Inace, naravno da nije problem u kvalitetnom tresu - ko to ne voli? Nego u tome sto DS u tres ubraja i JBA i Konana Dojla i Agatu Kristi, ali simptomaticno - ne i sebe...
Savremena domać(insk/ičk)a književnost
- Post n°451
Re: Savremena domać(insk/ičk)a književnost
Marija Jovanovi, Spletkarenje sa sopstvenom dusom.
Inace, naravno da nije problem u kvalitetnom tresu - ko to ne voli? Nego u tome sto DS u tres ubraja i JBA i Konana Dojla i Agatu Kristi, ali simptomaticno - ne i sebe...
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°452
Nisam pročitala tekst
Spremam se da pročitam nešto njegovo, pa ne bih da o delu procenjujem na osnovu
predstave o autoru
jeste, marija jovanović, ta.
Spremam se da pročitam nešto njegovo, pa ne bih da o delu procenjujem na osnovu
predstave o autoru
jeste, marija jovanović, ta.
- Post n°453
http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/da-li-su-nemanjici-postali-popkulturni-fenomen-ili-zasto-srbi-nemaju-svog-sulejmana/Istorijske teme su neiscrpne, i to nije samo naša specifičnost. Budući da naša istorija jeste burna, utoliko je ta stvar očiglednija. Ne slažem se ni da su kod ostalih naroda kontroverze prošlosti razrešene za sva vremena, naprotiv. A posebno se ne slažem sa mišljenjem da se mi istorijom bavimo više nego drugi narodi. Konačno, u pop kulturi, kada ste je već pomenuli, vraćanje istoriji predstavlja globalni trend. Suočeni sa činjenicom da hipertrofirana opsednutost tehnološkim napretkom savremenu civilizaciju vodi u ćorsokak, i da ih SF maštarije, kada se pretvore u stvarnost, ne čine srećnim, ljudi se, na svim stranama sveta, okreću prošlosti. Kome nije jasno o čemu govorim, neka proanalizuje noviju anglosaksonsku mejnstrim produkciju...
Istorija ne može da bude lišena ideoloških primesa nikada i nigde, ali je činjenica da se u periodu SFRJ sa ideologijom baš preterivalo, kao i da su recidivi takvog pristupa, na najrazličitije načine i na svim stranama „ideološkog spektra“, prisutni i danas. Romansirani pristup istoriji, kao književnost uopšte, neposredno ne može ništa da promeni, ali može da, preko svojih čitalaca, posredno i polako utiče na oblikovanje istorijske svesti.
Ne znam da li da se smejem ili da plačem. Napred u prošlost.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°454
Ali pazi poslednje dve rečenice.
Preterivalo se sa ideologizacijom, a mi ćemo sa druge strane da izmišljamo, kako bismo postigli isti cilj, polako uticali na svest...
Preterivalo se sa ideologizacijom, a mi ćemo sa druge strane da izmišljamo, kako bismo postigli isti cilj, polako uticali na svest...
- Post n°455
Ma sve je potpuni hit! Nemogućnost zamišljanja budućnosti je za njega znak da treba da se vratimo istoriji u potrazi za mudrošću.
_____
- Post n°456
pa da eto otpisani vs ravna gora.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°457
Dobro de, vi ste čitali i ostatak teksta. Mene su samo fascinirale dve poslednje rečenice. Bilo je previše ideologizacije, sada nam valja izmišljati...
- Post n°458
Meni je mnogo žao što će se takvi likovi (sa sve Bjelogrlićem) baviti tim periodom
istorije. Uništiće šansu da se to obradi kako treba.
- Post n°459
Ma ne, to je ono što Buden kaže, pitanje pobjednika '45e nije odlučeno, još se ništa ne zna. od na s zavisiplachkica wrote:Meni je mnogo žao što će se takvi likovi (sa sve Bjelogrlićem) baviti tim periodom
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
- Post n°460
Pa da, ustaška kultura, the Serbian edition.
_____
- Post n°461
skrećem pažnju na autorku. nisam, i ne mogu da pročitam njenu prozu jer je intervju potrošio sve moje oskudne snage:
"Nasilje, krv i meso jesu u ljudskom kodu zakovani."
"žene i nisu stvarane za umjetnost, same su se tu nametale"
"meni kao ženi sa petim poljem i Merkurom u blizancima, nije problem da radim više stvari u isto vrijeme, a da nigdje ne zakasnim"
"Što bi rekla moja pokojna svekrva Mirjana Ćirić, fakultet nije završio samo onaj ko ga nije upisao ... Diploma je nužno zlo"
samo da znate, ima još
ps. sad vidim da je ova literarna dama od stila udata za magičnog. čarobno.
"Nasilje, krv i meso jesu u ljudskom kodu zakovani."
"žene i nisu stvarane za umjetnost, same su se tu nametale"
"meni kao ženi sa petim poljem i Merkurom u blizancima, nije problem da radim više stvari u isto vrijeme, a da nigdje ne zakasnim"
"Što bi rekla moja pokojna svekrva Mirjana Ćirić, fakultet nije završio samo onaj ko ga nije upisao ... Diploma je nužno zlo"
samo da znate, ima još
ps. sad vidim da je ova literarna dama od stila udata za magičnog. čarobno.
_____
poz
www.facebook.com/kucicanamoru
- Post n°462
Joj.
_____
- Post n°463
joj-nejoj, dama je bestselerka.
ako neko pročita, nek baci koji pasus. da imam šta da čitam kad dobijem autodestruktivni napad.
ako neko pročita, nek baci koji pasus. da imam šta da čitam kad dobijem autodestruktivni napad.
Last edited by namerna prolaznica on Fri Sep 02, 2016 1:46 pm; edited 1 time in total
_____
poz
- Post n°464
Tu je, upakovan ispod "autorke" i lepo obojen u plavo.
- Post n°465
e, dok ja izeditujem .
izgleda da se linkovi ne vide kad nisi ulogovan. posle sam ga i ja videla.
izgleda da se linkovi ne vide kad nisi ulogovan. posle sam ga i ja videla.
_____
poz
- Post n°466
http://www.novipolis.rs/kultura/30294/novo-ruho-dinastije-nemanjic.htmlЧини ми се да је довољно да се Владимир Кецмановић и Дејан Стојиљковић лате пера и већ добијају моју пажњу. Најпре Андрић у „Каиновом ожиљку”, а сада и немањићки средњи век – теме које су најчешће у фокусу мог интересовања. Сасвим довољна препорука да међу полицама у књижари посегнем за оваквим штивом. Свакако, не без одређених питања. Увек је тако када читате нова књиготворења на, назовимо их једноставно, старе теме, иако оне никада не могу застарети. Томе, свакако, доприносе уметници који им се враћају. Оно што ме код таквих књига занима јесте шта ново могу да сазнам о тој старој теми? Како данашњи писци, они који својим делима стварају једну посве нову и другачију књижевну садашњост, посматрају догађаје из прошлости? Да ли, са књижевнотеоријског аспекта, могу да пронађем један другачији приступ и једно другачије уобличавање садржаја, а онда напослетку како нама данас те теме могу бити привлачне? Иста питања поставила сам себи пре но што ћу прочитати прву књигу из трилогије о Стефану Немањи, писану у четири руке, два једно другом добро знана аутора.Оно што се одмах примећује јесте издање богато илустрацијама које употпуњују текст пред читаоцима.
Knjigotvorenja :ljaksofon:
_____
- Post n°467
Grozan stil, sa nekim engleskim konstrukcijama, da mi je znati ko to finansira?
- Guest
- Post n°468
: ceka da svi odu:
Sta ko finansira ?! Ja finansiram!
Sta ko finansira ?! Ja finansiram!
- Post n°470
Idite bre na kolumnisticka lupetanja, tamo je pravi biser!
_____
- Post n°471
Kakva kičerica one ilustracije, moglo je 'ladno za album Maidena to da ide.
- Post n°472
Msm, na ovom forumu načelno nema banovanja ali ...
- Post n°473
Dunja Pešut, učenica drugog razreda turističke škole, planira da se tokom sledeće dve školske godine dualno obrazuje stičući nova znanja u ugostiteljskoj industriji.
- Post n°474
Anđe'o wrote:Kakva kičerica one ilustracije, moglo je 'ladno za albumMaidenaDespota to da ide.
+1
wrote:Dunja Pešut, učenica drugog razreda turističke škole, planira da se tokom sledeće dve školske godine dualno obrazuje stičući nova znanja u ugostiteljskoj industriji.
_____
- Post n°475
slusao skroba, a pre toga vuleta i muharema
dvojka: kako se zapaliti za literaturu?
dodje rat i mozes samo da citas
invalidi vremena obojica, u smislu da sve vide, a da ih znanje kaznjava
skrob: pise o osamdesetim i novom talasu u bg,
izasao malo iz zanra, a mozda i nije
invalid vremena takodjer, samo iz srecnih osamdesetih
skroz ok utisak ostavili,
samo neka zal i gorcina provejava iz nih i razumem taj momenat