Летећи Полип wrote:Inace, moram da priznam da sam u hard kor politickoj dilemi, koja se onako seamlessly pretapa u autorefleksivno ispitivanje. Stavljam se na mesto Zelenskog, i razmisljam se sta bih uradio. Rat je u sustini izgubljen.To je vec pitanje nedelje i broja zrtava. Zapad ne namerava da mi pomogne, izuzev u tome da Ukrajinu pretvori u Avganistan Rusima u pakost. Pri cemu je i pitanje je koliko bi se narod zapravo oruzano bunio. Da ljudi nastave da ginu uzalud dok Rusi polivaju gradove - nema smisla. Predati se tek tako, to je vec izdaja, a moguce i unistenje Ukrajine kao drzave. Obesiti se? To je kukavicluk. Mamu mu jebem...
ja se bas jako dobro razumem u rat i sve to, ali koordinisana strategija ukrajine i zapada ovde je ta da se ide na dugorocno ekonomsko oslabljivanje rusije. ok, direktna steta oligarsima je kao mogla da igra ulogu u ubrzanom kraju rata, ali nije bas realno da ce oni promeniti putinu misljenje kad je invazija vec krenula. rusija je ozbiljna svetska vojna sila ali ovo ih jako kosta, i sto duze bude trajala invazija (posebno ako nastave sa terenskim osvajanjem gradova, sto je logisticka katastrofa), sto duze ih sankcije budu cedile, to ce manje biti opasnost za ostatak sveta u narednim decenijama. zapadu to ide na ruku, zelenski ne znam da li ima izbora i da li moze da vidi izbor kad je invazija tu. eto tako ja to vidim, a sad odoh nazad na wordle temu gde i pripadam.