Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Crna Gora

Notxor

Crna Gora - Page 22 Empty Re: Crna Gora

Post by Notxor Tue Jan 17, 2023 7:16 pm

DF kaže da bi pobedili u Podgorici da nije osnovana opština Zeta.
    Pogledaj istraživanje Cedema iz decembra prema kome ES uzima svima glasove pa je logično da ih svi vide kao konkurenciju, a u ovom slučaju kao direktnu konkurenciju DF-u za ulazak u 2. krug.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    kondo

Post by kondo Wed Jan 18, 2023 3:22 pm

Može li neko od upućenih da mi objasni zaplet oko verzije CG himne Danice Crnogorčević? Koji su to stihovi izmenjeni i kako treba da glasi prema zvaničnoj a kako prema njenoj, navodno narodnoj i originalnoj?

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Filipenko

Post by Filipenko Wed Jan 18, 2023 3:47 pm

Otpevala je tu pesmu sa originalnim tekstom, nesto kao kada bi kod nas neko skupio muda i otpevao originalni tekst Boze pravde, odnosno Gott erhalte Franz den Kaiser. Doduse, ovamo su oba teksta na istom, srpskom jeziku  Crna Gora - Page 22 819872012
    plachkica

Post by plachkica Wed Jan 18, 2023 4:01 pm

i onda se nekima to nije svidelo pa su komentarisali i pominjali moguću tužbu, tabloidi preneli da su je tužili i da je kazna 20.000eur, onda su neki drugi krenuli da se svađaju sa ovim prvim i da organizuju skupljanje para za plaćanje kazne (iako tužbe nema), onda je i danica počela da komentariše i ispala najveća guska od svih
    Del Cap

Post by Del Cap Wed Jan 18, 2023 4:06 pm

"Ko oskrnavi autorsko delo Sekule Drljevića za državnu himnu kazniće se....", pretpostavljam da tako piše u zakonu...
    Notxor

Post by Notxor Wed Jan 18, 2023 4:06 pm

Postoje samo prve 2 strofe tzv. originala iz predstave koja je izvedena 1863. u Beogradu

Crna Gora - Page 22 EdVbFhY

1937. i za vreme ww2 Sekula Drljević je objavio izmenjene stihove pa su 3. i 4. strofa zvanične himne CG njegovo delo što je problem jer je poslednjih godina života platu primao od italijanskih fašista i hrvatskih ustaša.

Ukratko, pesma se menjala prema potrebama, melodija i originalni tekst su public domain i neverovatno mi je da nekog mogu da tuže za izvođenje originala.
    Možda su problem strofe koje je DC dodala posle originalnih? Nemam pojma.

_____
    bradilko

Post by bradilko Wed Jan 18, 2023 4:57 pm

i himna je tipicno dps/sdp nasilje.
    ni tu nisu hteli da naprave kompromis nego su opet izvrsili nasilje i onda cudjenje.
    nema tu cudjenja.
    30 godina vladas i drzava je ne podeljena nego ce tek preovladati da bude republika srpska 2.
    ne postoji tu nista sto ce to spreciti. eventualno neka demokratska vlast u srbiji.
    jos kad se takva vlast ili zvalavi odreknu gistro proruske politike tu se zavrsava sva prica.
    30 godina politickog nasilja izaziva reakciju i to ne reakciju u rukavicama vec brutalnu i tako ce tek biti.
    gledam skoro sve ove mladje kakvi su to ziloti. sa njima nema price
    taj dps/sdp/sd olos uz potkupljene lidere manjina nisu cak uspeli za sve ove godine da zatvore bar jedno poglavlje.
    otvorili su sve valda ali daj jedno da su zatvorili.
    ali ne, beskrupulozna pljacka i stvaranje kartel drzave im nije dalo vremena da grade drustvo u civilizovanom smeru.
    sad mogu da usporavaju, podmecu klipove ali to je sve vremenski ograniceno.
    ne ide im se u zatvore, negubi im se nezakonito stecena imovina, ne da im se steceni ugled koji im prolazi kroz prste..
    sve je ta dps/sdp/sd ekipa i prateci olos opoganila.
    Bleeding Blitva

Post by Bleeding Blitva Thu Jan 19, 2023 9:49 pm

https://www.antenam.net/drustvo/273628-skandal-menadzment-rtcg-zabranio-koriscenje-jotovane-verzije-crnogorskog-jezika?fbclid=IwAR3zuZWvY-GdpCH7y4u656c3I70L321nkWHqGT4w4qZff7NrlpTH2EIpYcU

Skandal: Menadžment RTCG zabranio korišćenje jotovane verzije crnogorskog jezika!

Crna Gora - Page 22 3402243210

_____
    my goosebumps have goosebumps
    Notxor

Post by Notxor Thu Jan 19, 2023 9:51 pm

nema ś i ź? umirem

https://www.vijesti.me/zabava/367039/lasic-crnogorski-jezik-juznjacka-uceha-ili-jotovanje-bez-granica

_____
    Bleeding Blitva

Post by Bleeding Blitva Thu Jan 19, 2023 10:11 pm

Notxor wrote:nema ś i ź? umirem

https://www.vijesti.me/zabava/367039/lasic-crnogorski-jezik-juznjacka-uceha-ili-jotovanje-bez-granica
    Lasić Crna Gora - Page 22 1861198401
    Malo je prestog prema Pranjkoviću, i uvijek nekako poentira brodogradilištima Crna Gora - Page 22 1233199462
    Vjerojatno ima pretjerivanja u želji da se što više odmakne od srpskog, ali neke stvari su valjda uvijek bile u govoru tipa meko š i ž koje nemam na tipkovnici Crna Gora - Page 22 3363120308

_____
    Notxor

Post by Notxor Thu Jan 19, 2023 10:13 pm

ctrl c pa ctrl v, a nikako nisu uvek bile u govoru, tj. nisu bile na većini teritorije CG

edit: aleksandra vuković i još par njih govore crnogorskim... ako sutra budem imao vremena okačiću primere tog govora

_____
    rumbeando

Post by rumbeando Thu Jan 19, 2023 10:20 pm

Ima na srpskoj/hrvatskoj latiničnoj bez problema, desni alt + 9 da se pripremi akcenat, a zatim s ili z da generiše ś, odn. ź, pošto ta tastatura omogućava pisanje većine slovenskih latiničnih pisama, pa tako i poljskog koji ima ta slova.

Inače, tom tastaturom opušteno možeš i nemačka slova da pišeš, desni alt + apostrof (taster desno od 0), pa onda a, o ili u, dok se ß piše kao desni alt + ć.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jan 19, 2023 10:25 pm

ś
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jan 19, 2023 10:25 pm

haha vidi radi
    Bleeding Blitva

Post by Bleeding Blitva Thu Jan 19, 2023 10:30 pm

Meni ništa ne uspijeva, a taman misla pitat Rumbija kako n od el nino Crna Gora - Page 22 1233199462

_____
    plachkica

Post by plachkica Thu Jan 19, 2023 10:32 pm

el ńino Crna Gora - Page 22 2849097393
    rumbeando

Post by rumbeando Thu Jan 19, 2023 10:34 pm

može, shift + taster levo od 1, a zatim n

ñ
    rumbeando

Post by rumbeando Thu Jan 19, 2023 10:36 pm

Evo imate ovde šta sve može da se otkuca tom tastaturom:

https://charsetplus.tripod.com/Keyboard/Latin/SR-L.htm

Mogu npr. i francusko ë iz reči Citroën i ô iz bientôt. Nema doduše œ iz œil, ali njega ionako često kucaju oe pa Word sam pretvori u œ.
    Bleeding Blitva

Post by Bleeding Blitva Fri Jan 20, 2023 3:20 pm

Kome smeta jotacija

Stigla reakcija

_____
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Fri Jan 20, 2023 3:26 pm

Ja uvek kažem kiśela
    Erős Pista

Post by Erős Pista Fri Jan 20, 2023 3:28 pm

+1

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    kondo

Post by kondo Fri Jan 20, 2023 5:11 pm

čekajte, jel ima tu nekih momenata kulturne identifikacije? el litijaši ne koriste ś?

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    bradilko

Post by bradilko Fri Jan 20, 2023 5:19 pm

Bleeding Blitva wrote:Kome smeta jotacija

Stigla reakcija
    ovaj je lopov najpre. znanje je sticao na fuckin' osjeckom s eucilistu kod brata voja bareca nikcevica kojeg sam na zalost znao licno. radio je u miticu kao nekakav referent za neki kurac. kad smo se videli u mne sokirao se i rekao mi" ti pricas ekavski??? ___ sin?"
    muvanje zena mu je bilo: izvede je u neku kafanu i skine gace. i mahom popije samar
    jednom kad je dosao do blizu one rabote kukao  je kako riba nema vaginu vec gips ili beton.
    mislim retard. kad god nisam poverovao upoznao sam ovde jednog kome je zena bila trudna 12 meseci i taj je sad sudija. dzaba mu ja pricao da nasa vrsta nosi decu 9 a ne 12. razveo se rek kad mu je rekla da nije njegovo. 
    tom liku je striko bio visoki udbas ( posebno strucan za muvanje sa umetnickim delima) i on je bio fasciniran udbom i strikom. zato ga nisam nesto zalio ali sam ga se stidio kao crnogorac
    posle se ispostavilo da je zena imala bruh i u rudom dobila pojas za kilu.
    inace taj fakultet gde je ovaj dekan je drzavni ali nije deo drzavnog univerziteta. neka anomalija, ispravice me rumbeando .
    oni imaju ogroman budzet veci ili isti kao niksicki petoduplo vise katedri i studenata.
    pomocnik ovog je lik sa prezimenom radoman. njegova sestra je uzimala samo od ministarstva prosvete po 470 tisuca eura godisnje za nekakvo obrazovanje odraslih a cesto je dobijala kintu za nekakve seminare na burazerovom faxu.
    cak je i ovde ekipa okupljena oko becanovic- goranovic- brkovic bila protiv ove " reforme jezika" ovog cirge.
    klasicni uhljeb.
    ovi ce im doakati tako sto se sve manje upisuje brucosa i kad tu dodje do ponavljanja ode i ova katedra.
    btw katedra sa crnogorskim jezikom vec postoji u niksicu.
    bradilko

Post by bradilko Fri Jan 20, 2023 5:29 pm

kondo wrote:čekajte, jel ima tu nekih momenata kulturne identifikacije? el litijaši ne koriste ś?
    ma koriste svi. ta podela je skroz pogresna. 
    bukvalno tu ima rodjene brace koja pripovedaju svoje teorije mitomanije. negde tamo davno nije nemanja vec balsa ili slicno a sve je to pas se posrao.
    niko tu nije sustinski opredeljen za gradjansko drustvo i slicne vrednosti osim mozda najvise obican svet.
    crnogorci/srbi u istom procentu lemaju zene, kradu u name of.. slicno.
    Notxor

Post by Notxor Fri Jan 20, 2023 5:34 pm

kondo wrote:čekajte, jel ima tu nekih momenata kulturne identifikacije? el litijaši ne koriste ś?

Logično je da crnogorska slova izgovaraju oni koji govore crnogorskim jezikom a takvih je manjina i u skupštini i u državi.

_____

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Fri Nov 08, 2024 8:56 pm