Srbija i Ukrajina
- Post n°101
Re: Srbija i Ukrajina
Ne razumes dusu slovenskog coveka.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°102
Cousin Billy wrote:ah Dostojevski.
razne mi misli o ruskoj književnosti prolaze kroz glavu od 24. februara naovamo: te vizije o samotnoj, racionalnom umu nespoznatljivoj Rusiji, sa svojim istinama tako drugačijim od tuđih istina, sada mi ostavljaju olovni trag u ustima: ta narcisoidna crta, to gledanje u svoj pupak -
ne samo gledanje, već obožavanje svog pupka, pisanje čitavih stranica, poglavlja, knjiga o tom pupku, kako taj pupak leti stepom, hej, pupku, stani, kuda letiš, ka nebu i vaseljeni ćeš odleteti i odneti čitavo telo evroazijsko!
i hajde da sada to ispričamo kroz čudna dela ljudi kakvi mogu samo u Rusiji postojati, jedan eto pije kao što se prazni hidroakumulaciono jezero, nikad niko takvog pijanca nije video, drugi ubija mahnito, treći zato ume da gleda zračnim, plavim očima kao što niko ko nije Rus ne može da gleda, i plače čim mu se kaže nešto, bilo to "krava", "eno Aljone sa samovarom" ili "ukinuše kmetstvo", a četvrti je najveća svinja i samo u Rusiji ima takvih svinja -
- dakle, ta zagledanost u svoj pupak, ugrađena u DNK ruskog glavnog toka kulture, i artikulisana, često, na demonski duhovit način, sada je postala patološka dominanta ruske politike, ona više ne komunicira sa ostatkom sveta, već se Rusija sada obračunava iznutra, ta leteća, opijena Rusija odlučila je da strese sa sebe sve premaze i gipsane ukrase, od Petra i Katarine pa do onog prvog, pritvornog Putina koji je sa cinični osmejkom pevao Bljuberi hil, i zato sada sve može, da se preti Crnoj Gori raketama Sarmat, da Solovjov i ona iz RT iz večeri u veče zazivaju kraj sveta. Možda je u jezgru ove retorike - ako se to podvriskivanje može zvati retorikom - leži hladni proračun o strateškoj dvo-tro-četvorosmislenosti. Ali to nije bitno, jer nisi ono što snuješ već ono što radiš.
Voleo bih da vidim eseje, kasnije, kada sve prođe, koji će analizirati trajektoriju glavnog toka ruske književnosti i misli, i pokušati da tu civilizacijsku nelagodu - tu težnju ka stalnom dokazivanju svoje ekskluzivnosti u porodici naroda - dovesti u vezu sa sadašnjim dešavanjima i njihovim ishodom, ma kakav on bio. Dostojevski bi u tim esejima imao centralno mesto.
sad će da kaže neko "ti bi da kenseluješ Dostojevskog" pa ću da izbrišem ceo ovaj post.
A Eros riplajem - boc
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°103
Jer Dostojevski je jedini ruski pisac... da, da.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°104
A ovo je Zizek iz Gardijana od pre 2 nedelje, ne secam se dal smo vec kacili...
These assumptions have to be analyzed closely, without any taboos. One often hears that we should draw a strict line of separation between Putin’s politics and the great Russian culture, but this line of separation is much more porous than it may appear. We should resolutely reject the idea that, after years of patiently trying to resolve the Ukrainian crisis through negotiations, Russia was finally forced/compelled to attack Ukraine – one is never forced to attack and annihilate a whole country. The roots are much deeper; I am ready to call them properly metaphysical.
Anatoly Chubais, the father of Russian oligarchs (he orchestrated Russia’s rapid privatization in 1992), said in 2004: “I’ve reread all of Dostoevsky over the past three months. And I feel nothing but almost physical hatred for the man. He is certainly a genius, but his idea of Russians as special, holy people, his cult of suffering and the false choices he presents make me want to tear him to pieces.” As much as I dislike Chubais for his politics, I think he is right about Dostoevsky, who provided the “deepest” expression of the opposition between Europe and Russia: individualism versus collective spirit, materialist hedonism versus the spirit of sacrifice.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°105
Nije mi knjiga pri ruci, ali zar nije sve to davno napisao Berđajev u Ruskoj ideji?
_____
- Post n°106
Večernji sati nad stolom minu
Neopozivo – bela stranica
Mimoza miriše na Nicu i na vrućinu
Kroz mesečinu leti ogromna ptica
Čvrsto sam kosu noćas splela
Kao da će mi trebati kosa
Kroz prozor, bez tuge, dugo gledam
Na more puno talasa ko otkosa
Koliko snage imaju oni
Što čak ni književnost ne mole!
Ne podižu se kapci umorni
Čak ni kad čujem da me zove.
Eto. Dole sa diktaturom Dostojevskog!
_____
~~~~~
- Post n°107
razne mi misli o ruskoj književnosti prolaze kroz glavu od 24. februara naovamo: te vizije o samotnoj, racionalnom umu nespoznatljivoj Rusiji, sa svojim istinama tako drugačijim od tuđih istina, sada mi ostavljaju olovni trag u ustima: ta narcisoidna crta, to gledanje u svoj pupak -
ne samo gledanje, već obožavanje svog pupka, pisanje čitavih stranica, poglavlja, knjiga o tom pupku, kako taj pupak leti stepom, hej, pupku, stani, kuda letiš, ka nebu i vaseljeni ćeš odleteti i odneti čitavo telo evroazijsko!
i hajde da sada to ispričamo kroz čudna dela ljudi kakvi mogu samo u Rusiji postojati, jedan eto pije kao što se prazni hidroakumulaciono jezero, nikad niko takvog pijanca nije video, drugi ubija mahnito, treći zato ume da gleda zračnim, plavim očima kao što niko ko nije Rus ne može da gleda, i plače čim mu se kaže nešto, bilo to "krava", "eno Aljone sa samovarom" ili "ukinuše kmetstvo", a četvrti je najveća svinja i samo u Rusiji ima takvih svinja -
- dakle, ta zagledanost u svoj pupak, ugrađena u DNK ruskog glavnog toka kulture, i artikulisana, često, na demonski duhovit način, sada je postala patološka dominanta ruske politike, ona više ne komunicira sa ostatkom sveta, već se Rusija sada obračunava iznutra, ta leteća, opijena Rusija odlučila je da strese sa sebe sve premaze i gipsane ukrase, od Petra i Katarine pa do onog prvog, pritvornog Putina koji je sa ciničnim osmejkom pevao Bljuberi hil, i zato sada sve može, da se preti Crnoj Gori raketama Sarmat, da Solovjov i ona iz RT iz večeri u veče zazivaju kraj sveta. Možda u jezgru ove retorike - ako se to podvriskivanje može zvati retorikom - leži hladni proračun o strateškoj dvo-tro-četvorosmislenosti. Ali to nije bitno, jer nisi ono što snuješ već ono što radiš.
Voleo bih da vidim eseje, kasnije, kada sve prođe, koji će analizirati trajektoriju glavnog toka ruske književnosti i misli, i pokušati da tu civilizacijsku nelagodu - tu težnju ka stalnom dokazivanju svoje ekskluzivnosti u porodici naroda - dovesti u vezu sa sadašnjim dešavanjima i njihovim ishodom, ma kakav on bio. Dostojevski bi u tim esejima imao centralno mesto.
sad će da kaže neko "ti bi da kenseluješ Dostojevskog" pa ću da izbrišem ceo ovaj post.
- Post n°108
- dakle, ta zagledanost u svoj pupak, ugrađena u DNK ruskog glavnog toka kulture, i artikulisana, često, na demonski duhovit način, sada je postala patološka dominanta ruske politike, ona više ne komunicira sa ostatkom sveta, već se Rusija sada obračunava iznutra, ta leteća, opijena Rusija odlučila je da strese sa sebe sve premaze i gipsane ukrase, od Petra i Katarine pa do onog prvog, pritvornog Putina koji je sa ciničnim osmejkom pevao Bljuberi hil, i zato sada sve može, da se preti Crnoj Gori raketama Sarmat, da Solovjov i ona iz RT iz večeri u veče zazivaju kraj sveta. Možda u jezgru ove retorike - ako se to podvriskivanje može zvati retorikom - leži hladni proračun o strateškoj dvo-tro-četvorosmislenosti. Ali to nije bitno, jer nisi ono što snuješ već ono što radiš.
+1
- Post n°109
Летећи Полип wrote:Ne razumes dusu slovenskog coveka.
Ne postoji slovenski covek.
Ne postoji ni germanski.
Rimljani vec...maybe, just maybe.
- Post n°110
+1
I Rusi i Ukrajinci su nekakvi slovenski ljudi, jelda?
I Rusi i Ukrajinci su nekakvi slovenski ljudi, jelda?
- Post n°111
Mór Thököly wrote:
Ne postoji ni germanski.
Ni ti ne razumes!
_____
~~~~~
- Post n°112
E sad kad ne moze da izbrise...
ti bi da kenseluješ Dostojevskog
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°113
Ma da, ali mi dinarci malo imamo veze sa njima, a realno i sa ovim zapadnima.
Austrijanci, Skandinavci i Englezi...malo vise nego sloveni, ali mrsavo je to.
Spanci i Italijani...maybe, just maybe
At Ćaća
Austrijanci, Skandinavci i Englezi...malo vise nego sloveni, ali mrsavo je to.
Spanci i Italijani...maybe, just maybe
At Ćaća
- Post n°114
Летећи Полип wrote:Mór Thököly wrote:
Ne postoji ni germanski.
Ni ti ne razumes!
- Post n°115
Zapravo, uvek kada se krene o ovome iskoči mi pred oči
- Post n°116
Ključ za čitanje Solarisa Tarkovskog u odnosu prema Lemovom Solarisu je "ogledalo" odnosno ono što je Tarkovski izmenio i dodao, ali ne bih rekao da to ima bilo kakve veze sa Dost. ili Berđ.
_____
- Post n°117
Летећи Полип wrote:Mór Thököly wrote:
Ne postoji ni germanski.
Ni ti ne razumes!
Ma de ne razumem
Nesrecni smo na razlicite nacine, koje k tome i drugacije dozivljavamo. Plus bi, objektivno posmatrajuci, mnogo pre mogao da budem zabar nego rus. Mi smo nekakvi cudni mediteranci mnogo vise nego nekakvi cudni sloveni.
- Post n°118
_____
- Post n°119
@Mor
To svakako. I upadljivo je na primer kako istocnoevropska pop kultura ovde nema gotovo nikakvu prodju.
To svakako. I upadljivo je na primer kako istocnoevropska pop kultura ovde nema gotovo nikakvu prodju.
_____
~~~~~
- Post n°120
Witcher je globalni fenomen.
_____
- Post n°121
Pa se upravo zato i ne racuna.
_____
~~~~~
- Post n°122
Jer je Srbija na Marsu? Ok.
_____
- Post n°123
Nego, sad kad Vova pozive čićaVu na potpisivanje gasa u Moskvu...
- Post n°124
Летећи Полип wrote:@Mor
Нигде ништа нема прођу јер све иде кроз англофоне дистрибутере.
С друге стране, мене прођа ни не занима - и даље на плејлисти држим и Омегу, Илеша, ЛГТ, Шкорпио, Акваријум, ДДТ, Но то цо, Чеслава Њемена, а спремам се да се најзад залетим у опус Виктора Цоја.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°125
Koji distributeri Paće...Sve sad ide kroz streaming. Proverio sam - većina autora koje si naveo imaju cele kataloge na servisu Tidal.