Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Savremena domać(insk/ičk)a književnost

Filipenko

Savremena domać(insk/ičk)a književnost - Page 22 Empty Re: Savremena domać(insk/ičk)a književnost

Post by Filipenko Sat Dec 03, 2016 11:15 pm

Mislim da se bespotrebno bedačiš. Nova vremena ne kvare toliko, koliko razotkrivaju. Ni pre 10, 50, 100 ili 300 godina ljudi nisu halapljivo čitali i obrazovno-kulturno vozdizali 1 sebe masovno, nego samo danas zahvaljujući pristupu novim tehnologijama imaš priliku da spoznaš koliko njih bleji (danas po instagramu i fejsu, juče i sutra ko zna gde). Ne verujem da je neki naročiti procenat populacije ikada čitao mnogo više ili manje. OK, danas ima gomila šund literature koja nekoć nije bila dostupna, kao i raznih drugih mlatimudijalnih aktivnosti da ti zaokuplja vreme, ali procenat knjigoljubaca nije mnogo veći niti manji.

Meni je veći problem ultra-kapitalističko poimanje književnosti. Valja ono što će doneti profit, dakle što će da čita najšira publika. I onda to na teritorijama na periferijama kapitalizma, kao u ovoj državi, rezultuje time da se samo šund isplati. 

Tako modna blogerka Zorraannnaagh ima već tri izdate knjige. E sad, ona se pisanjem jednostavno ne bavi, ona putuje, zajebava se, promoviše sebe (i proizvode za koje joj se plati) po ZG mrežama. Pisanje za nju rade ghost writeri. Problem je u tome što ja njih doživljavam nužnim u situacijama kada u pisanu reč treba pretočiti nečije bogato iskustvo, a da taj neko prosto nije vičan pisanju. Lupam, neki đeneral, heroj socijalističkog rada, poznati lekar ili kuvar, državnik ili staaaari slikar. Piše se po uputstvima te osobe, onda ona pogleda napisano, nešto izmeni i tako dalje. A ne da se klincima bez ikakvog životnog iskustva daje procenat u zamenu za korišćenje njihovog imena uz ghostwriteovanje gomile bulšita. Pazi molim te, by Zoorrrrrrannnnaghhhh lično:

Life journal nije klasična knjiga, on je moderan dnevnik koji bi svaka devojčica ili devojka samo mogla da poželi. Brižljivo je osmišljen tako da se u njega unesu informacije o životu, i da bude mali vodič a velika podrška.

Sastoji se iz tri dela.

Prvi deo nosi naziv „Moji planovi“. Nije zamišljen kao strog planer, već kao prostor u kojem se pored unošenja planova sabiraju utisci, ocenjuju dani, ističu očekivanja…

Drugi deo, „Moje misli“, protkan je motivišućim citatima. Svaka stranica ovog dela stvarana je sa pažnjom i ljubavlju – na parnim stranama nalaze se motivacioni citati, a na neparnim je prostor za pisanje životnih događaja i misli.

„Moje navike“ predstavljaju treći deo dnevnika. U njemu je pružena podrška kako da se uz snagu sopstvene volje otarasimo loših navika.

Pravi poklon kojim bi svaka ženska osoba trebalo da časti sebe i svoje prijateljice.

A onda se pod njenim imenom nabudži roman Vanilla sky (da, obavezno su sva imena na engleskom) sa tako neverovatnom pričom:

Nikad nisi tu. Nikad ne znam gde ćeš biti. Sva ta putovanja, taj tvoj manekenski posao, te žurke na koje ideš po celom svetu. Tvoji prijatelji koji te prate. Mediji koji ne prestaju da pišu o svemu što radiš. Sve oči su uvek uprte u tebe. Nikad nisi bila samo sa mnom.

Lana je devojka koja ima sve. Belu vilu na Dedinju, besprekorne rezultate u svemu čega se lati, bezuslovnu ljubav roditelja koji ispunjavaju svaku njenu želju. Ipak, iza blistave fasade krije se osetljiva devojka koja se neizmerno trudi da dokaže da je zaslužila sve što ima, i sebi i drugima.

Mislim, jebote, ovo je ZGjezik 1/1.  Savremena domać(insk/ičk)a književnost - Page 22 286371741

Elem, šta želim reći - valjda ghostwrite-ovanje nije napravljeno da se piše klasičan roman pod kvaziautorstvom, nego u svrhe koje sam gore pobrojao. Za mene je to potpuna perverzija i izvrtanje, kao da slika Leonarda Da Vinčija nije Leonardova slika, već slika bogataša koji ju je naručio, ili da Rafaelove slike zapravo potpisuje antihrist (tj. papa) koji bi je platio umesto samog umetnika. Odvratno.
    Indy

Savremena domać(insk/ičk)a književnost - Page 22 Empty Re: Savremena domać(insk/ičk)a književnost

Post by Indy Sat Dec 03, 2016 11:17 pm

Pa, ne bedačim se, obrnuto - kažem da nije opasno, jer slabo to ko čita. To je po sistemu "da kojim slučajem imaš mozak, bio bi opasan."
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Dec 03, 2016 11:26 pm

FIlipenko, sad ću ja ko Radagast, ako nisi gledao YOung Adult, obavezno pogledaj!

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Dec 04, 2016 12:26 am

Prvo nemam pojma sta za vas znači ZG u ovom kontekstu (a slutim da nije Saša Janković Savremena domać(insk/ičk)a književnost - Page 22 1399639816). Mi uglavnom ne radimo personal branding, bilo je par pokušaja, al su uvek pratili korporativne kampanje. U poslednje vreme radimo baš najdosadnije korporativne stvari - osiguravajuća društva, banke, softvere za produktivnost i nekoliko firmi za nearshoring obrazovane istocno evropske radne snage.

Tako da ima tu dosta bas kapitalizma, al nije taj glosi sto vas nervira.

E sad, ja cu braniti jutjub i podcaste odavde do zauvek, jer mislim da je to najdemokratskija i najdisperzivnija platforma koja trenutno postoji, te da od nje moze nesto biti u buducnosti. Sam Jutjub ocigledno oce od sebe da napravi novu televiziju, sto je po mom osecanju stvari pogresan pristup.

U spojleru nekoliko jutjub kanala:

Spoiler:

Da l je to konvergiranje medija, dobra ili losa stvar, jebem li ga, ne mozes od svakog stripa napraviti film, ni od svakog jutjub kanala knjigu - 98 posto pokusaja ce da budu sranje, al 98 posto slika na zidovima pecina su takodje bile sranje.

Po mom osecanju stvari, ovo nije nesto oko cega treba dizati moralnu paniku - za javnost je mnogo vaznije sta je kanon, kako se u isti ulazi i ko su cuvari kapija ™️. Ova klinka nece uci nikad, nece ni Deksa ja bih reko, al Kecmanovic bi mogao i to je dosta strasno.

I na kraju kad god se neko zali na konzumerizam uhvatim se za pistolj kurac novcanik. Mislim suvise mi je glupo i da pricam o tome.
    Filipenko

Post by Filipenko Sun Dec 04, 2016 12:32 am

Ne kontam šta pišeš, dakle mora da je reč o neprijateljskoj propagandi. ZGjezik u ovom kontekstu jeste bezočno marketinško praznogovorje, na to sam aludirao. 

Druga stvar koju ne kontam jeste tvoja odbrana Jućub kanala en ženeral, koje en ženeral ne napadam. Niko ovde ne napada sam Jućub, tu ima fenomenalnih stvari. Ovde se napada iskorišćavanje pogodno odabranih domaćih jućubera za uvaljivanje proizvoda najmlađoj populaciji, plus se kritikuje domaća jućub scena. Ni u tim kanalima iz spojlera nema domaćih kanala. Pusti me crnaca, japaneza ili filozofskih priča, ovde je reč o domaćim kanalima, koji se uglavnom kreću oko šminke/zajebancije/sprdnje/igrica/psovanja/kreveljenja/5 stvari koje volim/5 stvari koje mrzim i sličnog. Čik da vidim da ovde imaš neki kreativan a popularan kanal. Nema toga. Čak su i obični videi (dakle, ne mora ceo kanal da bude takav) prava retkost.

Naravno, nije to ono najgore, ali ta saradnja marketinških kuća, distributera i jućub zvezda jeste naličje te konvergencije o kojoj govoriš - samo što umesto da dobijemo specifičan medij koji je u stanju da proizvede jedinstvene ili prosto izuzetno kvalitetne sadržaje, dobijemo uvaljivanje koje se preliva kroz različite oblike masmedija i komunikacija: kako o jednom trošku uvaliti fantu, šminku, slikovnicu i poklon za drugaricu i to da uložimo minimalno.

Last edited by Filipenko on Sun Dec 04, 2016 12:33 am; edited 1 time in total
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Dec 04, 2016 12:33 am

et ZG

Mislim, ako je u pitanju žaljenje na komzumerizam, onda se svašta na tu temu može reći, ali daleko od toga da je ovo najgori primer.

Samo, moram da primetim, tebi kanon ko ustav, ima i neki gejt-kiperi što ne davaju Deksi d'uđe. Face it, "the barbarians are not waiting beyond the frontiers; they have already been governing us for quite some time".

Ovo tvoje je kako mali konzervativac Perica zamišlja kapitalizam, tržište nek radi svoje, a VELIKI LJUDI će čuvati kanon i visoku kulturu. Oće kurac. Eno ih gejt-kiperi čekaju u redu da im Laguna izda knjigu.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Dec 04, 2016 12:35 am

Filipenko wrote:Ne kontam šta pišeš, dakle mora da je reč o neprijateljskoj propagandi. ZGjezik u ovom kontekstu jeste bezočno marketinško praznogovorje, na to sam aludirao. 

Druga stvar koju ne kontam jeste tvoja odbrana Jućub kanala en ženeral, koje en ženeral ne napadam. Niko ovde ne napada sam Jućub, tu ima fenomenalnih stvari. Ovde se napada iskorišćavanje pogodno odabranih domaćih jućubera za uvaljivanje proizvoda najmlađoj populaciji, plus se kritikuje domaća jućub scena. Ni u tim kanalima iz spojlera nema domaćih kanala. Pusti me crnaca, japaneza ili filozofskih priča, ovde je reč o domaćim kanalima, koji se uglavnom kreću oko šminke/zajebancije/sprdnje/igrica/psovanja/kreveljenja/5 stvari koje volim/5 stvari koje mrzim i sličnog. Čik da vidim da ovde imaš neki kreativan a popularan kanal. Nema toga. Čak su i obični videi (dakle, ne mora ceo kanal da bude takav) prava retkost.

Naravno, nije to ono najgore, ali ta saradnja marketinških kuća, distributera i jućub zvezda jeste naličje te konvergencije o kojoj govoriš - samo što umesto da dobijemo specifičan medij koji je u stanju da proizvede jedinstvene ili prosto izuzetno kvalitetne sadržaje, dobijemo uvaljivanje koje se preliva kroz različite oblike masmedija i komunikacija: kako o jednom trošku uvaliti fantu, šminku, slikovnicu i poklon za drugaricu i to da uložimo minimalno.

Pazi, nije ni to problem. Problem je što nema. ničeg. drugog. Nema. Pogledaj ko drži knjižare u Srbiji i šta se u njima prodaje. Ja živim u gradu sa 300000 stanovnika i u njemu prosto nema ozbiljnih knjižara, ima samo Laguna i Službeni glasnik, dva lica iste stvari, da ne kažem - iste ekipe.

_____

Filipenko

Post by Filipenko Sun Dec 04, 2016 12:36 am

William Murderface wrote:et ZG

Mislim, ako je u pitanju žaljenje na komzumerizam, onda se svašta na tu temu može reći, ali daleko od toga da je ovo najgori primer.

Samo, moram da primetim, tebi kanon ko ustav, ima i neki gejt-kiperi što ne davaju Deksi d'uđe. Face it, "the barbarians are not waiting beyond the frontiers; they have already been governing us for quite some time".

Ovo tvoje je kako mali konzervativac Perica zamišlja kapitalizam, tržište nek radi svoje, a VELIKI LJUDI će čuvati kanon i visoku kulturu. Oće kurac. Eno ih gejt-kiperi čekaju u redu da im Laguna izda knjigu.

Tako je. Samo, da budem skroz fer, ovo što se radi sa Jućuberima Zoorraannnaghom i Marijom Žeželj radi Vulkan (što je još jedan očigledan primer da se targetira i da je unapred smišljeno), Laguna tu još nije umešala prste, koliko sam video.

William Murderface wrote:
    Filipenko wrote:Ne kontam šta pišeš, dakle mora da je reč o neprijateljskoj propagandi. ZGjezik u ovom kontekstu jeste bezočno marketinško praznogovorje, na to sam aludirao. 

Pazi, nije ni to problem. Problem je što nema. ničeg. drugog. Nema. Pogledaj ko drži knjižare u Srbiji i šta se u njima prodaje. Ja živim u gradu sa 300000 stanovnika i u njemu prosto nema ozbiljnih knjižara, ima samo Laguna i Službeni glasnik, dva lica iste stvari, da ne kažem - iste ekipe.

Tako je #2. To i ja kažem, to i kritikujem. Stvar je u tome što nema ničeg drugog, oni postepeno (i sve brže) rade takeover svega, na kraju će se sve svesti na šund ovog ili onog reda. Slično kao sa rialitijima. U teoriji, to može da bude vrhunski program, sjajna stvar, ma možeš da napraviš vrhunsku zabavu i edukaciju u isto vreme. Ali u praksi sve se pre ili kasnije svede na petnaestak likova sa dna kace i njihovo drpanje za polne organe tokom multimesečnog idotiziranja sa primesama masovne hipnoze. Pa onda i ostali mediji (internet, novine itd.) krenu da prenose uživo šta se dešava i to je to, zagluši se čitav medijski spektar.

I na kraju će onda u tom haosu stvorenom njihovim ideološkim putem doći ZG i uskok i mrtvi ladni da još pridikuju kako ih zapravo nismo dobro slušali i/ili da tu treba napraviti sistem, uvesti red i unaprediti stvari, dok obeduju smoki na brdu literarnih leševa i zalivaju koka kolom, nakon čega nam ukazuju da nije OK da Hajdi Klum liže hamburger u novoj reklami. Kao kada dođe nemački tabloid Blic i napiše kritički tekst o srpskom društvu "zašto ne pričamo više o našoj osvajačici medalje iz Rija umesto o bahanalijama u rialitiju i starletama". Pa ok, recite nam zašto, vi ste ti koji pričaju o tome i stvaraju atmosferu u kojoj se samo o tome i priča, dok su vrata zatvorena svemu ostalom.

Last edited by Filipenko on Sun Dec 04, 2016 12:44 am; edited 3 times in total
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Dec 04, 2016 12:36 am

Da, da, video sam. Isti kurac, drugo pakovanje.

_____

Filipenko

Post by Filipenko Sun Dec 04, 2016 12:43 am

Ima još, kvotovao sam te i naknadno Savremena domać(insk/ičk)a književnost - Page 22 1399639816
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Dec 04, 2016 12:44 am

et Filipenko

sve sam saglasan, samo eto to ti je moj dojam : da mora se istrpi 1000 Zoranah, za jednog sta znam Valjarevica. Isto kao sto mora se istrpe oni sto negiraju holokaust da bi ti i ja mogli ovde na miru da se hranimo govnima.

Kao i sve drugo, nas jutjub je provincija, pa je malo takav, ... Ne bih znaoda ti da kazem dobar kanal, jer nisam gledao, gledam samo Zoranah jer bi je otreso ko prezrelu sljivu.

Et Vilijam

Lose si me razumeo, verovatno je si hteo da opet kenjamo o ustavu. Kapije su probijene, ulaze retardi u kanon, Bazdulj i pise za sl glasnik,mada pise i Basara i to ono njegovo, sto ne znam sta je, kao kolumna samo kao nazire se neki narativ, ponekad, donekle.

E to treba da nas brine , a ne ova Zezelj, koga briga za Zezelj...
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Dec 04, 2016 12:51 am

Ma naravno da je ova mala nebitna, tu sam se odmah složio s tobom, samo mislim da je tvoja koncentracija na kanon antikvirana. Kakav kanon, the lunatics have taken over the asylum. Nije problem što će Pera, Mika ili Muha da uđu kanon, nego uopšte više nema smisla razmišljati u tim pojmovima, pojmovima granica koje se ne smeju preći.

Nisam hteo još jednu raspravu o ustavu, nego sam hteo da ti ukažem na to da ne razumeš snagu novca u politici i kulturi, i to nerazumevanje se onda preliva i na ovu raspravu, kao i na onu o ustavu, institucijama, itd. Pravila su pravila. Ma pravila su kurac. Ovo je bre kapitalizam.

_____

kondo

Post by kondo Sun Dec 04, 2016 1:57 pm

ZG, ti ocigledno brkas kanal i medij posto hajpujes YT kao medij a koristis ga kao kanal da bi prodao nesto (a da ne platis). prosto ne postoji nacin da se brani i jedno i drugo, i zorrraannnnaaagh i KKK i holocaust denials. YT kao medij je djubre kao i ceo internet sam po sebi, jer je prosto nefiltrirani otpad savremene civilizacije, masovni kolektor u kome uglavnom plivaju govna i ponesto genijalno i upotrebljivo :teofil:... sa druge strane kao kanal on ima pravo da bude bas to iz prethodne recenice, sto ga cini genijalnim. medij oduvek mora da se uredjuje, filtrira i vodi na politickom/ideoloskom nivou, pogotovo nesto sa cime korespondira skoro pa 7 milijardi ljudi a kanal otvoris pa neka plivaju govna do preksutra.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu May 04, 2017 8:01 pm

ugostitelj nije dobio pare za Krokodil

Filipenko

Post by Filipenko Thu Jun 15, 2017 11:47 pm

Koji antiklimaks.

I od ovoga i na ovome Milo Lompar napravi karijeru...o jbt Savremena domać(insk/ičk)a književnost - Page 22 3274312807
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Jun 16, 2017 3:05 pm

Ima Pistalo novu knjigu...

Evo odlomak:

http://www.dw.com/sr/kolonijalni-ambigraf/a-38899063
    bela maca

Post by bela maca Fri Jun 16, 2017 10:52 pm

Jel čitao neko skrobonjin novi roman?
    Priče su mu super al mi u opisu knjiga deluje mnogo patetično (uglavnom zato što na koricama piše da nije)

_____
    most of us probably not getting better
    but not getting better together
    паће

Post by паће Fri Jun 16, 2017 10:55 pm

Ако држи ниво који има у "Човеку који је убио Теслу", тј ако је успео да га одржи, купујем и ово.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Filipenko

Post by Filipenko Fri Jun 16, 2017 11:43 pm

Skrobonja je super...kada on piše. Ali kada treba da izda tuđe... Savremena domać(insk/ičk)a književnost - Page 22 3402243210  Savremena domać(insk/ičk)a književnost - Page 22 298304839  Savremena domać(insk/ičk)a književnost - Page 22 3204619380
    kapetanm

Post by kapetanm Fri Jun 16, 2017 11:58 pm

Isli smo u isti razred
    bela maca

Post by bela maca Sun Jun 18, 2017 4:26 pm

njegovi prevodi kinga su najbolji prevodi koje sam ikad imala zadovoljstvo da čitam

_____
    most of us probably not getting better
    but not getting better together
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Jun 18, 2017 4:28 pm

Citao sam samo Selindzerovu biografiju u njegovom prevodu i jes bilo dobro...
    паће

Post by паће Sun Jun 18, 2017 4:57 pm

bela maca wrote:njegovi prevodi kinga su najbolji prevodi koje sam ikad imala zadovoljstvo da čitam

Осим Хипериона, где смо се сложили да је лош.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Jun 18, 2017 5:08 pm

Ja sam čitao samo njegove horor priče i to je bilo dobro. Ovog Teslu nismo mogo stvarno.

_____

Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Jun 18, 2017 5:29 pm

Covek koji je ubio Teslu je zanrovsko srbovanje kakvog ga je bog zamislio !

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 11:35 am