Rat u Ukrajini
- Post n°552
Re: Rat u Ukrajini
Vilmos Tehenészfiú wrote:Filipenko wrote:
Nije lepo objasnio nista. Ni Finska npr. sama po sebi nema resurse da bude neutralna, vec mora u Nato ili u SSSR 2.0 ako joj to Rusija eksplicitno zatrazi. Poenta je da ne dodjes dotle da ti to Rusija trazi.
Isto tako ja mogu da ti napravim scenario po kome je cilj da se vratimo na Kosovo, i da ti navedem XY nesreća na tom putu koje ćemo doživeti. Sa tom razlikom što za razliku od ove budale ja znam da na kraju nećemo uzeti to Kosovo, a i da uzmemo ne bi bilo vredno tih žrtava i razaranja. Oni hoće ideološki u Nato i to je to. Sada čekaju no fly zonu i Nato trupe.
b1: Nema od tog poredjenja Ukrajina/Finska nista, nije Finska bila nikad strateski bitna za SSSR ili Rusiju. A ni Finci nisu Slovenski narod pa da im kazes da su izmisljena nacija, ili da im jezik nije postojao do pre 10,20 ili 100 godina.
b2: Ti ne bi da gines za Kosovo pa smatras da ni jedan Filipovchak ne bi trebao da gine za Ukrajinu. Ali dozvolices, nisu istorijske okolnosti iste, nisu ni narodi isti, pa ni generalizacija nije na mestu. Ti si halalio Kosovo, on nije halalio Ukrajinu, svako zivi sa posledicom odluke koju je doneo. Dobro, Filipovchak mozda vise nije ziv, a da li ce biti heroj ili je ispao budala tek treba da se utvrdi.
b2: Potpuno pogresno. Ne sluzi politika tome da te dovede dotle da gines za nesto, vec u najgorem da se boris da nekome nesto uzmes. Dakle, Ukrajince je njihova politika dovela dovde, a to nije smela - morala je delovati tako da eskivira ovaj pakao, bez obzira na to da li je na necijoj strani pravda, medjunarodno pravo, kurac palac. U krajnjoj liniji nije da ja necu da se borim za Kosovo, samo ne vidim poentu da se uzaludno izgine u trci za Kosovo, bas kao sto mnogi danas uzaludno ginu placajuci skupo vatrene politike novoukrajinskih lidera iz banderomobila i sasavih komedija.
b1: Niko ne poredi Finsku i Ukrajinu po tom pitanju, nego u domenu politickog delanja. Pusti krv, pusti pravo, pusti medjunarodne standarde. Finci se ocas posla mogu proglasiti veoma bitnim za ruske interese kao zaledje Sankt Peterburga. Ali oni nisu budale da guraju medvedu prst u oko. I to ne jednom, dvaput, nego godinama, sistematski.
- Post n°553
na 1:09 razgovor sa lokalnim babama, rat iz prve ruke od civila.
Negde na pocetku prica sa dve devojcice na punktu gde se deli hrana pita ih gde bi radije zivele u DNRu ili Ukrajini jedna za dnr druga za ukr. Cini se da je narodu svejedno pod kojom su vojskom samo da nema rata sto je i ocekivanno a inace se radi o nekom selu izmedju Donjecka i Volnovakhe.
- Post n°554
In a national address, Zelenskiy said:
Guardian
"Meetings continue. I am told that the positions at the negotiations sound more realistic.
However, more time is still needed for decisions to be in the interests of Ukraine.”
However, Mykhailo Podolyak, a member of the Ukrainian delegation and presidential aide said there are “fundamental contradictions” in talks aimed at ending Russia’s military attack on Ukraine but compromise is still possible.
"We’ll continue tomorrow. A very difficult and viscous negotiation process. There are fundamental contradictions. But there is certainly room for compromise.”
Lavrov pominje i demilitarizaciju, ali sta god da pise u eventualnom sporazumu, ubedjen sam da long-term od toga nema nista.
- Post n°555
b1: ovo je opet “a zašto ne može Ukrajina da bude kao Finska”? A zašto ne može Srbija da bude kao Slovenija? Bosna kao Švajcarska? Glupo je ovo rezonovanje, ja kad neko pomene Finsku odmah se setim Voje Koštunice i izjave iz 2000 godine kako mu je cilj da SRJ politika bude dosadna, kao u Finskoj. Kad je zaseo u fotelju ipak je odlučio da mi nismo Finci i organizovao ubistvo Djindjica.Filipenko wrote:Vilmos Tehenészfiú wrote:
b1: Nema od tog poredjenja Ukrajina/Finska nista, nije Finska bila nikad strateski bitna za SSSR ili Rusiju. A ni Finci nisu Slovenski narod pa da im kazes da su izmisljena nacija, ili da im jezik nije postojao do pre 10,20 ili 100 godina.
b2: Ti ne bi da gines za Kosovo pa smatras da ni jedan Filipovchak ne bi trebao da gine za Ukrajinu. Ali dozvolices, nisu istorijske okolnosti iste, nisu ni narodi isti, pa ni generalizacija nije na mestu. Ti si halalio Kosovo, on nije halalio Ukrajinu, svako zivi sa posledicom odluke koju je doneo. Dobro, Filipovchak mozda vise nije ziv, a da li ce biti heroj ili je ispao budala tek treba da se utvrdi.
b2: Potpuno pogresno. Ne sluzi politika tome da te dovede dotle da gines za nesto, vec u najgorem da se boris da nekome nesto uzmes. Dakle, Ukrajince je njihova politika dovela dovde, a to nije smela - morala je delovati tako da eskivira ovaj pakao, bez obzira na to da li je na necijoj strani pravda, medjunarodno pravo, kurac palac. U krajnjoj liniji nije da ja necu da se borim za Kosovo, samo ne vidim poentu da se uzaludno izgine u trci za Kosovo, bas kao sto mnogi danas uzaludno ginu placajuci skupo vatrene politike novoukrajinskih lidera iz banderomobila i sasavih komedija.
b1: Niko ne poredi Finsku i Ukrajinu po tom pitanju, nego u domenu politickog delanja. Pusti krv, pusti pravo, pusti medjunarodne standarde. Finci se ocas posla mogu proglasiti veoma bitnim za ruske interese kao zaledje Sankt Peterburga. Ali oni nisu budale da guraju medvedu prst u oko. I to ne jednom, dvaput, nego godinama, sistematski.
b2: “ Ne sluzi politika tome da te dovede dotle da gines za nesto, vec u najgorem da se boris da nekome nesto uzmes”.
Pa uvek u ratu ima jedna strana koja hoće nešto da osvoji a druga joj to brani. Ko fudbal je to, kad jedan napada drugi se brani.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°556
- Post n°558
И емисија од два сата.
Укратко, мисли да је рат већ одлучен. Украјинска војска је имобилисана, сабијена у градове или џепове и без могућности да маневрише.
НАТО помоћ служи да се Русима нанесу губици и одложи крај, али углавном није ефикасна јер немају коме да је дају.
Сматра да Руси нису за то да нанесу велике губитке противничкој страни, али да је то неминовно уколико дође до борби у граду (интервју је од пре три дана)
- Guest
- Post n°559
Pre tačno deset dana je konstatovao da je ruska vojska odveć nežna, ali da se to menja i da će svi operativni ciljevi biti ispunjeni za deset dana.
- Post n°560
The United States Senate has unanimously passed a resolution condemning Russian President Vladimir Putin as a war criminal. It was introduced by GOP Senator Lindsey Graham, and backed by Senators of both parties. It calls on the ICC & other nations to investigate Russia.
— Doge (@IntelDoge) March 16, 2022
- Post n°561
Има још теза у интервјуу које су му натегнуте, али мислим да ове које сам издвојио нису спорне.Cousin Billy wrote:Ne kažem nužno da nije u pravu, ali lik je Putinov shill, Trampov mentolski kadar. Sada ide po studijima i hvali invaziju.
Pre tačno deset dana je konstatovao da je ruska vojska odveć nežna, ali da se to menja i da će svi operativni ciljevi biti ispunjeni za deset dana.
И још битније је што се између редова види зашто ће рат да се одужи.
- Post n°562
Russia has introduced restrictions on the export of grains, of which it is a major supplier, to four former Soviet countries to secure domestic supplies and avoid a spike in priceshttps://t.co/gQCa2MlQ6I
— AFP News Agency (@AFP) March 15, 2022
- Post n°564
Vilmos Tehenészfiú wrote:b1: ovo je opet “a zašto ne može Ukrajina da bude kao Finska”? A zašto ne može Srbija da bude kao Slovenija? Bosna kao Švajcarska? Glupo je ovo rezonovanje, ja kad neko pomene Finsku odmah se setim Voje Koštunice i izjave iz 2000 godine kako mu je cilj da SRJ politika bude dosadna, kao u Finskoj. Kad je zaseo u fotelju ipak je odlučio da mi nismo Finci i organizovao ubistvo Djindjica.Filipenko wrote:
b2: “ Ne sluzi politika tome da te dovede dotle da gines za nesto, vec u najgorem da se boris da nekome nesto uzmes”.
Pa uvek u ratu ima jedna strana koja hoće nešto da osvoji a druga joj to brani. Ko fudbal je to, kad jedan napada drugi se brani.
Uopste ne vidim vezu izmedju onoga sto tvrdis i onoga sto sam ja rekao. Naravno da ne moze Ukrajina da bude Finska u svakom pogledu, ali moze u smislu da se ne kurci pred Rusijom. Zapravo, od tog kurcenja su napravili osnovu svog nacionalnog postojanja. Sada kusaju posledice toga.
Sotir wrote:Амерички пуковник Даглас МекГрегор даје преглед војне ситуације.
И емисија од два сата.
Укратко, мисли да је рат већ одлучен. Украјинска војска је имобилисана, сабијена у градове или џепове и без могућности да маневрише.
НАТО помоћ служи да се Русима нанесу губици и одложи крај, али углавном није ефикасна јер немају коме да је дају.
Сматра да Руси нису за то да нанесу велике губитке противничкој страни, али да је то неминовно уколико дође до борби у граду (интервју је од пре три дана)
Ja sam ovo rekao posle 2-3 dana. Naravno, uvek je moguce da Rusi preracunaju da im u sirem smislu ovo sve ne odgovara i odu, ali upravo to sabijanje u gradove i gubljenje sposobnosti manevrisanja znaci da nema vise aktivnog otpora - prakticno im je nemoguce da trupe sa istoka npr. odvedu na jug da ojacaju odbranu, ili da odu da pomognu Kijevu itd. Naravno, sada ide onaj grozniji deo rata, ali u vojnom smislu Ukrajina nema vise efikasan nacin odbrane. To ce postati bolno vidljivo u narednih par dana sa zatvaranjem kotlova na istoku.
Cousin Billy wrote:Ne kažem nužno da nije u pravu, ali lik je Putinov shill, Trampov mentolski kadar. Sada ide po studijima i hvali invaziju.
Dobro jutro. Iz americke perspektive, sve sto ne przi sve pred sobom je odvec nezno. Oni se tako bore, zato su tako "efikasni". Sprze sve pred sobom daleko ubitacnije nego Rusi i zrtve sakriju ili ih proglase kolateralom. Zato i jeste tako lepo videti ove odvratne spodobe iz "strane legije" kada se iznenade otkud artiljerija i tenkovi protivniku.
- Post n°565
tako da ce se polako kuvati na tihoj vatri
do tada ce ukrajina kupovati vreme i javnost dok broj mrtvih bude rastao
ali kada kucne cas raspasce se za jedan cas
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°566
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°567
"polite people", i mislim da zele da odrze taj narativ
realno u iraku je svako vozilo na autoputu dobilo u boljem slucaju bombu a u gorem osiromaseni uranijum, no questions asked
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°568
Del Cap wrote:BREAKING: Poland’s Vice Premier calls for a NATO peacekeeping mission backed by armed forces to protect Ukraine
I prvi put kad sam otišao u Poljsku stekao sam utisak da su oni budale na nivou Srba, bukvalno evo da su Srbi katolici bili bi ovakvi. Pre 20 godina. I drago mi je da me nikad ne iznevere proizvodnjom kvalitetnih idiota na visokim pozicijama, što nije samo srpska špecija ali smo mi u tome brutalno dosledni. I Poljaci.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°569
_____
electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°570
- Post n°571
If Russian oil output falls as much, as stays there into late spring and early summer, the @IEA balances show big stock-draws in 2Q-3Q that necessarily will require demand destruction (that means higher prices). OECD oil stocks are already at at the lowest level since April 2014 pic.twitter.com/T5xbp9R120
— Javier Blas (@JavierBlas) March 16, 2022
- Post n°572
Mór Thököly wrote:U Siriji su napravili haos. Stvar je u tome sto ih ne zanima sta ce bilo ko u Siriji misliti o bilo cemu bilo kada. I bukvalno je sve u tome. Ali i dalje im sasvim solidno ide ubijanje civila. A kako ce da rese rat u urbanim mestima, a da trajno ne odbace od sebe i izazovu ogromnu mrznju kod preostalog stanivnistva to ne znam, ali o tome je trebalo da razmisljaju pre napada.
Ali to ih ne zanima, kao ni upravljanje osvojenih teritorija civilizovanim sredstvima, da ne kažem demokratski. Od Ukrajine prave bafer prema zemljama koje smatraju neprijateljskim, primarno ka Poljskoj koja je bila neobično angažovana u "nacifikaciji" Ukrajine. I to je sve što treba da znate. Niti će Ruse zanimati kako žive ljudi koji ostanu među ruševinama niti će ih obnavljati, sem možda Doneck Lugansk Odesa.
Pritom ovo što smo videli nije sve, ovaj rat tek treba da se finalizuje, reši i završi.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°573
- Post n°574
msm da ce zapad imati vecih briga uskoro na bliskom istoku
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°575
— Raković:flag_rs::flag_ru: (@rakarakija) March 15, 2022
Last edited by kondo on Wed Mar 16, 2022 11:00 am; edited 1 time in total
_____
#FreeFacu