Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukrajini

Sotir

Rat u Ukrajini - Page 9 Empty Re: Rat u Ukrajini

Post by Sotir Tue Mar 01, 2022 10:00 am

Са мапама треба бити опрезан.
    Прво зато што не углавном не постоје линије фронта. Имају неке контролне тачке на путевима.
    На неким местима су Руси прошли и даље од приказаног, али то што је колона стигла донекле по путу, не значи и да имају контролу целе околине.
    Главни проблем за Украјинце је што им је већина војске у Донбасу, а продорима са југа и од Харкова Руси прете да то све одсеку. Чак и да не одсеку скроз, повлачење дуж неколико путева ће бити врло отежано.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Tue Mar 01, 2022 10:05 am

Rat u Ukrajini - Page 9 FMpAXkcX0AYr2_g?format=png&name=small

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Notxor

Post by Notxor Tue Mar 01, 2022 10:08 am

Nadam se da je post ironičan. hint, Hitler, ww2

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    Del Cap

Post by Del Cap Tue Mar 01, 2022 10:09 am

Samo Finska / ostale su na razne načine sarađivale sa obe strane.
    Notxor

Post by Notxor Tue Mar 01, 2022 10:10 am

Švajcarska - banke, Švedska - čelik.

_____
    Del Cap

Post by Del Cap Tue Mar 01, 2022 10:11 am

Rat u Ukrajini - Page 9 FMt9pGNXwAs3fZl?format=jpg&name=small
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Mar 01, 2022 10:12 am

Gde je ta replika?
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Tue Mar 01, 2022 10:12 am

Notxor wrote:Nadam se da je post ironičan. hint, Hitler, ww2

Stvar je u tome da je došlo vrijeme da izaberu stranu i izabrali su je, manje je bitno koju.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Notxor

Post by Notxor Tue Mar 01, 2022 10:14 am

E pa meni je to najbitnije. Ok. Svakom svoje.

_____
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Tue Mar 01, 2022 10:17 am

Notxor wrote:E pa meni je to najbitnije. Ok. Svakom svoje.

Ne kažem da nije bitno, bitno je i meni i lično pozdravljam njihov izbor, stvar je u tome da je svijet opet došao u situaciju da se ove tri države svrstavaju.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Filipenko

Post by Filipenko Tue Mar 01, 2022 10:21 am

Vilmos Tehenészfiú wrote:
    Filipenko wrote:

Neuporedivo. Nasa prestonica se momentalno predala cim je doslo 8 nemackih motorciklista i odustala od odbrane. Ruska vojska je do Kijeva stigla za dan i po do dva, zavisno iz kog ugla posmatramo, i nije zatekla stanovnistvo raspolozeno za predaju. Nesto ima i do toga sto je Beograd sistematski razrusen u tipicnom stilu germanskog divljastva kojih 25 godina pre toga, pa su se ljudi verovatno secali i nisu zeleli da rizikuju da se to opet desi u ratu koji je vec bio ocito izgubljen. Ali da je predaja hiljada branilaca osmorici motorciklista bila jadna, bila je.
    A mozda je i do toga da je takvu drzavu slabo ko i hteo da brani, pa su motociklisti stigli bez otpora na Terazije?

U Ukrajini to nije slučaj. Izgleda sa su Ukrajinci daleko motivisaniji da je brane nego Srbi KJ 1941.

Kad smo vec kod snajpera i civila u centru: opsadu Sarajeva si video kako je izgledala pune 3 godine, a videli su i Ukrajinci i Rusi.

I takvu drzavu su mnogi hteli da brane. Uostalom, u ropstvo je odvedeno preko 300 hiljada vojnika. Razlika je bila i u tome sto je nasa vojska Nemce cekala u polju i tamo dobijala batine, a nije se zatvarala u gradove i davala uputstva kako Molotovljevim koktelima po Svabama. Plus, sto su Svabe sve situacije sa gradskim stanovnistvom i civilima resavali neuporedivo surovije cak i od najpotresnijih situacija koje danas dolaze iz Ukrajine.

Opsada Sarajeva je potpuno neadekvatan primer. Pre svega, zato sto to nije bila opsada u pravom smislu reci (da, znam da cete sada kvotovati ovo i kolutati ocima, ali sacekajte jos koju recenicu). U Sarajevu je bio okrsaj komsija, ljudi koji zive po brdima oko grada i ljudi koji zive u centru, pa je zbog disperzije stanovnistva u vidu koncentricnih prstena to izgledalo kao opsada, ali nije dovedena vojska sa strane (recimo iz Srbije) da puca po gradu, sa eksplicitnim zadatkom da ga zauzme. Drugacije bi sve bilo. Vukovar je bolji primer, ali to opet ima neku svoju dinamiku.

fikret selimbašić wrote:

Istina, Rusi nastupaju sa T 34 i IS 2.

Zajebavaš se, nadam se.

Ne govorim sa cime Rusi raspolazu, vec sta koriste u napadima i sta je okosnica njihovog napredovanja. Do sada skoro da i nismo videli okrsaje sa puno oklopa, sve su neki desanti, brze akcije, prodori motorizovanih lakih brigada. Nazalost, tesko da ce ostati na tome.

Sve u svemu, potrajace ovo jos neko vreme, i nadobijace se Rusi batina i podnece zrtve, ali cela poenta mog izlaganja koje je kvotovano jeste da se ne treba zavaravati. Ukrajinska vojska/odbrana je pukla nacisto i tempo ruskog napredovanja je zastrasujuc. Ne dajte se povesti slikama sa zapadnih medija gde gore napustena vozila ili se prikaze kako veseli Ukros opali bazuku, dok slave kako Kijev nije pao za tri dana. U strateskom smislu oni nemaju vise nikakve nade. Logistika, snabdevanje, komunikacije? Mornarica i avijacija su unisteni u prvom plotunu. Vojsku ni ne mogu da izvuku sa istoka, probali su, ali su ih Rusi docekali bombardovanjem i avijacijom posle kog su odustali da probaju da se probijaju 1000 kilometara po putevima izlozeni razarajucoj vatri i po svemu sudeci i ta vojska ce biti opkoljena u Kramatorsku. Najveci gradovi su pod opsadom ili se upravo pristize do njih. Zaporozje je dosegnuto, za koji dan ce biti i Dnjepropetrovsk. Jutros su krenule price da na Zitomir, veliki grad zapadno od Kijeva, idu beloruski specijalci. Ukrajinci su se pozatvarali u gradove sa sve civilima, zalihe isticu, vec je katastrofa po pitanju hrane, oruzje se deli poput konfeta, zatvorenici se mobilisu, a poslanici i clanovi vlade sinoc kod komred Karlsona govore o tome da "po gradovima nisu Rusi, nego diverzanti", samo sto komred Karlson nema razumevanje (ili dozvolu) da ih pita - oprostite, vi vodite medjusobne borbe?

Hocu reci, pitanje vojnog ishoda se ne postavlja. Sada je cela prica kako ostvariti ciljeve do kraja a uz to zadrzati broj civilnih zrtava na nekom minimumu zbog slike u svetu, odnosno izdrzati po svaku cenu koliko se god duze moze uz sav prateci rizik od civilnih zrtava. I kako vreme bude odmicalo, i Rusi budu prioritizovali svoje spram ukrajinskih zrtava, bice sve zescih dejstava po gradovima ili njihovim delovima. To vise nije rat, to je mlacenje protivnika na zemlji. Zapadna Ukrajina je sirom izlozena i otvorena, cudi me da ne koriste takav poklon. Da, tamo su nabrijani, ali ti najnabrijaniji su vec otisli na istok ili u Kijev. Ono sto sledi je grindanje za koje je prosto potrebno vreme, jer se radi o ogromnim gradovima sa velikim brojem civila kojima se i ne dozvoljava da izadju. Nadam se da je jasno sta to znaci.
    Notxor

Post by Notxor Tue Mar 01, 2022 10:26 am

@fikret

Komentarisao sam da nije prvi put, a dobro je što su sad na pravoj strani.
    Što se tiče cenzure RT i bilo kakve druge cenzure mislim da je katastrofa.
    Stanice koje promovišu govor mržnje treba zabraniti, ali ovo nije taj slučaj.
    I još da kažem da u celom životu sve kad se sakupi nisam duže od sat vremena gledao/slušao/čitao te stanice ali ovde je stvar principa i slobode štampe.
    RT možda ne može lajv bez VPN-a podešenog na USofA, ali emisije su dostupne na:
    https://odysee.com/@RT

_____

Post by MNE Tue Mar 01, 2022 10:28 am

Filipenko wrote:
    Vilmos Tehenészfiú wrote:
    A mozda je i do toga da je takvu drzavu slabo ko i hteo da brani, pa su motociklisti stigli bez otpora na Terazije?

U Ukrajini to nije slučaj. Izgleda sa su Ukrajinci daleko motivisaniji da je brane nego Srbi KJ 1941.

Kad smo vec kod snajpera i civila u centru: opsadu Sarajeva si video kako je izgledala pune 3 godine, a videli su i Ukrajinci i Rusi.

I takvu drzavu su mnogi hteli da brane. Uostalom, u ropstvo je odvedeno preko 300 hiljada vojnika. Razlika je bila i u tome sto je nasa vojska Nemce cekala u polju i tamo dobijala batine, a nije se zatvarala u gradove i davala uputstva kako Molotovljevim koktelima po Svabama. Plus, sto su Svabe sve situacije sa gradskim stanovnistvom i civilima resavali neuporedivo surovije cak i od najpotresnijih situacija koje danas dolaze iz Ukrajine.

Opsada Sarajeva je potpuno neadekvatan primer. Pre svega, zato sto to nije bila opsada u pravom smislu reci (da, znam da cete sada kvotovati ovo i kolutati ocima, ali sacekajte jos koju recenicu). U Sarajevu je bio okrsaj komsija, ljudi koji zive po brdima oko grada i ljudi koji zive u centru, pa je zbog disperzije stanovnistva u vidu koncentricnih prstena to izgledalo kao opsada, ali nije dovedena vojska sa strane (recimo iz Srbije) da puca po gradu, sa eksplicitnim zadatkom da ga zauzme. Drugacije bi sve bilo. Vukovar je bolji primer, ali to opet ima neku svoju dinamiku.

fikret selimbašić wrote:

Istina, Rusi nastupaju sa T 34 i IS 2.

Zajebavaš se, nadam se.

Sada je cela prica kako ostvariti ciljeve do kraja a uz to zadrzati broj civilnih zrtava na nekom minimumu zbog slike u svetu, 
    pratiš li ti vijesti osim ruske? Ne vidim kako može biti gore po njih što se trenutne slike tiče, jedino još nuklearnu da spuste na Kijev.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Tue Mar 01, 2022 10:31 am

Filipe, ne sporim pitanje vojnog ishoda. Ono što je meni iznenađenje, a ubijeđen sam i da je mnogim Rusima, je i ovoliki otpor Ukrajine. Nisam očekivao da će biti kao Čehoslovačoj '68. ali jesam neku varijantu Mađarske '56. Ovo je već sad jače i od toga.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    ficfiric

Post by ficfiric Tue Mar 01, 2022 10:32 am

@Filip

Rusija moze da dobije rat ali ce da izgubi mir Rat u Ukrajini - Page 9 1844795956

_____

Uprava napolje!

Filipenko

Post by Filipenko Tue Mar 01, 2022 10:37 am

MNE wrote:
    pratiš li ti vijesti osim ruske? Ne vidim kako može biti gore po njih što se trenutne slike tiče, jedino još nuklearnu da spuste na Kijev.

Da, to je upravo ona slika koju donose CNN, Fox, MSNBC, Sky, BBC. Rusi samo sto ne bace kasiku, porazeni su fakticki, jos samo to da shvate. Paradoks je sto i ja pratim iste vesti (ne znam ruski dovoljno dobro da mogu da razumem kad pricaju, meni to deluje ko srpski 100 na sat), ali ih tumacim drugacije.

Da probam da ti docaram situaciju. Velike kolone krecu preko Pljevlja i Priboja. Podgorica je u okruzenju od drugog dana i krece da se sistematski napada kvart po kvart. Kolasin je oslobodjen. Niksic je opkoljen vec prvog dana i 2/3 ga je zauzeto, i trupe su se nesto kasnije spojile sa snagama SAO Herceg Novog. Istovremeno, desantom je zauzeta luka Bar, i te trupe su se spojile sa drugim krakom SAO Herceg Novi i opsele Budvu, cime su odvojile Crnu Goru od mora. Kombinat aluminijuma je zauzet, sve hidrocentrale su zauzete. Cetvrtog dana srpskoj vojsci prekipi i krene artiljerijom da tuce po Podgorici, i polako se stize pred Cetinje da se poprica malo sa lokalcima, gde dovode najzatucanije Hercegovce i dobrovoljce Krajisnike za obracun sa cetinjskim zlom jednom za svagda. Istovremeno, iz Ceva i Danilovgrada porucuju da mis Crne Gore vezba na kalasu i da Montenegro nikad nije bilo osvojeno u istoriji (osim 17 puta), a iz opsednute Podgorice se javljaju clanovi vlade Dritana Djukanovica koji govore da se uspesno razracunavaju sa prosrpskim saboterima. Nema hrane, snabdevanje je prakticno nemoguce, vojsku ne mogu da rotiraju. Krece peti dan sukoba. Pretpostavljam da bi konstatovao da je rec o kolosalnom porazu srpske vojske?

Last edited by Filipenko on Tue Mar 01, 2022 10:40 am; edited 2 times in total
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Tue Mar 01, 2022 10:38 am

I još jedno zapažanje, čini mi se da su ruske jedinice koje prve nastupaju zaista jedinice b kategorije. Neuporedvie sa jedinicama kakve su npr. u Siriji. Večina ruski zarobljenika koje sam vidio nisu regruti, mladi jesu ali su uglavnom ugovorci ili rezervisti.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Mar 01, 2022 10:43 am

Filipenko

Post by Filipenko Tue Mar 01, 2022 10:44 am

fikret selimbašić wrote:Filipe, ne sporim pitanje vojnog ishoda. Ono što je meni iznenađenje, a ubijeđen sam i da je mnogim Rusima, je i ovoliki otpor Ukrajine. Nisam očekivao da će biti kao Čehoslovačoj '68. ali jesam neku varijantu Mađarske '56. Ovo je već sad jače i od toga.

Ne znam, meni je potpuno ocekivan bio jak otpor Ukrajine, a suludo je bilo ocekivati da ce zemlja da padne za 3 dana. Prosto je ogromna. Ja sam ocekivao mozda ne jaci ili slabiji, ali drugaciji otpor. Ovo sto rade je bukvalno maksimalan sovjetski stil bunkerisanja u gradovima, s tom razlikom sto su Sovjeti bar gledali da civile izvedu pre bitke, a ovi ih svesno zadrzavaju. Naravno da ce Ukrajinci da pruze jaci otpor nego Cesi ili Madjari, kako bilo.

fikret selimbašić wrote:I još jedno zapažanje, čini mi se da su ruske jedinice koje prve nastupaju zaista jedinice b kategorije. Neuporedvie sa jedinicama kakve su npr. u Siriji. Večina ruski zarobljenika koje sam vidio nisu regruti, mladi jesu ali su uglavnom ugovorci ili rezervisti.

Upravo tako. Ne samo to, tehnika je B kategorije, uopste sve deluje kao da se zeli neka jeftina varijanta, a tome je podredjena i taktika. Gurnes napred motorizovane brigade koje sluze da opipaju puls i vide sta tu sve ima. Tek potom dolaze glavne trupe i mislim da je to ono sto cemo gledati u narednih par dana. Ulozi se dizu.

Ali, razmisli sada o svoje dve izjave koje sam ovde citirao. S jedne strane vidis da Rusi napreduju slabim trupama B kategorije, a onda hvalis otpor Ukrajine, pri cemu su vec presli na taktiku bunkerisanja po gradovima. Ne znam, meni je to pokazatelj slabosti, a ne snage kada su Ukrajinci u pitanju.

ficfiric wrote:@Filip

Rusija moze da dobije rat ali ce da izgubi mir Rat u Ukrajini - Page 9 1844795956

Ovo se podrazumeva u svakoj varijanti. Da su bez ikakvog otpora zauzeli Ukrajinu prvog dana, to bi se opet desilo. Jednostavno, to je pretprogramirano u ovom sukobu dinamikom odnosa Rusije i zapada.

Post by MNE Tue Mar 01, 2022 10:47 am

Filipenko wrote:
    MNE wrote:

Da, to je upravo ona slika koju donose CNN, Fox, MSNBC, Sky, BBC. Rusi samo sto ne bace kasiku, porazeni su fakticki, jos samo to da shvate. Paradoks je sto i ja pratim iste vesti (ne znam ruski dovoljno dobro da mogu da razumem kad pricaju, meni to deluje ko srpski 100 na sat), ali ih tumacim drugacije.

Da probam da ti docaram situaciju. Velike kolone krecu preko Pljevlja i Priboja. Podgorica je u okruzenju od drugog dana i krece da se sistematski napada kvart po kvart. Kolasin je oslobodjen. Niksic je opkoljen vec prvog dana i 2/3 ga je zauzeto, i trupe su se nesto kasnije spojile sa snagama SAO Herceg Novog. Istovremeno, desantom je zauzeta luka Bar, i te trupe su se spojile sa drugim krakom SAO Herceg Novi i opsele Budvu, cime su odvojile Crnu Goru od mora. Kombinat aluminijuma je zauzet, sve hidrocentrale su zauzete. Cetvrtog dana srpskoj vojsci prekipi i krene artiljerijom da tuce po Podgorici, i polako se stize pred Cetinje da se poprica malo sa lokalcima, gde dovode najzatucanije Hercegovce i dobrovoljce Krajisnike za obracun sa cetinjskim zlom jednom za svagda. Istovremeno, iz Ceva i Danilovgrada porucuju da mis Crne Gore vezba na kalasu i da Montenegro nikad nije bilo osvojeno u istoriji (osim 17 puta), a iz opsednute Podgorice se javljaju clanovi vlade Dritana Djukanovica koji govore da se uspesno razracunavaju sa prosrpskim saboterima. Nema hrane, snabdevanje je prakticno nemoguce, vojsku ne mogu da rotiraju. Krece peti dan sukoba. Pretpostavljam da bi konstatovao da je rec o kolosalnom porazu srpske vojske?
    pominjali su se civili dakle govorimo o slici koju stvaraju u svijetu u vezi ratnih zločina i tako tih stvari a Putin je već Hitler u glavama manje više svih zapadnjaka tako da ne vidim kako još mogu pokvariti taj imidž, ovo što si ti naveo je stanje na bojnom polju a to nema veze s tim
    Filipenko

Post by Filipenko Tue Mar 01, 2022 10:54 am

To je predstava za medije. Zalosno je sto je tako, ali je tako. Putina bi predstavljali Hitlerom cak i da se nista ne desava, to rade vec godinama.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Tue Mar 01, 2022 10:55 am

Rat u Ukrajini - Page 9 FMwSgf0XEAEEWje?format=jpg&name=small

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Tue Mar 01, 2022 10:59 am

#BREAKING Munich orchestra dismisses star Russian conductor Gergiev over Ukraine: mayor

_____
    ????
    Notxor

Post by Notxor Tue Mar 01, 2022 11:01 am

Mora da je nešto skrivio. Ne bi oni njega tek tako.

https://nova.rs/vesti/politika/eu-uputila-poruku-srbiji-beograd-da-se-uskladi-sa-nasim-sankcijama-rusiji/

Evropska unija očekuje od zvaničnog Beograda da se usaglasi sa odlukama koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini. To je za Radio slobodnu Evropu (RSE) poručila portparolka Evropske komisije zadužena za proširenje Ana Pisonero.

“Od zemalja kandidata, kao što je Srbija, se očekuje da se usaglasi sa odlukom i stavom EU o spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima”, rekla je Pisonero za RSE, a prenosi portal European Western Balkans.

_____

Post by MNE Tue Mar 01, 2022 11:03 am

Filipenko wrote:To je predstava za medije. Zalosno je sto je tako, ali je tako. Putina bi predstavljali Hitlerom cak i da se nista ne desava, to rade vec godinama.
    pa onda zadržavanje civilnih žrtava na minimumu zbog slike u svijetu nema nikakvu funkciju

Post by Sponsored content

Current date/time is Sat Nov 16, 2024 9:32 pm