=AZUA9BT5AtuCmiRydO_t9z4Hp9t0L6_igbKuXenwYFdQ_t61ryevCScpfO6aV4sUXtEX8rOscNL30lOPUMuKNt6xuo1ckKLcBx6m60q0wn7YXKyNgKieH1pONXGTRMMPSoKGEWKHAgaQsE0GXRZpP6g_abHPLlCtXG9AeXlwYN-0Bw&__tn__=-UC%2CP-R]Леја Келер
=AZUA9BT5AtuCmiRydO_t9z4Hp9t0L6_igbKuXenwYFdQ_t61ryevCScpfO6aV4sUXtEX8rOscNL30lOPUMuKNt6xuo1ckKLcBx6m60q0wn7YXKyNgKieH1pONXGTRMMPSoKGEWKHAgaQsE0GXRZpP6g_abHPLlCtXG9AeXlwYN-0Bw&__tn__=%2CO%2CP-R]46 мин. ·
Ako neko poznaje Danila Ćurčića iz inicijative A11, koji me je danas kritikovao na Twitteru i poželeo da Blic, u kom objavljujem kolumne, daje prostor za odgovor, volela bih da mu poručite da apsolutno otvaram evo ovaj svoj prostor za odgovor, primedbe i komentare koje želi da mi uputi.
Na TW sam blokirana, čitam s tudjeg naloga, ali ne mogu da pišem. Na FB-u Danila nisam uspela da nadjem, pa evo, šaljem javni poziv ovako. Danilo je deo važne organizacije, čiji rad podržavam (na više načina), i zbog toga mi jeste bitno da čujem pojašnjenja nelogičnih zamerki kao i nekih prilično neljudskih uvreda koje mi je uputio, a sve povodom teksta.
Zanimljivo je da se, u najvećem delu, Danilo u potpunosti slaže sa mnom i mojom razmišljanjem u Blicu - on ponavlja moje misli da je neprihvatljivo da jedna obična rupa bude mesto sećanja na žrtvu i refleksije na jedan ovakav zločin. Danilo se dalje potpuno slaže sa mnom, da su Romi margnalizovani i u umiranju i da zato ne mogu da dobiju ulicu ili pravi memorijal, već su, kao i u životu, gurani "sa strane", dobra je "njima" i neka Rupa. Zato mi je posve nejasno zašto me napada i veoma ružno optužuje, kad i sam govori i misli sve isto što i ja?
Vidim da naglašava da lider Ne davimo Beograd u stvari nema veze sa ovom inicijativom, moguće je zaista da sam ja pogrešila, da sam krivo pročitala i videla i da Dobrica Veselinovič stvarno nema nikakve veze sa ovim. Ako je tako, ja se izvinjavam, čak sam i srećna, jer je zaista šokantno da čovek koji je bio izdavač rasističkim skinheds bendovima ispred muzičke kuće Bad Man Records, sada bez reči objašnjenja, bude deo ovoga.
Na kraju, uz sav pijetet i poštovanje porodici, nije u pitanju samo privatna tragedija, i nije presudno šta će reći porodica, mada ne verujem da bi se protivila ideji da cela Beogradska ulica dobije ime Dušana Jovanovića. Zločini mržnje, rasizam, posebno prema Romima, širi su, opasniji i veći od samo jedne inicijative. Nasilje prema ovoj društvenoj grupi, ekonomski uslovi i prekarni život koji beli Srbi smatraju normalnim za Rome, neće nestati postavljanjem granitne ploče kod puknute klackalice, kao da je krajputaš. Savest većinskog stanovništva ne može se oprati jednim simboličnim gestom, gurnutim u Rupu.
Ako od svojih predstavnika u institucijama ne tražimo više, pa i javno objašnjenje sopstvene zablude u pripadnosti makar i subkulturnoj grupi, iz koje su proistekli i maloletnici ubice, sve je uzalud.
Što se komentara oko grejanja tiče, zaista je neprimereno makar i kao neuspela šala, da se u ovom važnom kontekstu, sa ovako teškim rečima, ne izdignemo iz prljavog dnevnog nasilja na internetu. Šapić nije moj drug i to ne zbog grejanja, već zbog veličanja haških osudjenika i zlikovaca, o čemu sam javno govorila i pisala i u godinama kad je bio ona onomad vlast, koja je, a ko se seća, Rome iseljavala iz ovog grada i primoravala na život u kontejnerima, na dalekoj periferiji Beograda. Ima nas što pamtimo i to.