od 6:10
Crna Gora
- Post n°576
Re: Crna Gora
Jedan primer korienskog crnogorskog i bokeljskog govora
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°577
Rambo realno prica malkice izmenjen hercegovski
- Post n°578
https://www.antenam.net/stav/273780-govoriti-crnogorski-uprkos-progonu
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°579
ju sto slatka ova aleksandra vukovic
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°581
kondo wrote:ju sto slatka ova aleksandra vukovic
mislim bila pre nego što je polećela
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°582
Filipenko wrote:Ne vidim zasto bismo mi to resavali. Neka Crnogorci resavaju to sa sobom. Mi trebamo da stitimo svoj jezik, bas kao sto trebamo da stitimo svoje granice od napada divljaka. Najbolje da sada zbog prohteva divljaka sa jugozapada delimo svoj jezik na nekakve vojvodjanskosrpske, juznopruznesrpske, moravskosrpske itd.
Ми треба.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°583
1 Naravno da Rambo govori hercegovački jer se tako govori u HNovom (otac mu je iz Kumbora, majka iz Vrnjačke banje, dakle niko iz Hercegovine)
2 Prava meta napada korienovaca je predsednica UO RTCG Rajka Glušica koja je sve suprotno od jezičkog nacionaliste (srpskog i crnogorskog)
https://www.danas.rs/vesti/drustvo/rajka-glusica-crnogorski-jezik-pao-u-ruke-jezickim-nacionalistima-i-diletantima/
2 Prava meta napada korienovaca je predsednica UO RTCG Rajka Glušica koja je sve suprotno od jezičkog nacionaliste (srpskog i crnogorskog)
https://www.danas.rs/vesti/drustvo/rajka-glusica-crnogorski-jezik-pao-u-ruke-jezickim-nacionalistima-i-diletantima/
_____
- Post n°584
паће wrote:Filipenko wrote:Ne vidim zasto bismo mi to resavali. Neka Crnogorci resavaju to sa sobom. Mi trebamo da stitimo svoj jezik, bas kao sto trebamo da stitimo svoje granice od napada divljaka. Najbolje da sada zbog prohteva divljaka sa jugozapada delimo svoj jezik na nekakve vojvodjanskosrpske, juznopruznesrpske, moravskosrpske itd.
Ми треба.
Hvala sto skupa s mnome dajes svoj 1 skroman doprinos defanzivi jezika.
- Post n°585
Nije ni jedno ni drugo nego "mi bi trebalo da"
- Post n°586
Na srpskom, ali na hrvatskom (čini mi se?) može i trebamo. Ne znam kako je na crnogorskom.
_____
- Post n°587
Notxor wrote:Na srpskom, ali na hrvatskom (čini mi se?) može i trebamo. Ne znam kako je na crnogorskom.
Још зајебаније.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°588
Što fali svemu što ste nabrojali, pihh, jezik triba zaštitit od vas koji bi ga 'štitili'
Last edited by Bleeding Blitva on Sat Jan 21, 2023 6:35 pm; edited 1 time in total
_____
- Post n°589
Ih, meta napada, a lagano istužakala Čirgića, međutim tužilaštvo odbacilo prijavuNotxor wrote:1 Naravno da Rambo govori hercegovački jer se tako govori u HNovom (otac mu je iz Kumbora, majka iz Vrnjačke banje, dakle niko iz Hercegovine)
_____
- Post n°590
Što odmah nisi izvukla Čirgića, ne bismo gubili vreme? Uživaj.
_____
- Post n°591
Notxor wrote:Na srpskom, ali na hrvatskom (čini mi se?) može i trebamo. Ne znam kako je na crnogorskom.
Na hrv Mi trebamo + infinitiv, jasno
Ja uopste nisam cistunac, nego Paće krenuo s tim
- Post n°592
Naravno.Mór Thököly wrote:Rambo realno prica malkice izmenjen hercegovski
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°593
Mór Thököly wrote:Notxor wrote:Na srpskom, ali na hrvatskom (čini mi se?) može i trebamo. Ne znam kako je na crnogorskom.
Na hrv Mi trebamo + infinitiv, jasno
Ja uopste nisam cistunac, nego Paće krenuo s tim
Па кренуо је Филип, у ствари...
Луђе је у словеначком, где је то остала именица, каже се „је треба“ плус инфинитив. Од старијег словенског треба, требљење, тј треба је било кад се испости земља на једном месту па иду да крче шуму другде. Моба. То је треба рећи тако код њих.
_____
- Post n°594
Mór Thököly wrote:Nije ni jedno ni drugo nego "mi bi trebalo da"
Grešiš.
Mi treba je sasvim legitimno, mada se mi može izostaviti u ovom konkretnom slučaju.
Mi bi trebalo treba izbegavati i koristiti mi bismo morali (ili opet varijantu bez mi).
Svi primeri su iz Normativne gramatike srpskog jezika Klajna i Pipera u izdanju Matice srpske ili konstruisani analogno njihovim. Zanimljivo je da autori u slučaju kada bezlični glagol ne može da se složi sa subjektom dozvoljavaju i lične oblike, npr.
Došli su svi oni koji su trebali da dođu.
umesto
Došli su svi oni koji je trebalo da dođu.
Dakle, oni je trebalo da dođu je nepoželjno, isto kao i ovo tvoje mi bi trebalo.
- Post n°595
rumbeando wrote:Mór Thököly wrote:Nije ni jedno ni drugo nego "mi bi trebalo da"
Grešiš.
Mi treba je sasvim legitimno, mada se mi može izostaviti u ovom konkretnom slučaju.
Mi bi trebalo treba izbegavati i koristiti mi bismo morali (ili opet varijantu bez mi).
Svi primeri su iz Normativne gramatike srpskog jezika Klajna i Pipera u izdanju Matice srpske ili konstruisani analogno njihovim. Zanimljivo je da autori u slučaju kada bezlični glagol ne može da se složi sa subjektom dozvoljavaju i lične oblike, npr.
Došli su svi oni koji su trebali da dođu.
umesto
Došli su svi oni koji je trebalo da dođu.
Dakle, oni je trebalo da dođu je nepoželjno, isto kao i ovo tvoje mi bi trebalo.
Pogledacu to. Morati i trebati prosto ne znaci isto.
- Post n°596
nas su u gim učili da "mi treba(mo)" nije pravilno nego mora "bi trebalo"
- Post n°597
Цела зврчка око тога што то није било глагол, ал' се наместило као да га изиграва. Ни риба ни девојка.
_____
- Post n°598
IstoMNE wrote:nas su u gim učili da "mi treba(mo)" nije pravilno nego mora "bi trebalo"
- Post n°599
Zapravo resenje za to je da se i srpski jezik u tom konkretnom slucaju lepo vrati obicnom infinitivu i onda nema zabune i kombinacija.
"Svi oni koji su trebali doći" i gotovo.
Ionako svi savršeno razumeju takav oblik.
"Svi oni koji su trebali doći" i gotovo.
Ionako svi savršeno razumeju takav oblik.
- Post n°600
Ако се не варам, таква је конструкција у немачком. А чини ми се и у хрватском. Биће да је из латинског.
_____