail kartu i švrljao po Evropi. Kulturno sovjetofilstvo se ponovo rađa sa usponom Miloševića kada kreće antizapadni narativ, od neke 1987. Da nije njega, sovjetofilstvo ovde ne bi postojalo, sem kao malo veća statistička greška.

Edička Limonov je svoje najvažnije knjige napisao u Njujorku a objavio u Parizu, bio je tada sovjetski disident - niko ga nije čitao u ključu korpusa sovjetske literature nego više kao nekog Bukovskog sa ruskom dušom i slično. Ovde se među intelektualcima u 80-tim dominantno čitala disidentska literatura tipa Solženjicina koja se teško može okarakterisati kao sovjetska, barem kod mene ne može nikako.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Del Cap

Post by Del Cap Sun Jan 22, 2023 6:20 pm

U skladu sa onolikim istorijskim diskontinuitetima, nije čudo da je, pogotovo za ratne (1941-45) generacije i one neposredno nakon toga baš sovjetski element imao poseban značaj, naspram ranijeg (ili današnjeg) ruskog. Staljin, petokraka, Ajzenštajn, ceo komunistički etos, to je sovjetska a ne ruska kultura (nije izvan ruske kulture nego je nesvodivo na nju). Verovatno je bio donekle nakalemljen na pro-ruske sentimente ali kao što rekoh, ljudi su išli u korak s vremenom.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Sun Jan 22, 2023 6:21 pm

Erős Pista wrote:Ceo stil Ljube Zivkova je izgradjen na tom generacijskom duhu.

Uh, odličan primjer.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Jan 22, 2023 6:24 pm

To, ja bih rekao da se sovjetizam, bar neko vreme, prepoznavao kao jedna vrsta modernizma i progresivizma. Zvezda Kec i covek u svemiru. Ovo sad, crkva, poreklo, slatko pravoslavlje i mrznja prema pederima, nema veze s tim.

Et Del

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    kondo

Post by kondo Sun Jan 22, 2023 6:36 pm

Baš ću da pitam Ljubu, stanuje iza ćoška, koliko će ga obradovati to što ga mlađe generacije prepoznaju kao sovjetofila. S njim se nikad ne zna...

Inače naravno da Ljuba nije primer za ovo o čemu je pisao Billy, on se referisao na vreme dobrih 20-30 godine pre nego što je Ljuba zasijao u Vremenu sredinom 90-tih. To što je Ljuba radio pisao i pevao je više nekakav kemp nego slepo sledbeništvo sovjetske kulture.

Last edited by kondo on Sun Jan 22, 2023 6:42 pm; edited 1 time in total

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Sun Jan 22, 2023 6:40 pm

kondo wrote:Baš ću da pitam Ljubu, stanuje iza ćoška, koliko će ga obradovati to što ga mlađe generacije prepoznaju kao sovjetofila. S njim se nikad ne zna...

Ne mora da znači da je sovjetofil, čitanje Ljube je doprinijelo da i ja koristim dosta ruskih riječi i fraza, krenulo ko zajebancija pa se primilo i proširilo.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    kondo

Post by kondo Sun Jan 22, 2023 6:43 pm

fikret selimbašić wrote:
    kondo wrote:Baš ću da pitam Ljubu, stanuje iza ćoška, koliko će ga obradovati to što ga mlađe generacije prepoznaju kao sovjetofila. S njim se nikad ne zna...

Ne mora da znači da je sovjetofil, čitanje Ljube je doprinijelo da i ja koristim dosta ruskih riječi i fraza, krenulo ko zajebancija pa se primilo i proširilo.

evo dopisivao sam gore dok si ti pisao ovde pa ću da ponovim, slažem se tobom

Inače naravno da Ljuba nije primer za ovo o čemu je pisao Billy, on se referisao na vreme dobrih 20-30 godine pre nego što je Ljuba zasijao u Vremenu sredinom 90-tih. To što je Ljuba radio pisao i pevao je više nekakav kemp nego slepo sledbeništvo sovjetske kulture.

_____
    #FreeFacu

Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Jan 22, 2023 6:44 pm

Naravno da nisam napisao da je sovjetofil, nego da je njegov stil svedocantsvo o ovome o cemu govori Vasa.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    kondo

Post by kondo Sun Jan 22, 2023 6:48 pm

Cousin Billy wrote:Gledali su se sovjetski filmovi, slušala rusko/ukrajinska muzika, usvojili smo njihov način slavljenja Nove godine, čitali su se sovjetski pisci, ruski se učio u školama uz obrađivanje sovjetske kulture...Obrazovaniji bumeri vole da svoj govor začine ponekom ruskom rečju. Nije to bilo u rangu kulturne razmene sa Zapadom, naravno. Ali imalo je značaj, nije bilo na nivou ekscesa. Poenta mi je da je to sve bila sovjetska kultura.

možda da se vratimo na korene diskusije

_____
    #FreeFacu

rujofil

Post by rujofil Sun Jan 22, 2023 7:34 pm

Moj deda je bio jedan od ovih spominjanih sovjetofila, profesor ruskog pisao dnevnik kad je putovao SSSRom bio odusevljen njihovim dostignucima, lupio caletu samar kad je ovaj navio za USA u nekom boks mecu. Inace bio je '28 godiste vec cale mladji boomer je bio potpuno amerikanizovan.

Inace setih se Djilasovih memoara, on pise da mu je doslo da poljubi Rusku/Sovjetsku zemlju kad su sleteli u Moskvu ali brzo mu se Sovjetoljublje rasprsilo kad je sastancio sa clanovima partije i Staljinom koji je tada bio ljut na Tita zzbog  soliranja u vezi Grcke i Bugarske.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Jan 22, 2023 8:10 pm

[size=34] [/size]

Daï Djakman Faré

Post by Daï Djakman Faré Sun Jan 22, 2023 8:12 pm

ficfiric wrote:Mi nemamo ni rusofiliju ni sovjetofiliju. Putin se obozava zato sto je protiv zapada. Oni koji su pobegli od Putina se sad nazivaju drugorusijanci. Oni koji vole Putina, pre dvadeset godina su navijali za Sadama, Gadafija, pa cak i za Bin Ladena (edit: napisao sam Obamu). Ne vole ti ljudi ni Arape ni Ruse vec mrze Zapad i zato se mrzi Jeljcin a obozava njegov naslednik koga je sam postavio
    +1

tacno, mi u sustini nemamo pozitivnu definiciju ili identifikaciju, samo negativnu

Erős Pista wrote:Moj cale je ce potpuno amerikanizovan bio, Bitlsi, americki filmovi, itd. Ali je u svojo generaciji bio medju retkima kiji su znali engleski, njega je direktno pogodio kokakola socijalizam. Vec par generacije pre njega, Pastir Kostja, a ne Bal na vodi, Oci cornije, a ne Yesterday. I u njegovoj generaciji je bilo mnogih kiji su bili u tom fazonu.
    for the love of god, please don't feed the radina trol Srbija i Ukrajina - Page 21 4135669698

_____
    i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
    ficfiric

Post by ficfiric Sun Jan 22, 2023 8:18 pm

Inace, i moj deda je bio rusofil. 1910 godiste. Kad je saznao da ima rak, ispunio je sebi poslednju zelju i obisao je Lenjingrad

_____

Uprava napolje!

kondo

Post by kondo Sun Jan 22, 2023 8:21 pm

Sve go bumer do bumera;)

_____
    #FreeFacu

Daï Djakman Faré

Post by Daï Djakman Faré Sun Jan 22, 2023 8:38 pm

moj ujka '56 godiste, kulturni konzervativac i DS-ovac, gutenberg man (sto bi reko Mcluhan), solidna kucna biblioteka, beogradska 80s ezoterija, filozofija i lozenje na umetnicki film, svaki dan upaljen radio beograd 3 i HRT 2 uz ritualni bolikitin kulturni dodatak .. bas tezak rusofil. hepi i narodska rusofilija mu se gadi, ali verujem da when push gets to shove da verovatno podrzava Z.

Last edited by Daï Djakman Faré on Sun Jan 22, 2023 8:39 pm; edited 1 time in total

_____
    i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place

Post by beatakeshi Sun Jan 22, 2023 8:39 pm

Fišer ili Spaski? Srbija i Ukrajina - Page 21 1233199462
    Daï Djakman Faré

Post by Daï Djakman Faré Sun Jan 22, 2023 8:55 pm

fisher, naravno zato sto je njegova (ujkina) trajektorija ista - poceo je kao basic amerikanofil sa lozenjem na radio luxemburg, dzez & whatnot ali je ga kultura sa velikim K vremenom odvukla na ove rusofilske parametre. nije on tu poceo, on je tu dosao.

spoiler alert: od sve dece u porodici - pa tu i njegove - ja sam najvise povukao na ujku. isto poceo kao basic amerikanofil ali nesto se tu desilo Srbija i Ukrajina - Page 21 1861198401

samo ne highbrow kultura nego lowbrow, bukvalno sam obrnuo ujku Srbija i Ukrajina - Page 21 3579118792

_____
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Jan 22, 2023 9:11 pm

Kultura je zlo Srbija i Ukrajina - Page 21 2304934895
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Jan 22, 2023 9:15 pm

Mislim, najnacitaniji covek fiction-a u siroj familiji je Z. Toliko. Isto 1 iz familije koji radi u jednoj bitnoj kulturnoj instituciji (nacitan i ne samo to - isto). Ko nije Z? Komercijalista i rođak sa sela. 

Jebo sve.
    Daï Djakman Faré

Post by Daï Djakman Faré Sun Jan 22, 2023 9:23 pm

kultura je zlo kada se kulturalizuje Srbija i Ukrajina - Page 21 2304934895

truth be told, ja ne znam da li je moj ujka Z. u sustini ne pricamo od korona epidemije i ovo je moj educated guess.

_____
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Sun Jan 22, 2023 9:56 pm

Daï Djakman Faré wrote:moj ujka '56 godiste, kulturni konzervativac i DS-ovac, gutenberg man (sto bi reko Mcluhan), solidna kucna biblioteka, beogradska 80s ezoterija, filozofija i lozenje na umetnicki film, svaki dan upaljen radio beograd 3 i HRT 2 uz ritualni bolikitin kulturni dodatak .. bas tezak rusofil. hepi i narodska rusofilija mu se gadi, ali verujem da when push gets to shove da verovatno podrzava Z.

Ово ми је јако познато. Хоћу рећи, мени блиска особа има овакав сплет животно-културних ритуала који су изгледа скопчани са русофилијом. Дакле, то није јединствен тип културне конзумације нити идионсикразија једне особе него политички и генерацијски индукована ствар.

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Jan 22, 2023 10:04 pm

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Mon Jan 23, 2023 3:52 am

Daï Djakman Faré wrote:kultura je zlo kada se kulturalizuje Srbija i Ukrajina - Page 21 2304934895

truth be told, ja ne znam da li je moj ujka Z. u sustini ne pricamo od korona epidemije i ovo je moj educated guess.
    Ako zbog vakcina ne pričate, ako je on anti-vax a ti nisi, računaj da je Z.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Daï Djakman Faré

Post by Daï Djakman Faré Mon Jan 23, 2023 9:07 am

tako i racunam

_____
    ficfiric

Post by ficfiric Mon Jan 23, 2023 11:53 am

ficfiric wrote:
    Mór Thököly wrote:Pa to ti kazem - malo "viša" kultura i to je to. Znači 80-90% stanovnistva je boleo stojko Srbija i Ukrajina - Page 21 1399639816

Mi nemamo ni rusofiliju ni sovjetofiliju. Putin se obozava zato sto je protiv zapada. Oni koji su pobegli od Putina se sad nazivaju drugorusijanci. Oni koji vole Putina, pre dvadeset godina su navijali za Sadama, Gadafija, pa cak i za Bin Ladena (edit: napisao sam Obamu). Ne vole ti ljudi ni Arape ni Ruse vec mrze Zapad i zato se mrzi Jeljcin a obozava njegov naslednik koga je sam postavio

Heh, kako youtube prati sta kucam po forumima, sad mi izbacuje ovo

Srpski Talibani - Gori Njujork

Gori Njujork, Pentagon se pali
    Ameriko, dali su ti, dali
    Gori Njujork, Pentagon se pali
    Ameriko, dali su ti, dali
    Gori Njujork, Pentagon se ruši
    Krajišnici, vraćajmo se kući
    Gori Njujork, Pentagon se ruši
    Krajišnici, vraćajmo se kući
    Šta će sada u Zаgrebu vlada
    Amerika na koljena pada