fikret selimbašić wrote: Margit Savović wrote:Svaki dan ima nešto kretenski da se pročita na Antena.me ili na CDM. Moja nova omiljena mantra je da su Srbijanci uterali kurac Crnogorcima i da nije trebalo da učestvuju u Mojkovačkoj bici.
Ima slaganja sa tim i na Burundiju, istina, malo je drugačije obrazloženo, tu je utjeravanje kurca u futuru
Nisu ni ucestvovali. Mojkovacku bitku je vodila Sandzacka vojska, koja je bila uglavnom sastavljena od etnickih Srba. Uskocki bataljon, Drobnjacki bataljon, Kolasinska brigada, taj rad. Crnogorci su se vec pokazali na juznim pravcima, cak im je i kralj kidnuo do tada.
Mislim da dobar deo nasih nesporazuma oko toga sta jesu ili nisu Crnogorci dolazi iz nakaradnog poteza priznavanja teritorija koje su nasilno pripojene Crnoj Gori tokom 1912. i 1913. godine kao crnogorskih. To je efektivno juzna Raska/Sandzak. Ne samo da smo se odrekli velikog dela Srba, vec i velikog dela Bosnjaka, zarad nekakve fantomske ljubavi lazne brace i obecanja vecno dobrih odnosa. Slika bi bila daleko cistija da Crnoj Gori nije dozvoljeno da se siri na sever i istok (Pec), nego da im je jasno receno da idu na sever Albanije kod etnicke brace na voljeni Skadar. Umesto toga, jos smo mi slali nasu vojsku da gine u opsadi Skadra
Mi i dan danas za taj olos na severu mislimo da su Crnogorci, Crnogorci misle da su lazni Srbi, oni za sebe misle da su Srbi...U sustini, cela Crna Gora je oduvek bila 5% Crnogoraca, 5% Srba, a ostali su se vucicevski priklanjali onoj strani koja u tom momentu ima dominantan narativ.
Erős Pista wrote:Sto bi rekli na tviteru, nepopularno misljenje: SPC je pod Amfilohijem bila stabilizujuci faktor u CG, u smislu da je uspevala da premosti identitetski sukob izmedju crnogorskog i srpskog nacionalizma. Pritom je jasno da je dobitna izborna kombinacija upravo umerenost i da ni cg ni srb nacionalizam nema vecinu. Milo je izgubio kada je previse skrenuo na stranu (ekskluzivnog) CG nacionalizma. Tako je dobila i ova, sustinski, Amfijeva koalicija.
Kako je Amfi umro, pocinje ciscenje i instrumentalizacija SPC iz Bgd, i ona gubi svoju stabilizujucu ulogu i pocinje sve vise da se percipira kao orudje Bgda. Koalicija se raspada, a ostalo znamo.
Amfilofije je bio crnogorcina na kub. No, njega gledaju kroz propagandne oci, drugosrbijanske ili šatriotske. Amfilohije je obican, bedni uzurpator koji se efektivno odmetnuo od maticne crkve, bez obzira na dirljivu retoriku. Nije njemu Milo smetao po nacionalnom, vec po istorijsko-ideoloskom osnovu. Nije Amfi imao problem da pravi neovisnu Crnu Goru, stavise, rado je ucestvovao jer su ga tada tovarili kintom od sverca i prostitucije da gradi crkve-pokajnice. Amfilohije nije slusao sinod SPC, nije prihvatao vlast patrijarha vec se ponasao kao montePalma, cak je formirao episkopski sav(j)et sto je bukvalno 1 cin do odmetnistva.
Cisto da pojasnim, episkopski savet je institut koji moze da uspostavi patrijarh ili sinod, a radi se onda kada je crkva/vera ugrozena na nekoj teritoriji koja je sira od neke crkveno-organizovane teritorije. Amfilohije je zapravo na svoju ruku i bez dozvole vrha SPC obrazovao episkopski savet sa okolnim episkopima, cime je svoju vlast zapravo prozeo duboko u teritoriju Srbije i Hercegovine. I niko mu nije smeo nista.
Mór Thököly wrote: Margit Savović wrote:Litije su prilično nacionalistička priča. Vijorile su srpske zastave i crnogorska trobojka u svakom trenutku. Moj jedan drugar iz Tivta je išao u selo u Bjelopavliće da izvadi staru crnogorsku trobojku da ima za litije i to je čovek koji mnogo više ne da Kosovo nego ijedan Srbijanac (!).
Nema tu šta, u CG je sukob dva nacionalna identiteta i to ne može ni Sveti Petar Cetinjski da reši. Zato su sad navrli ovu neku nakaznu vladu da ne bude ni DPS, ni Srbi. Niko ne pati zbog te konstrukcije kao ja.
Ja se deklarišem kao Zdravkovica. Kao ono ranije što su žene govorile da su Momovice ili Milovice. E tako sam ja Zdravkovica.
Evo me sad sam u CG i moram da trknem do prodavnice da mi se ne zatvori.
Mozda ne.moze SPC (Sveti Petar Cetinjski), ali moze zvanicni Beograd. Mozda ne da bas sroz resi, ali poprilicno da ga smiri.
Kako da ne. Da pogodim, ideja bi bila da se podrzi crnogorski nacionalizam naustrb srpskog i tako se..."sve" "resi".
Jedino zdravo resenje jeste bataliti svaku etnicko-identitetsku pricu, uspostaviti reciprocitet i pridruziti se Crnoj Gori u pronalasku istorijske pravde. U praksi to bi znacilo usaglasiti se oko datuma kada je Srbija naudila Crnoj Gori (pretpostavljam da bi to bila 1918. i "okupacija") i lisiti Crnu Goru svih posledica te okupacije, to bi bilo fer sa nase strane. Preispitati sva drzavljanstva od 1918. naovamo, vratiti granice na one koje su imali pre postsolunske invazije od strane srpske vojske (dakle, oduzeti celu obalu zapadno od Bara), zahtevati vlasnistvo u svim privrednim objektima koji su podignuti iz zajednickih fondova, ukljucujuci kombinate i energetske centrale i najzad u skladu sa standardima pomagati srpsko i bosnjacko stanovnistvo na severu Crne Gore u ostvarivanju njihovih prava. Paralelno sa time, uvoditi vize, radne dozvole, ostre mere za prelazak granice, sve u skladu sa bezbednosnim standardima i protokolima.
Mi sa nase strane moramo eliminisati sve crnogorske kadrove iz ovdasnjih preduzeca kako bismo smanjili potencijal za mafijasenje, buduci da ovde deluje ogroman broj kriminalnih gangova iz Crne Gore, a posto organizovani kriminal podrazumeva saradnju sa drzavnim organima, logicno je da glavno bezbednosno/informativno curenje dolazi odatle. Ruka ruci, nismo Turci, da braca onda doveka zive skupa srecno i zadovoljno. I onda neka se fulaju sa identitetima do kraja vecnosti.