Ferenc Puskás wrote:Talason wrote:mene nervira što se gaji narativ videće sad rusija kad prestanemo da upotrebljavamo naftu i svuda stavimo vetrenjače, umesto lepo da kažu ok, smanjujemo energetsku zavisnost i idemo na alternativne dobavljače nafteMór Thököly wrote:Da, slazem se.
A ja više čitao o ovom drugom, da lepo kažu i baš to govore.
Ovo prvo baš ne nalazim. Najbliže tomu su bili komentari nakon prvih sankcija kako će Rusija biti slomljena ekonomski, a onda odmah se dodavalo da će to trajati, da bi nakon nekoliko dana počele izlaziti analize o ograničenom dometu sankcija. Specifično za naftu sam uglavnom nalazio ocjene da se može ipak uvijek kupiti drugdje, makar skuplje, ali da će moći, i da je ključni problem plin.
Sada, dok ovo pišemo, nafta je problem za većinu evropskih rafinerija. Tačno je da nafta može da se kupuje drugde, ali to značajno menja logističke lance, koji su već sada prenapregnuti. Jednostavno, za sva ta prestrojavanja je potrebno mnogo vremena, a i više novca. To će da rasturi Rusiju, a EU da ošteti. Plin je trenutno najveći problem, ali sa dolaskom toplijeg vremena, postojeće snabdevanje preko Italije i Španije će da pokrije deo problema, ali će i dalje da poskupljuje sve što se proizvede u Nemačkoj. Koliko konkurentnost Nemačke znači EU privredi je svima u igri jasno i zato se ovoliko cinculira sa sankcijama i ko će koliko i dalje da kupuje. Logistički troškovi za jeftine proizvode su detalj koji pomera kompletnu sliku uvoza i izvoza, zato i postoje proizvodi koji su skoro isključivo domicilni. Rusija je najebala zbog sankcija, mnogo toga neće moći da proizvode, biće u jako teškom položaju,čak i da procveta trgovina sa Kinom. Sa druge strane Evropa će da oseti te sankcije, a najviše mi, sirotinja, koja zavisi od jeftine garderobe, jeftinih miksera i svega jeftinog što nam je davalo osećaj da živimo u XXI veku i da smo u Pinkerovom naprednom svetu. To sad otpada, nema više vozača iz Ukrajine i Rusije, jeftinog amonijaka za đubrivo i jeftine gomile nusproizvoda jeftine nafte. Neuporedivo poštenije je bilo Čerčilovo krv, suze i znoj od ovog šta se nama servira. Ovaj rat uništava Rusiju i oštećuje Evropu, sve i da se završi sutra.