forumski slovak i bosanac nas uče nečemu, dajmo nemojmo
zamišljam ih u belim gaćama sa onim obrnuto V nešto smatraju
Last edited by kondo on Thu May 26, 2022 12:44 am; edited 1 time in total
Janko Suvar wrote:Историчар др Александар Раковић каже да се Српска православна црква (СПЦ) давањем аутокефалности Македонској православној цркви (МПЦ), држала одлуке која је, око процедуре давања аутокефалности донета 2016. на Критском сабору
На питање зашто одлука о признању аутокефалије Македонској православној цркви није наведена у саопштењу које је СПЦ издала после завршетка рада Сабора, Раковић сматра да СПЦ није имала намеру да ту одлуку сакрије од српског народа већ да би како каже била спречена "интервенционистичка саботажа" планирана ових дана.
kondo wrote:vi ste bolesnici, ovo je jedina normalna odluka srpske politike još od doba buce pavlovića
kondo wrote:forumski slovak i bosanac nas uče nečemu, dajmo nemojmo
zamišljam ih u belim gaćama sa onim obrnuto V nešto smatraju
kondo wrote:pic or didn't happen
teget gaće - praktično, slovak nije stigo do te racionalizacije nacionalnog pitanja
Usput, o novim raskolima - trenutno se u nekoliko regija odjednom razvija teška (blago rečeno) situacija za pravoslavlje. Prvo, to je Balkan, gdje je Srpska pravoslavna crkva ne samo priznala ekumeniste iz raskolničke crkve Sjeverne Makedonije, već je s njima održala i zajedničku liturgiju. Na toj pozadini odmah su se oživjele i tražile priznanje “likovi” iz Crnogorske pravoslavne crkve, koji ne kriju svoje prave namjere: značajno suziti utjecaj Srpske pravoslavne crkve i same Srbije na Balkanu. Također, o autokefalnosti se počelo govoriti i na Kosovu i Metohiji, gdje planiraju otuđiti svetinje Srpske pravoslavne crkve. Drugo, to su Baltik. Doznalo se da je pokrenuta kampanja diskreditacije pravoslavne crkve u Litvi – u njoj sudjeluju svećenici koji žele ići pod jurisdikciju ekumenista iz Carigradske patrijaršije. Ranije su počeli pozivi na zabranu Estonske pravoslavne crkve iz Estonske apostolske pravoslavne crkve, podređene Carigradu i ekumenskom patrijarhu Bartolomeju. I, nažalost, ovo je tek početak.
Може ли камера мало напред, да се боље види пупак?Filipenko wrote:
Trazili ste, (ne)gledajte
- Spoiler:
Ekskluzivno na topiku Srpska pravoslavna crkva!
ficfiric wrote:U Bujici je gostovao arhiepiskop HPC Aleksandar, poglavar crkve koju je unistio Broz a ni sad im ne cvetaju ruze
Filipenko wrote:ficfiric wrote:U Bujici je gostovao arhiepiskop HPC Aleksandar, poglavar crkve koju je unistio Broz a ni sad im ne cvetaju ruze
Porfirije i Vucic ce i njih priznati.
Meni je i dalje nadrealno da je sinod jednoglasno priznao OA/MPC. Znaci da je to bukvalno 100% strana agentura.
Mór Thököly wrote:Mislim, pri tom ja mislim da je to bilo, kao i ovo - pametno. Ali da li deluje logicno?
Cousin Billy wrote:Filipenko wrote:
Porfirije i Vucic ce i njih priznati.
Meni je i dalje nadrealno da je sinod jednoglasno priznao OA/MPC. Znaci da je to bukvalno 100% strana agentura.
Ne sinod. Sabor. Sve vladike.
To otprilike znači da je Sinod obavestio vladike da im je baš baš baš stalo da glasanje prođe bez trzavica, da svako može da glasa po savesti kao i uvek ali da bi bilo veoma dobro da se pokaže jednoglasan stav crkve po ovom pitanju. O visini uloga dovoljno svedoči činjenica da niko nije ni pisnuo sve dok odluka nije formalizovana.