Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukrajini

Notxor

Rat u Ukrajini - Page 11 Empty Re: Rat u Ukrajini

Post by Notxor Mon Mar 14, 2022 7:56 am

Cousin Billy wrote:Možda je vreme da razumemo da će Rusija u ovom ratu ići do samog kraja, bez obzira kakav taj kraj bio.

Od početka imam takav osećaj i to mi se nikako ne sviđa.
    Sa druge strane 160 automobila je napustilo Mariupolj i odvezlo se ka Berdjansku - preko 50 prema ukrajinskim izvorima.
    Mislim da je ovo prvi put da se koristi taj koridor.

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    bemty

Post by bemty Mon Mar 14, 2022 8:02 am

kome je do akademske analize, The Ukrainian Conflict and the Imperial World System

_____
    Warning: may contain irony.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Mar 14, 2022 8:04 am

Svima je Rat u Ukrajini - Page 11 1399639816
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Mar 14, 2022 8:05 am

Rat u Ukrajini - Page 11 3579118792

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    bemty

Post by bemty Mon Mar 14, 2022 8:05 am

Rat u Ukrajini - Page 11 1233199462

_____
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Mon Mar 14, 2022 8:21 am

disident wrote:
    plachkica wrote:@ficfiric čijem narodu?

(moje komunističko srce treperi od zadovoljstva (i pikira neku dedinjsku vilu) i ne ložim se ni malo
    na neprikosnovenost privatne svojine i prilično mi je drago što se postulati zapadne demokratije
    ruše kao domino kocke i to jeste nešto čime zapad mora da se pozabavi)
    1+

U Kotkinovoj knjizi ima jedan citat  Rat u Ukrajini - Page 11 2304934895

But on the final day, Stalin arrived in the hall. “It is sometimes asked whether the pace can be reduced a bit, and the speed of development restrained,” he stated. “No, this is impossible!” His reasoning was revealing: “To slacken the tempo would mean falling behind. And those who fall behind get beat up. But we do not want to get beat up! One feature of the history of old Russia was the continual beatings she suffered because of her backwardness. She was beaten up by the Mongol khans. She was beaten up by the Turkish beys. She was beaten up by the Swedish barons. She was beaten up by the Polish-Lithuanian pans. She was beaten up by the Anglo-French capitalists. She was beaten up by the Japanese lords. All beat her—because of her backwardness, her military backwardness, cultural backwardness, political backwardness, industrial backwardness, agricultural backwardness. Such is the law of the exploiters: beat up and rob the backward and the weak, capitalism’s law of the jungle. You are backward, you are weak—and therefore you are wrong; therefore you can be beaten up and enslaved. You are mighty, therefore you are right, therefore we must handle you carefully.” He concluded: “We are a hundred years behind the advanced countries. . . . We must make good this gap in ten years. Either we do it, or they will crush us.”32

Која књига, где шта? Јел има извор на руском?
    Из ових стопа узимам да читам! Rat u Ukrajini - Page 11 2880169504

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Mon Mar 14, 2022 8:23 am

rumbeando wrote:Na ruskoj TV najavljuju javna vešanja kad pobede, dok dopisnica Gardijana tvrdi da u mestima oko Kijeva već nasred ulice ubijaju civile koji su prethodno pomagali ukrajinskoj vojsci.

Rat u Ukrajini - Page 11 1209505341

Није то први пут, и Стрелков/Гиркин је убио гомилу људи за смешне преступе, типа узео човек мало хране и мајцу да обуче из полузапаљене и бомбардоване радње и због тога га осудили као мародера и стрељали на лицу места. 

Е то је трагедија, и не само трагедија него тежак злочин за који нико није одговарао. То можда и најбоље објашњава зашто људи неће под ДНР-ЛНР и руске скуте. То код Украјинаца није било, мада су сада и они почели. 

А што се тиче упадања у вилу неког милијардера, суза сузу стиже.

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    kondo

Post by kondo Mon Mar 14, 2022 8:28 am

Ovaj Memri TV YT je realno za Farea, legacy Omara Suleymana podignut na novi geopolitički nivo.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Mon Mar 14, 2022 8:44 am

Јанош Винету wrote:

А што се тиче упадања у вилу неког милијардера, суза сузу стиже.
    Kada su upali u vilu Putinove cerke, cutao sam jer nisam Putinova cerka...

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    disident

Post by disident Mon Mar 14, 2022 8:47 am

Јанош Винету wrote:
    disident wrote:
    1+

U Kotkinovoj knjizi ima jedan citat  Rat u Ukrajini - Page 11 2304934895

But on the final day, Stalin arrived in the hall. “It is sometimes asked whether the pace can be reduced a bit, and the speed of development restrained,” he stated. “No, this is impossible!” His reasoning was revealing: “To slacken the tempo would mean falling behind. And those who fall behind get beat up. But we do not want to get beat up! One feature of the history of old Russia was the continual beatings she suffered because of her backwardness. She was beaten up by the Mongol khans. She was beaten up by the Turkish beys. She was beaten up by the Swedish barons. She was beaten up by the Polish-Lithuanian pans. She was beaten up by the Anglo-French capitalists. She was beaten up by the Japanese lords. All beat her—because of her backwardness, her military backwardness, cultural backwardness, political backwardness, industrial backwardness, agricultural backwardness. Such is the law of the exploiters: beat up and rob the backward and the weak, capitalism’s law of the jungle. You are backward, you are weak—and therefore you are wrong; therefore you can be beaten up and enslaved. You are mighty, therefore you are right, therefore we must handle you carefully.” He concluded: “We are a hundred years behind the advanced countries. . . . We must make good this gap in ten years. Either we do it, or they will crush us.”32

Која књига, где шта? Јел има извор на руском?
    Из ових стопа узимам да читам! Rat u Ukrajini - Page 11 2880169504
    Rat u Ukrajini - Page 11 9780143132158
    Fusnota kaze 32. “O zadachakh khoziaistvennikov,” Pravda, Feb. 5, 1931, reprinted, with changes, in Sochineniia, XIII: 38–9. “The country ought to know its heroes,”

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Mar 14, 2022 9:22 am

Stari poznanik

A Russian former foreign minister has joined a call for all sides in the Ukrainian war to return to diplomacy and so reduce “the dramatically elevated risk” of a nuclear conflict.

The appeal co-authored by Prof Igor Ivanov, now the president of the Russian International Affairs Council, may be a sign that some in the Russian foreign policy establishment believe that pursuing a purely military solution in Ukraine is a strategic mistake.

Guardian
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Mon Mar 14, 2022 9:30 am

bemty wrote:kome je do akademske analize, The Ukrainian Conflict and the Imperial World System
    Hm, slabo. Ok je analiza imperijalističkih motiva i procesa, ali je promašeno dijeliti odgovornost za rat. Mutatis mutandum se analiza USA politike prema Rusiji može primijeniti na Versajski ugovor, Gdanjsk, Sudetenland i istočnu Prusku. Za ovaj rat je odgovoran Putin, a ne američki imperijalizam. Inače smo na "vidi šta si me natjerao da učinim", a to nikad nije produktivno u smislu razumijevanja. Ovim ratom je Rusija više izložena prijetnji od NATO, nego bez njega. Izvinjavam se, ali mi malo digne tlak pokušaj razumijevanja za agresiju.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    rumbeando

Post by rumbeando Mon Mar 14, 2022 9:30 am

Filipenko

Post by Filipenko Mon Mar 14, 2022 9:35 am

Ferenc Puskás wrote:
    bemty wrote:kome je do akademske analize, The Ukrainian Conflict and the Imperial World System
    Hm, slabo. Ok je analiza imperijalističkih motiva i procesa, ali je promašeno dijeliti odgovornost za rat. Mutatis mutandum se analiza USA politike prema Rusiji može primijeniti na Versajski ugovor, Gdanjsk, Sudetenland i istočnu Prusku. Za ovaj rat je odgovoran Putin, a ne američki imperijalizam. Inače smo na "vidi šta si me natjerao da učinim", a to nikad nije produktivno u smislu razumijevanja. Ovim ratom je Rusija više izložena prijetnji od NATO, nego bez njega. Izvinjavam se, ali mi malo digne tlak pokušaj razumijevanja za agresiju.

Izvrtanje ociglednih cinjenica i decenijskih desavanja. Rusija je veoma dugo pokusavala da resi problem putem sireg dogovora, postepeno eskalirajuci ogranicene konflikte. Vrhunac toga se mogao videti u agresivnim diplomatskim nastojanjima pocetkom godine, na sta su od Amerikanaca i njihovih britanskih pasa dobili odgovor u vidu predloga da se predaju i povuku iza Urala Dona, i jos da predaju Rostov po mogucstvu.

Agresija je ionako plod naknadnog tumacenja, otprilike kao sto vam se gadio JNA agresor koji je mucki cucao u opsednutim kasarnama, a za ratove i agresije je nadjen izgovor u Milosevicu, a ne onima koji su ratove zapravo pokrenuli, a to su rukovodstva Slovenije, Hrvatske, Bosne.
    boomer crook

Post by boomer crook Mon Mar 14, 2022 9:37 am

pa rukovodstva tih republika su pokrenula secesiju a rat u hrvatskoj i bosni je pokrenuo milosevic. i moze se reci da bi prvenstveno za srbe bilo bolje da nije pokrenuo "zastitnicki" rat.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    boomer crook

Post by boomer crook Mon Mar 14, 2022 9:39 am

u slucaju ukrajine rukovodstva rusije, belorusije i ukrajine su pokrenula i zavrsila secesiju uprkos vecinskoj volji naroda SSSR (minus baltik i jos ponesto) da se isti ocuva. kremlajski macho deda moze da kenja po lenjinu ali razlika je izmedju njih u tome sto je lenjin prikljucio ukrajinu sovjetskom savezu a ovaj ce sada uspeti da osigura da rusija i ukrajina nikada ne budu deo iste drzave.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Filipenko

Post by Filipenko Mon Mar 14, 2022 9:42 am

Slozicemo se da se necemo sloziti, buduci da sam ja u pravu, a vi niste.  Rat u Ukrajini - Page 11 29297947
    Mr.Pink

Post by Mr.Pink Mon Mar 14, 2022 9:58 am

Samo cu reci da su i u leninovo vreme postojale dve ukraine i podsetiti da se sa rusenjem leninovih spomenika otpocelo u zapadnoj ukrajini
    bemty

Post by bemty Mon Mar 14, 2022 10:15 am

Ferenc Puskás wrote:

uglavnom se slazemo (posebno za to ko je odgovoran za rat, tu nema uopste polemike), mada mislim da je tekst delom i reakcija na to da zapadni mediji i javni diskurs manicno traze razloge u putinovoj licnosti. eto on je ludak, novi hitler, inace ne bi bilo problema. mislim da vredi uzeti i ovu poziciju u razmatranje, pa makar je i odbacili.

inace, interesantna mi je i kontrateza da je ekspanzija nato ogranicila, a ne izazvala ruski imperijalizam.

...sve to iz ove moje udobne fotelje, naravno.

_____
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Mar 14, 2022 10:30 am

Fotelja tu gde si je sada sve samo ne udobna Rat u Ukrajini - Page 11 1399639816

Sto se tice ekspanzije Natoa ono predavanje Trenina u Berlinu (cini mi se) je i dalje standard. Sta je koga izazvalo (ekspanzija Natoa Rusiju, ili je stvar drugacija) je nesto sto, jbg, je kao Julska kriza, mora se mnogo znati. Za ovaj rat je kriv Putin, tu dileme nema.
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Mon Mar 14, 2022 10:34 am

@Bemty, vjerujem da je uloga Putinove ličnosti prilično dominantna u ovome, srazmjerno količini moći koju kao pojedinac ima. Pored teze o ludilu posljednjih dana se u kontextu Putinovih ličnih motiva razmatra i teza o njegovom doživljavanju vlastitog istorijskog naslijeđa. Sklon sam vjerovati da to igra bitnu ulogu. Imho radi se o paklenoj kombinaciji uloge ličnosti i sistemskih faktora. To da se okružio klimoglavcima koji mu daju informacije za koje misle da ih želi čuti, to je sistemska stvar. Otud vjerovatno krive procjene vlastitih i protivničkih snaga, raspoloženja ukrajinskog stanovništva i reakcije Zapada. Ali odluka da se na osnovu tih procjena učini nešto istorijski veliko za Rusiji je stvar njegove ličnosti.
    Treba zamisliti stupanj usamljenosti na vrhu piramide moći.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    Notxor

Post by Notxor Mon Mar 14, 2022 10:39 am

Izbaciše i pohapsiše tzv. skvotere. Kako to? Kako to?

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    bemty

Post by bemty Mon Mar 14, 2022 10:42 am

^mozda je onda preciznije da kazem da mi se cini da nije korisno stavljati njegovu licnost u prvi plan. jer sta cemo s tim? nije neki faktor koji nam daje mudrost da ne ponovimo iste greske, a s druge strane, toliko je duboko spekulativan i odmaknut od pouzdanih izvora informacija da ne mozemo ni da znamo da li smo u pravu. ono sto to jeste, je prirodan nacin na koji razmisljamo o ljudima i dogadjajima (da sad iskoristim ovu fotelju na odeljenju za psihologiju kako treba). kad se nesto desi, trazimo uzroke u motivima. boga, putina, koga god. ali onaj deo sireg politickog konteksta je meni interesantniji, a deo gde se mi ovde na oksforsdskom zapadu pitamo koja je nasa uloga je takodje i moralno ispravniji.

_____
    паће

Post by паће Mon Mar 14, 2022 10:49 am

Па ту само прошири анализу на колективни ум врха - ко наручује, ради те анализе, ко из њих изводи закључке да треба још база и ко ће све на њима да заради... на обе стране.

Како бих волео да знам ко су ти, па да им поделимо мочуге и сатерамо их као гладијаторе на ливаду па нек се умлате међусобно. Сав приход од улазница у добротворне сврхе, а може и хуманитарне, ту не бих био кицош.

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    kapetanm

Post by kapetanm Mon Mar 14, 2022 10:54 am

Ih kad bi ratovi zavisili od jednog coveka. To je kao u onom sofizmu cini li jedno zrno gomilu. E onje to zadnje zrno ali skoro cela gomila je vec postojala i cekala neko zrno

Post by Sponsored content

Current date/time is Sat Nov 16, 2024 3:49 pm