Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

VAKCINA

rumbeando

VAKCINA - Page 23 Empty Re: VAKCINA

Post by rumbeando Wed Sep 01, 2021 1:40 pm

Detaljnije:

VAKCINA - Page 23 E-GLqjIXsAE55Lk?format=jpg&name=900x900

Violin plots of circulating SARS-CoV-2 anti–spike protein receptor-binding domain antibodies in serum samples obtained from participants after they received 2 doses of an mRNA vaccine. Inside each violin plot, the geometric mean is depicted as a point.

A, Difference between participants vaccinated with mRNA-1273 (Moderna) vs those with BNT162b2 (Pfizer-BioNTech).

B, Difference according to previous SARS-CoV-2 infection and the type of mRNA vaccine.

C, Difference according to age and the type of mRNA vaccine in previously uninfected participants. All comparisons were significant at P < .001 except previously infected participants (panel B), which was significant at P = .01.

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2783797
    lalinea

Post by lalinea Wed Sep 01, 2021 2:14 pm

Anecdata na ovu temu: drugarica 2.5 meseca posle druge doze fajzera, ab 2000 i nesto; ja 1.5 meseci nakon druge doze moderne, ab 15000 i nesto.

_____
    you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed Sep 01, 2021 3:03 pm

Vereuje, ali da li cekati mesec+ dana. Plus, iako vrv i u tom slucaju bolje deluje Moderna - ko zna kako to sve izgleda kada kalemis 1 dozu Fajzera ili Moderne kao booster na dve doze Sinofarma...
    kondo

Post by kondo Wed Sep 01, 2021 4:21 pm

Prilično svejedno, zar ne?

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Sep 01, 2021 4:50 pm

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    bemty

Post by bemty Wed Sep 01, 2021 5:40 pm

ako moze objasnjenje za debile - a sta se moze saznati iz tih antitela? pitam jer ljudi to ne testiraju uopste ovde pa ne znam. ako bih ja to izmerila, da li bih npr. mogla da znam da li sam prelezala kovid? ili je prosto neka vrsta mere protoka vremena od vakcinacije? (kapiram da nije konacni cilj imati krv punu svakakvih antitela zauvek nego napraviti ih brzo kad virus naidje tako da nista ne kapiram kad krene da se prica o tim brojkama)

_____
    Warning: may contain irony.

Post by MNE Wed Sep 01, 2021 5:57 pm

pa niko to ne može precizno da ti kaže ali generalno je dobro imati ih, ako nisi vakcinisana i ako ih imaš onda si preležala kovid
    Del Cap

Post by Del Cap Wed Sep 01, 2021 8:40 pm

Ako nije bilo

Post by MNE Wed Sep 01, 2021 9:41 pm

šta kažeš za ovo rumbi?

Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Sep 01, 2021 11:16 pm

da si bar pročitao odgovore...

Post by MNE Thu Sep 02, 2021 12:48 am

vidim samo prva 3 jer nemam nalog na tw

anyway, evo malo prave reklame za vakcinu

ficfiric

Post by ficfiric Thu Sep 02, 2021 9:52 am

Ali tacno vidim frku u reziji dok se neko nije setio da ponovo izbaci potpis

_____

Uprava napolje!

Del Cap

Post by Del Cap Thu Sep 02, 2021 6:28 pm

https://www.danas.rs/drustvo/oba-lekara-prokupackog-doma-zdravlja-koji-su-preminuli-od-kovida-19-vakcinisana-sa-dve-doze/

Direktorka Doma zdravlja u Prokuplju Verica Bojčić izjavila je danas da je dvoje lekara specijalista koji su radili u ambulanti u Žitnom Potoku preminulo od kovida-19.

Bojčić je za agenciju Beta izjavila da su oba lekara bila vakcinisana sa dve doze vakcine protiv korona virusa, ali da je koban ishod njihovog obolevanja to što na vreme nisu prepoznali simtome infekcije.

Kako je naglasila, radi se o kolegama koji su bili pred penzijom Lj. M. (63) i Z.I. (64) kod kojih su komplikacije nastupile brzo pa su sa upalom pluća primljeni u kruševačku i prokupačku bolnicu, gde su ubrzo i preminuli.

„Naša ambulanta u Žitnom Potoku trenutno ne radi i radi se na krečenju i kompletnoj dezinfekciji svih prostorija“, istakla je Bojčić. Ona je dodala da su ostali radnici ambulante, medicinska sestra, vozač i pomoćni radnik testirani i da su negativni na korona virus, kao i da se nalaze u kućnoj izolaciji.

Bojčić je rekla i da se situacija s korona virusom na području Topličkog okruga komplikuje iz dana u dan, i da se zaražavanje ubrzava.

„Na području Topličkog okruga smo u julu imali smo samo 24 pozitivna na koronu, a tog meseca tokom dve nedelje nijednog inficiranog, da bi u avgustu taj broj zaraženih dostigao 324“, naglasila je Bojčić.

Istakla je i da u Prokuplju vlada veliko interesovanje gradjana za vakcinaciju trećom, „buster“ dozom, kao i da je do sada trećom dozom vakcinisano ukupno 800 stanovnika.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu Sep 02, 2021 8:54 pm

Sutra keva i cale idu na buster. Bobu fala.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Sep 03, 2021 10:23 am

bemty wrote:ako moze objasnjenje za debile - a sta se moze saznati iz tih antitela? pitam jer ljudi to ne testiraju uopste ovde pa ne znam. ako bih ja to izmerila, da li bih npr. mogla da znam da li sam prelezala kovid? ili je prosto neka vrsta mere protoka vremena od vakcinacije? (kapiram da nije konacni cilj imati krv punu svakakvih antitela zauvek nego napraviti ih brzo kad virus naidje tako da nista ne kapiram kad krene da se prica o tim brojkama)
    Ako si primila vakcinu, ne možeš znati da li si preležala bolest.
    Molim potvrdu trećeg lica za izjavu. VAKCINA - Page 23 1233199462

Ovde stručnjaci kažu da je dobro imati antitela, ali da to nije jedini pokazatelj. Ako nemaš antitela, kažu da ne znači da nemaš imunitet jer ima još parametara koji testovi ne pokazuju, ali ipak preporučuju treću (ili prvu) dozu.
    rumbeando

Post by rumbeando Fri Sep 03, 2021 11:04 am

Može da se zna pošto se posle vakcine (osim onih uglavnom kineskih s inaktivisanim virusom) generiše samo jedan tip antitela (onaj na spajk protein), a posle preležanog virusa više različitih.
    rumbeando

Post by rumbeando Fri Sep 03, 2021 11:04 am

rumbeando

Post by rumbeando Fri Sep 03, 2021 11:07 am

Ponegde zatežu s promenom vakcine. Svarog tamo:

ja sam primio Fajzera kao treću dozu, posle dva Sputnjika.

DZ u Nehruovoj, Novi Beograd.

doktorka tamo na prijemu je rekla da je to ok, nikakvih komplikacija.
    međutim kada su sestre trebale da mi daju vakcinu nisu htele.
    jedna je tvrdila da to ne može.
    druga da još uvek nisu imali takav slučaj i da ne zna.
    onda su zvale tu doktorku da dođe i ona je ponovila šta je i meni rekla. da može.
    međutim, njih dve nisu baš bile zadovoljne odgovorom pa su tražile da se pozove neko ko je izgleda odgovorna osoba i radi kontrolu.
    dok su čekali da doktorka obavi taj razgovor sestre su krišom, ali preda mnom, komentarisale kako je ova doktorka mlada i ne veruju joj baš.
    onda se doktorka vratila i još jednom ponovila da je sve ok.

i tako sam ja primo Fajzer posle dva Sputnjika.

Sputnjik, Sputnjik, Fajzer, Skočko.
    rumbeando

Post by rumbeando Fri Sep 03, 2021 11:07 am

Last edited by rumbeando on Fri Sep 03, 2021 11:09 am; edited 1 time in total
    Sotir

Post by Sotir Fri Sep 03, 2021 11:09 am

rumbeando wrote:Može da se zna pošto se posle vakcine (osim onih uglavnom kineskih s inaktivisanim virusom) generiše samo jedan tip antitela (onaj na spajk protein), a posle preležanog virusa više različitih.
    Али која су то антитела? 
    И да ли се раде тестови на њих код нас?
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Sep 03, 2021 11:14 am

rumbeando, hvala na ispravci.
    Eto sad i ja naučio.
    rumbeando

Post by rumbeando Fri Sep 03, 2021 11:16 am

Bilo koja druga.

Razlika između serološkog testa na IgG antitela i novog IgG testa na spajk protein je u tipu antitela.

Serološki test na igG antitela meri antitela na nukleokapsid virusa, koja najbrže nastaju, ali, najbrže i nestaju iz cirkulacije. Ova antitela su preporučena da se provere kod osoba koje su preležale kovid-19,  najmanje mesec dana od pojave simptoma, a najviše 6 meseci od pojave istih.

Važna napomena: Serološki test na IgG antitela nije pogodan za praćenje antitela kod vakcinisanih osoba!
    https://www.beo-lab.rs/analiza/sars-cov-2-igg-antitela-na-spajk-protein/

Imajući u vidu činjenicu da je uloga S proteina ta da omogući vezivanje i ulazak virusa u ćeliju, antitela koja su usmerena na ovu komponentu virusa imaju i najznačajniju ulogu u borbi organizma protiv virusa.

Zbog ovoga je većina dostupnih vakcina i formulisana tako da stimuliše sintezu IgG antitela usmerenih na S protein.

Vakcine koje se trenutno nalaze na našem tržištu i koje očekujemo (Pfizer-Biontech, Sputnjik V, Moderna, AstraZeneca) imaju ovakav mehanizam delovanja.

Nakon primene ovih vakcina, organizam stvara samo ovu vrstu antitela i njihova efikasnost se može proveriti isključivo određivanjem IgG At na S protein. U slučaju testiranja antitela na druge proteine SARS-Cov-2 virusa, test će kod vakcinisanih biti negativan (npr. test koji detektuje IgG antitela usmerena protiv nukleokapsida).
    https://aqualab.rs/pacijenti/zdravlje/s-protein-i-njegova-uloga-u-imunizaciji-protiv-sars-cov-2/
    kondo

Post by kondo Fri Sep 03, 2021 3:54 pm

bemty wrote:ako moze objasnjenje za debile - a sta se moze saznati iz tih antitela? pitam jer ljudi to ne testiraju uopste ovde pa ne znam. ako bih ja to izmerila, da li bih npr. mogla da znam da li sam prelezala kovid? ili je prosto neka vrsta mere protoka vremena od vakcinacije? (kapiram da nije konacni cilj imati krv punu svakakvih antitela zauvek nego napraviti ih brzo kad virus naidje tako da nista ne kapiram kad krene da se prica o tim brojkama)

"Bolje je imati nego nemati" - Grunf o antitelima, specijalno za Burundi

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    rumbeando

Post by rumbeando Fri Sep 03, 2021 4:42 pm

Sandradjer tamo:
    Moje dve koleginice merile antitela u Batutu pre trece doze i 7 dana nakon trece doze.

Obe vakcinisane kinezom i obe imale antitela (80 i 150) posle 6 meseci,  nakon fajezera (3300, 32000), posle 7 dana, granica 50. Zaokruzila sam brojeve.

Koliko se sećam, na testu s granicom 50 nije bilo ništa neobično imati oko 30.000 posle dve doze fajzera.
    plachkica

Post by plachkica Fri Sep 03, 2021 4:57 pm

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Sat Nov 16, 2024 3:46 pm