Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Srbija i Ukrajina

Erős Pista

Srbija i Ukrajina - Page 20 Empty Re: Srbija i Ukrajina

Post by Erős Pista Sun Jan 22, 2023 1:07 pm

+1

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Jan 22, 2023 1:10 pm

Dodao bih i da smo mi (da pojednostavim - od Drugog svetskog rata nadalje, da apstrahujemo sad Kominternu itd.) imali sovjetofiliju, a ne rusofiliju. Mi sa Rusijom nikakvih značajnih kulturnih veza nemamo, osim u delu društva koji prati savremenu rusku kulturu, a njeni konzumenti mahom nisu putinofili. Sa sovjetskom kulturom imali smo bogate i značajne veze.

Pola stvari koje naši "rusofili" vole kod folklorne Rusije jedva da joj pripadaju, ili joj ne pripadaju uopšte.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Jan 22, 2023 1:44 pm

Del Cap wrote:
    Mór Thököly wrote:Poenta je sto je Tadic, iznerviran zbog Kocoba mislio - sad cu ja "malo" da se okrenem Rusiji. Medjutim u Srbiji ne mozes "malo" da se okrenes Rusiji, jer - 
    1) narodu nikad nije falilo puno da bude rusofilski (mada se ja dobro secam kad nije bio - recimo polovina 80tih)
    2) Rusija - jer u tom odnosu ne diktira Srbija tempo. Rusiji na mestu Srbije ne treba neka druga Slovenija gde su odnosi korektni i cak se razvijaju iako je Slovenija uvela sankcije. 

To je problem (ne meni naravno Srbija i Ukrajina - Page 20 1399639816 ) sto ako se okrenemo od Rusije - to nece biti prikateljski. Jer Rusija to ne zeli, sta god da hoce Srbija.

Nije ovde bilo puno "narodske rusofilije" ni 90ih ni početkom 2000ih, Rusija prosto nije bila važna tema. Malo se to pojačalo sa neuspešnim (u stvari delimično uspešnim) pomirenjem sa Zapadom tj ostankom kosovskog problema i skretanjem DSS i delimično DS na tu stranu (uz tercu SRS i SPS). Na političkom nivou kamen temeljac "povratka Rusije" jeste nezavisnost Kosova, mada je za ovih 15ak godina to prosto prošireno na gomilu drugih tema, emotivnih sadržaja, političkih kalkulacija. BoTa je, na kraju krajeva, umeo da smesti Rusiju (i Kinu) u jednu globalnu politiku protiv priznanja Kosova i da Rusiju zadrži tu (bila su i druga vremena).

Sa SNS/SPS je to planski podizano na viši nivo (formalno strateško partnerstvo, posmatrački status u ODKB, vojno-tehnički sporazumi, i najvažnije, permanentna medijska apoteoza Putina koja je trebal da posluži pre svega ovdašnjoj apoteozi AV). E sad, play stupid games, win stupid prizes, povezali su se na način koji im u novim okolnostima pravi štetu, jer su verovali, kao i svi priučeni samouvereni alavci, da su samo oni "vlasnici" tog odnosa i da samo oni manipulišu procesima.

Uglavnom se slazem. Ali ova dvojica (K+T) su "povukli nogu)
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Jan 22, 2023 1:49 pm

Cousin Billy wrote:Dodao bih i da smo mi (da pojednostavim - od Drugog svetskog rata nadalje, da apstrahujemo sad Kominternu itd.) imali sovjetofiliju, a ne rusofiliju. Mi sa Rusijom nikakvih značajnih kulturnih veza nemamo, osim u delu društva koji prati savremenu rusku kulturu, a njeni konzumenti mahom nisu putinofili. Sa sovjetskom kulturom imali smo bogate i značajne veze.

Pola stvari koje naši "rusofili" vole kod folklorne Rusije jedva da joj pripadaju, ili joj ne pripadaju uopšte.

Ja ne znam ni za tu sovjetofiliju nesto posebno, osim mozda u nekim krugovima. Umetnickim recimo.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Jan 22, 2023 1:56 pm

Gledali su se sovjetski filmovi, slušala rusko/ukrajinska muzika, usvojili smo njihov način slavljenja Nove godine, čitali su se sovjetski pisci, ruski se učio u školama uz obrađivanje sovjetske kulture...Obrazovaniji bumeri vole da svoj govor začine ponekom ruskom rečju. Nije to bilo u rangu kulturne razmene sa Zapadom, naravno. Ali imalo je značaj, nije bilo na nivou ekscesa. Poenta mi je da je to sve bila sovjetska kultura.
    ficfiric

Post by ficfiric Sun Jan 22, 2023 1:57 pm

Mór Thököly wrote:Uglavnom se slazem. Ali ova dvojica (K+T) su "povukli nogu)

Koliko se ja secam tih dana, na Putina su se najvise lozili radikali.

Btw, i u vreme bombardovanja je bilo dosta lozenja na Ruse. Tad je SRJ cak i pristupila savezu Rusije i Belorusije. I moj trenutni avatar je parola sa skupa u vreme bombardovanja

_____

Uprava napolje!

паће

Post by паће Sun Jan 22, 2023 2:27 pm

Да се не заборави мањински допринос.

Srbija i Ukrajina - Page 20 Pina_f10

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    kondo

Post by kondo Sun Jan 22, 2023 2:50 pm

Cousin Billy wrote:Gledali su se sovjetski filmovi, slušala rusko/ukrajinska muzika, usvojili smo njihov način slavljenja Nove godine, čitali su se sovjetski pisci, ruski se učio u školama uz obrađivanje sovjetske kulture...Obrazovaniji bumeri vole da svoj govor začine ponekom ruskom rečju. Nije to bilo u rangu kulturne razmene sa Zapadom, naravno. Ali imalo je značaj, nije bilo na nivou ekscesa. Poenta mi je da je to sve bila sovjetska kultura.

Ne mogu ti reći koliko sam srećan što smo živeli u 2 različite države

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Jan 22, 2023 2:53 pm

Znam da će ti ova misao biti neverovatna, ali postoji svet i izvan tvog neposrednog iskustva.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Jan 22, 2023 2:53 pm

Cousin Billy wrote:Gledali su se sovjetski filmovi, slušala rusko/ukrajinska muzika, usvojili smo njihov način slavljenja Nove godine, čitali su se sovjetski pisci, ruski se učio u školama uz obrađivanje sovjetske kulture...Obrazovaniji bumeri vole da svoj govor začine ponekom ruskom rečju. Nije to bilo u rangu kulturne razmene sa Zapadom, naravno. Ali imalo je značaj, nije bilo na nivou ekscesa. Poenta mi je da je to sve bila sovjetska kultura.

Pa to ti kazem - malo "viša" kultura i to je to. Znači 80-90% stanovnistva je boleo stojko Srbija i Ukrajina - Page 20 1399639816
    plachkica

Post by plachkica Sun Jan 22, 2023 2:59 pm

https://nova.rs/vesti/politika/sta-radi-misa-vacic-na-antiruskom-a-proukrajinskom-protestu-u-beogradu-pa-drzi-levicarske-transparente-video/

[size=33]Šta radi Miša Vacić na antiruskom, a proukrajinskom protestu u Beogradu? Pa, drži levičarske transparente VIDEO[/size]
    kondo

Post by kondo Sun Jan 22, 2023 3:03 pm

Cousin Billy wrote:Znam da će ti ova misao biti neverovatna, ali postoji svet i izvan tvog neposrednog iskustva.

Srbija i Ukrajina - Page 20 1727922752

Naravno ali to što pišeš za života najmlađih bumera poput mene, nije bila dominanta. Jeste, postojala je ruska knjižara tamo iz SANU, uvozile su se ploče Melodije, Lade i slično, ali to je vrlo bilo vezano za 1 pa čak i 2 generacije iza nas, više okruženje boraca partizana koji su to negovali na ideološkoj osnovi.

Istaknuti bumeri intelektualci koji su voleli da ubacuju ruske reči, to nisam živ da vidim.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    ficfiric

Post by ficfiric Sun Jan 22, 2023 5:13 pm

Mór Thököly wrote:Pa to ti kazem - malo "viša" kultura i to je to. Znači 80-90% stanovnistva je boleo stojko Srbija i Ukrajina - Page 20 1399639816

Mi nemamo ni rusofiliju ni sovjetofiliju. Putin se obozava zato sto je protiv zapada. Oni koji su pobegli od Putina se sad nazivaju drugorusijanci. Oni koji vole Putina, pre dvadeset godina su navijali za Sadama, Gadafija, pa cak i za Bin Ladena (edit: napisao sam Obamu). Ne vole ti ljudi ni Arape ni Ruse vec mrze Zapad i zato se mrzi Jeljcin a obozava njegov naslednik koga je sam postavio

Last edited by ficfiric on Sun Jan 22, 2023 5:19 pm; edited 1 time in total

_____

Uprava napolje!

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Jan 22, 2023 5:17 pm

Ima dosta istine naravno
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Jan 22, 2023 5:20 pm

Ma ne da ima dosta istine, nego je to to.nazi "rusofili" su kao razocarani hriscani koji citaju Bibliju unatraske i zazivaju (hriscanskog) satanu.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Sun Jan 22, 2023 5:34 pm

kondo wrote:
    Cousin Billy wrote:Znam da će ti ova misao biti neverovatna, ali postoji svet i izvan tvog neposrednog iskustva.

Srbija i Ukrajina - Page 20 1727922752

Naravno ali to što pišeš za života najmlađih bumera poput mene, nije bila dominanta. Jeste, postojala je ruska knjižara tamo iz SANU, uvozile su se ploče Melodije, Lade i slično, ali to je vrlo bilo vezano za 1 pa čak i 2 generacije iza nas, više okruženje boraca partizana koji su to negovali na ideološkoj osnovi.

Istaknuti bumeri intelektualci koji su voleli da ubacuju ruske reči, to nisam živ da vidim.
    Plus je’an.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Jan 22, 2023 5:37 pm

Ali to za bumere i ruske reci je 100% istina.

_____

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Sun Jan 22, 2023 5:45 pm

Jebem li ga, kondo i ja poznajemo/rasli smo sa bumerima koji su sa kraja te bumerske skale i nikada to nismo čuli. Ti i Bili verovatno pričate o generaciji svojih roditelja, nije to isto.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Jan 22, 2023 5:47 pm

Jeste ovo generacijska stvar.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Jan 22, 2023 5:51 pm

Moj cale je ce potpuno amerikanizovan bio, Bitlsi, americki filmovi, itd. Ali je u svojo generaciji bio medju retkima kiji su znali engleski, njega je direktno pogodio kokakola socijalizam. Vec par generacije pre njega, Pastir Kostja, a ne Bal na vodi, Oci cornije, a ne Yesterday. I u njegovoj generaciji je bilo mnogih kiji su bili u tom fazonu.

_____

Јанош Винету

Post by Јанош Винету Sun Jan 22, 2023 5:52 pm

Да ли знате за реч "кружок"? Јесте ли имали Рат и Мир, Ану Карењину у лектири?

Мој колега није знао шта то значи, али њега сматрамо самоуким, слабо образованим, прегласним, превише директним и помало неваспитаним.

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Jan 22, 2023 5:53 pm

Ceo stil Ljube Zivkova je izgradjen na tom generacijskom duhu.

Last edited by Erős Pista on Sun Jan 22, 2023 6:08 pm; edited 1 time in total

_____

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Sun Jan 22, 2023 6:00 pm

Onda da pitamo paćeta pošto su on i Ljuba Ž ispisnici.

Mislim, ja Ljubu Ž znam lično nekih 20 godina, ne sećam se da se gadjao ruskim rečima u direktnom razgovoru za stolom. U člancima možda, stilskih figura radi, prestao sam da ga čitam otkad je otišao iz Vremena.

_____

Летећи Полип

Post by Летећи Полип Sun Jan 22, 2023 6:07 pm

Dubravka Ugrešić takođe.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    паће

Post by паће Sun Jan 22, 2023 6:08 pm

Ако сам и знао неког ко се бацакао руским, не сећам га се. Е сад, речи као што су кружок, душегупка и још понека таква - нису штрчале јер су се губиле међу гомилом других туђица, а имале су приде и камуфлажу што су често звучале као домаће кованице.

С друге стране, сложно смо се одупирали другарицама које су нам предавале руски, и којима је све совјетско било увек добро, па и понеки чисто пропагандни комад. Чак се може рећи да нас има који смо научили руски упркос њима.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...

Post by Sponsored content

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 4:20 am