Blokatori puberteta, ako se do njih dodje, ne zakivaju nista, vec bas suprotno odlazu bilo kakvu odluku.boomer crook wrote:boomer crook wrote:
ja ne mislim da je to isto ali posle
elem ja nemam nikakve probleme da se deca oblace i slobodno ponasaju. mislim da se pitanje roda prvenstveno resava u simbolickom polju. ovde je problem ne invazivnosti vec straight out stetnosti uz moralnu paniku vezanu za pitanje tinejdzerskog suicida.
i da pojasnim fluidan odnos prema rodu je normalan kod dece. nije potrebno hormonima zakivati nesto i traziti od deteta da se odluci. mislim ne treba to traziti od bilo koga.
Ti skaces od blokatora puberteta na operaciju pa mi je tesko da znam sa cime diskutujem, ali ako te dobro razumem, ti mislis da ne postoji nikakva bioloska osnova roda/transnosti? To je zanimlljivo jer znamo da se mozak razlicito organizuje u zavisnosti od toga kojim polnim hormonima je izlozen. To je, naravno, tek potencijalno osnova osnove roda, kljucna je socioloska nadogradnja, ali zasto mislis da je nemoguce da se kod malog broja ljudi ne poklapaju hormoni polnih zlezda i struktura mozga? Ili mislis da je ovo irelevantno?i jos nesto: zapravo su religiozni konzervativci nalicije ovog esencijalistickog pristupa rodu. i jedni i drugi veruju da postoje muskarci i zene i da je ta linija cvrsta i da se mora proci kroz hirursku intervenciju da se ona prelazi.
Ja se nacelno slazem da treba menjati svet a ne necije telo, ali koliko god godina trans osoba provela na analizi, i dalje ne zivi u vakumu. Ovde nije pitanje sta je najbolje sa ideoloskog aspekta vec sta je najbolje za dobrobit date osobe.